Miro píše: To iste si myslim aj o Makotovych videach - tiez ucia baby muzsku sebaobranu... Nemam velmi casu o tom pisat podrobnejsie, takze iba par takych najdolezitejsich bodov:
- Text k sebaobrane na Vasom webe sa mi pacil, robite dobru pracu.
Pozrel som si aj obe videa a hoci som z vysledku tak trochu na
rozpakoch, chapem, ze za tie dva mesiace treningov raz tyzdenne sa
tazko toho da naucit viac nez jeden uder do tvare a nasledny kop do
rozkroku. Ostatne techniky (napriklad podrazanie noh utocnika) damam nefungovali a nemyslim si, ze by boli funkcne pre ne pouzitelne. Velmi ma vsak prekvapilo (napriklad na prvom vidu aspon tri pripady), ze pri objati zozadu okolo pasa damy sa snazili rozovriet ruky utocnika, resp.
bezmocne placali svojimi utlymi rucickami po rukach utocnika. Skor by
som radil naucit ich skrutit trup (je to mozne aj pri takmer maximalnom silovom zovreti utocnika) bokom k trupu utocnika s naslednym zatlacenim hlavy vzad. A este viac by som doporucoval okamzity podrep a prepadnutie dozadu, takze utocnik padne na chrbat a nutne musi uvolnit zovretie, takze dama sa moze odkotulat a utekat. Inak zakoncenie akcie (utek od protivnika) je naprosto nezvladnute u kazdej holky na Vasich videach (dufam, ze si to pamatam dobre), na tom by ste mali hodne popracovat. Takisto by som doporucoval naucit ich nejaky "zakladny obranny postoj", napriklad s rukami zlozenymi na prsiach (ako ked sa modlia ci si v udive chytaju lica, alebo aspon jednu ruku mat v tejto pozicii a druha chrani pas a spodne partie) - jednak si tym chrania trup (prsia), jednak maju ruky pripravene k uderu, je to lepsie ako ked im volne poletuju kade-tade (ako je vidno na ukazkach). Tie baby taktiez nevedia pracovat s vlastnym telom (rozumie sa pocas boja - lebo od Vas prevzali Vase muzske pristupy), schulit sa do seba a tym skrutit superov uchop, pricom schulenie sa je jedna z najzakladnejsich prvkov zenskeho pohybu ci zenskeho myslenia vobec (rovnako ako sadnutie si na zadok). Dalsia dolezita zasada je, ze ak je zena na zemi, vzdy sa ma snazit sediet na zadku nohami smerom k utocnikovi - ci dokonca si moze sadnut este pred samotnym kontaktom, pretoze tym vyrazne stazuje superov pristup k nej. To len tak v kratkosti, velmi, velmi by som Ti doporucil sa pozriet na sebaobranu zenskymi ocami a vcitenim sa do zenskeho tela, ak to dokazes, urcite budes robit tie kurzy daleko lepsie (i ked ako hovorim, nic nenamietam, za dva mesiace a v danych pomeroch ste toho tazko mohli urobit viac). Inak v juli 2006 by mal moj ucitel prist na mesiac do Ciech a na Slovensko, planujeme dva seminare v Prahe a chceli by sme urobit jeden specialny seminar venovany zenskej sebaobrane (ktora vychadza prave zo specifik zenskeho tela), odporucal by som Ti sa ho zucastnit tiez. Info bude dane neskor. Miro
Zdar Miro, diky za velice dobre komentare, urcite nad tim popremyslime. BTW, jake skole se venujes ty? Sorry, nikde jsem to nenasel. Urcite se pojedem podivat na ten seminar venovany zenske sebeobrane, dej vedet. Zajima nas, jakym zpusobem se na to divaji jine skoly, jak jsem psal na zacatku ucime se a rozhodne to, co jste videli na tech videich, neni dokonale. Takze jeste jednou diky za vecne pripominky. Super