Metodika treningu

nespecializované diskuzní fórum, zabývající se problematikou bojových umění a sportů obecně

Metodika treningu

Příspěvekod marvin » čtv 22. dub, 2004 16:33

--
marvin
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod marvin » čtv 22. dub, 2004 16:35

pucmaz - nuz mozes nieco napisat ? zalozil som na to specialny thread nech nikto nefrfle .... Takze ako to tam chodi ? cim zacnes, cim skoncis a pod... aspon na zaciatok nejaky zaklad ...
marvin
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod wushi » pát 23. dub, 2004 7:54

tak, keď pucmaz nič, tak začnem ja ako to bolo v číne:
na začiatku . t.j.po zoznámení s učiteľom, tréning asi dve hodiny(niekedy viac) tri krát týždenne - rozohriatie, strečing (ya tui), základy (jibengong), formy (taolu)
asi po mesiaci - tréning tri hodiny 5x týždenne - ten istý priebeh
asi po ďalšom mesiaci - tréning tri hodiny 7xtýždenne, neskôr aj dvojfázovo, ku koncu môjho pobytu trojfázovo (2+2+3hod.), 99%tréningov vonku.
Samozrejme, niekedy tréning odpadol (veľmi zlé počasie, povinnosti učiteľa v škole, atď.) 8)
wushi
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod marvin » pát 23. dub, 2004 9:29

to je fakt - lebo najhorsie je, ze pridat by sa aj chcelo ale ako to zregenerovat do dalsieho treningu ? Nejaka spec. vyziva ?

Ale je fakt, ze to je zavisle od dynamiky a sposobu treningu. Ked je to v dvojici si viacej otlceny ako ked cvicis napr. kata ...je to ina unava ...
marvin
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod wushi » pát 23. dub, 2004 9:39

ako som vravel, ten tréning bol v skaldbe rozohriatie, strečing, základy, formy, niekedy sa pridalo niečo iné ako dvojice atď.
záťaž to bola riadna - na začiatku bolo najhoršie rozťahať sa a základy, ak ste niekto robili naozaj poctivo titui (švihy nohami), tak viete o čom to je...formy (taolu) ti dajú tiež pekne zadýchať, nie je to prechádzka v parku, najmä zbrane, palica atď, a nehovorím 9dielny bič, to som bol stále samá modrina... :?
A tie 2+2+3 - ráno väčšinou pohodové taiji, poobede strečing a jibengong, večer hlavne formy...
beh - samozrejme, zahriatie boli väčšinou behy, nejaké to švihadlo atď.
posilovanie - menej, hlavne brušáky a kliky, individuálne počas oddychu
odozva organizmu - strašný death, postupne návyk, ale každý večer pokojný spánok, veľa tekutín (pivo nezaškodilo) a samo-masáže pri zraneniach. asi tak... :twisted:
wushi
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » pát 23. dub, 2004 9:53

hele já mám něco k té regeneraci...
Tohl je z "životopisného" článku o našem hlavním učiteli klasického džódó...

"Nišioka s nadšením uvítal ©imuzův trénink džó. Trénoval ráno, pak šel do školy nebo (když dostudoval) do práce, potom se vracel do dódžó mistra ©imizu v 5 hodin odpoledne a trénoval až do 10 v noci. Tento režim pravidelně dodržoval po dobu pěti let."

Pět let... každodenní ranní trénink (od pěti nebo šesti ráno...), potom do práce a po práci dalších pět hodin v dódžó... Kdy se ten organizmus dával do pořádku proboha...

Než začne někdo argumentovat, že se to podepíše na zdraví tak...

Když jsem byl teď v létě (2003) ve Francii na týdenním semináři s Nišiokou, cvičil s námi každý den od 6.00 do 8.00, přitom na place byl už od 5.30... Potom cvičil a učil od 9.00 do 12.00 a od 15.00 do 18.00... po tomto týdnu letěl do Ameriky, aby vedl totožný seminář pro "PanAm... federaci džó"

Tenhle rok je mu osmdesát :o

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod wushi » pát 23. dub, 2004 9:54

Moja úcta.... 8O :o :roll: :)
wushi
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » pát 23. dub, 2004 10:19

wushi píše:Moja úcta.... 8O :o :roll: :)

Jo, jo... jinak, kdyby Vás zajímaly ještě nějaké životopisy podobných "bláznů", tak tady

http://www.sspa.sk/docs/documents/pdf/sugino1.pdf
http://www.sspa.sk/docs/documents/pdf/sugino2.pdf
http://www.sspa.sk/docs/documents/pdf/sugino3.pdf
http://www.sspa.sk/docs/documents/pdf/sugino4.pdf

najdete překlad životopisu Jošia Sugina, který se s tím také moc nemazal... Sugino (dělal choreografii k Sedmi samurajům a dalším Kurosawovým filmům) cvičil fakt až do smrti... a dobře - byl rychlej jak sviňa.

(Je to mezi materiály o aikidó ane aiki-webu, ale nijak zvlášť to s aikido nesouvisí...)

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod marvin » pát 23. dub, 2004 10:20

:roll:
Naposledy upravil marvin dne ned 17. pro, 2006 13:57, celkově upraveno 1
marvin
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » pát 23. dub, 2004 10:25

marvin píše:Hmm - zazraky sa nedeju - v tom veku je to pozoruhodne aj keby len tak postaval. Ale trening a trennig je rozdiel.
Mozem cvicit rano 2 hod. s JO katu a kumijo.
Mozem ist do prace a vecer kludne 3hod. az do 22.00 cvict katy s bokenom a kumitachi .......

Připouštím, že MT bude hodně náročné... určitě náročnější, než jsem schopný zvládnout...

Nicméně tady nikdo nemluvil o kumidžó nebo kumikatách aikidžó...

Tady je řeč o klasickém džódó... (Nišioka začal cvičit ještě v době před II. sv. válkou - tedy bez vysvětlování - jenom se cvičilo...)

Většina lidí bývá velmi, velmi překvapena, jak fyzicky náročné je toto cvičení :wink:

Aikidžó není ani zdaleka ©intó Musó rjú džó... a sekání s bokkenem v Aikiken málo souvisí s použitím stejného nástroje v klasickém budó...

Patrik

P.S.
Měl jsem možnost cvičit aikiken i aikidžó...
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod marvin » pát 23. dub, 2004 10:32

Naposledy upravil marvin dne ned 17. pro, 2006 13:56, celkově upraveno 1
marvin
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod marvin » pát 23. dub, 2004 10:35

marvin
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » pát 23. dub, 2004 10:39

marvin píše:
a sekání s bokkenem v Aikiken málo souvisí s použitím stejného nástroje v klasickém budó

tomuto celkom nerozumiem, ale ok - ja cvicim tradicne aikido a tam som nepostrehol nejaky rozdiel .... ale moze byt v aikikai som videl vselico ...

co sa tyka tych treningov - hmm to je ale potom fakt nefer napisat ze niekto trenuje 7 dni v tyzdni 6 hodin denne aky je borec a ty len 3 krat do tyzdna a mas co robit. Ked on za mesiac pri tom trenigu vypoti tolko co ja za jeden trening ....

viem, ze nie od vypoteneho zavisi kvalita treningu, ale bavim sa o regeneracii po narocnom treningovom zatazeni a kde nie je zatazenie nie je potrebna ani specialna regeneracia ....

Hele, rozhodně nech jít směrem aikikai vs. tradiční aikido a že ho cvičíš jsem pochopil dle užité terminologie...

S tím sekáním v klasických budó se radši nebudeme nějak hlouběji bavit... abychom se tady (k pobavení všech) nezačali hádat... ale já sám jsem měl možnost něco vyzkoušet (neříkám, že to stačí k pochopení)... a teď cvičím a studuji něco dalšího... a je to strašně jiné...

Jinak meč v klasických (a více méně i v moderních - rozuměj kendó a iaidó) pracuje s něčím jako je tenouči a kime... a to mi v meči aikikenu chybí...

Kdybys chtěl někdy vidět ten rozdíl, zkus si zajít na kendó... a v těch úplně starých školách je to taky jiné... bla, bla, bla...

Jaxe cvičí klasické džó na Slovensku vidět moc nemůžeš, ale (jestli všechno klapne), měli bychom tam koncem června jet (Lipt. Mikuláš), takže Tě zvu... cvičit, prát se nebudu :lol:

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » pát 23. dub, 2004 10:49

...jo a o starých jap. školách je to tady :wink: http://www.bojovaumeni.cz/bu/modules.ph ... highlight=

Tak to můžem probrat i podrobnějc... budu se těšit...

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod marvin » pát 23. dub, 2004 10:50

:D
marvin
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod wushi » pát 23. dub, 2004 11:16

Vidím, že veľa z Vás tu frčí na japonské BU, nemám nič proti, len niektoré postavy a názvy štýlov mi veľa nehovoria... :) , ale to nič, rád sa priučím :wink: .
Naozaj, tá záťaž - ja som pri tréningu krcal nie raz, nie raz som sa mal chuť na to vysrať, nie raz som sa cítil ako zbitý pes, ale ONO je to silnejšie a núti ťa to stále ťahať a makať - nezapieram, boli výpadky, zranenia, choroby, a pod., ale všeobecne si myslím, že dnešné tréningy sú "rýchlejšie", tak ako celá moderná doba, proste ľudia na BU mali kedysi viac času a BU vtedy aj čosi znamenali (v číne majstri wushu boli väčšinou dosť vážené osoby), a dnes - kto si nejako valne všíma majstrov BU ak nehrajú vo filmoch alebo nerobia big bussiness ako K.K.(WT)??? :?:
wushi
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » pát 23. dub, 2004 11:25

wushi píše:Vidím, že veľa z Vás tu frčí na japonské BU, nemám nič proti, len niektoré postavy a názvy štýlov mi veľa nehovoria... :) , ale to nič, rád sa priučím :wink: .

...já taky nevím, o čem je řeč, když se tu někdo hádá o Hladíkovi ... :lol:

Nicméně - mám pocit, že se v posledních příspěvcích jednalo i o to, jestli Vás dokáže unavit nácvik forem... (Katy, tuly... nebo jaxe tomu...)

Nebo jestli Vás zničí jenom bouchání do pytle, do chlapa nebo chlapenm o zem.

...Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod marvin » pát 23. dub, 2004 11:37

Naposledy upravil marvin dne ned 17. pro, 2006 13:37, celkově upraveno 1
marvin
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » pát 23. dub, 2004 11:56

marvin píše:No mna zaujima jedna a ta ista vec od zaciatku do konca: Co sa skryva za tym, ze podla hystorickych informacii majstri a teda hlavne ich ziaci dokazali cvicit 4-6 hodin denne v dost neprijemnych casoch /skoro rano, neskoro vecer/ a medzi tym pracovat - casto aj fyzicky narocne a zvladat to 7 dni vtyzdni. ????

Boli z inej planety ? :) mali nejake zazracne metody na regeneraciu ? nepotrebovali min. 8hod. spat po narocnom trenigu ?

Alebo, trening nebol ani zdaleka tak fyzicky vycerpavajuci ako sa zda z dnesneho pohladu. Islo viacej o precvicovanie foriem a pomale technicke cvicenie ? Toto ma zaujima ...

Pretoze ja mozno aj spravnu odpoved tusim, len by som chcel vniest jasno raz na vzdy na tomto fore do tejto terminologie typu - cvicil 6hodin denne a este pracoval 7 dni v tyzdni to je chlap a blablbalbla ...

A ak to je inak bolo by dobre tie poznatky zuzitkovat napr. v nasich judo a zapasnickych ci inych olympskych tymoch urcite nam budu za novu regeneracnu metodu velmi vdacny ... :)

Tak jednak si nemyslím, že je to zázrak... pravda ale je, že mě po týdnu cvičení (forem...) třikrát denně (shora zmiňovaný seminář) tělo říkalo, abych si dal pauzu... Nicméně hlava a džó chtěli ještě cvičit... a byla-li by tahle možnost, asi by i cvičili.

Dost podstatná je přirozenost pohybu... Budu-li dělat nějaký pohyb, který není přirozený, unavím se mnohem víc... (úvaha)... a mě třeba na džódó říkají, že co není přirozené, není správné (dó-hó-šizen)... a úplně stejná věc platí pro iaidó nebo aikidó...

...nicméně slyšel jsem, že třeba japonští kendisti (ti špičkový) trénuji v rámci přípravy na světový šampionát i dvanáct hodin denně... (ještě jim nikdo první místo nevzal)... ale jak dlouho nebo jakým způsobem, to nevím... Picarde nejsi tu někde??? (Než se mi začnete smát, mě se to taky nezdá... jenom se tak ptám)

...a kendo se cvičí dost dynamicky.

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod marvin » pát 23. dub, 2004 12:04

Naposledy upravil marvin dne ned 17. pro, 2006 13:37, celkově upraveno 1
marvin
mistr diskutér
mistr diskutér

Další