Skoly NINDZUCU v CR - mysticke techniky nindzu...

aikidó, aikidžucu, džúdó,džúdžucu, iaidó, karate, kempó, kendó, kjúdó, kobudó, nindžucu, sumó...

Moderátor: Picard

Příspěvekod Makoto » pon 20. úno, 2006 15:00

guerrero píše:Hele ctete vubec co pisu? :evil:
Takze pro Targa: nejde o techniky
Pro: makoto nejde o utoky.
Chapejte ze souper muze utocit jak chce.A ninjovo telo bude vzdy prirozene reagovat.Na vsechny druhy utoku.Jak rikam jde jenom o pohyb atd.na tom nezalezi jestli zautoci pravou nebo levou, nohou nebo loktem, hakem nebo direktem.Ninjovo telo vyuzije toho co se naucilo, prirozene pouzije taijutsu a vyhraje.samozrejme nechci rikat ze jsem na takove urovni, ale je potreba si uvedomit ze je to realna vec, ktera se da naucit.Ale jak rikam chce to studovat, tak jako kazdou jinou vec.
A nebojte ja nejsem slepy a taky se nesnazim divat jen jednim smerem.
A jinak umeni, ktere Hacumi sensei vyucuje je naprosty skvost ve svete BU.Ale jen malo lidi si to uvedomuje....

Nectu, me tvoje reakce nezajimaji :wink:
Zeptej se lidi, kteri studuji napriklad v Cine (Pavela) nebo lidi, kteri studuji Missing Link a zjistis, ze i jejich umeni je naprosto dokonale a skvost ve svete BU. Ale jen malo lidi mimo system si to uvedomuje. A to nemluvim o tech nabozenskych magorech Wo Hwan Do...
To, co se ti tu Targa snazi naznacit je, ze by jsi asi mel trochu mirnit sve nadseni v obdiv Soke Hatsumiho. Uci pouze to, co se ucil od sveho mistra. Predava techniky, ktere se naucil. Jak to system obohacuje, pokud budes pouze messengerem? Opravdu nechci urazit nikoho z Bujinkanu, protoze sve misto na slunci zcela jiste mate, ale jste tak zahledeni do sve naproste dokonalosti, ktera mozna byla dokonala pred x lety, ale diky tomu, ze se system nejkou dobu neupgradoval, stalo se z neho archaicke cviceni plne duchovni moudrosti. Mam takovou zkusenost, ze cim vice je ve stylu/skole duchovni reci, cim vice je na toto kladen duraz, tim mene ma pak spolecneho s realnym bojem.
Jak jsem uz nekolikrat napsal, budiz ti prano, cvic techniky, ktere se cvicily pred stovkami let a ktere cvicil v te dobe znamy ninja, uctivej japonske predky, pal vonne tycinky, dostavej se do transu prostrednictvim cehokoliv, ale soucasne se modli, aby jsi nenabehl na nejakeho magora, kterej ma spatnej den....
Je to tva cesta, jen jsem vyjadril svuj nazor, zjistil jsem, ze jsi me svymi argumenty nepresvedcil a to mi staci. Jen at proboha nezklouzneme do sporu, co je lepsi....
Jarda Kolcun
Bojovky.info

"It's not how much you can hurt a person in an altercation, but how little you can hurt a person and still control him" Wally Jay
Makoto
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » pon 20. úno, 2006 15:18

Makoto, není to trochu schíza, cvičit něco, co se jmenuje džúdžucu a zároveň mít neustále problém s tradičními BU?

Anebo ještě jinak... proč píšeš v topicu zde http://www.bojovaumeni.cz/bu/modules.ph ... pic&t=1254 jak Ti vadí nově vzniklé styly... vždyť tam jde přece taky jenom o nějakou "změnu k lepšímu"... tedy údajně.

Popravdě mám problém psát, protože mně zatraceně bolí ruka, přes kterou jsem včera dostal pořádnou ránu bokkenem, když jsem cvičil jednu archaickou katu a nepohl se dost rychle... mezi námi, bylo to reálné až dost a ta modřina je zatraceně modrá.

;)

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Targa » pon 20. úno, 2006 15:30

guerrero píše:Hele ctete vubec co pisu? :evil:
Takze pro Targa: nejde o techniky
Pro: makoto nejde o utoky.
Chapejte ze souper muze utocit jak chce.A ninjovo telo bude vzdy prirozene reagovat.Na vsechny druhy utoku.Jak rikam jde jenom o pohyb atd.na tom nezalezi jestli zautoci pravou nebo levou, nohou nebo loktem, hakem nebo direktem.Ninjovo telo vyuzije toho co se naucilo, prirozene pouzije taijutsu a vyhraje.samozrejme nechci rikat ze jsem na takove urovni, ale je potreba si uvedomit ze je to realna vec, ktera se da naucit.Ale jak rikam chce to studovat, tak jako kazdou jinou vec.
A nebojte ja nejsem slepy a taky se nesnazim divat jen jednim smerem.
A jinak umeni, ktere Hacumi sensei vyucuje je naprosty skvost ve svete BU.Ale jen malo lidi si to uvedomuje....

Muzu se jen smat. :lol: :lol: :lol: Ptal ses mne na spatny princip, ktery se pres konkretni techniku promita do chybneho jednani v boji a ja ti odpovedel. Ten princip znel - nesignalizuj svuj utok nepriteli. Ze jsi to nepochopil, je mi lito. Jinak mas pravdu. Ninjovo telo reaguje prirozene, kdyz schyta ninja hak na bradu, jeho hlava se otoci na druhou stranu, za ni jde trup, pak podklesnou nohy a skonci na zemi, dost casto v bezvedomi. Uplne prirozene. Dokonale taijutsu. 8)
Targa
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod Makoto » pon 20. úno, 2006 15:46

patrik píše:Makoto, není to trochu schíza, cvičit něco, co se jmenuje džúdžucu a zároveň mít neustále problém s tradičními BU?
Anebo ještě jinak... proč píšeš v topicu zde http://www.bojovaumeni.cz/bu/modules.ph ... pic&t=1254 jak Ti vadí nově vzniklé styly... vždyť tam jde přece taky jenom o nějakou "změnu k lepšímu"... tedy údajně. Popravdě mám problém psát, protože mně zatraceně bolí ruka, přes kterou jsem včera dostal pořádnou ránu bokkenem, když jsem cvičil jednu archaickou katu a nepohl se dost rychle... mezi námi, bylo to reálné až dost a ta modřina je zatraceně modrá. ;) Patrik

Neni, nejdrive mi vysvetli, co znamena "tradicni jujutsu"? Ja s tradicnimi styly - rozumej styly, ktere se cvici z ucty k predkum a ne primarne pro obranu na ulici - problem nemam, pokud nejsou proklamovane jako sebeobranne systemy.

Je rozdil mezi nove vzniklym stylem a novem vzniklym stylem. Pokud novy styl vznikl na zaklade dlouholeteho studia jinych stylu a je mu presne vymezen prostor pro realizaci (judo - sport, Krav Maga - sebeobrana, Systema - military combat), pak je to OK. Pokud vsak novy styl vytvori Pepik, ktery se zucastnil par seminaru ninjutsu a WT a vytvori Pepik jutsu, pak mam OSOBNE problem. A neni to nic proti Pepikovi, ale proti zakladu, na kterem novy styl vybudoval. Pokud je vsak nas mily Pepik dostatecne charismaticky a vymluvny, pak bude mit mnoho studentu a budiz mu prano. ...dokud nektery z jeho dlouholetych studentu nebude napaden a nezjisti, ze jeho dlouholete studium Pepik jutsu je mu na dve veci.....

Nerozumim tve posledni poznamce: Znamena to, ze kdyz te nekdo svacne po ruce bokenem, je to dukaz pro ucinnost skoly? Aha...

Ja rozumim rozdeleni BU skol v soucasnosti do tri-ctyr kategorii: sport, zdravi, esteticko-kombinacni, sebeobrana. Zadna z nich neni nadrizena te druhe. Jen sleduji jine cile. A tak mi prijde divne, ze napriklad tolik zde diskutovane ninjutsu slouzilo drive k preziti a nyni....panove ruku na srdce, postavili byste se hrde proti manikovi, ktere vam rve zblizka do xichtu a hrozi, ze vas zmydli? V klidu a pohode vyckavajic na svuj okamzik? Pokud ano, beru vse zpet a omlouvam se...jako jsem tu mimochodem udelal nekolikrat...ale myslet si budu sve :wink:
Ja opravdu nechci zklouznout k debate, co je lepsi, ale nevidel jsem validni argumenty, ktere by mel presvedcily, ze ninjutsu je dobre i po sebeobranne strance...tak jak to bylo drive pred x lety.

Vite, daleko vice si cenim mistru, kteri nepredavaji pouze techniky, ktere se delaly pred stovkami let v nezmenene podobe, ale tech, kteri premysli a pochybuji o tom, co jim bylo predano. Funguje to i ted? Pokud ne, delam tu techniku spatne, nebo je chyba jinde? Velice casto prijde na to, ze techniku provadi spatne, ale obcas je technika sama spatna (klasicky priklad x-blok proti bodu nozem na bricho). Ja nevim, jak to jinak vysvetlit. Slepe prebirani technik bez moznosti pochybovani je dle meho nazoru cesta k BU spartakiade.
Jarda Kolcun
Bojovky.info

"It's not how much you can hurt a person in an altercation, but how little you can hurt a person and still control him" Wally Jay
Makoto
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » pon 20. úno, 2006 16:07

Makoto píše:Neni, nejdrive mi vysvetli, co znamena "tradicni jujutsu"?

Termín tradiční, jak už jsem tady vysvětloval víckrát, je pro mně problematický... vím, ale co si představuji pod pojmem klasické džúdžucu... a jsou to právě věci, které jsou nafocené v knížkách Serge Mola, o němž si psal minulý týden... mimo jiné jsou tam i fotky "nindžucu"... ale to jen na okraj :) Já tu nejsem za nindži.

Makoto píše:Ja s tradicnimi styly - rozumej styly, ktere se cvici z ucty k predkum a ne primarne pro obranu na ulici - problem nemam, pokud nejsou proklamovane jako sebeobranne systemy.

Pochop pls, že nejsou jen tyhle dvě roviny. Buď to funguje na ulici, nebo je to z úcty k předkům... čéče.

Makoto píše:Je rozdil mezi nove vzniklym stylem a novem vzniklym stylem. Pokud novy styl vznikl na zaklade dlouholeteho studia jinych stylu a je mu presne vymezen prostor pro realizaci (judo - sport, Krav Maga - sebeobrana, Systema - military combat), pak je to OK. Pokud vsak novy styl vytvori Pepik, ktery se zucastnil par seminaru ninjutsu a WT a vytvori Pepik jutsu, pak mam OSOBNE problem. A neni to nic proti Pepikovi, ale proti zakladu, na kterem novy styl vybudoval. Pokud je vsak nas mily Pepik dostatecne charismaticky a vymluvny, pak bude mit mnoho studentu a budiz mu prano. ...dokud nektery z jeho dlouholetych studentu nebude napaden a nezjisti, ze jeho dlouholete studium Pepik jutsu je mu na dve veci.....

Pěkné, pěkné... ale proč by to automaticky mělo znamenat, že je nutné modernizovat a upravovat ty staré...

Makoto píše:Nerozumim tve posledni poznamce: Znamena to, ze kdyz te nekdo svacne po ruce bokenem, je to dukaz pro ucinnost skoly? Aha...

Znamená to, že když cvičím něco, kde není nejen primární ale vlastně ani sekundární cíl "street fajt", nesedím někde na bobku a nemedituju. Makám, jako každej. Tj. potím se, zlepšuju techniku, hledám a odstraňuji chyby... Chápeš. Pro Tebe je tu buď "na ulici" anebo "spartakiáda".

Makoto píše:Ja rozumim rozdeleni BU skol v soucasnosti do tri-ctyr kategorii: sport, zdravi, esteticko-kombinacni, sebeobrana.

Mno vidíš a právě tohle dělení je dost přízemní. Každé tradiční BU obsahuje vše, cos popsal. Ale o tom Tě prostě nikdo nepřesvědčí... to buď poznáš nebo ne.

Víš třeba to, co cvičím já nemá a nemůže mít sparring nebo soutěž. Protože je to prostě moc nebezpečné. Když totiž uděláš správně první techniku, kterou se učíš, tak "partnera" zabiješ... tečka, puntík. A když to uděláš napůl, tak už to nebude totéž.

Makoto píše:Zadna z nich neni nadrizena te druhe.

Ale z toho, co píšeš mi vyplývá, že to tak není. ®e prostě sebeobrana je nadřízená všem dalším cílům.

Makoto píše:Jen sleduji jine cile. A tak mi prijde divne, ze napriklad tolik zde diskutovane ninjutsu slouzilo drive k preziti a nyni....panove ruku na srdce, postavili byste se hrde proti manikovi, ktere vam rve zblizka do xichtu a hrozi, ze vas zmydli? V klidu a pohode vyckavajic na svuj okamzik? Pokud ano, beru vse zpet a omlouvam se...jako jsem tu mimochodem udelal nekolikrat...ale myslet si budu sve :wink:
Ja opravdu nechci zklouznout k debate, co je lepsi, ale nevidel jsem validni argumenty, ktere by mel presvedcily, ze ninjutsu je dobre i po sebeobranne strance...tak jak to bylo drive pred x lety.

Já tu nejsem za nindžucu, jen mi přijde divný, co píšeš.

Makoto píše:Vite, daleko vice si cenim mistru, kteri nepredavaji pouze techniky, ktere se delaly pred stovkami let v nezmenene podobe, ale tech, kteri premysli a pochybuji o tom, co jim bylo predano. Funguje to i ted?

©mankote, takže buď předáváš techniky v nezměněné formě a nebo přemýšlíš a pochybuješ? To je právě to, cos prostě nepoznal.

Já potkávám našeho pana učitele, kterej cvičí "v nezměněné formě" 65 let. To je ale omezenec, že za tu dobu nic nevymyslel. Mno třeba ještě vymyslí, dyk je mu teprve 82. (Popravdě existuje něco, jako je vlastní interpretace.)

Makoto píše:Pokud ne, delam tu techniku spatne, nebo je chyba jinde? Velice casto prijde na to, ze techniku provadi spatne, ale obcas je technika sama spatna (klasicky priklad x-blok proti bodu nozem na bricho). Ja nevim, jak to jinak vysvetlit. Slepe prebirani technik bez moznosti pochybovani je dle meho nazoru cesta k BU spartakiade.

Přece právě to, co děláme na trénincích (keiko) je jenom zkpumání toho, co děláme špatně. Ty si představuješ, že stačí paměť? ®e mi někdo cosi ukáže, já to po něm opičkuju a je to? Už to umím? Přijď si k nám zacvičit... nenabízím sparring, ten nemáme... ale ukážu Ti první pohyb... první techniku... a jestliže jí dokážeš okamžitě provést správně, bez přemýšlení... potom připustím, že slepě přebírám techniku.

Patrik

P.S.
Já už dost napsal v diskuzi pod článkem o "rjú" na úvodu... nechce se mi to opakovat... koukni tam.
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Makoto » pon 20. úno, 2006 16:38

Nektere veci se ppravdu spatne vysvetluji, mas pravdu :-)
Ja si opravdu nemyslim, ze sebeobranna stranka je nadrazena ackoliv tohle byl v historii duvod, proc BU vznikly..dle meho nazoru. Ted to ma vice rovin a toto skutecne respektuji.

Nechme to byt. S mnoha vecmi, ktere jsi zminil, souhlasim, opravdu. Nedokazu nektere veci vysvetlit asi dost nazorne. Rozhodne bych nerad, aby to vypadalo, ze vidim svet BU cernobile. Nevidim.

Treba se nekde potkame a pokecame. Nenarokuji si patent na rozum, prave proto se ucastnim teto diskuse. Pokud je argument dostatecne dobry, prijmu ho. Je mozne, ze casem zmenim nazor...nebo take ne.

Jujutsu, ktere ted studuji, mi ukazuje, jak moc je potreba poucit se z chyb druhych. Proto sparuji s kickboxery, WT, boxery, judisty a jinymi skolami. Ne proto, abych si dokazoval, ze jsem lepsi....z toho jsem uz davno vyrostl. Chci jen vedet, jestli mi to bude fungovat i proti nim. Jestli jujutsu principy, na kterych stoji jujutsu techniky obstoji.

Jujutsu, ktere se ucim je jine, nez jujutsu, ktere se vyucuje patro pode mnou, nerkuli v jinem meste nebo zemi. Neni lepsi neni horsi, proste jine. Touto diskusi se snazim zjistit, zda-li jdeme dobrou cestou. Proto kladu mnohdy zbytecne a hloupe dotazy. Pro me tyto dotazy smysl :-)

Omlouvam se, pokud jsem nekoho urazil, nebylo to ucelem.
Jarda Kolcun
Bojovky.info

Makoto
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod romantimpl » pon 20. úno, 2006 18:23

A už je to tu zase... :roll: :lol:
romantimpl
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod Targa » úte 21. úno, 2006 7:38

Chudak Xaltotun, zrejme chtel vedet, jak se magicky leta vzduchem a misto toho ma tohle. :lol:

Jen jedna poznamka k Patrikovi: tvrdit, ze predavani techniky je uplne presne mezi generacemi, tj. technika vypada uplne presne dnes jako pred x 100 lety, to je hezke, lec nemuze to byt tak uplne pravda. Kazdy z ucitelu mezi generacemi mel jine fyzicke dispozice, jinou zivotni respektive treninkovou zkusenost, tj. kazdy to tak trochu delal po svem, ne ze by se o to nejak snazil (i kdyz mohl), proste tak to analogicke predavani informaci funguje. Coz neni utok namireny proti tvemu cviceni, jen poznamka.
Targa
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod Targa » úte 21. úno, 2006 7:40

ukropcany píše:Nechcete niekto niekam skočiť na bongsao (či ako sa to píše)? :P

Ja to cekam kazdou chvili, ale stejne bych zklamal mistni obecenstvo, uz jsem pul roku chromej. A jeste mi to nejakou chvilku vydrzi.
Targa
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod patrik » úte 21. úno, 2006 8:06

Targa píše: Jen jedna poznamka k Patrikovi: tvrdit, ze predavani techniky je uplne presne mezi generacemi, tj. technika vypada uplne presne dnes jako pred x 100 lety(...)

Jen k té poznámce pro Targu...

Koukni pls na "komentáře" pod článkem Co je "Rjú"? na úvodu. Nechce se mi to psát znovu a jak napsal romantimpl, asi už je to tady zase...

Skutečnost, že měl každý jiné fyzické dispozice je nepopiratelný fakt, ale pls, věř mi, když píšu, že technika vypadá stejně ;) anebo se nejdřív podívej, jak vypadá dnes... chvíli to studuj, zkoukni pár 50 - 70 let starejch záznamů a spekuluj :)

Vono totiž stejně, neznamená kopie... to je to, co píšu. Nejde o slepé kopírování, i když děláš stejné techniky... a dost.

Já moderní bojové umění viděl a Vy? Viděli jste, o čem píšu?
8O Je totiž dost těžké popisovat cosi, co hodnotíte podle filmů nebo kdovíčeho...

Makota jsem chtěl jen trochu zbrzdit, vzhledem k tomu, jak jednoznačně tvrdil, co tvrdil...

Já osobně znovu opakuji, že tu nejsem za Budžinkan (pro mně je až moc moderní... bez urážky komukoliv)...

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod majkx » úte 21. úno, 2006 8:39

Jestli je Bujinkan funkční nebo ne, každý se k tomu postaví podle svého pohledu. Mně stačí, že P. King jako student bujinkanu holýmá rukama odzbrojil(coby bobík) magora s nožem, že Bogsater přežil bez zranění a zneškodnil útočníka, který ho nečekaně a v stísněném prostoru napadl nožem, tak že ho bodl na hrudník. Mě tyhle skutečnosti stačí, abych si udělal jasno. Jak psal guerrero trénink v bujinkanu je hodně náročný, bylo to vidět ještě když jsem ho studoval, někdo cvičil třeba 5 let a na ulici by dostal na budku jak nic, a někdo opravdu studoval-odevzdal se tomu studiu a byl by to nebezpečný oponent i pro toho magora z ulice. A jak jsem psal, v době kdy já jsem cvičil to opravdu nebyla žádná spartikiáda, po semináři nebo tréninku jsem odcházel se spoustou modřin-jakože měřítko nasazení a provedení technik.
majkx
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod guerrero » úte 21. úno, 2006 9:00

Proste to shrnme.Ja nechci kritizovat nejake jine BU.Ale nechapu proc nechcete uznat ze techniky bujinkanu normalne funguji v realnem boji.Kazde BU je funkcni.A kdyz adept urciteho BU prohraje tak to nikdy neni chyba toho umeni, ale toho cloveka.Ja proste nechapu proc by tradicni styly nemely fungovat.V tom pripade je k nicemu i tradicni skoly kung fu, karate aikida, dzu dzucu, kenda atd.....Jinak co se tyce predavani technik.Skutecne se predavaji nezmenene.Ale jak rikam nikdy nejde primo o ty techniky.Techniky jsou nejaka myslenka, ukazatel, moznost.Techniky samotne vam nikdy neumozni vyhrat.Jo a jeste neco.Nindzucu je umeni prizpusobit se.To znamena ze se prizpusobuje i sve dobe.,.....
guerrero
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Buji » úte 21. úno, 2006 9:49

Pro--guerrero
Naprosto a tebou souhlasím......

Jinak---
Je tu pár lidí,kteří kritizují něco,do čeho nevidí-kdo z nich byl na semináři,nebo "opravdu" studoval bujinkan,že ví vo co jde???
Já osobně se nepouštím do nějakého sporu o něčem do čeho opravdu nevidím a to je ještě taky zatracený rozdíl vidět nebo cvičit a zkusit si to na vlastní kůži........ :wink:
Roman Kurc
Buji
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Ještě něco...

Příspěvekod Buji » úte 21. úno, 2006 10:03

Připojujji svůj názor na ninpo(nebo chceteli ninjutsu),tím vám samozřejmě nechci vnutit svůj názor-je na každém z vás jak si to přebere..
Sporty(nebo sportovní bojová umění) pomáhají člověku v tom,aby měl fyzičku,chce docílit toho-být nejlepší a vítězit nad ostatními soupeři...Na prvním místě je technika,rychlost,síla,prostě fyzické aspekty a pak až někde vzadu je cítění a srdce...
U ninpo je to naopak...Nikdo tě nevede za ručičku,neříká Ti-tohle udělej tak,nohu dej sem,ruce v ůhlu 60st.,a nejsou zde pevné hranice,všechny pohyby a techniky se daj provéct nekonečno způsoby,člověk si je přizpůsobí sobě(tomu,jeli silný,slabý,tlustý,hubený)a naučí se používat je tak jak to vyžaduje jakákoliv situace(a nemusí to být pouze spor mezi lidmi)...A pak postupem času pronikne ninpo do jeho života,nemusí se snažit přemýšlet co a jak udělá-vše jde jakoby samo a všechny pohyby a vše co s tím souvisí vychází z něj(ze srdce)...
No a v tom vidím já ninpo a to je to,co mne stále žene dopředu a nutí vytrvat v něm...

Ps:samozřejmě je toho daleko víc,ale to by bylo na dlouhé psaní........
Roman Kurc
Buji
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod Makoto » úte 21. úno, 2006 10:17

Kdyz jsem se jednou ptal Soke Yamaueho, ktery dozoruje nasi skolu, na rozdeleni BU, odpovedel, ze v urcitem slova smyslu se daji rozdelit do stylu, ktere funguji proti laikovi, proti studentu jine skoly a proti cvicenemu zabijakovi. My se snazime dostat se do kategorie druhe. Treti kategorie je jiz pro military styly a pro normalniho cloveka je vcelku mala sance, ze by se dostal do krizku s podobnym protivnikem.
Pokud prijmete na chvilku toto deleni, do ktere kategorie se radi Bujinkan?
Jarda Kolcun
Bojovky.info

Makoto
mistr diskutér
mistr diskutér

Re: Ještě něco...

Příspěvekod Makoto » úte 21. úno, 2006 10:28

Buji píše:Připojujji svůj názor na ninpo(nebo chceteli ninjutsu),tím vám samozřejmě nechci vnutit svůj názor-je na každém z vás jak si to přebere..
Sporty(nebo sportovní bojová umění) pomáhají člověku v tom,aby měl fyzičku,chce docílit toho-být nejlepší a vítězit nad ostatními soupeři...Na prvním místě je technika,rychlost,síla,prostě fyzické aspekty a pak až někde vzadu je cítění a srdce...
U ninpo je to naopak...Nikdo tě nevede za ručičku,neříká Ti-tohle udělej tak,nohu dej sem,ruce v ůhlu 60st.,a nejsou zde pevné hranice,všechny pohyby a techniky se daj provéct nekonečno způsoby,člověk si je přizpůsobí sobě(tomu,jeli silný,slabý,tlustý,hubený)a naučí se používat je tak jak to vyžaduje jakákoliv situace(a nemusí to být pouze spor mezi lidmi)...A pak postupem času pronikne ninpo do jeho života,nemusí se snažit přemýšlet co a jak udělá-vše jde jakoby samo a všechny pohyby a vše co s tím souvisí vychází z něj(ze srdce)...
No a v tom vidím já ninpo a to je to,co mne stále žene dopředu a nutí vytrvat v něm...

Ps:samozřejmě je toho daleko víc,ale to by bylo na dlouhé psaní........

Mily Buji, tohle neni specialita ninpo, ale VSECH BU. Presne to same zazivam i v JJ a protoze je videt, ze jsi se sportovnim BU moc nevenoval, tak ti mohu rici, ze to je i ve sportu. Diky Judu (8 let, tim jsem zacinal pred vice jak 25 lety) vidim svet jinak a byl to pro me predstupen venovat se "sebeobrannym BU".
Stale nevidim vecny argument, ktery by me presvedcil, ze ninpo/ninjutsu je sebeobrannym umenim. Je tu vsak plno reci o duchovnim rustu, ktere lze aplikovat na kazdou skolu BU, jen se zeptej lidi, kteri tu kterou skolu studuji.
Jak se pripravujete na realny stret? Scenare? Drily? Stres? Adrenalin? Neco jineho?
Jarda Kolcun
Bojovky.info

Makoto
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Targa » úte 21. úno, 2006 10:46

Patrik: Puvodne jsem vubec nechtel prispivat, uz par let se drzim v diskusich zpatky, protoze jak rikas ty a Roman vyse, ta temata se neustale opakuji. A kdyz nekdo napise, ze neco je proste dokonale, super, vlastne nepremozitelne a hlavni predstavitel je skoro buh na zemi, tak se musim smat. Obzvlaste v oblasti, kde se dlouha leta pohybuji. Obcas se se pak neovladnu a prispeju. Jinak argument "podivej se na zaznamy 50-70 let zpatky" neberu, kdyz mas obhajovat kontinuitu az do 17 stoleti. Nehlede na to, ze video a fotky nezachyti vsechno. Jinak by se dalo podle nich trenovat i bez ucitele, ze ? :wink:

Guerrero: Kdybych mel napsat, co vsechno jsem v Bujinkanu zazil, jake informace okolo nashromazdil, tak by to mnohe mlade kluky plne idealu neprijemne prekvapilo. Ale svet neni cernobily a pokud na to clovek bude koukat s pokud mozno nezavislym pohledem, to dobre si vezme a to spatne necha plynout. Pokud nejsi jenom obycejny "Bujinkan spamer", tak ti preju, aby jsi ten nezavisly pohled mohl ziskat.

Majkx: modriny z treninku jsou pruvodnim jevem spravneho cviceni, nikoliv jeho zarukou. Jak to psal Makoto jinymi slovy Patrikovi. A lidi, kteri prezili utok na noze je docela dost, jenomze jeste vic jich nepreziva. :? Sveneric Boegseter mel v dobe, kdy jsem cvicil, revolucni vliv na kvalitu Bujinkanu u nas. Defacto odbouraval nektere nesmysly, ktere se trenovaly s obvyklym slovnim doprovodem "Jak je to skvele a ucinne". Petera Kinga si az zas tolik nevazim, ale nebudu to rozvadet. Jinak na KAPAPu si uzijes docela dost modrin a az budu fit, tak se na seminari muzeme potkat a pripadne pokecat, jeden muj kamarad, dalo by se rici - kluk ode mne, tam uz trenuje. Zapomnel jsem se zeptat, u koho jsi vubec delal Bujinkan ? Nekteri instruktori tam byli hodne citlivi na modriny. Predevsim na ty svoje. :lol:

Na zaver bych chtel poznamenat, dost casto se tu v diskusich uziva argument "Spravne BU je vzdy ucinne a je na bojovnikovi, zdali ho dobre pouzije nebo ne". Chybi vam v tom jeden aspekt, BU vyucuji lide a je na nich, v okamziku, kdy ho predavaji, zdali BU predavaji dobre, nebo ho z odpustenim zkurvi. Se zkurvemym BU toho potencionalne dobry bojovnik moc nenadela. A zarukou kvality neni ani neprerusena linie az do stredoveku, vehlasna svetova jmena, vysoky pocet clenu v organizaci, apod. Zarukou je osobni zkusenost a moznost srovnani, moznost urciteho nadhledu - v tom jsem s Makotou zajedno.
Targa
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod Targa » úte 21. úno, 2006 11:00

Makoto píše:Kdyz jsem se jednou ptal Soke Yamaueho, ktery dozoruje nasi skolu, na rozdeleni BU, odpovedel, ze v urcitem slova smyslu se daji rozdelit do stylu, ktere funguji proti laikovi, proti studentu jine skoly a proti cvicenemu zabijakovi. My se snazime dostat se do kategorie druhe. Treti kategorie je jiz pro military styly a pro normalniho cloveka je vcelku mala sance, ze by se dostal do krizku s podobnym protivnikem.
Pokud prijmete na chvilku toto deleni, do ktere kategorie se radi Bujinkan?

Nevim, jestli v te treti kategorii by mely byt military styly, cviceny zabijak mi evokuje nekoho, kdo vrazdi ze zalohy v predem pripravenem scenari. A tam je kazda dobra rada draha. Bujinkan sam sebe radi do te treti kategorie, dokladem toho ma byt "Sakky test".
Targa
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod Targa » úte 21. úno, 2006 11:01

Buji, vitej mezi vericimi. A zaroven mezi nevericimi psy. :lol:
Naposledy upravil Targa dne úte 21. úno, 2006 11:24, celkově upraveno 1
Targa
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod Makoto » úte 21. úno, 2006 11:13

Targa píše: Nevim, jestli v te treti kategorii by mely byt military styly, cviceny zabijak mi evokuje nekoho, kdo vrazdi ze zalohy v predem pripravenem scenari. A tam je kazda dobra rada draha. Bujinkan sam sebe radi do te treti kategorie, dokladem toho ma byt "Sakky test".

Cviceny zabijak jsem myslel policejni nebo armadni spec vycvik. Tam nejde o filozofii, pouze o to, jak co nejrychleji zlikvidovat protivnika. Neni tam gradace obrany jako v BU, ktere na utok muze pouzit paky az po finalni likvidaci.
Jarda Kolcun
Bojovky.info

Makoto
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na japonská bojová umění a sporty...