SiuLouFu,
*Nikdy jsem ani o Tai Ji Quan a ani o Bagua Zhang nevyjadril hanlive. Ani jsem nepopiral jejich smysl. Pokud ano, tak me, prosim, cituj. Osobne jsem je videl cvicit. Efektivne a ucelne. Bohuzel ne tady v CR. Takze ja se vzdy vyjadroval k jejich urovni zde v Ceske Republice. A take jsem zpochybnil metodiku cviceni studentu techto BU (nikoliv metodiku predani znalosti jejich mistru). Patrne je rozdil, jak jim to mistr predvede a tim, jak to bud pochopi, nebo jak to nasledne cvici (ze by ta jazykova bariera?). A to je ten problem. Proto sem se chtel na tento rozpor mezi tim, jak jsem videl cvicit tato BU v zahranici, a tim, jak se cvici tady u nas zeptat a diskutovat o nem.*
dovol mi, prosim, aby som sa Ta tiez opytal dve otazocky:
1. Nespochybnujes ucenie tunajsich majstrov taijiquan, ale spochybnujes kvalitu vsetkych ich ziakov, ak Ti dobre rozumiem. Je to tak? Nezda sa Ti potom zvlastne, ze ti ucitelia (spominali sa tu konkretne Qin Mintang, Zhai Hua, Jiri Husek, Radek Kolar v oblasti taijiquan) nevychovali ani jedneho ziaka, ktory by vyhovoval Tvojim poziadavkam? Ako moze byt niekto skutocne dobrym ucitelom (co nespochybnujes) a nevychovat ani len jedneho skutocne dobreho ziaka (co spochybnujes)? Nevyplyva Ti z toho skor, ze ti ucitelia su zli ucitelia, ak nemaju ani jedneho ziaka, ktory by bol natolko dobry, aby vyhovoval Tvojim nazorom? Nechces sa tych ucitelov opytat, preco nedokazali vychovat ani jedneho dobreho studenta?
2. Tato tema je prilis komplikovana na jednoznacne odpovede, ale niektore jej casti su velmi jasne a jednoduche - napr. pre vazbu adjektivum + substantivum (bojovy letoun) je hlavnou charakteristikou substantivum, ktore je dalej charakterizovane adjektivom, teda bojovy letoun je predovsetkym letoun, to znamena nieco co lieta, a az potom je dalej charakterizovane ako nieco co lieta a pouziva sa v boji - a teda primarna funkcia bojoveho letounu je lietanie, nie bojovanie. Take jednoduche nevies?
Ale pripustme teoreticky, ze mas pravdu, ze bojove umenia su primarne o boji a ze v Cechach nie su ziadni studenti, ktori by dokazali aplikovat taijiquan ako bojove umenie v boji. Pripustme hypoteticky, ze je to tak. Otazka potom znie - co s tym? Preco sa o to tak vehementne zaujimas? Napada mi par teoretickych odpovedi:
a, Chces tych studentov zacat ucit "skutocne" bojove umenie...
b, Chces tym vlastne povedat, ze su menejcenni a mali by preto cvicit taijiquan bojovo...
c, Chces tym povedat, ze Ty si (alebo styl, ktory praktikujes, je) v Cechach lepsi kvoli realnemu uplatnenie v boji...
d, Alebo chces len tak diskutovat pretoze jednoducho si sam nedokazes domysliet suvislosti a dosledky...
Alebo je to nieco ine? Ak ano, co je to? Preco vlastne o tom "debatujes"?
Diky za Tvoje odpovede.
Miro