Tak jsem si tu dal vyhledal nejake prispevky ohledne ninjutsu a Bujinkanu a narazil jsem na par temat, ktera se tu drive probirala, a mozna by chtela jeste malinko dovysvetlit...
Predevsim maji asi pravdu Ti, kdo tvrdi, ze ninjutsu se dneska moc nevyucuje. Ani Bujinkan neni uplne skolou ninjutsu. Je to tezke vysvetlit kratce, ale proste v tradici tech 9 skol, ktere jsou soucasti Bujinkanu, je ninjutsu, ale to jeste neznamena, ze se to takto vyucuje. Spis bych rekl, ze Soke Hatsumi smichal cele Budo (tedy skoly ninju i samuraju) dohromady, protoze proc take ne - jenom spojil to, co se v prubehu casu oddelilo.

Take zrejme z tohoto duvodu prejmenoval puvodni Bujinkan Ninpo Taijutsu na nynejsi Bujinkan Budo Taijutsu.
Dneska se tedy vyucuji spise techniky boje v Budo (a opravdu nemusi jit ciste o sebeobranné, nicméně již z podstaty filozofie ninjutsu to jsou převážně obranné, nebo lépe ofenzivní techniky). Již se nevyučuje špionáž, meteorologie, léčitelství, apod. Tedy přesněji řečeno Soke o tom někdy povídá na tréninku, ale rozhodně nejde o ucelenou výuku. Hm, jak o tom píšu, cítím, že se vlastně mohu pěkně zamotat, protože říct o Sokem, že něco dělá a něco ne, je strašně ožehavé. On si totiž dělá, co chce

))))) A obecně mám pocit, že spousta lidí tady (myslím obecně v Čechách a vlastně všude mimo Asii) se snaží něco škatulkovat a přesně ohraničit a říct, tohle je toto, a tohle je už něco jiného, a tohle sem patří a tohle už ne. Tak tohle na Soke Hatsumiho neplatí (za ostatní Japonce nemohu mluvit, neznam, ale mam pocit, že Dr. Hatsumi je i v Japonsku trochu exot

) A z tohoto důvodu se Bujinkan moc pochopit nedá, protože dřív, než ho pochopíte, on se zase změní (směrem vývoje vpřed). Dá se jenom cvičit, studovat, apod. A doufat, že to, co jste cvičili před rokem, za rok snad pochopíte (nebo aspoň budete schopni se tomu přiblížit). To je to, proč třeba já cvičím Bujinkan - a černá kukla mě ani moc neláká, leda jako zábava na nedělní odpoledne, nebo na vyblbnutí se s kamarády, studenty, ...
Jinak nečekejte, že studenti v Bujinkanu budou v zacházení s každou jednotlivou zbraní dokonalí. Je to možné, ale asi po hodně dluohé době. Nebezpečí totiž nespočívá v dokonalém ovládání třeba 5 zbraní, ale v myšlení a schopnosti se přizpůsobovat a měnit sebe i zbraň. Ono když se během jednoho tréninku vystřídá třeba 10 zbraní, tak to celé studium směřuje jinam, než k drilu s danou zbraní. Kendo-ka by mě asi na meče porazil, přiznám se bez mučení.