kobudó... korjú... kobudžucu...

aikidó, aikidžucu, džúdó,džúdžucu, iaidó, karate, kempó, kendó, kjúdó, kobudó, nindžucu, sumó...

Moderátor: Picard

Příspěvekod marvin » pát 23. dub, 2004 11:15

Aha - tak to som chcel presne vediet - potom nestretol :)
marvin
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod wushi » pát 23. dub, 2004 13:18

V predaji som videl viacero druhov nunchaku, niektoré vyzerali dosť podivne, napr.jedna strana ok, druhá rozdelená na dve časti, a pod.zdá sa mi to dosť nepraktické...
V nemecku som sa stretol so zopár ľuďmi, čo sa venujú starým školám japonských zbraní, celkom to bolo pekné...
wushi
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » pát 23. dub, 2004 13:21

wushi píše:V predaji som videl viacero druhov nunchaku, niektoré vyzerali dosť podivne, napr.jedna strana ok, druhá rozdelená na dve časti, a pod.zdá sa mi to dosť nepraktické...
V nemecku som sa stretol so zopár ľuďmi, čo sa venujú starým školám japonských zbraní, celkom to bolo pekné...

...a jsme zpátky u okinawského kobudó... (Japonsko, ne Okinawa... viz výše)

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod wushi » pát 23. dub, 2004 13:27

no tak sorry za tie nunky, to bolo len na okraj... :lol:
wushi
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » pát 23. dub, 2004 13:32

wushi píše:no tak sorry za tie nunky, to bolo len na okraj... :lol:

Nic, nic 8)

ale stejně by se to mělo vědět...

Patrik

P.S.
Si tak představuju samuraje, jak chodí v sedmnáctém století s cepem na rejži za pasem :lol:
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod wushi » pát 23. dub, 2004 13:42

Noooo, pekná predstava, škoda že to nesfilmovali, Cruise mohol nosit aj dva cepky... :lol: vyzeral by síce ako magor, ale bol by in...proste nunky.... :wink:
vážne...videl som niekde na starých VHS chlapíka makať s obrovskou naginatou alebo niečím podobným, malo to asi do 3 metrov, čepeľ asi 1/3, no proste sekáč 8O , viete, čo by to mohlo byť :?:
wushi
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » pát 23. dub, 2004 13:46

wushi píše:Noooo, pekná predstava, škoda že to nesfilmovali, Cruise mohol nosit aj dva cepky... :lol: vyzeral by síce ako magor, ale bol by in...proste nunky.... :wink:

Já myslím, že to co udělali bohatě stačí...

wushi píše:vážne...videl som niekde na starých VHS chlapíka makať s obrovskou naginatou alebo niečím podobným, malo to asi do 3 metrov, čepeľ asi 1/3, no proste sekáč 8O , viete, čo by to mohlo byť :?:

...to se dá říct těžko... Naginata je v mnoha různých školách...

P.
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod wushi » pát 23. dub, 2004 13:58

nejde mi ani tak o školu, ako skôr o tú zbraň samotnú...také niečo som videl prvý raz, ako viem naginata je bežne dlhá asi 2metre a ostrie tvorí asi 0,5m, ale možnože sa mýlim... :)
wushi
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » pát 23. dub, 2004 14:09

wushi píše:nejde mi ani tak o školu, ako skôr o tú zbraň samotnú...také niečo som videl prvý raz, ako viem naginata je bežne dlhá asi 2metre a ostrie tvorí asi 0,5m, ale možnože sa mýlim... :)

...existuje moderní naginatadó, kde je standardní délka a rozměry vůbec... je to dané, používá se pro souboje, závody, proto musí mít všichni stejné podmínky...

... a potom jsou tu staré školy - různé typy, různé délky...

Je to stejné s cvičnými meči. Tady se používá nějaký standardní typ pro iaidó, aikidó... co já vim kendó katy, ale původně byly v různých školách používány různé meče - bokkeny, šinaie, fukuro šinaie...

Patrik

P.S.
Cvičil sám nebo s někým ve dvojici...
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod wushi » pát 23. dub, 2004 14:12

patrik...cvičil sám, vyzeralo to, ako keby sa len zahrieval, proste si tak s tým máchal okolo seba, ako keby to bolo ľahké pierko - pritom to vyzeralo aspoň na 30kg :!:
inak dík za vysvetlenie :wink:
wushi
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod wushi » pát 23. dub, 2004 14:13

ozaj, ak sa bude dať, grabnem to a dám na net, len tá kópia je hodne stará, vyzeralo to na zábery zo 60tych rokov... :?
wushi
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » pát 23. dub, 2004 14:36

...není jistý, jestli to byla naginata :?

Tady jsou nějaký fotky různých naginat v akci
http://www.koryu.com/images/yoshin.jpg
http://www.koryu.com/images/tbr.jpg

naginata vs. jari
http://www.koryu.com/images/b97tbr.jpg

tady je nagamaki
http://www.koryu.com/images/mj97tbr.jpg

ještě jedna naginata
http://www.koryu.com/images/kjkashimanag.jpg

a další
http://www.koryu.com/images/gamotendo3.jpg

a poslední
http://www.koryu.com/images/rhigo.jpg

... vše z jednoho zdroje - asi byste toho našli víc...

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod wushi » pát 23. dub, 2004 14:40

nie, nie, nie...toto vyzerá všetko hrozne cvične, to bola fakt zbraň a navyše je to všetko hrozne tenké a útle, to bol kolos!
wushi
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » pát 23. dub, 2004 14:51

wushi píše:nie, nie, nie...toto vyzerá všetko hrozne cvične, to bola fakt zbraň a navyše je to všetko hrozne tenké a útle, to bol kolos!

...no ty odkazy jsem sem nedával proto, abys mezi nimi našel něco, co má třicet kilo :wink:

Jenom pro představu, co je všechno naginata - i když z těch obrázku toho moc poznat nebylo...

Já si myslím, že to mohlo být něco úplně jiného... podobný tvar? Možná... Tady ty velký zbraně byly možná na dobývání opevnění apod.... Takovej odborník se necítím...

Patrik

P.S.
nindžové :?:
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod wushi » pát 23. dub, 2004 14:53

patrik: no fakt, ninjovia :idea: , len kua, že by to so sebou ťahali k nejakej pevnosti, aby s tým obrancov dosekali? to sa mi zdá nepraktické :wink: ale dík za tie obrázky, občas som nevedel, či je to len palica alebo fakt naginata... :)
wushi
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » sob 24. dub, 2004 6:29

Patrik - Naginata se mi vždycky líbila(jak je to dlouhý,ostrý a špičatý....tak to žeru) :wink: 8) Jsem slyšel,že v Práglu prý je škola,ale berou jen holky 8O :? Nevíš,co je na tom pravdy :?:

PS - Nevíš o někom,kdo by měl nějaký materiál o boji s halapartnou nebo partyzánou??(Je to sice trošku mimo tvůj okruh zájmů,ale co kdyby...)
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » sob 24. dub, 2004 7:18

Jendis píše:Patrik - Naginata se mi vždycky líbila(jak je to dlouhý,ostrý a špičatý....tak to žeru) :wink: 8) Jsem slyšel,že v Práglu prý je škola,ale berou jen holky 8O :? Nevíš,co je na tom pravdy :?:

Naginata Gorenkai http://www.naginata.euweb.cz/ tréninky vede paní Hideko Zaicu (4. Dan)... Rozhodně berou i kluky...

To je moderní naginata (ataraši naginata)...
Ze starých škol vím v ČR jen o Tenšin ©óden Katori ©intó rjú, která má naginatu v osnovách (jiný typ, jiné rozměry, jiné techniky... jiné katy)...

Tahle škola se cvičí v Brně nebo Olomouci, ale jestli se k naginatě dostaneš, tak asi až po zvládnutí předcházejících osnov (kendžucu, iaidžucu, bódžucu...)

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod wushi » sob 24. dub, 2004 15:02

ďakujem Patrikovi za vyčerpávajúcu odpoveď... :wink: 8)
wushi
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » sob 24. dub, 2004 18:31

Patrik - Díky...berou i kluky?To je dobrý,teď jen,jak to ještě zaonačit doma :?: :lol: :lol: :lol:

KenJutsu,Iai Jutsu-asi nic pro mne....bližší je mi evropský šerm.
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » ned 25. dub, 2004 8:57

Tak jsem se včera začetl do toho odkazu výše.....mňam :lol: Dost pěkně seřazené a ucelené informace.....sice aiki jutsu jsem přeskakoval,ale stejně.Dostal jsem se až k Niten Ryu....Musaši....dobrý.Člověk by u toho jen seděl a seděl 8)
Jo,je tam článek o bo a hanbo-tam je přímo psané,že to vychází z okinawské školy,takže až zase takový rozdíl tam nebude.
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na japonská bojová umění a sporty...