Makoto píše:Neni, nejdrive mi vysvetli, co znamena "tradicni jujutsu"?
Termín tradiční, jak už jsem tady vysvětloval víckrát, je pro mně problematický... vím, ale co si představuji pod pojmem klasické džúdžucu... a jsou to právě věci, které jsou nafocené v knížkách Serge Mola, o němž si psal minulý týden... mimo jiné jsou tam i fotky "nindžucu"... ale to jen na okraj

Já tu nejsem za nindži.
Makoto píše:Ja s tradicnimi styly - rozumej styly, ktere se cvici z ucty k predkum a ne primarne pro obranu na ulici - problem nemam, pokud nejsou proklamovane jako sebeobranne systemy.
Pochop pls, že nejsou jen tyhle dvě roviny. Buď to funguje na ulici, nebo je to z úcty k předkům... čéče.
Makoto píše:Je rozdil mezi nove vzniklym stylem a novem vzniklym stylem. Pokud novy styl vznikl na zaklade dlouholeteho studia jinych stylu a je mu presne vymezen prostor pro realizaci (judo - sport, Krav Maga - sebeobrana, Systema - military combat), pak je to OK. Pokud vsak novy styl vytvori Pepik, ktery se zucastnil par seminaru ninjutsu a WT a vytvori Pepik jutsu, pak mam OSOBNE problem. A neni to nic proti Pepikovi, ale proti zakladu, na kterem novy styl vybudoval. Pokud je vsak nas mily Pepik dostatecne charismaticky a vymluvny, pak bude mit mnoho studentu a budiz mu prano. ...dokud nektery z jeho dlouholetych studentu nebude napaden a nezjisti, ze jeho dlouholete studium Pepik jutsu je mu na dve veci.....
Pěkné, pěkné... ale proč by to automaticky mělo znamenat, že je nutné modernizovat a upravovat ty staré...
Makoto píše:Nerozumim tve posledni poznamce: Znamena to, ze kdyz te nekdo svacne po ruce bokenem, je to dukaz pro ucinnost skoly? Aha...
Znamená to, že když cvičím něco, kde není nejen primární ale vlastně ani sekundární cíl "street fajt", nesedím někde na bobku a nemedituju. Makám, jako každej. Tj. potím se, zlepšuju techniku, hledám a odstraňuji chyby... Chápeš. Pro Tebe je tu buď "na ulici" anebo "spartakiáda".
Makoto píše:Ja rozumim rozdeleni BU skol v soucasnosti do tri-ctyr kategorii: sport, zdravi, esteticko-kombinacni, sebeobrana.
Mno vidíš a právě tohle dělení je dost přízemní. Každé tradiční BU obsahuje vše, cos popsal. Ale o tom Tě prostě nikdo nepřesvědčí... to buď poznáš nebo ne.
Víš třeba to, co cvičím já nemá a nemůže mít sparring nebo soutěž. Protože je to prostě moc nebezpečné. Když totiž uděláš správně první techniku, kterou se učíš, tak "partnera" zabiješ... tečka, puntík. A když to uděláš napůl, tak už to nebude totéž.
Makoto píše:Zadna z nich neni nadrizena te druhe.
Ale z toho, co píšeš mi vyplývá, že to tak není. ®e prostě sebeobrana je nadřízená všem dalším cílům.
Makoto píše:Jen sleduji jine cile. A tak mi prijde divne, ze napriklad tolik zde diskutovane ninjutsu slouzilo drive k preziti a nyni....panove ruku na srdce, postavili byste se hrde proti manikovi, ktere vam rve zblizka do xichtu a hrozi, ze vas zmydli? V klidu a pohode vyckavajic na svuj okamzik? Pokud ano, beru vse zpet a omlouvam se...jako jsem tu mimochodem udelal nekolikrat...ale myslet si budu sve
Ja opravdu nechci zklouznout k debate, co je lepsi, ale nevidel jsem validni argumenty, ktere by mel presvedcily, ze ninjutsu je dobre i po sebeobranne strance...tak jak to bylo drive pred x lety.
Já tu nejsem za nindžucu, jen mi přijde divný, co píšeš.
Makoto píše:Vite, daleko vice si cenim mistru, kteri nepredavaji pouze techniky, ktere se delaly pred stovkami let v nezmenene podobe, ale tech, kteri premysli a pochybuji o tom, co jim bylo predano. Funguje to i ted?
©mankote, takže buď předáváš techniky v nezměněné formě a nebo přemýšlíš a pochybuješ? To je právě to, cos prostě nepoznal.
Já potkávám našeho pana učitele, kterej cvičí "v nezměněné formě" 65 let. To je ale omezenec, že za tu dobu nic nevymyslel. Mno třeba ještě vymyslí, dyk je mu teprve 82. (Popravdě existuje něco, jako je vlastní interpretace.)
Makoto píše:Pokud ne, delam tu techniku spatne, nebo je chyba jinde? Velice casto prijde na to, ze techniku provadi spatne, ale obcas je technika sama spatna (klasicky priklad x-blok proti bodu nozem na bricho). Ja nevim, jak to jinak vysvetlit. Slepe prebirani technik bez moznosti pochybovani je dle meho nazoru cesta k BU spartakiade.
Přece právě to, co děláme na trénincích (keiko) je jenom zkpumání toho, co děláme špatně. Ty si představuješ, že stačí paměť? ®e mi někdo cosi ukáže, já to po něm opičkuju a je to? Už to umím? Přijď si k nám zacvičit... nenabízím sparring, ten nemáme... ale ukážu Ti první pohyb... první techniku... a jestliže jí dokážeš okamžitě provést správně, bez přemýšlení... potom připustím, že slepě přebírám techniku.
Patrik
P.S.
Já už dost napsal v diskuzi pod článkem o "rjú" na úvodu... nechce se mi to opakovat... koukni tam.