Karate Shotokan ???

aikidó, aikidžucu, džúdó,džúdžucu, iaidó, karate, kempó, kendó, kjúdó, kobudó, nindžucu, sumó...

Moderátor: Picard

Příspěvekod RBR » sob 28. led, 2006 22:17

Toto je síce fajn, ale ak tak v zápase v kumite, ale na ulici nie, tam na nejaké rozhýbanie nie je čas ;)
Ja to beriem hlavne z tohoto hladiska ;)

V kumite máš spoustu času, ze soupeřem pracovat. Tam neustále probíhá vaše vzájemná "spolupráce".
Na ulici záleží na soupeři a situaci. Amatér se do tebe pustí hned, většinou s velkým nasazením a agresivitou, ale bez krytí. Pokud přežiješ první nápor je tvůj.
Ze zkušeným borcem to bude jako kumite, ale na ostro a bez pravidel a rozhodčích. Pokud pozná, že něco umíš, taky se nikam bezhlavě nepožene. Tam nastupuje už taktika, žádná divočina.
Nejhorší asi budou hromadné rvačky. Tam to člověk může schytat, ani nebude vědět odkud a za co.

RBR
RBR
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Fireball » sob 28. led, 2006 22:25

RBR píše:

V kumite máš spoustu času, ze soupeřem pracovat. Tam neustále probíhá vaše vzájemná "spolupráce".
Na ulici záleží na soupeři a situaci. Amatér se do tebe pustí hned, většinou s velkým nasazením a agresivitou, ale bez krytí. Pokud přežiješ první nápor je tvůj.
Ze zkušeným borcem to bude jako kumite, ale na ostro a bez pravidel a rozhodčích. Pokud pozná, že něco umíš, taky se nikam bezhlavě nepožene. Tam nastupuje už taktika, žádná divočina.
Nejhorší asi budou hromadné rvačky. Tam to člověk může schytat, ani nebude vědět odkud a za co.

RBR

No na ulici, aspoň to čo sa ja učím a praktikujem tak súper nemá podľa čoho zistiť že niečo viem, proste ak stihne zaútočiť, tak tým skončil, od počiatku jeho útoku - tp znamená, že dá najavo že ide útočiť - tak do 1-3 sec je zlikvidovaný.
Okrem toho, dnes už viac menej na ulici nie je boj v reakčnej vzdialenosti ale v nereakčnej a to je už úplne o niečom inom ako kumite.

Pat
Fireball
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pucmaz » ned 29. led, 2006 4:38

.
Naposledy upravil pucmaz dne úte 30. pro, 2014 18:45, celkově upraveno 1
pucmaz
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod sindo » pon 30. led, 2006 9:56

no to video sa mi celkom pozdavalo, a tie prilby su v pohode si myslim. malo to celkom smrnc. oplati sa pozriet.
to ostatne to je "obycajne" kyukushin karate, si myslim.
ale inak pekny zostrih.

m.s.
Naposledy upravil sindo dne pon 30. led, 2006 10:53, celkově upraveno 1
Miloš Slivanský
sindo
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Angus » pon 30. led, 2006 10:03

Fireball píše:Okrem toho, dnes už viac menej na ulici nie je boj v reakčnej vzdialenosti ale v nereakčnej a to je už úplne o niečom inom ako kumite.
Pat

Jo, jo :cry:
Angus
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Fireball » pon 30. led, 2006 10:12

Angus píše:
Fireball píše:Okrem toho, dnes už viac menej na ulici nie je boj v reakčnej vzdialenosti ale v nereakčnej a to je už úplne o niečom inom ako kumite.
Pat

Jo, jo :cry:

Zdar.

Neboj, aj tak sa dá bojovať, stačí pochopiť o čom to je, techniky ostanú rovnaké ;)

Pat
Fireball
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod sindo » pon 30. led, 2006 11:04

4 RBR

Inak co vravis na to video ??? Celkom slusne tam padaju rany. Chcem sa len spytat, ci si myslis, ze tou pripravou (nacvikom kumite), ktora sa bezne cvici na treningoch karate (a ktoru si uviedol aj ty) sa pripravite na nieco podobne, co je tam vidiet (hlavne to s tymi helmami). Aby zase nedoslo k omylu, je mi jasne, ze helmy a to okolo ma od reality daleko, ale realne je nasadenie tych ludi a minimalne prvych 10 sekund (2-3 udery, koleno do hlavy a zapas na zemi) nema daleko od toho co mozes stretnut na ulici.

Nejde o provokovanie, mne veci ako tradicne formy nacviku kumite a vobec tradicne karate vrta hlavou neustale, a preto ma zaujima skutocna realna efektivita tychto nacvikovych foriem.

Prosim odpoved.....
m.s.
Miloš Slivanský
sindo
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Low » pon 30. led, 2006 13:31

sindo: to karate je daido-juku, da se rict ze je to kyokushin s jinejma zapasama.zalozil to nejakej Oyamuv zak. taky se mi libi to nasazeni kdy muze dat hlavicku,koleno do hlavy a pritom je to bezpecny. boj na zemi bych vynechal, tense se na ulici uplatni dalo min..je celkem zbytecnej a ukoncuje nerealne zapasy. copak na ulici nekomu das paku? a kdyz jo tak mu tu ruku zlomis? a kdyz ho teda pustis tak on te necha bejt, nebo tam s nim budes lezet hodinu? nadruhou stranu kdyz jsem to videl,celkem mi to zvedlo sebevedomi, protoze nedelaj nic co bysme my z kyokushinu neumeli.. :)
Low
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Low » pon 30. led, 2006 13:34

jenze buhvi jak to je,kdyz ten Ishii nebo jak se jmenoval zalozil Seido karate kvuli K-1, tenhle to mozna zalozil kvuli MMA - proto ten boj na zemi.

to uz proste vznikaj zbytecne novy styly a premila se v nich porad dokola to samy.
Low
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod RBR » pon 30. led, 2006 16:57

sindo píše:4 RBR

Inak co vravis na to video ??? Celkom slusne tam padaju rany. Chcem sa len spytat, ci si myslis, ze tou pripravou (nacvikom kumite), ktora sa bezne cvici na treningoch karate (a ktoru si uviedol aj ty) sa pripravite na nieco podobne, co je tam vidiet (hlavne to s tymi helmami). Aby zase nedoslo k omylu, je mi jasne, ze helmy a to okolo ma od reality daleko, ale realne je nasadenie tych ludi a minimalne prvych 10 sekund (2-3 udery, koleno do hlavy a zapas na zemi) nema daleko od toho co mozes stretnut na ulici.

Nejde o provokovanie, mne veci ako tradicne formy nacviku kumite a vobec tradicne karate vrta hlavou neustale, a preto ma zaujima skutocna realna efektivita tychto nacvikovych foriem.

Prosim odpoved.....
m.s.

Zatím jsem se na to video nedíval. Osobně proti různým novým způsobům nácviků boje nic nemám, naopak pokud se ukáže, že mi něco dokáže přinést, tak je velmi rád aplikuji.
Jinak to co jsem popsal nebylo úplně čisté kumite. Spíše je to aplikace techniky na reálný útok s tím, že se postupně přidává útočníkovy na volnosti. Ze začátku jede volně, pak přidává na síle a rychosti, později se volně pohybuje a snaží se tě dostat (pozor stále má k dispozici pouze jeden domluvený útok).Ještě později mění pásma útoku a povolují se útočníkovi další možnosti jak zaútočit atd. Prostě se to stává více a více volnější, ale úplně bez řízení to zatím nepouštíme. Nechci, aby se zvrhlo ve rvačku, kde si vzájemně dokazujeme, kdo je větší machr.
Je důležité dodat, že pokud se přiblíží útočník na takřka na kontaktní vzdálenost a je nepřipraven, obránce nečeká a ihned přebírá aktivitu. Prostě obrance není panák, který musí vždy čekat na akci útočníka, naopak neustále se snaží útočnka překvapit a zabránit mu v akci dříve než ji spustí. Nemusím dodávat, že ne vždy výjde trefit ten správný okamžik, kdy už chce útočník jít, ale ještě to nerozjel (prostě cílem obránce je kake no sen) atd.
Je toho hodně co by se dalo psát, ale to zas někdy jindy

RBR
RBR
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod sindo » pon 30. led, 2006 18:27

4 RBR

trochu si sa vyhol odpovedi, nevadi (ked si to video este nevidel).
a forma kumite, ktoru robite je v pohode tiez, tak to ku tradicnemu karate patri.
ale skus potom neskor reagovat, ohladom toho videa, ak budes mat naladu. :-)

zatial - m.s.
Miloš Slivanský
sindo
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod RBR » pon 30. led, 2006 19:03

sindo píše:4 RBR

trochu si sa vyhol odpovedi, nevadi (ked si to video este nevidel).
a forma kumite, ktoru robite je v pohode tiez, tak to ku tradicnemu karate patri.
ale skus potom neskor reagovat, ohladom toho videa, ak budes mat naladu. :-)

zatial - m.s.

Musel jsem kapku uhnout, protože jsem to dosud neviděl. S tím připojením na net co mám k dispozici to bude to bude chvilku trvat, takže pak se ozvu

RBR
RBR
mistr diskutér
mistr diskutér

Re: Karate Shotokan ???

Příspěvekod haze » pon 30. led, 2006 19:43

ZelDa píše:Ahoj :D ,chtěl bych se zeptat jaké jsou vaše dojmy s tohoto stylu ,spíše od toho ,kdo ho cvičí nebo cvičil jeho plusy a mínusy,protože v našem městě jinej styl než shotokan bohužel není a docela jsem přemýšlel ,že bych se do toho dal.Díky za vaše rady a postřehy :)

ahoj Zelda,
osobne som cvicila sportove karate skolu godzurju. Co si pamatam, tak nas ucitel nam hovoril, o nejakych rozdieloch v porovnani so skolou shotokan, v jednotlivych technikach. Najma udery sa vedu od pasa, past nejde k prsiam...velmi som ti nepomohla, ale rada som si zaspominala. Teraz sa venujem taicchi....
8)
haze
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Shotokan

Příspěvekod Honzi » úte 21. úno, 2006 14:46

Já dělám Shotokan už 5 let a jsem velice spokojen :P je to moje životní cesta a je to navíc původní tradiční styl od mistra Funakoshiho takže je to to původní KARATE které se vyučovalo před mnoha lety
Honzi
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Low » úte 21. úno, 2006 14:54

aha takze puvodni tradicni shotokan..

jestli je to tak jak rikas tak to ale neni bojovy umeni ale cviceni na zlepseni kondice, no muze to bejt zajmavy 8)
Low
mistr diskutér
mistr diskutér

Re: Shotokan

Příspěvekod RBR » úte 21. úno, 2006 15:41

Honzi píše:Já dělám Shotokan už 5 let a jsem velice spokojen :P je to moje životní cesta a je to navíc původní tradiční styl od mistra Funakoshiho takže je to to původní KARATE které se vyučovalo před mnoha lety

Jak jsi to poznal, že cvičíš původní Funakoshiho karate? Buď kapku konkrétnější a uveď linii mistrů, která bude končit u některého z žáků G.F. Jsem trochu opatrný, neboť jménem G.F. se ohání kde kdo. Navíc kdybys kapku studoval historii tak by si věděl, že G.F. nikdy shotokan necvičil.

RBR
RBR
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Low » úte 21. úno, 2006 15:45

rbr: a kterej ze smeru sportovniho shotokanu nema primou linii na Funakosiho prez Nakayamu nebo Nishyiamu ? Znamena to snad ze jsou o neco lepsi ?
Funakoshi nikdy Shotokan necvicil, stejne jako Oyama Kyokushin a Ueshiba Aikido.. Ale zalezi z jakyho uhlu pohledu se na to podivas, z jednoho je to dost nepodstatny :wink:

Co se tyce Shotokanu tak konkretne v tom ze Shotokan je uz neco uplne jinyho co zamyslel Funakoshi vytvorit. Kyokushin si jeste drzi furt stejnej cil a Aikido mozna taky, akorat je nesjpis spatne chapany..
Low
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod RBR » úte 21. úno, 2006 16:10

Low píše:rbr: a kterej ze smeru sportovniho shotokanu nema primou linii na Funakosiho prez Nakayamu nebo Nishyiamu ? Znamena to snad ze jsou o neco lepsi ?
:

Záleží na tom, který z nich opravdu pod G.F. cvičil a co z toho pochopil. Mnozí sice dojo G.F. navštěvovali, ale pod starým pánem toho moc nenacvičili. Trénink vedl některý z jeho starších žáků. )Mám na mysli druhou generaci) Nakajama toho moc od F.G. nepobral jinak by nedovolil, aby z karate vzniklo to co si většina lidí pod shotokanem představí.
Mnozí v současnosti obdivovaní mistři cvičili pod G.F. sotva 10 let a pak byli vysláni šířit karate do světa. Co se asi za těch pár let naučili? Sám G.F. vyrazil šířit karate do Japanu, když mu bylo přes 50 let a měl za sebou nějakých 35 let cvičení. Přesto se tvrdí, že nebyl nejlepší karateka své generace.

RBR
RBR
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Low » úte 21. úno, 2006 16:13

rbr: me z toho co vim spis prijde ze to co prived do japonska nebylo karate jako bojove umeni. On sam samozrejme na nejakym stupni karate BU ovladal ale to co vytvoril jako Shotokan a vychazelo z jeho umeleckyho pseudonymu coz ma v prekladu znamenat neco jako "Sumeni pinii" asi tezko bylo urceny pro boj.I kdyz cet jsem spousta vyznamu co by mohlo slovo shotokan znamenat ale hold japonsky neumim.. To jen jeho zaci z toho udelali BU.
Low
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod RBR » úte 21. úno, 2006 16:33

Low píše:rbr: me z toho co vim spis prijde ze to co prived do japonska nebylo karate jako bojove umeni. On sam samozrejme na nejakym stupni karate BU ovladal ale to co vytvoril jako Shotokan a vychazelo z jeho umeleckyho pseudonymu coz ma v prekladu znamenat neco jako "Sumeni pinii" asi tezko bylo urceny pro boj.I kdyz cet jsem spousta vyznamu co by mohlo slovo shotokan znamenat ale hold japonsky neumim.. To jen jeho zaci z toho udelali BU.

Také by si měl kapku víc studovat dějiny karate. G.F. nepřišel do Japanu s nějakými 12 katami a neprohlásil toto je shotokan a je to to nejlepší z okinawského karate :lol: :lol:
On přišel s kompletním plně funkčním BÚ. Pouze tok dějin ho donutil ze všech kat vybrat vzorek o kterém si myslel, že plně obsahuje všechny principy karate jako plně funkčního BÚ. Ty okolnosti, které ho k tomu donutili byla válka, která mu takřka kompletně smetla 1.generaci žáků a další bylo poznání, že většina japanů není schopna pochopit podstatu karate. Prostě na to nebyli ještě duševně připraveni. Oni tam, bez dostatečných znalostí začali provádět změny, které karate ve svém důsledku degradovali.
Přes odpor G.F. jeho žáci nazvali tento výběr shotokan. G.F. tvrdil, že karate je jen jedno. On nechtěl žádnou novou školu zakládat. Ten výběr provedl čistě s metodického hlediska. Nechtěl, aby se žáci učili x kat bez porozumění. Raději méně, ale více do hloubky.

RBR
RBR
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na japonská bojová umění a sporty...