Judo - p.Lorenz

aikidó, aikidžucu, džúdó,džúdžucu, iaidó, karate, kempó, kendó, kjúdó, kobudó, nindžucu, sumó...

Moderátor: Picard

Judo - p.Lorenz

Příspěvekod Low » pát 10. úno, 2006 14:10

Múžete něco říct o tomhle člověku ?
Low
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pavela » sob 11. úno, 2006 4:56

Co mám k němu říkat, Kazik, učil se u něj můj táta, když byl malej, učil jsem se u něj i já, když jsem byl malej. Společně se Zrůbkem, Lebedou a pár dalšími patří k zakladatelům Juda Jiu Jitsu a Aikido Čechách. Kazik předváděl Aikido ještě v době, kdy v Čechách vůbec nikdo nevěděl co to je. On a Zrůbek, předváleční zakladatelé Juda v Československu.
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Makoto » sob 11. úno, 2006 10:00

Ja bych jen dodal, ze Kazik byl skvely judista, ale jiujitsu, ktere ucil, prilis jiu jitsu nebylo. Slo pouze o aplikaci juda do neceho, co pak nazyval jiujitsu. To vsak nesnizuje jeho zasluhu na rozvoji juda a Aikida. Pracoval s informacemi, ktere v te dobe mel, takze se mu nic vytykat neda. Vazim si ho jako skveleho cloveka a ucitele (take jsem u neho chvili delal judo)
Jarda Kolcun
Bojovky.info

"It's not how much you can hurt a person in an altercation, but how little you can hurt a person and still control him" Wally Jay
Makoto
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Makoto » sob 11. úno, 2006 10:00

Ja bych jen dodal, ze Kazik byl skvely judista, ale jiujitsu, ktere ucil, prilis jiu jitsu nebylo. Slo pouze o aplikaci juda do neceho, co pak nazyval jiujitsu. To vsak nesnizuje jeho zasluhu na rozvoji juda a Aikida. Pracoval s informacemi, ktere v te dobe mel, takze se mu nic vytykat neda. Vazim si ho jako skveleho cloveka a ucitele (take jsem u neho chvili delal judo)
Jarda Kolcun
Bojovky.info

"It's not how much you can hurt a person in an altercation, but how little you can hurt a person and still control him" Wally Jay
Makoto
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pavela » sob 11. úno, 2006 12:19

Jak to BYL, Kazik snad ještě žije???
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » sob 11. úno, 2006 13:40

pavela píše:Co mám k němu říkat, Kazik, učil se u něj můj táta, když byl malej, učil jsem se u něj i já, když jsem byl malej. Společně se Zrůbkem, Lebedou a pár dalšími patří k zakladatelům Juda Jiu Jitsu a Aikido Čechách.
Kazik předváděl Aikido ještě v době, kdy v Čechách vůbec nikdo nevěděl co to je. On a Zrůbek, předváleční zakladatelé Juda v Československu.

Ano a měl dostatek soudnosti a věnoval se dál džúdó, když tu začali "vyrůstat" lidi, kteří se věnovali jen a jen aikidó. Tedy, aniž bych chtěl vyvolat novej flame.

Generace těch, kteří u pana Lorenze s aikidem začali, pokračovala dál s aikidem a pan Lorenz zůstal u džúdó. Takže Míra Kodym, Petr Krumphanzl, Karel Pátek a další nově příchozí už necvičili aikidó vedle džúdó, nebo jako jeho součást, což je zupa...

Jiní ale nerozchodili, že aikidó je třeba trochu víc studovat a učit se ho opravdu od aikidistů, a tak cvičí přes dvacet let totéž, bez jakéhokoliv vedení... žijí stále z toho, co sem přinesl pan Lorenz...

Nevím jaké džúdžucu myslí Makoto, ale IMHO s aikidó je to podobné.

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pavela » sob 11. úno, 2006 13:51

p.Lorenc snad umí aikido velmi dobře ne? Určitě se ho učil od japonců a byl snad vůbec první kdo sem aikido přinesl myslím.
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » sob 11. úno, 2006 14:00

pavela píše:p.Lorenc snad umí aikido velmi dobře ne? Určitě se ho učil od japonců a byl snad vůbec první kdo sem aikido přinesl myslím.

Pokud já vím, tak aikidó necvičí. Viděl a co viděl, to ukázal.

Před dvaceti - třiceti lety ho sem svým způsobem přinesl, ale V©ICHNI z generace těch, kteří s ním tenkrát cvičili a s nimiž jsem za ty roky byl v kontaktu se shodují na tom, že opravdu aikidó přišlo až s Venerim v roce 1986.

Puntík.

Já osobně pana Lorenze potkal jen v civilu (tedy koukal na naší ukázku ©MR s mým učitelem), ale pokud vím, tak se s aikidem v Japonsku setkal, ale o dlouhodobé studium nešlo.

Nejlepší zdroj podobných informací jsou tři shora uvedená jména... já ne. Já začal s aikidem až jako další vlna ;) Anebo bych se přímo zeptal jeho. Jak píšu, prý je fér a sám říká, že není aikidista.

Takže Mirek pokračoval dál se ©výcary a Japonci (především Ikeda sensei) a dodnes se učí aikidó (ne džúdó)... Petr Krumphanzl žil v JPN několik let a učil se s Nišio senseiem, jako později Jirka Marek (to je taky až další vlna)... Karel zase začal s Francouzi (Tissier, Vaillant) a pokračoval s Nišiem...

Krom toho jsou tu další a další, ale opravdu aikidisti.

Aikidó a džúdó není totéž, už jsem tu několikrát psal, že se nemají zaměňovat určité pojmy ;) a fakta. Potom z toho vznikne to, co jsem zažil, když jsem před lety přišel z Prahy učit sem.

Nejmenovaná džúdistická velmistryně, jistě kvalitní závodnice a trenérka, prohlásila něco jako: "Aikidó? to znám, to jsem musela umět, když jsem dělala zkoušky na 3. dan v džúdó."

To je pořád tentýž problém. Někdo má 5. dan v karate a automaticky se předpokládá, že je zároveň mistr meče a určitě umí ještě mnoho dalších věcí...

Patrik

P.S.
Řítíme se k tomu flejmu...
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Low » sob 11. úno, 2006 14:42

narážel jsem na to že má tušim 8.dan judo a to asi nemá jen tak někdo, co jsem čet tak se učil u nějakej opravdovejch expertů na judo, ne to co se myslí dneska pod pojmem judo, tedy závody a rozdělení na váhovky atd..
Low
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Makoto » sob 11. úno, 2006 14:56

pavela píše:Jak to BYL, Kazik snad ještě žije???

Jo jo, je, takhle to dopada, kdyz delam dve veci najednou. Pohrbim zijici legendu, jen to hvizdne. Sorry :D
Jarda Kolcun
Bojovky.info

Makoto
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Sinister » sob 11. úno, 2006 15:39

pls a delal sportovni nebo tradicni (kodokan) judo?
Sinister
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod pavela » ned 12. úno, 2006 4:43

makoto,zaplaťpánbůh :lol: .Pokud si pamatuju,dělal s
Kitayamou kodokan
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod RBR » stř 15. úno, 2006 16:53

Pokud vím tak p.Lorenc stále aktivně cvičí. Kamoš s ním pravidelně pořádá semináře. Zaměřují je na judo-kata a jejich aplikace

RBR
RBR
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Makoto » stř 15. úno, 2006 20:11

to Pavela - dotaz - existuje v cinskych BU nejaky system podobny zapasu jako je judo v Japonsku nebo reckorimsky v Evrope? Muzes o tom napsat vice?

Napadlo me to v souvislosti s Lorencem...neptejte se me proc, sam netusim :wink: :)
Jarda Kolcun
Bojovky.info

Makoto
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pm » čtv 16. úno, 2006 4:03

p. Lorenc - legenda dzudo a dzudzucu, jeden z nestoru b.u. v CR. mel jsem moznost s nim parkrat mluvit a videl ho ucit, bomba
pm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pavela » čtv 16. úno, 2006 4:09

Makoto píše:to Pavela - dotaz - existuje v cinskych BU nejaky system podobny zapasu jako je judo v Japonsku nebo reckorimsky v Evrope? Muzes o tom napsat vice?

Napadlo me to v souvislosti s Lorencem...neptejte se me proc, sam netusim :wink: :)
ale samozřejmě, odkud myslíš, že to přeplavalo do Japonska? :lol: :lol: :lol: Čínské původní "judo" se jmenuje ©uai «iao, čínské původní Jiu Jitsu se jmenuje Čchin Na(tyto dvě umění bývají někdy i součástí jinejch stylů ale samozřejmě hlavně ©uai «iao je samostatná disciplína) a dokonce i SUMO je původně čínské(lépe řečeno Mongolské) Siang Pchu. Obrázky chvatů těchhle umění jsou snad už z doby před 2000 lety...
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pavela » čtv 16. úno, 2006 4:26

Nazdar PM, ty jsi v Číně?
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Toman » čtv 16. úno, 2006 7:33

pavela píše: a dokonce i SUMO je původně čínské(lépe řečeno Mongolské) Siang Pchu. Obrázky chvatů těchhle umění jsou snad už z doby před 2000 lety...

A schválně ... existuje v číně něco jako capoeira nebo jako nin tsun do combat...He?
Fotbalisti předstírají, že jsou zranění. Fajteři předstírají, že nejsou :-)
Toman
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pucmaz » čtv 16. úno, 2006 9:39

.
Naposledy upravil pucmaz dne úte 30. pro, 2014 18:43, celkově upraveno 1
pucmaz
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » čtv 16. úno, 2006 9:46

Pucmaz, si mně předběhl...

To o vzniku džúdžucu a sumó v Číně jsou neověřený teorie ;)

Nemám je rád, stejně jako nemá rád teorii o tom, že japonské šermířské školy vznikly z čínských... To je jako říct, že všechny BU jsou z Afriky, protože tam našli první před-lidi ;) nebo v Austrálii? (Jak se to... australopithecus nebo co... srry nás to učili ve škole jinak, než to učej dneska... muhehe)

Tedy, ačkoliv pro japonské meče existovala předloha v těch čínských. Technika se změnila změnou těch mečů ;)

Jinak klasické džúdžucu vůbec není o páčení... ale je také o páčení.

Moje oblíbená story. Jak pan Akai, který cvičí Hóki rjú iai ukazoval "džúdžucu" techniku. On, i jeho partner měli meče a prostě "šermovali".

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Další

Zpět na japonská bojová umění a sporty...