sindo píše:4 RBR
Inak co vravis na to video ??? Celkom slusne tam padaju rany. Chcem sa len spytat, ci si myslis, ze tou pripravou (nacvikom kumite), ktora sa bezne cvici na treningoch karate (a ktoru si uviedol aj ty) sa pripravite na nieco podobne, co je tam vidiet (hlavne to s tymi helmami). Aby zase nedoslo k omylu, je mi jasne, ze helmy a to okolo ma od reality daleko, ale realne je nasadenie tych ludi a minimalne prvych 10 sekund (2-3 udery, koleno do hlavy a zapas na zemi) nema daleko od toho co mozes stretnut na ulici.
Nejde o provokovanie, mne veci ako tradicne formy nacviku kumite a vobec tradicne karate vrta hlavou neustale, a preto ma zaujima skutocna realna efektivita tychto nacvikovych foriem.
Prosim odpoved.....
m.s.
Zatím jsem se na to video nedíval. Osobně proti různým novým způsobům nácviků boje nic nemám, naopak pokud se ukáže, že mi něco dokáže přinést, tak je velmi rád aplikuji.
Jinak to co jsem popsal nebylo úplně čisté kumite. Spíše je to aplikace techniky na reálný útok s tím, že se postupně přidává útočníkovy na volnosti. Ze začátku jede volně, pak přidává na síle a rychosti, později se volně pohybuje a snaží se tě dostat (pozor stále má k dispozici pouze jeden domluvený útok).Ještě později mění pásma útoku a povolují se útočníkovi další možnosti jak zaútočit atd. Prostě se to stává více a více volnější, ale úplně bez řízení to zatím nepouštíme. Nechci, aby se zvrhlo ve rvačku, kde si vzájemně dokazujeme, kdo je větší machr.
Je důležité dodat, že pokud se přiblíží útočník na takřka na kontaktní vzdálenost a je nepřipraven, obránce nečeká a ihned přebírá aktivitu. Prostě obrance není panák, který musí vždy čekat na akci útočníka, naopak neustále se snaží útočnka překvapit a zabránit mu v akci dříve než ji spustí. Nemusím dodávat, že ne vždy výjde trefit ten správný okamžik, kdy už chce útočník jít, ale ještě to nerozjel (prostě cílem obránce je kake no sen) atd.
Je toho hodně co by se dalo psát, ale to zas někdy jindy
RBR