Judo - p.Lorenz

aikidó, aikidžucu, džúdó,džúdžucu, iaidó, karate, kempó, kendó, kjúdó, kobudó, nindžucu, sumó...

Moderátor: Picard

Příspěvekod Makoto » čtv 16. úno, 2006 9:55

pavela píše:...čínské původní Jiu Jitsu se jmenuje Čchin Na(tyto dvě umění bývají někdy i součástí jinejch stylů ale samozřejmě hlavně ©uai «iao je samostatná disciplína) ...

S tim JJ bych byl malicko opatrnejsi :-) Souhlasim s Patrikem, ze JJ neni japonska verze Chin Na. Co ja vim, tak ChN je skutecne pouze o paceni, ale JJ je daleko vice. Trochu mi to pripomina pripomina posledni seminar Pekiti Tirsia, kdy Uli Weidle (hlavni zastupce PT pro Evropu) o prestavce seminare vysvetloval uplne vazne, ze vse vzniklo z PT :-)
Pak to same zazil muj ucitel, ktery se zucastnil seminare nejakeho cinskeho mistra Taiji a Qikongu na Slovensku. Tam jsme se dozvedeli, ze vse vzniklo z Taichi. ;-) Uz to beru jako nezbytnou zabavnou show v ramci kazdeho seminare :wink:

pavela píše:Obrázky chvatů těchhle umění jsou snad už z doby před 2000 lety...

Muzes neco sehnat? Pripravuji clanky o JJ, jeho historii a vyvoji a tohle by mi bodlo :)
Jarda Kolcun
Bojovky.info

"It's not how much you can hurt a person in an altercation, but how little you can hurt a person and still control him" Wally Jay
Makoto
mistr diskutér
mistr diskutér

Chin Na

Příspěvekod Raptor » čtv 16. úno, 2006 11:36

Makoto píše:Co ja vim, tak ChN je skutecne pouze o paceni, ale JJ je daleko vice ...

Chin Na má daleko širší záběr než jen páčení:

1. oddělování svalů a šlach (divide muscle and tendon)
2. dislokace / vymknutí kloubů (dislocate joints)
3. uzavření dechu (seal the breath)
4. uzavření žil a tepen (seal the vein or artery)
5. útoky na akupunkturní dráhy (attack the meridian)

Víc například tady:

http://en.wikipedia.org/wiki/Chin_na
http://www.hunggar.net/chinna.htm
Martin
香港楊家太極拳 / Heung Gong Yeung Gar Tai Gik Kuen
admin
http://www.taijiquan.cz
http://www.yangtaiji.com
Raptor
mistr diskutér
mistr diskutér

Re: Chin Na

Příspěvekod patrik » čtv 16. úno, 2006 11:42

Raptor píše:
Makoto píše:Co ja vim, tak ChN je skutecne pouze o paceni, ale JJ je daleko vice ...

Chin Na má daleko širší záběr než jen páčení:

Víc například tady:

http://en.wikipedia.org/wiki/Chin_na
http://www.hunggar.net/chinna.htm

Jo, ale klasické formy džúdžucu, byly o použití zbraní. O použití v boji. Nebyla nikdy žádná jednotná forma džúdžucu. Tedy nelze mluvit obecně o vlivu nějakého BU na džúdžucu. Je možné, že Čchinna ovlivnila jednu školu a ta potom měla vliv na další...

Klasické džúdžucu bylo čistě bitevní záležitostí. Joroi kumiuči bylo o tom, jak někoho dokázat chytit a znemožnit mu boj... třísknout s ním na zem... anebo lépe... volnou rukou a svojí nebo jeho zbraní ho podříznout. Vědět, kde má brnění mezeru a tohle využít ;)

Třeba... neexistovalo tantó džucu jako takové, ale bylo běžné, že se krátký meč používal v joroi kumiuči.

Z joroi kumiuči vznikaly další, modernější školy.

Vše je jen o představě, jakou máte o džúdžucu ;)

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Low » čtv 16. úno, 2006 11:49

to by mě zajmalo jestli se tohle smí v ultimátech
Low
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pavela » čtv 16. úno, 2006 11:52

Ale kluci, s tim Sumo je to samozřejmě tak trochu sranda, v mongolsku totiž mají taky od nepaměti "zápas tlustých" a jejich souvislost je kdesi v propadlišti dějin. Samozřejmě, že japonská umění většinou odvozují svůj původ z Číny(to ostatně i původ samotných japonců, ačkoliv to obě strany vehementně popírají...) ale jsou už za ty roky svébytná a poněkud odlišná. ale jedna věc mi nejde na pochopa, proč mluvíte furt o pákách, dy´t já jsem o ničem takovym nemluvil, jenom to že Jiu jitsu je převzato z původního čínského Čchin Na, které TAKY není JEN o pákách(v překladu to znamená chťit, sejmout, držet) a je to velmi komplexní systém. To že Japonská BU ve většině odvozují svůj původ z Ćíny je historický fakt a myslím, že se s tím netají ani Japonci(dokonce i kazik říkal hstorku o doktoru Akoamovi nebo tak nějak, který propašoval Judo do japonska. PS: o původu Nintsundo v Ćíně jsem teda fakt neslyšel :lol: PPS To že ostatní BU pochází z Taiji je samozřejmě pitomost, na to je Taiji příliš "mladé".Spíš bych řekl, že všechny techniky Jiu Jitsu ale i dalších japonských BU jsou v taiji obsaženy. Původ Judo v šaolinském Rou Quan je jistý a mimochodem, aikido taky smrdí Pakua na sto honů :lol:
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pavela » čtv 16. úno, 2006 11:57

Patriku, Ćchin na se taky cvičilo hodně v armádě, vůbec hlavní dva směry BU v Číně byly vojenské a mnišské... Jinak hádat se o tom, co bylo dřív,jestli japonská, nebo čínská bude asi donekonečna.bylo by spíš na místě mluvit o konkrétních stylech a školách a stopovat je do minulosti. O mečových školách ostatně pochybuji, protože Jap a č jsou tak odlišné/a to i když se porovnají japonské s čínským dvouručním mečem) tak mají společného fakt pramálo...
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Low » čtv 16. úno, 2006 12:07

no nevim ale myslim že každej ví témeř se stoprocentní jistotou že JUDO založil Jigoro Kano a vychází z Jiu jitsu.
Low
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pavela » čtv 16. úno, 2006 12:17

Low píše:no nevim ale myslim že každej ví témeř se stoprocentní jistotou že JUDO založil Jigoro Kano a vychází z Jiu jitsu.
tedáááá, chtěl jsem říct Jiu Jitsu. jak byla ta historka s tím mladým lékařem co jel do Číny, Japonci, povězte...
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Low » čtv 16. úno, 2006 12:30

neznám znám jen tu jak japonec přivez jj to brazílii a učil helio gracie
Low
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » čtv 16. úno, 2006 12:37

Pavela
V poho

historický fakt... ale co z toho, nebo jak to interpretovat. Chceš na svět koukat jednoduše ? Ok, potom to stačí.

Já ne ;)

Třeba hodně zdrojů těhle infromací pochází od Draegera a ten se dá interpretovat různě. A bohužel, u nás se interpretuje většinou stejně.

;)

Jde o to, že historka o pánovi, co propašoval džúdžucu do Japonska z Číny je pěkná, stejně jako historka o bozích kteří se prali mezi sebou a tak vzniklo Daitó rjú ;) Mythologie a pověsti...

Jenže, jaké konkrétní džúdžucu přinesl ten pán z Číny? Takové, ve kterém se bojuje v brnění? Takové, které používá páky? Takové, které používá přehozy? Malé zbraně? Takové, které má hlavně atemi? Prostě není žádné univerzální džúdžucu... a ani to, které se učilo v "samurajské armádě" nebylo jednotné... protože o jednotné samurajské armádě si v Japonsku mohli nechat zdát... veeelmi dlouho. Takže není dost dobře možné, aby všechno tohle mělo jeden zdroj.

Souvisí to s tím, na co se ptá - nebo, co konstatuje Low. A co píšu, jak si představujeme džúdžucu.

Džúdó vzniklo z džúdžucu... eee. Kodokan džúdó vytvořil koncem 19. století pán (Kano), kterej studoval dvě školy džúdžucu (Tenžin ©in jó rjú a Kito rjú...)... Dvě z mnoha (ten pán cvičil jistě i další, myslím Sekiguči rjú, Seigo rjú) . Tedy džúdó vzniklo hlavně z těchto dvou. Džúdó katy vznikly i z dalších... Mimochodem, džúdó pana Kana se původně jmenovalo taky džúdžucu... a ještě mimochodem, první použití termínu "džúdžó" se datuje ještě asi sto let před Kana a s Kodokanem to nijak nesouvisí ;)

Ale dodnes v JPN existuje až 35 klasických škol, které mají ve svém curriculu neozbrojený boj... (a znovu v uvozovkách). Problém je, že máloco z toho se dá najít na Internetu nebo jinak odtud.

Málokterý dnešní džúdista viděl některou z těchto klasických škol a málokterý to k životu potřebuje. Makoto cvičí džúdžucu, které vypadá asi úplně jinak, než džúdžucu pana Lorenze, nebo džúdžucu dalších... Ale já zkouším mluvit o klasických školách. (Jsem otravnej.) Tam těžko najdeme čáru mezi ozbrojeným a neozbrojeným bojem...

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » čtv 16. úno, 2006 13:03

Vztah mezi kendžucu a džúdžucu...

Našel jsem momentku (fakt se hledá těžko víc než fotka nebo popis ;) ) z ukázky v roce 1997.

Jde o Sekiguči šinšin rjú džúdžucu

Obrázek

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Angus » čtv 16. úno, 2006 13:21

patrik píše:(Jsem otravnej.) Patrik

Nejsi, rozšiřuješ obzory. :wink:
Díky za informace.
Naposledy upravil Angus dne čtv 16. úno, 2006 13:21, celkově upraveno 1
Angus
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Makoto » čtv 16. úno, 2006 13:21

Souhlas s Patrikem :)

Pro ty z vas, ktere dejiny JJ zajimaji vice, zde jsou knihy, ktere se povazuji svou kvalitou za rovnocenne s Draegerem:
1. Classical Fighting Arts of Japan (A complete guide to Koryu Jujutsu) od Serge Mola.
2. Classical weaponry of Japan (Special weapons and tactics of the Martial Arts) od Serge Mola

...a pak tu je jeste na doplneni znalosti (ale kvalita bude, rekneme popularni):
1. Secret weapons of Jujutsu od Doan Cunninghama
2. Taiho Jutsu (Law and order in the age of the samurai) od Dona Cunninghama

Vse se da poridit pres Amazon.com a ted je vcelku dobry kurz dolaru ;-)

Jarda
Jarda Kolcun
Bojovky.info

"It's not how much you can hurt a person in an altercation, but how little you can hurt a person and still control him" Wally Jay
Makoto
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Low » čtv 16. úno, 2006 13:24

http://www.novinky.cz/krimi/77749-nakaz ... cistu.html tohle mě vždycky vrátí do reality.. :cry:
Low
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Makoto » čtv 16. úno, 2006 13:24

Jo a jeste jsem si vzpomnel na Bubishi....rozkryva dost mytu o vzniku BU hlavne na Okinawe. Fakt velice dobre a vyslo to nedavno i v CZ
Jarda Kolcun
Bojovky.info

Makoto
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » čtv 16. úno, 2006 13:27

Makoto píše:1. Classical Fighting Arts of Japan (A complete guide to Koryu Jujutsu) od Serge Mola.
2. Classical weaponry of Japan (Special weapons and tactics of the Martial Arts) od Serge Mola

Mám jen pro sebe, a toho Draegera (od něj všechno) bych doplnil o Skossovy... všechno od nich. Potom Ellise Amdura, Rona Beaubiena a Karla F. Fridaye...

Makoto píše:...a pak tu je jeste na doplneni znalosti (ale kvalita bude, rekneme popularni):
1. Secret weapons of Jujutsu od Doan Cunninghama
2. Taiho Jutsu (Law and order in the age of the samurai) od Dona Cunninghama

TaihoJutsu je skvělá... obě tu mám, poslední dva kusy na prodej.

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Makoto » čtv 16. úno, 2006 13:29

Low píše:http://www.novinky.cz/krimi/77749-nakazeny-narkoman-pokousal-policistu.html tohle mě vždycky vrátí do reality.. :cry:

Na treninku pri sparringu se kouseme vcelku casto :-) Je legrace sledovat reakce lidi, kteri to neznaji, respektive kteri to znaji, ale nepouzivaji. Posledne muj kolega, aby unikl z paky na nohu, kousnul protivnika do palce nohy a jak rychle ho pustili :wink:
Ted vazne - proto rikame napriklad zenskym, ze je lepsi uderit dlani nez pesti. U pesti je vetsi nebezpeci vzniku trznych ran, ktere mohou byt infikovane treba prave zloutenkou....a to nemluvim o tom, ze zenska a pest...no to mi nejak nejde dohromady :wink:
Jarda Kolcun
Bojovky.info

Makoto
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Low » čtv 16. úno, 2006 13:36

no právě, předpokládám že tam nejste nakažený žloutenkou, to bych vás z vršovic hnal..

a vem si ze tu holku prepadne fetak a ona ho kousne.. :)
Low
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Makoto » čtv 16. úno, 2006 13:52

Low píše:no právě, předpokládám že tam nejste nakažený žloutenkou, to bych vás z vršovic hnal..a vem si ze tu holku prepadne fetak a ona ho kousne.. :)

Clovece proc myslis, ze jsem ted doma misto abych tezce pracoval? :wink:

Jinak mas pravdu, kousani neni pokazde resenim. Nekdy je potreba hodne dlouha tyc a nepustit ho k sobe, parchanta jednoho :)

Low kdopak jsi? Odhal svou identitu :)
Jarda Kolcun
Bojovky.info

Makoto
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pm » čtv 16. úno, 2006 16:57

Pavela - jo, jsem v Cine, sigung mel 96. narozininy, dneska jsme prijeli se zakama do Shenzhenu cvicit, chystame se za deset dni do Foshanu a Guangzhou. prijed za nama, dame er guou tou :twisted:
pm
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na japonská bojová umění a sporty...