Skoly NINDZUCU v CR - mysticke techniky nindzu...

aikidó, aikidžucu, džúdó,džúdžucu, iaidó, karate, kempó, kendó, kjúdó, kobudó, nindžucu, sumó...

Moderátor: Picard

Příspěvekod Mirek_C » stř 22. úno, 2006 11:39

Pro Targa, Makoto a vcelku i Guerrero :-):

Máte všichni pěkné a zajímavé názory a ve spouste věcech nelze nesouhlasit. Ten "satelit" je zajimava zkouška a mozna to nekdy vyzkousime. Ale trvale to do treninku nezaradime, nějak mi to neštimuje ke způsobu výuky, který provádíme. Přeci jenom stále na to koukám tak, že vidím, že v Japonsku se takové věci nedělají (i když s nějakým řízeným randori jsem se u některých učitelů tam setkal), a přesto jsou to pro mě jedineční lidé a bojoví umělci, takže spíš budu věřit té cestě, kterou dělají oni.

Myslím, že Makoto to vyjádřil celkem pěkně. Trochu nad tím přemýšlím, jak bych to vyjádřil. Musíte si uvědomit jedno. Většina z vás zřejmě dělá bojové umění čistě pro boj, pro sebeobranu. Ale Ninja, to nikdy nebyl čistý bojovník, jakkoliv se to v komixech prezentuje :-) Byl to člověk, který žil nějakým stylem života, plnil různé úkoly ne vždy bojového charakteru (myslím přímý střet s protivníkem) atd. Proto ve výuce ninjutsu opravdu velkou část zabírá "výchova", duševní rozvoj apod. Nejsou to jen normální bojové techniky, vždy jde o něco víc, o vnímání okolí. Pro ninju je daleko důležitější včas rozpoznat signály a přizpůsobit se jim, bez boje, než přistoupit na přímý střet. Proto obsahuje tolik technik úniku nebo obelstění nepřítele. Jo, to je další věc - hodně se trénuje (spíš praktukuje) forma pohybu, kdy zdání a skutečnost se rozcházejí, a to i dnes. I proto sem asi moc dril nepatří, protože cokoliv (snad kromě úplných základů), co se procvičuje drilově, se stává známé a průhledné.
Pro ninju bylo vždy důležitější dosáhnout jistý stav uvolněné mysli, než být dokonalým naprogramovaným strojem na zabíjení. Proto má Makoto asi pravdu, když říká, že v Bujinkanu hodně soustředí výcvik na duševní rozvoj. I když to asi vidí trochu zjednodušeně, možná jo, možná ne. :) Rozhodně to není duševní rozvoj a la iaido apod. :-)

To Targa: vždy budou nějací studenti, kteří vidí věci zjednodušeně. Souvisí to s pokročilostí, osobním rozvojem a v neposlední řadě také s věkem. Kdyby šlo jen o to, už bych se těšil, až mi bude 70 let :-)
Mirek_C
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Low » stř 22. úno, 2006 11:48

makoto: nebo reknu to asi tak.. kazdej se muze dostat na zem a pak je vyhoda umet se v tom pohybovat.. ale boj na zemi je az ta posledni a nejhorsi moznost na kterou se primarne soustredit je proste blbost. kazdej kdo dela boj v postoji se bude utocnika snazit primarne zneskodnit ve stoje, tak se to uci.a ve stoje ses vzdycky driv, proto je vyhoda na jeho strane. ten tvuj sifu mel vlastne pravdu ze kdyz delas boj v postoji a dostanes se na zem je to tvoje chyba.nikdo ale nerika ze kdyz se dostanes na zem je to zarucene tvoje smrt, furt diky kondici,sile a ohybnosti mas sanci porazit i toho kdo se na to soustredi. dostat se na zem je jednoduchy ale stejne tak je jednoduchy zinkasovat jeste nez se na tu zem dostanes.

delam karate asi dva roky
Low
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod guerrero » stř 22. úno, 2006 11:53

Targa:
Jenom bych se te chtel zeptat z jakych impulsu pochazi tva kritika sokeho?
Protoze to co pises je velmi zvlastni.
Jinak myslim ze Mirek to ted napsal opravdu hezky a vystizne.A doufam ze je to ted jasne.
guerrero
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Buji » stř 22. úno, 2006 11:53

pro guerrero..
Pěkně napsané.. :)

Jak vidím jsme všichni jenom lidi,plní svých argumentů a mnozí z nás věří v to,co dělají(a stojí si za tím)..Proč by to taky jinak dělali,že???? :wink:
Čas od času bych se rád přidal a reagoval na nějaký příspěvek tady,ale vyhnout se překrucování a stále novým a novým argumentům (od lidí,kteří "zcela určitě" ví co dělají)-to tu prostě nejde..

Takže jen mohu zatleskat těm pár lidem,kteří se tady stále a dokola snaží vše uvést na pravou míru...
Roman Kurc
Buji
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod Mirek_C » stř 22. úno, 2006 12:08

Koukám, že se tu diskuze rozdělila do dvou směrů, přičemž jeden z nich naprosto už nesouhlasí s tématem diskuze... :roll: :D I tady praktikujete trénink, kdy nikdo neví, co se pod daným tématem vlastně vyskytuje, na čem jste. :P

Jinak jsem chtěl ještě říct, že Bujinkan, potažmo těch 9 škol, které obsahuje, poskytují natolik široký prostor pro trénink, že záleží na každém, jaký směr si zvolí. A Soke, zdá se, nikomu neříká, jestli dělá dobře či ne. Spíš naopak, Soke se snaží v každém probudit ty jeho nejlepší stránky a podporovat ho v tom. I proto je to jedinečný učitel a bojový umělec, žijící Buddha, salám halejkum 8) To si trochu utahuji z naší diskuze, ne ze Sokeho, člověka, kterého si velice vážím.

Takže se asi nedá říct, jaký je Bujinkan. Je to škola tisíce tváří, stejně jako její Soke. Možná se dá říct, jaký je Bujinkan u nás, v ČR, jaký je v jistém dojo v Argentině, v Lyonu, apod. Naprostá většina učitelů Bujinkanu je schopná pojmout jen několik těch tváří a vydat se konkrétní svojí cestou. Soke je prostě v tomhle nedostižný. Omlouvám se, že ho tak obdivuji, tedy spíš se omlouvám, jestli vám to vadí, protože mě to nevadí. Nejsem nekritický, ale kritikou na veřejnosti neplýtvám. :-)

A pokud jde o Bujinkan v ČR, díky Lubošovi se vždycky snažil jít cestou, kterou vidí v Japonsku. Nevím a nechci soudit, jestli je to dobře. Japonsko je dnes mírumilovná země a zřejmě nepotřebuje vojenský výcvik ve svých ryu (proto většina z nich se změnila na tzv. "do"). A Česko se mi taky nezdá jako země na pokraji války. Pro nás je tahle cesta dobrá, a myslím, že vede dál než cesta v Argentině. Jenže oni tam nemají na výběr. Ale jsou to jen mé domněnky!
Mirek_C
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Targa » stř 22. úno, 2006 12:24

Mirek: je jasne, ze puvodni ninja (presneji receno clovek praktikujici shinobi no jutsu) zil beznym zivotem, resil kazdodenni lidske starosti, jak sehnat obzivu, rodinne starosti, vztahy ke svym panum, apod. A ze se mu to prolinalo do cviceni a obracene, tj. pomoci na tehdejsich dobu zvlastnich znalosti tak trochu resil bezne problemy a bezny problemum prizpusoboval tempo sveho vycviku. Je to uplne prirozeny princip lidskeho jednani dodnes. Me jenom zarazila tahle veta: Kdyby šlo jen o to, už bych se těšil, až mi bude 70 let . Nejak mi to koliduje s tim principem vycviku, bojovnici pouzivajici umeni ninju, nebyli az 70 leti starici, byli to mladi kluci, jako Guerrero nebo Buji, kterym tehdejsi civilizacni uroven nezarucovala bezstarostny mnoholety trenink skoro bez konfliktu. Ti kluci museli jit obcas do akce, ktera mohla skoncit jejich zmrzacenim, smrti. Cilem jejich ucitele muselo byt primarne preziti "tady a ted", ne az za x let, az dokazi vstrebat vsechny zaklady a omacku okolo. Tudiz se nediv, ze v tom vidim paradox.

Guerrero: ta myslenka o Hatsumim je nejen podivna, je vyslovene kacirska. 8) A kdyz to po sobe ted ctu, mam povinnost vyslovit omluvu, protoze by muj posledni prispevek mohl byt chapana jako urazka. A tomu se snazim vyhnout. Ne ze bych mel strach z mistne oblibenych souboju, ale proste se to nedela. Obzvlaste kdyz treninku v Bujinkanu (hlavne BCD) vdecim za hodne. Ber to tak, ze Bujinkanu vdecim za hodne dobreho, ale i za nektere pro mne negativni veci. Zasadni veci pozitivni i negativni. Stejne tak Hatsumi ma svuj jing a jang, svuj rub a lic, svoje omote a ura. Kdyby nemel, odporovalo by to principum. Kdyz si tohle clovek prizna, rozsiri se mu obzory. Mozna, ze ho to zabrzdi, jak rikate vy "ve studiu", ale ja myslim, ze ne.
Targa
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod Makoto » stř 22. úno, 2006 12:40

Low píše:makoto: nebo reknu to asi tak.. kazdej se muze dostat na zem a pak je vyhoda umet se v tom pohybovat.. ale boj na zemi je az ta posledni a nejhorsi moznost na kterou se primarne soustredit je proste blbost. kazdej kdo dela boj v postoji se bude utocnika snazit primarne zneskodnit ve stoje, tak se to uci.a ve stoje ses vzdycky driv, proto je vyhoda na jeho strane. ten tvuj sifu mel vlastne pravdu ze kdyz delas boj v postoji a dostanes se na zem je to tvoje chyba.nikdo ale nerika ze kdyz se dostanes na zem je to zarucene tvoje smrt, furt diky kondici,sile a ohybnosti mas sanci porazit i toho kdo se na to soustredi. dostat se na zem je jednoduchy ale stejne tak je jednoduchy zinkasovat jeste nez se na tu zem dostanes.

Chlape, vzdyt ja to nepopiram :-) Proto se ucime v JJ bojovat na dlouhou, stredni, blizkou vzdalenost a prechazime plynule do boje na zemi. souhlasim s tebou, ze boj na zemi je az to posledni, ale jak jsem rikal uz drive, velice casto na te zemi clovek skonci a pokud nevi, co tam delat, pak ma veliky problem. Nic vic jsem tim rici nechtel :-)
BTW, jak v karate cvicite boj na zemi? :wink:
Jarda Kolcun
Bojovky.info

"It's not how much you can hurt a person in an altercation, but how little you can hurt a person and still control him" Wally Jay
Makoto
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Mirek_C » stř 22. úno, 2006 12:45

Targa píše:Me jenom zarazila tahle veta: Kdyby šlo jen o to, už bych se těšil, až mi bude 70 let . Nejak mi to koliduje s tim principem vycviku, bojovnici pouzivajici umeni ninju, nebyli az 70 leti starici, byli to mladi kluci, jako Guerrero nebo Buji, kterym tehdejsi civilizacni uroven nezarucovala bezstarostny mnoholety trenink skoro bez konfliktu.

Myslim, ze jsi mezitim vynechal par vet :-) Ja bych se tesil na 70 let, abych uz mel v sobě tu životní moudrost a neplácal nesmysly, jaké plácám. A někdo, komu je třeba 15 let, bude plácat asi ještě větší nesmysly.

Jinak máš pravdu, že trénink tehdy a dnes se liší právě v tom, kolik času na něj máme. Dnes je ho o hodně víc, můžeme tedy dojít dále a současně nemusíme trénovat pouze bojové mladíky vysílané na smrt, ale můžeme chtít od tréninku trochu více. Řekl bych, že ti mladíci, kteří potřebovali hodně rychle něco umět, podstupovali podobný drilový trénink, jaký je dnes třeba v Bujinkanu v Argentině a podobných nestabilních zemích.

Jinak jestli mě chceš za každou cenu chytat za slova a přesvědčit mě, já-vlastně-ani-nevím-o-čem, tak bych radši v debatě přestal, není to pro nikoho přínosné. V opačném případě se budu těšit na další rozumnou debatu. Hawkh.
Mirek_C
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Low » stř 22. úno, 2006 12:52

makoto: boj na zemi jako takovej necvicime, spis paky ve stoji.
Low
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod koblih » stř 22. úno, 2006 13:21

Low píše:a ze boj na zemi ucej lidi jako Wagner.. to neznamena celkem nic protoze i Wagner na ulici dostane jako kazdej jinej mozna jo, mozna ne..
Nikdo nerika, ze nemuze dostat na ulici, je to jen o vyssich sancich kdyz jsi dobre pripraven.
Pokud ale clovek ktery prezentuje system, ktery se uci statni slozky USA, vychazi ze zkusenosti, ktere nasbiral v akcich jako clen specialnich jednotek, vezenske sluzby, atd. a denne se na ulici overuje co a jak funguje nebo nefunguje, asi vi o cem mluvi a co uci. Tohle ma pro me vetsi vahu, nez nejake zapasy toho ci onoho nekde v ringu nebo nejake teoretizovani v diskuzich. Zrovna ted v sobotu jdu na prvni seminar REALITY-BASED PERSONAL PROTECTION Jim Wagner, takze pak budu jiste chytrejsi :-).
koblih
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Makoto » stř 22. úno, 2006 13:24

koblih píše:
Low píše:a ze boj na zemi ucej lidi jako Wagner.. to neznamena celkem nic protoze i Wagner na ulici dostane jako kazdej jinej mozna jo, mozna ne..
Nikdo nerika, ze nemuze dostat na ulici, je to jen o vyssich sancich kdyz jsi dobre pripraven.
Pokud ale clovek ktery prezentuje system, ktery se uci statni slozky USA, vychazi ze zkusenosti, ktere nasbiral v akcich jako clen specialnich jednotek, vezenske sluzby, atd. a denne se na ulici overuje co a jak funguje nebo nefunguje, asi vi o cem mluvi a co uci. Tohle ma pro me vetsi vahu, nez nejake zapasy toho ci onoho nekde v ringu nebo nejake teoretizovani v diskuzich. Zrovna ted v sobotu jdu na prvni seminar REALITY-BASED PERSONAL PROTECTION Jim Wagner, takze pak budu jiste chytrejsi :-).

Kobihu dej vedet, jak jsi byl spokojeny, ja tam jdu za cca tri tydny, bavime-li se o Kapapu v Novem Jicine :-)
Jarda Kolcun
Bojovky.info

"It's not how much you can hurt a person in an altercation, but how little you can hurt a person and still control him" Wally Jay
Makoto
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Low » stř 22. úno, 2006 13:32

stejne si myslim ze by Wagner proti spickovimu zapasnikovi z ringu nemel na ulici sanci at byl kde byl :) Pokud je tedy Wagner spicka v oblasti sebeobrany.Protoze rychlost, prehled a tyhle veci se jinde nez v ringu nikdo nenaucis. Spis mi rekni z jakyho BU ty jeho techniky vychazej.Neverim ze vymyslel neco co nikdo pred nim ,a neni to obsazeny ve vetsine BU at je to karate nebi ninjutsu.. Jde jen o pristup proc a jak se to kdo uci.O tech specialnich jednotkach jsem tu uz mluvil, nejsou to zadni supermani a to co pouzivaj oni je normalnimu cloveku v podstate v jakykoli sebeobrany situaci k nicemu.
Low
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod guerrero » stř 22. úno, 2006 13:35

Tak vas zase zdravim... :lol:
Vypada to ze se to konecne zacina rozbihat spravnym smerem a je z toho diskuse a ne hadky.Jen tak dal o BU si povidam rad.Hadam se nerad 8)
Targa: jo ted mas rozumnej nazor.Ale skus se na to podivat i z tehele strany.Mozna ze diky tomu ze nam nehrozi nejaka smrtelna akce, tak muzem BU zkoumat hloubeji a z vice ruzny smeru, pohledu a moznosti.Chapes?Mistri se nemusi skryvat a vyucovat sve umeni tajne.Mame moznost se schazet s mnoha lidmi z ruznych casti sveta, cvicit, menit si navzajem skusenosti atd.Nemyslis ze je to dalsi vyvoj BU dopredu?

Jinak mirek napsal celkem vystizne, ze bujinkan je skola mnoha tvari, a je velice tezke ji jen tak nejak popsat.
Jinak ale zpet k tomu boji.Ja jsem presvedcen, ze bojove znalosti, ktere jsou obsazeny ve skolach bujinkanu ti pomohou vyhrat i dnes.Mam pocit ze treba kotto ryu nebo gyokko ryu jsou velmi (jak bych to rekl)... vhodne pro bojovy konflikt.Ale to je spis otazka na Mirek_C......

Targa: ohledne toho Hacumiho.....nebral sem to jako urazku, jen me zajima jak si k tomu dosel.Hele jen ti chci napsat ze pro me soke neni nekdo jako buh, ktereho musim mitv ucte, protoze to je in nebo to kaze zakon skoly :D
Pro me je dr.Hacumi predevsim velmi laskavy clovek a ucitel BU, ktery na me udelal nejvetsi dojem.Omlouvam se jestli to zni zaujate :wink:
A mam takovy pocit ze tak nejak by melo vypadat skutecne bojove mistrovstvi.......[/quote]
guerrero
diskutér - nováček
diskutér - nováček

pozdrav:-)

Příspěvekod JanJanas » stř 22. úno, 2006 13:41

ahoj, zdravim vsechny dobre lidi na tomto foru:-), to ste tu vsichni clenove Bujinkanu?:-)
JanJanas
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod severin » stř 22. úno, 2006 13:49

4: LOW
Čerpal převážně z Kali/Arnis/Ecrima a JKD.Je to žák Dana Inosanta.Dále Karate,Wing tchun,Savate,am. kickbox,JiuJitsu a spec. výcviky.

Chci se zeptat,před lety jsem cvičil u jednoho ninji a ten říkal,že správnej ninja se přizpůsobuje době.Takže je důležitá např. práce s počítačem,výbušninami atd.Dále vysvětloval průniky do budov,kdy nelezete po střechách,ale vymyslíte si připravenou výmluvu pro recepčního např. v nějaké firemní budově atd.Prostě to co cvičí dnešní agenti.Je něco takového i BJK ?
Naposledy upravil severin dne stř 22. úno, 2006 13:50, celkově upraveno 1
severin
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Targa » stř 22. úno, 2006 13:50

Jinak jestli mě chceš za každou cenu chytat za slova a přesvědčit mě, já-vlastně-ani-nevím-o-čem, tak bych radši v debatě přestal, není to pro nikoho přínosné. V opačném případě se budu těšit na další rozumnou debatu.

Omlouvam se, uz kdyz jsem psal komentar k tomu citatu o veku 70 let, uvedomil jsem si, ze jsi to myslel zrejme jinak, ale dobre se mi to hodilo k vyjadreni paradoxu. Ten paradox tam podle mne porad je, protoze i kdyz zijeme v relativne stabilni zemi a spousta lidi ma moznost prozit svuj zivot bez vaznejsich konfliktu, nekdo to stesti proste nema. Muze to byt jeho profesnim zarazenim, nebo i jenom rizikovym bydlistem. A tady podle me zpusob, jakym vy trenujete, ty pozadavky nemuze splnovat. Ostatne, jak si psal, shodli jste se na tom s armadnimi spickami.

Uvazuju ciste logicky. Kdyz clovek naprosto neznaly problematiky s potrebou resit v blizke budoucnosti konfliktni situace k vam prijde s laicky postavenym dotazem, zdali se ubrani a vy mu odpovite neco ve stylu: "Ano my cvicime plnohodnotne bojove umeni, zalozene na technikach ninju, ktere byly otestovany v boji na zivot a na smrt." Pak mu sice vlastne nelzete, ale jeho uvadite v omyl. A v omylu ziji i vasi nekteri zaci.
Targa
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod koblih » stř 22. úno, 2006 13:50

Low píše:stejne si myslim ze by Wagner proti spickovimu zapasnikovi z ringu nemel na ulici sanci at byl kde byl :) Pokud je tedy Wagner spicka v oblasti sebeobrany.Protoze rychlost, prehled a tyhle veci se jinde nez v ringu nikdo nenaucis. Spis mi rekni z jakyho BU ty jeho techniky vychazej.Neverim ze vymyslel neco co nikdo pred nim ,a neni to obsazeny ve vetsine BU at je to karate nebi ninjutsu.. Jde jen o pristup proc a jak se to kdo uci.O tech specialnich jednotkach jsem tu uz mluvil, nejsou to zadni supermani a to co pouzivaj oni je normalnimu cloveku v podstate v jakykoli sebeobrany situaci k nicemu.
Nevim jestli Wagner je spicka, nezajima me jestli by v ringu vyhral nebo ne, tyhle zabo-mysi hadky jestli je lepsi to ci ono, jestli by tenhle styl porazil onen jdou mimo me, nemam zapotrebi si dokazovat ci se presvedcovat, ze jsem lepsi nez ten ci onen. Ale co jsem slysel a cetl o zpusobu vycviku, je to "moje krevni skupina", rikam, jdu na zkusenou v pondeli budu chytrejsi. Kdyztak mrkni tady:
http://survivalacademy.net/REALITY-BASE ... protection
koblih
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Targa » stř 22. úno, 2006 13:51

Low píše:stejne si myslim ze by Wagner proti spickovimu zapasnikovi z ringu nemel na ulici sanci at byl kde byl :) Pokud je tedy Wagner spicka v oblasti sebeobrany.Protoze rychlost, prehled a tyhle veci se jinde nez v ringu nikdo nenaucis. Spis mi rekni z jakyho BU ty jeho techniky vychazej.Neverim ze vymyslel neco co nikdo pred nim ,a neni to obsazeny ve vetsine BU at je to karate nebi ninjutsu.. Jde jen o pristup proc a jak se to kdo uci.O tech specialnich jednotkach jsem tu uz mluvil, nejsou to zadni supermani a to co pouzivaj oni je normalnimu cloveku v podstate v jakykoli sebeobrany situaci k nicemu.

Mily hochu, mam informace o tom, jak to dela Lada Matula v Novem Jicine, temer z prvni ruky. A nemyslim tim Majxe. Hodne by ses divil, jakym zpusobem a co vsechno trenuji. Proti zapasnikovi v jeho prirozenem prostredi nema sanci skoro nikdo jiny, nez zase zapasnik, protoze je to jeho specializace.
Targa
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod JanJanas » stř 22. úno, 2006 14:03

Chci se zeptat,před lety jsem cvičil u jednoho ninji a ten říkal,že správnej ninja se přizpůsobuje době.Takže je důležitá např. práce s počítačem,výbušninami atd.Dále vysvětloval průniky do budov,kdy nelezete po střechách,ale vymyslíte si připravenou výmluvu pro recepčního např. v nějaké firemní budově atd.Prostě to co cvičí dnešní agenti.Je něco takového i BJK ?
[/quote]

jj tak nejak, pokud by se ninja neprispusoboval dobe tak by jeho umeni nebylo efektivni nebo zaniklo, bujinkan je sice stary az 3000let ale prave proto ze se prizpusobuj edobe a potrebe lidi, proto porad existuje a nezanikl, respektive skoly tvorici bujinkan:-), u koho ses ucil?:-)
JanJanas
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod Makoto » stř 22. úno, 2006 14:06

Targa píše:

Mily hochu, mam informace o tom, jak to dela Lada Matula v Novem Jicine, temer z prvni ruky. A nemyslim tim Majxe. Hodne by ses divil, jakym zpusobem a co vsechno trenuji. Proti zapasnikovi v jeho prirozenem prostredi nema sanci skoro nikdo jiny, nez zase zapasnik, protoze je to jeho specializace.

Targa uhodil hlavicku na hrebicek :wink:
A abychom meli jakous takous sanci proti zapasnikum ci boxerum, musime nejaky cas trenovat jako oni. Jedine tak zjistime, jak na ne.
Proto tu s Targou hovorime o cross treninku s jinymi skolami. Pratelske sparringy ne demonstrace ega. Hodne to cloveku da, verte mi.
Jarda Kolcun
Bojovky.info

Makoto
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na japonská bojová umění a sporty...