Pavela
V poho
historický fakt... ale co z toho, nebo jak to interpretovat. Chceš na svět koukat jednoduše ? Ok, potom to stačí.
Já ne
Třeba hodně zdrojů těhle infromací pochází od Draegera a ten se dá interpretovat různě. A bohužel, u nás se interpretuje většinou
stejně.
Jde o to, že historka o pánovi, co propašoval džúdžucu do Japonska z Číny je pěkná, stejně jako historka o bozích kteří se prali mezi sebou a tak vzniklo Daitó rjú

Mythologie a pověsti...
Jenže, jaké konkrétní džúdžucu přinesl ten pán z Číny? Takové, ve kterém se bojuje v brnění? Takové, které používá páky? Takové, které používá přehozy? Malé zbraně? Takové, které má hlavně atemi? Prostě není žádné univerzální džúdžucu... a ani to, které se učilo v "samurajské armádě" nebylo jednotné... protože o jednotné samurajské armádě si v Japonsku mohli nechat zdát... veeelmi dlouho. Takže není dost dobře možné, aby všechno tohle mělo jeden zdroj.
Souvisí to s tím, na co se ptá - nebo, co konstatuje Low. A co píšu, jak si představujeme džúdžucu.
Džúdó vzniklo z džúdžucu... eee. Kodokan džúdó vytvořil koncem 19. století pán (Kano), kterej studoval dvě školy džúdžucu (Tenžin ©in jó rjú a Kito rjú...)... Dvě z mnoha (ten pán cvičil jistě i další, myslím Sekiguči rjú, Seigo rjú) . Tedy džúdó vzniklo hlavně z těchto dvou. Džúdó katy vznikly i z dalších... Mimochodem, džúdó pana Kana se původně jmenovalo taky džúdžucu... a ještě mimochodem, první použití termínu "džúdžó" se datuje ještě asi sto let před Kana a s Kodokanem to nijak nesouvisí
Ale dodnes v JPN existuje až 35 klasických škol, které mají ve svém curriculu neozbrojený boj... (a znovu v uvozovkách). Problém je, že máloco z toho se dá najít na Internetu nebo jinak odtud.
Málokterý dnešní džúdista viděl některou z těchto klasických škol a málokterý to k životu potřebuje. Makoto cvičí džúdžucu, které vypadá asi úplně jinak, než džúdžucu pana Lorenze, nebo džúdžucu dalších... Ale já zkouším mluvit o klasických školách. (Jsem otravnej.) Tam těžko najdeme čáru mezi ozbrojeným a neozbrojeným bojem...
Patrik