Pohádky v BU

nespecializované diskuzní fórum, zabývající se problematikou bojových umění a sportů obecně

Pohadky o internich stylech Kung Fu

Příspěvekod SiuLouFu » úte 03. říj, 2006 13:30

Zdar a silu!

Me by spis zajimaly ty vzite pohadky o "internich" stylech (predem se omlouvam za toto deleni) Kung Fu (ci obecne ABU). Mam takovy pocit, ze vetsina "mekkych" stylu Kung Fu (a nejen jich) dnes vyuziva pro svou prezentaci mnoho polopravd a smyslenek a zcela opomiji jejich puvodni smysl - pouziti v boji. Zde narazim hlavne na styly jako Tai Ji Quan, Bagua Zhang a dalsi. V soucasnosti se prezentuji tak, ze staci byt hodne uvolneny a mit dostatek Cchi. Pokud adept techto stylu splni tyto podminky (samozrejme toho dosahne pouze stalym cvicenim pomalych forem a pripadne nejakeho typu bezkonfrontacniho cviceni ve dvojici, napr. Tui Shou, nebo v lepsim pripade San Shou), je nasledne schopen aplikovat takto dosazene "Kung Fu" v realnem boji.

Jiz nekolikrat jsem na BU pokladal dotazy na metodiku nacviku techto stylu s ohledem na jejich bojove vyuziti. Bohuzel jsem byl vzdy za cloveka, ktery poklada hloupe ci malo sofistikovane dotazy. Popripade mi bylo vysvetleno, ze to rozhodne nemuzu (co by clovek praktikujici "vnejsi" ci "tvrdy" styl) pochopit. Popripade byla diskuze nasmerovana na formalni chyby v mych prispevcich, popripade bylo diskutovano o mych gramatickych ci interpunkcnich chybach. Jedinym vysledkem bylo vzdy odkloneni od tematu a "vysumeni" diskuze do ztracena.

Proto se znovu ptam v teto diskuzi, zda je nekdo ochoten se o techto polopravdach a zavadejicich neprestnostech, ktere se vazi k temto stylum, otevrene a konstruktivne pobavit. Zajimaji me hlavne nazory lidi, co tyto styly cvici a plne si pritom uvedomuji, ze jsou primarne urceny k boji a nikoliv ke "kresleni energeticych car nekam do vesmiru", meditaci ci aplikovani pouze jako zdravotniho cviceni. Rad bych ale chtel tuto diskuzi udrzet na rozumne a ucelne urovni (tzn. mimo jine bez osocovani, urazeni a dalsich nesvaru, ktere se posledni dobou na BU rozmahaji ve velkem). Predem vsem dekuji za jejich nazory a konstruktivni pripominky.
Marek Uher
小老虎
当心你许下的愿望,要真得到你可能又后悔了
SiuLouFu
mistr diskutér
mistr diskutér

Vnitřní styly

Příspěvekod Panda » úte 03. říj, 2006 13:47

Jestli ti stačím já se svými 4 roky studia aikida (když mi bylo 16let :) které se občas považuje za japonský vniřní styl tak jsem ti plně k diskuzní dispozici a rozhodně se tě nebojí, nebudu tě osobně napadat an uhýbat :)
O co ti jde přesně,
Já bych tu viděl asi následující body:
1. principipy (teď myslím ty co se pak aplikují v boji)
2. schopnosti a dovednosti které potřebuješ k aplikování těchto principů
3. o metodiku nácviku těchto schopností
Panda
mistr diskutér
mistr diskutér

Re: Vnitřní styly

Příspěvekod SiuLouFu » úte 03. říj, 2006 14:00

Panda píše:Jestli ti stačím já se svými 4 roky studia aikida (když mi bylo 16let :) které se občas považuje za japonský vniřní styl tak jsem ti plně k diskuzní dispozici a rozhodně se tě nebojí, nebudu tě osobně napadat an uhýbat :)

Urcite, zastupce japonske skoly je vzdy vitan :D A bat se me (ani Ty ani nikdo jiny) nemusis, nehledam konfrontaci, ale diskuzi :lol:

Panda píše:O co ti jde přesně,
Já bych tu viděl asi následující body:
1. principipy (teď myslím ty co se pak aplikují v boji)
2. schopnosti a dovednosti které potřebuješ k aplikování těchto principů
3. o metodiku nácviku těchto schopností

Zatim nemam k temto bodum co doplnit. Myslim si, ze vystihuji problematiku v pozadovanem rozsahu. Mozna by bylo dobre, pokud by se nekdo dalsi pridal a pripadne tyto body jeste pred zahajenim diskuze doplnil. At se mame ceho hned od zacatku drzet :wink:
Marek Uher
小老虎
当心你许下的愿望,要真得到你可能又后悔了
SiuLouFu
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » úte 03. říj, 2006 14:09

možná bych doplnil uzavřenost......myslím tím,že za hranicí doja(či federace) neexistuje svět.....jestli chápete? :?:
Jan Niesyt

".....Flying on wings of steel..... "
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod SiuLouFu » úte 03. říj, 2006 14:15

Jendis píše:možná bych doplnil uzavřenost......myslím tím,že za hranicí doja(či federace) neexistuje svět.....jestli chápete? :?:

Vim, co myslis. Ale mohl by si to zkusit vydefinovat jako dalsi bod v seznamu, co je zde uveden? Dik. :)
Marek Uher
小老虎
当心你许下的愿望,要真得到你可能又后悔了
SiuLouFu
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Panda » úte 03. říj, 2006 14:17

2 Jednis: Asi vím jak to myslíš..připisuji to na seznam bodů do diskuze (i když moc kladně se k tomu asi nevyjádřím)...teď vyrážím domů, mám už pár svých poznámek k bodům vymyšlených (respektive je mám v hlavě už dlouho...) tak je sem k večeru napíšu, uvidíme jestli do té doby někdo něco ještě nenavrhne...
Panda
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » úte 03. říj, 2006 14:29

SiuLouFu píše:
Jendis píše:možná bych doplnil uzavřenost......myslím tím,že za hranicí doja(či federace) neexistuje svět.....jestli chápete? :?:

Vim, co myslis. Ale mohl by si to zkusit vydefinovat jako dalsi bod v seznamu, co je zde uveden? Dik. :)

což o to,zkusit můžu....

nevím,jestli to plně vystihne,ale hodí se tam sebestřednost(můj styl vyžaduje více práce,než ostatní....nechuť porovnat......)
Jan Niesyt

Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Harutomo_Yasumizu » úte 03. říj, 2006 15:38

Sebestřednost je nejhorší věc, tyhle kluby lidem vymejvaj mozek a sesílaj na bojová umění celkově posměch, protože na lajckou veřejnost působí kecama, který je podvědomě staví na laťku velkých odborníků a tak bojová umění jsou pod záštitou těchhle reprezentantů vnímány jako nějaká asijská blbost.

Opravdu úžasně se člověk cejtí když se věnuje nějakému asijskému bojovému umění a všude kolem něj visí letáky těchto odborníků s kotrmelcem pod kterým je nápis efektivní sebeobrana. Asi sem vztahovačnej, ale mívám hrůzu z toho pomyšlení aby si mě s tím někdo spojoval.
Co udělat pro to aby na nás někdo nekoukal jako na borce v kotrmelcích a mistry lítání? V pátek mi kluk z bejvalího tréninku položil otázku jak se pozná když už je člověk mistr? Když se mu řekl že třeba už tak, že s ním prostě nikdo nezamete a lidi se to od něho chcou učit, tak začal povídat že to není prada, že asijský bojoví umění jsou jiný, a začal povídat o všem tom ostatním, eh mě z toho málem kleplo. Problém je ale to, že je to tady všeobecnej názor a protože normální lidi tohle nehledaj, tak hledaj sebeobranu jinde a obloukem se vyhnou veškerejm asijskejm stylům a navopak psychouši k nám nalezou a když zjistěj že je to úplně něco jinýho než ty ostatní věci kromě boje, že je to koníček v "tupým fyzickým drilu", tak nakonec necvičí nikdo, ou to je zase paradox :lol:

Já myslím že tohle do téma pohádek docela sedne, ovšem s malým háčkem, tenhle problém je realita :!: :cry:
Harutomo_Yasumizu
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod SiuLouFu » úte 03. říj, 2006 15:52

Jendis píše:což o to,zkusit můžu....

nevím,jestli to plně vystihne,ale hodí se tam sebestřednost(můj styl vyžaduje více práce,než ostatní....nechuť porovnat......)

Jo, myslim, ze to zni vcelku dobre. Navrhuji ten bod specifikovat tedy takto:

4. Porovnani teto metodiky s metodikou ostatnich stylu, konfrontace s okolim. Otazka sebestrednosti a arogance.

Takze zde je pracovni verze seznamu bodu (otazek), ke kterym by jsme se meli v diskuzi vyjadrit:

1. Obecne a specificke principy pro dany styl.
    2. Schopnosti, dovednosti a zkusenosti ktere jsou potreba k aplikaci techto principu.
    3. Metodiku nacviku techto schopnosti a dovednosti. System pro ziskavani zkusenosti.
    4. Porovnani teto metodiky s metodikou ostatnich stylu, konfrontace s okolim. Otazka sebestrednosti a arogance typicke pro dany styl.
    5. Polemika o zazitych pravdach a mystifikacich k danemu stylu.
Marek Uher
小老虎
当心你许下的愿望,要真得到你可能又后悔了
SiuLouFu
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » úte 03. říj, 2006 15:54

SiuLouFu píše:
    2. Schopnosti, dovednosti a zkusenosti ktere jsou potreba k aplikaci techto principu.
    3. Metodiku nacviku techto schopnosti a dovednosti. System pro ziskavani zkusenosti.
    4. Porovnani teto metodiky s metodikou ostatnich stylu, konfrontace s okolim. Otazka sebestrednosti a arogance typicke pro dany styl.

Myslím,že je toho ažaž......bohužel.
Jan Niesyt

Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod SiuLouFu » úte 03. říj, 2006 15:56

Harutomo_Yasumizu píše:Sebestřednost je nejhorší věc, tyhle kluby lidem vymejvaj mozek a sesílaj na bojová umění celkově posměch, protože na lajckou veřejnost působí kecama, který je podvědomě staví na laťku velkých odborníků a tak bojová umění jsou pod záštitou těchhle reprezentantů vnímány jako nějaká asijská blbost.

Opravdu úžasně se člověk cejtí když se věnuje nějakému asijskému bojovému umění a všude kolem něj visí letáky těchto odborníků s kotrmelcem pod kterým je nápis efektivní sebeobrana. Asi sem vztahovačnej, ale mívám hrůzu z toho pomyšlení aby si mě s tím někdo spojoval.
Co udělat pro to aby na nás někdo nekoukal jako na borce v kotrmelcích a mistry lítání? V pátek mi kluk z bejvalího tréninku položil otázku jak se pozná když už je člověk mistr? Když se mu řekl že třeba už tak, že s ním prostě nikdo nezamete a lidi se to od něho chcou učit, tak začal povídat že to není prada, že asijský bojoví umění jsou jiný, a začal povídat o všem tom ostatním, eh mě z toho málem kleplo. Problém je ale to, že je to tady všeobecnej názor a protože normální lidi tohle nehledaj, tak hledaj sebeobranu jinde a obloukem se vyhnou veškerejm asijskejm stylům a navopak psychouši k nám nalezou a když zjistěj že je to úplně něco jinýho než ty ostatní věci kromě boje, že je to koníček v "tupým fyzickým drilu", tak nakonec necvičí nikdo, ou to je zase paradox :lol:

Já myslím že tohle do téma pohádek docela sedne, ovšem s malým háčkem, tenhle problém je realita :!: :cry:

Souhlasim. Je to opavdu tak a je velmi tezke to zmenit. Lidi chteji zit v pohadce. :(
Marek Uher
小老虎
当心你许下的愿望,要真得到你可能又后悔了
SiuLouFu
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod SiuLouFu » úte 03. říj, 2006 15:58

Jendis píše:Myslím,že je toho ažaž......bohužel.

Ja vim, ale zkusime to trochu probrat a uvidime. Musime postupovat systematicky ...
Marek Uher
小老虎
当心你许下的愿望,要真得到你可能又后悔了
SiuLouFu
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Boris68 » úte 03. říj, 2006 16:08

SiuLouFu píše:
Jendis píše:což o to,zkusit můžu....

Jo, myslim, ze to zni vcelku dobre. Navrhuji ten bod specifikovat tedy takto:

4. Porovnani teto metodiky s metodikou ostatnich stylu, konfrontace s okolim. Otazka sebestrednosti a arogance.

Takze zde je pracovni verze seznamu bodu (otazek), ke kterym by jsme se meli v diskuzi vyjadrit:

hmmm to vypadá hezky, ale bude toho vagón stránek a pokud to nerozdělíte na jednotlivé styly, tak se v tom bude těžko orientovat. Asi by jste si měli založit pro každý styl nové téma. No jsem zvědavej :)
www.wingchunpraha.org

Jednoduchost, přímočarost, ekonomie pohybu, minimální využití fyzické síly, praktičnost.
Boris68
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Jendis » úte 03. říj, 2006 16:18

myslím,že dělit ani netřeba...jsou okruhy,které jsou všude stejné...jen dosadíte název stylu.......opět bohužel.
Jen ještě dotaz....chceme,aby to byla věcná diskuze,bez emotivní výlevů a tak je v tom třeba udělat jasno...budeme jmenovat,nebo necháme na lidech,ať si dosadí???Tím jmenováním nemyslím osočování,ale jen třeba větu:setkal jsem se s tím tady v této škole,učil mne to ten a ten.......
osobně bych byl radši pro "anonymní"....ať si lidi dosadí sami.Ne proto,že bych se bál....nejde o nějaké špinění....ale rád bych,aby ta diskuze měla úroveň a něco přinesla...byla věcná!
Jan Niesyt

Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

.

Příspěvekod luen » úte 03. říj, 2006 17:09

Jendis píše:myslím,že dělit ani netřeba...jsou okruhy,které jsou všude stejné...jen dosadíte název stylu.......opět bohužel.
Jen ještě dotaz....chceme,aby to byla věcná diskuze,bez emotivní výlevů a tak je v tom třeba udělat jasno...budeme jmenovat,nebo necháme na lidech,ať si dosadí???Tím jmenováním nemyslím osočování,ale jen třeba větu:setkal jsem se s tím tady v této škole,učil mne to ten a ten.......
osobně bych byl radši pro "anonymní"....ať si lidi dosadí sami.Ne proto,že bych se bál....nejde o nějaké špinění....ale rád bych,aby ta diskuze měla úroveň a něco přinesla...byla věcná!

Podle citu zase aby ta debata nebyla moc abstraktni. Ja bych se nebal jmenovat osobne školy, kterych se to tyka a nereagoval bych na pripadne "urazece"!!! Pokud se dostane diskuze do osobní roviny bude to brano jako OT a pozadame moderatora o uzamceni :!: :!: :!: Kdo chce nadavat at si zalozi jine tema :wink:Obrázek
Naposledy upravil luen dne pát 06. říj, 2006 12:16, celkově upraveno 1
Jan Novák
Wing Cheun Kyun Seut / 詠春拳術
http://www.facebook.com/wingcheun
http://www.youtube.com/user/cfwckt
+420608172785

Pro ty, kdo bojují, má život jinou příchuť než pro zbabělce!
luen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » úte 03. říj, 2006 17:14

OK...to zní rozumně......koneckonců,každý má příležitost se vyjádřit....a pokud by to některým otevřelo oči,jen dobře. :wink: :idea:
Jan Niesyt

Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Pohádky v karate

Příspěvekod RBR » úte 03. říj, 2006 17:24

Někdo tady žádal nějaké pohádky z karate tak Vám pár předhazuji.
Oblíbená a velmi rozšířená krávovina týkající se postojů zní:
zenkucudači - 70% váhy na přední noze, 30% na zadní
kokutsudači - 30% váhy na přední noze, 70% na zadní

další, opravdu vydařený joke:
nekoašidači (postoj kočky)-100% váhy na zadní noze, aby byla přední odlehčená (např. můžeš chytit prstama na noze písek a "hodit" jej soupeři do očí - akorát nevím co budeš dělat na betonu :cry: )

další je rozdělení stylů a škol v karate na tvrdé a měkké
tvrdý-shotokan
měkké-goju ryu atd.

Časem si vzpomenu na další

RBR

PS: jeden úder, jeden vyřazený-je ideál, ke kterému se snažíme přiblížit. Pokud by se jej podařilo nějakému bojovníkovy realizovat ve všech jeho soubojích tak došel na konec cesty karate. Na to je ovšem lidský život kapku krátký.
RBR
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Miro » úte 03. říj, 2006 17:57

SiuLouFu,

*Proto se znovu ptam v teto diskuzi, zda je nekdo ochoten se o techto polopravdach a zavadejicich neprestnostech, ktere se vazi k temto stylum, otevrene a konstruktivne pobavit. Zajimaji me hlavne nazory lidi, co tyto styly cvici a plne si pritom uvedomuji, ze jsou primarne urceny k boji a nikoliv ke "kresleni energeticych car nekam do vesmiru", meditaci ci aplikovani pouze jako zdravotniho cviceni. Rad bych ale chtel tuto diskuzi udrzet na rozumne a ucelne urovni (tzn. mimo jine bez osocovani, urazeni a dalsich nesvaru, ktere se posledni dobou na BU rozmahaji ve velkem). Predem vsem dekuji za jejich nazory a konstruktivni pripominky.*

Problem je, ze nema zmysel sa s Tebou bavit (sorry). Napriklad Sun Ti jasne vysvetlil, ze nie kazde bojove umenie pouziva rovnake principy - lenze to Ty neakceptujes, takze Ti potom z toho vyplyva, ze studenti taijiquan nekopu a nebiju do mechu a preto to nie je funkcne bojove umenie, resp. ze je to "kreslenie energetickych ciar".
Prednedavnom tu Lydia postla 2 fotky Wan Laishenga v threade Historicke fotografie cinskych kungfistu. Na jednej je Wan v mabu, na druhej stoji v xubu (na okraji kosa). Su to dva zakladne postoje bojovych umeni. V Cechach a na Slovensku som zatial nestretol nikoho, kto by ich dokazal zacvicit tak ako Wan na onych fotkach. Ak nikto nedokaze ani len malu nasobilku (zakladne postoje), aky ma zmysel sa bavit o aplikaciach, ktore z nej vyplyvaju? Ak nedokazes stat v mabu ci xubu, ako mozes generovat silu z noh spravnym sposobom?
Takze o com sa chceme bavit? Chces po mne (resp. po niekom inom), aby sme sa snazili Ta presviedcat o niecom, comu nerozumies a nechces to akceptovat, lebo si zvyknuty na ine? Sorry, nie je to osocovanie ci urazanie Teba, ale co ine Ti napisat?

Miro
Miro
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod ly » úte 03. říj, 2006 18:13

Miro,
" malu nasobilku" ? :lol: :lol: :lol:
ly
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

.

Příspěvekod luen » úte 03. říj, 2006 18:27

Miro píše:SiuLouFu,

*Proto se znovu ptam v teto diskuzi, zda je nekdo ochoten se o techto polopravdach a zavadejicich neprestnostech, ktere se vazi k temto stylum, otevrene a konstruktivne pobavit. Zajimaji me hlavne nazory lidi, co tyto styly cvici a plne si pritom uvedomuji, ze jsou primarne urceny k boji a nikoliv ke "kresleni energeticych car nekam do vesmiru", meditaci ci aplikovani pouze jako zdravotniho cviceni. Rad bych ale chtel tuto diskuzi udrzet na rozumne a ucelne urovni (tzn. mimo jine bez osocovani, urazeni a dalsich nesvaru, ktere se posledni dobou na BU rozmahaji ve velkem). Predem vsem dekuji za jejich nazory a konstruktivni pripominky.*

Problem je, ze nema zmysel sa s Tebou bavit (sorry). Napriklad Sun Ti jasne vysvetlil, ze nie kazde bojove umenie pouziva rovnake principy - lenze to Ty neakceptujes, takze Ti potom z toho vyplyva, ze studenti taijiquan nekopu a nebiju do mechu a preto to nie je funkcne bojove umenie, resp. ze je to "kreslenie energetickych ciar".
Prednedavnom tu Lydia postla 2 fotky Wan Laishenga v threade Historicke fotografie cinskych kungfistu. Na jednej je Wan v mabu, na druhej stoji v xubu (na okraji kosa). Su to dva zakladne postoje bojovych umeni. V Cechach a na Slovensku som zatial nestretol nikoho, kto by ich dokazal zacvicit tak ako Wan na onych fotkach. Ak nikto nedokaze ani len malu nasobilku (zakladne postoje), aky ma zmysel sa bavit o aplikaciach, ktore z nej vyplyvaju? Ak nedokazes stat v mabu ci xubu, ako mozes generovat silu z noh spravnym sposobom?
Takze o com sa chceme bavit? Chces po mne (resp. po niekom inom), aby sme sa snazili Ta presviedcat o niecom, comu nerozumies a nechces to akceptovat, lebo si zvyknuty na ine? Sorry, nie je to osocovanie ci urazanie Teba, ale co ine Ti napisat?

Miro

Zdar Miro, spíše by bylo vhodné než někomu říci, že něco nechápe - protože ještě neni schopen chápat, napsat v čem spočívá praktičnost takového stání v postojích :?: Nebo jinak ... K čemu toto základní cvičení vede a jak se dále rozvíjí resp. co dál :?: :!: :?:

často jsem svědkem, že tímto cvičením mnohé styly začínají, ale i končí atd... Zase nás tolik nepodcenuj ... to, že se někdo polopaticky zeptá ještě neznamená, že je trouba nebo uplnej nováček :wink:
Obrázek
Naposledy upravil luen dne pát 06. říj, 2006 12:22, celkově upraveno 1
Jan Novák
Wing Cheun Kyun Seut / 詠春拳術
http://www.facebook.com/wingcheun
http://www.youtube.com/user/cfwckt
+420608172785

Pro ty, kdo bojují, má život jinou příchuť než pro zbabělce!
luen
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na bojová umění a sporty obecně