Pohádky v BU

nespecializované diskuzní fórum, zabývající se problematikou bojových umění a sportů obecně

Re: .

Příspěvekod SiuLouFu » stř 11. říj, 2006 10:38

luen píše:Marku dobrý, ale dalo to práci než jsem to celé přelouskal. Dokonce bych řekl, že těch kategorií je (dle mé praxe) mnohem více!!! Bohužel má u nás kung fu (díky "učitelům" podvodníkům a žákům snílkům) děsivou pověst! Chybu ani tak nevidím ve stylech samotných, jako v přístupu učitelů/žáků

... (zkraceno) ...

Jasne, radsi jsem napsal jeden delsi prispevek, nez vice malych. Souhlasim, ze tech kategorii je mnohem vice, ale ja zvolil (priblizne) dva krajni extremy a neco uprostred. Jinak bych ten prispevek asi psal jeste dneska ...   :lol:
Marek Uher
小老虎
当心你许下的愿望,要真得到你可能又后悔了
SiuLouFu
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod luen » stř 11. říj, 2006 13:58

JRup píše:jen na okraj k té politice: Je to všeobecný termín, ...

Obrázek Omyl. Slovo politika není žádný všeobecný termín ... je to naprosto konkrétní výraz pro konkrétní věc viz. výše můj příspěvek Obrázek

Jinak zpět k tématu za hlavní příčinu úpadku čehokoli a to ne jen BU, vidím lenost :!: Lenost mezi žákama i učitelema Obrázek
Jan Novák
Wing Cheun Kyun Seut / 詠春拳術
http://www.facebook.com/wingcheun
http://www.youtube.com/user/cfwckt
+420608172785

Pro ty, kdo bojují, má život jinou příchuť než pro zbabělce!
luen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod SiuLouFu » stř 11. říj, 2006 14:25

romantimpl píše:Mohl bys být konkrétnější? V čem se liší? Popřípadě jaké školy srovnáváš? Jaké konkrétní chyby v metodice to jsou?
Je to dost obecné, já bych se rád dozvěděl něco jako: ten a ten dělá to a to tak a tak, což je podle mého názoru špatně, protože...

JRup píše: ... (zkraceno) ...

Siu L.,

znáš známé „tváře“ těchto stylů v ČR a diskutoval jsi s nimi. Zmínili tento koncept? Viděl jsi, že vedou své žáky v souladu s tradicí? Možná máme rozdílnou zkušenost.

Zní to hezky, že učitelé nepoznali vhodné žáky s tím správným očekáváním. To ani učitelé ve školství a stejně máme všeobecně vzdělaný národ. Pokud rezignovali na kvalitu, aby neumřeli hlady, tak se z nich stali, bohužel, obchodníci a sami přispívají k deformaci. Pak je to opravdu jedna z pohádek v BU o letadlu (učiteli) a bláznech kolem (nevhodných žácích). Pokud někomu vyšlo to, že je schopen se tímto způsobem uživit, aniž by rezignovali na kvalitu a původní záměr, pak měl štěstí a je to O.K. Vzhledem k zatím krátké historii těchto stylů u nás věřím ve zlepšení. Důležité je vytrvat. V horším případě bude mít člověk jednoduše dobrý pocit ze "zdravotního" cvičení. Proč ne. I to je pozitivní.

J.

Ufff ... To bude zase slohovy cviceni  Obrázek  (luene promin :( ) ...

Pokusim se tyto dva dotazy spojit a odpovedet na ne dohromady (doufam, ze to nebude vadit). Nesrovnalosti, na ktere poukazuji se vztahuji k nekterym nedostatkum a neucelenosti metodiky vyuky. Me komentare nebudu smerovat na obecne principy a tradice vyuky Tai Ji Quan (v tom problem nevidim a tyto principy uznavam), ale na aktualne pouzivanou metodiku vyuky v tuzemskych skolach. Principy a tradice jsou pro me zakladni kamen, na kterem se nasledne stavi cely dum, a ja nehodlam s timto kamenem hybat. Ale s dalsimi castmi stavebnice (metodikou) jiz hybat budu, a to velmi intenzivne ... Obrázek

Nyni se tedy na zaklade sve vlastni zkusenosti konkretne vyjadrim k tomu, kde jsou rozdily, o kterych jsem jiz mnohokrat psal. Zde jsou tedy me postrehy a komentare (predem se omlouvam, pokud budu pouzivat terminy z kantonstiny a nikoliv z mandarinu, ktery je Tai Ji Quan blizsi):

Obrázek

* Temer vsude postradam ve vyuce Tai Ji Quan cviceni, ktere se (v jiznich stylech) nazyvaj Gei Bun Gong - coz je zakladni cviceni (nebo dovednost). Toto zakladni cviceni se sklada z Yau Gong (intenzivni roztahovani, protahovani a strecink), na ktery navazuji dalsi cviky, ktere zahrnuji postupne vsechny casti tela: ruce (Sau Fa), lokty (Jarn Fa), kycle (Fa Yiu), nohy (Gerg Fa), atd. Dale by nemel chybet nacvik zakladnich kroku (Bo Fa), atd. Bohuzel, ve vetsine Tai Ji Quan skol je "rozcvicka" zkracena a rozhodne nemuze docilit pozadovaneho efektu - nacviku zakladnich dovednosti, ktere jsou spolecne pro vsechny styly Kung Fu bez rozdilu (tzn. jsou spolecne jak pro "vnitrni", tak i pro "vnejsi" styly). Do teto casti cviceni spada popripade i nacvik uderu a kopu do vzduchu (upozornuji, ze se zde neklade duraz na techniku, ale na pocet opakovani a vydrz). Tato cast cviceni trva obvyke 45 az 60 minut. A clovek se behem ni radne zapoti ...

* Nikde (mozna az snad na jeden nesmely pokus) jsem nevidel v zadne ceske skole Tai Ji Quan procvicovani Lien Gong. Toto cviceni zahrnuje posilovani a otuzovani. Posilovanim mam v tomto pripade na mysli cviceni s lapami (udery a kopy), bouchani do pytle, cviceni s dlouhou tyci, cviceni s dalsimi pomuckami (svazek jidelnich hulek, ratanovy krouzek, ...) atd. Ac se to zda neskutecne, tak i toto patri do zakladu Kung Fu a je to opet spolecne pro vsechny styly. Chtel bych upozornit, ze (podle zazitych predstav cvicencu Tai Ji Quan) neni prace s lapou a pytlem jen bezduche bouchani vsi silou, ale ze toto cviceni (mimo jine) vede k tomu, ze clovek zacne pouzivat sve telo, jako jeden celek. K tomu potrebuje ale zpetnou vazbu (konfrontaci s hmotnym objektem). Behem tohoto cviceni zak nasbira prakticke zkusenosti, ktere upotrebi behem dalsiho cviceni (napr. prace s predstavou a zamerem pri cviceni sestav), protoze jiz vi, co se s telem deje pri uderu, kopu, pod zatezi, atd. Toto cviceni soucasne slouzi ke zlepseni fyzicke kondice, vydrze a rychlosti. V nekterych zahranicnich (i cinskych) skolach dokonce zahrnuji do teto casti skakani pres svihdlo (coz je metodika prevzata z boxu). Ale to jen tak naokraj ...

* Velmi zridka jsem videl cvicit casti Tai Ji Quan sestavy v rychlejsim (realnem) tempu. Je bezne, ze se jednotlive formy (tzn. jednotlive casti sestavy), nebo nekolik forem navazujicich za sebou, procvicuji i rychleji, aby byla zpetna kontrola koordinace a stability. Pokud se vse cvici jen pomalu, tak behem totho pohybu je mozne "korigovat" a "retusovat" pripadne chyby (nekdy i nevedome). Pokud se stejnou vec nekdo pokusi zacvicit rychle, tak jiz tuto moznost nema a jasne vidi, kde je pripadny problem. Takze pozor, i Tai Ji Quan lze cvicit rychle (a ma to svuj smysl). Nicmene je jasne, ze rychlejsi procvicovani vsech pohybu ma opodstatneni u starsich zaku, kteri jiz maji zvladnutou sestavu na urcite urovni ...

* Temer vubec jsem u nas nevidel, aby se formy (tzn. jednotlive casti sestav) procvicovaly na obe strany. Vetsinou se cvici pouze tak, jak jsou procvicovany v sestave (tzn. pouze na jednu stranu). (Nejen) v Cine je zvykem procvicovat kazdy cvik rovnomerne na obe strany ...

* Nikde jsem nevidel nacvik realnych uderu. Jak je potom mozne nacvicovat zvladnuti bojove situace, pokud ani jeden ze cvicencu neni schopen dat realny podnet a umoznit tomu druhemu, aby mel moznost se naucit na tento podnet reagovat. Ano, je to tak, je zvykem (a dokonce nutnosti), aby cvicenci Tai Ji Quan zvladali zakladni udery (nikdo po nich na druhou stranu nechce, aby hak zvladali jako Mike Taison).

* Nikde jsem v ceskych skolach nevidel, ze by se cvicil alespon zakladni naznak sparringu. Ten je (po urcite dobe cviceni) nutny pro zvladani stresu a ziskavani zkusenosti. Sparringem zde nemyslim Tui shou ani San Shou, ale neco, na co jsou potreba treba i boxovaci rukavice, atd. ...

Obrázek

V tomto vyctu bych mohl pokracovat nadale. Je toho jeste pomerne dost. Ale to by vydalo pomalu na celou knihu. Pokud ma snad nekdo pocit, ze mluvim z cesty a ze si vse cucam z prstu, tak ma moznost si o tom podiskutovat napriklad s Sifu Qin Ming Tangem, ktery si jednou postezoval, ze by na poradne Tai Ji Quan potreboval lidi typu thaiboxeru ... Nebo se po teto problematice muze popidit na internetu. Existuje rada skol Tai Ji Quan, ktere maji v metodice vyuky zahrnuty prvky, o kterych jsem zde mluvil. Napriklad zak profesora Cheng Man Chinga - Sifu William C. C. Chen, http://www.williamccchen.com/, ktery vyucuje v USA, nebo treba Sifu Adam Hsu, http://www.adamhsu.com/, ktery vyucuje na Taiwanu a v USA. Oba dva jsem jiz alespon jednou v jinych diskuzich zminoval. Neni problem u techto mistru absolvovat seminar. Oba poradaji pravidelne seminare i v Evrope. Takze vsem vrele doporucuji.
Marek Uher
小老虎
当心你许下的愿望,要真得到你可能又后悔了
SiuLouFu
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod sun » stř 11. říj, 2006 14:35

Dong_wu píše:Nakonec bych rekl, ze napr. Sun se treba bojovat nenauci, ale pokud se dozije ve zdravy vyssiho veku nez my, tak bych rekl, ze vyhral :oops: :wink: Tohle se samozrejme pozna az za dlouho, takze osobne se pridrzim momentalni efektivity, ale kdo vi............. Zatim se ridim heslem, ze nejvic jste pro svoje zdravi udelali, kdyz je misto vas na ARO "ten druhej" :twisted:

:D
No, nevím proč si bereš za příklad zrovna mne. Ale budiž. Aspoň je sranda. Trochu těch dezinformací v té záplavě přežiju. když už mám mít to super zdraví. :D
Dovolím si malou úvahu, ke které jsi mne inspiroval. Je pravděpodobné že pro některé to bude pohádka, tak proto jsem to směřoval do tohodle tématu.
Tak jak pod pojmem bojové schopnosti, tak i pod pojmem dokonalé zdraví si každý z nás představí trochu něco jiného. V tom se mnou snad bude každý souhlasit. Takže je obtížné o tom psát.
Během studiu taijiquan jsem si uvědomil (na základě cvičení, instrukcí, literatury a pozorování druhých), že nejdůležitější je, aby cvičení člověka bavilo.
Bez toho to lze, ale snad pouze v dětství, když musí (rodiče atd). Pokud to člověka nebaví, nenajde nikdy tu správnou motivaci.
Motivace vyjádřená v péči o zdraví chvilku vydrží,ale nestačí, kór když má mnohdy pocit, že si spíše tvrdým tréninkem ubližuje než pomáhá. Proto je dobré najít motivaci někde jinde než v péči o zdraví. To je příliš nedostupné. Bojové schopnosti jsou určitě dobrou motivací, které pomáhá překonat dlouhé období než člověk získá motivaci další.
Dokonalé zdraví je dovednost, která se získává obtížněji než bojové schopnosti.
Proto je vhodné začít s učením se bojovým schopnostem a taky všechny systémy takto začínají - učí se jak získavat sílu, rychlost a technické dovednosti.
Co tím chci říct? Jen to, že pokud o někom řekneme, že dosáhl díky cvičení BU dokonalého zdraví, tak automaticky říkáme, že dosáhl i bojových schopností. Přeskočit to nelze.
Je to taková zvláštnost přírody, že když něco hrozně moc chceme, tak toho zrovna nemůžeme dosáhnout. Abychom přírodu trochu ošidili, je dobré se soustředit na něco jiného, třeba na správně prováděná cvičení, správnou posloupnost daného systému a vysledkem může být zdraví.
Někdo by mohl namítnout: Nebo se soustředit na zdraví a výsledkem může být dobrý bojovník. Jenže pozor tohle neplatí, protože dosažení zdraví je složitější problém a proto je nutné začínat od toho jednoduššího. :!:
Každopádně rozvine-li a uzemní člověk svou cchi a pozvedne ducha, tak není bojování problém a pak můžu příjít i to dokonalé zdraví.
:idea:
Pokud ovšem někdo pochybuje o základu - tzn. poznat a rozvíjet cchi, jak chce dosáhnout těchto dovedností (kung fu) :?: :?:
sun
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod sun » stř 11. říj, 2006 14:49

SiuLouFu píše:Ufff...

ať se to neopakuje, tak jsem zbytek umazal, ale komentuji celý text.

Tohle mi připadá konečně jako rozumný a dostatečně sofistikovaný příspěvek od tebe. Vidiš, že to jde, když se chce.
Blahopřeji a děkuji romantimpl, že se mu podařilo, tě k tomu dokopat.
sun
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod SiuLouFu » stř 11. říj, 2006 15:23

ukropcany píše:Fíha... 8O

No, to je prece jasny, musis pilne cvicit a ... promena se urcite dostavy ...

Obrázek
Marek Uher
小老虎
当心你许下的愿望,要真得到你可能又后悔了
SiuLouFu
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod SiuLouFu » stř 11. říj, 2006 15:26

sun píše:
SiuLouFu píše:Ufff...

ať se to neopakuje, tak jsem zbytek umazal, ale komentuji celý text.

Tohle mi připadá konečně jako rozumný a dostatečně sofistikovaný příspěvek od tebe. Vidiš, že to jde, když se chce.
Blahopřeji a děkuji romantimpl, že se mu podařilo, tě k tomu dokopat.

Diky :wink: Zajimal by me Tvuj komentar. Kdyz uz jsem si dal tu praci ... Mozna to zkusit rozebrat bod po bodu. Ale to je jen muj navrh ...
Marek Uher
小老虎
当心你许下的愿望,要真得到你可能又后悔了
SiuLouFu
mistr diskutér
mistr diskutér

.

Příspěvekod luen » stř 11. říj, 2006 15:41

sun píše:Tak jak pod pojmem bojové schopnosti, tak i pod pojmem dokonalé zdraví si každý z nás představí trochu něco jiného. V tom se mnou snad bude každý souhlasit. Takže je obtížné o tom psát.

Já myslím, že těm pojmům většina lidí zde velice dobře rozumí Obrázek ... tedy pokud tím nemyslíš nějaké mystické dokonalé zdraví nebo mystické dokonalé bojové schopnosti Obrázek ..., ale zajímala by mne např. tvoje představa o bojových schopnostech ... o tom by ses klidně mohl rozepsat Obrázek třeba se pletu a jsou naše představy rozdílné Obrázek
Jan Novák
+420608172785

luen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod JRup » stř 11. říj, 2006 16:55

luen píše:
JRup píše:jen na okraj k té politice: Je to všeobecný termín, ...

Omyl. Slovo politika není žádný všeobecný termín ... je to naprosto konkrétní výraz pro konkrétní věc viz. výše můj příspěvek

Jinak zpět k tématu za hlavní příčinu úpadku čehokoli a to ne jen BU, vidím lenost :!: Lenost mezi žákama i učitelema

Luene,

to jsou tvé možnosti vysvětlení ne však konečné. Většina z nás používá Windows, jehož součástí je i Lexicon 2000. Pokud si tam zadáš slovo „politika“, dostaneš minimálně tři úrovně. Od té státosprávní až po „taktika, způsob jednání, postup“. Synonyma: postup, chytračení, vychytralost. Věřím, že je to srozumitelné. Mě je srozumitelná 2. připomínka s tou leností. Práce a práce.

Dong Wu,

pěkný příspěvek. Mohl bys prosím sumarizovat stupně/typy cvičení, kterými Tě tvůj učitel vedl v průběho těch 10 let? Xing Yi není tolik známé. Díky.

Siu L.,

souhlas. Konečně z Tebe vyšlo co jsi měl dávno na jazyku (jsi nesmělý, že?). Základní dovednosti se opomíjí. To je i moje zkušenost. Myslím, že na začátku studia jsou podstatnější, než-li samotný systém včetně sestav a měla by se jim věnovat náležitá pozornost. Stejně tvrdím, že pokud člověk neočekává pouze bojové schopnosti, ale bere Taijiquan jako kompletní systém, tak je to běh na mnohem delší trať než si mnozí představují. Samozřejmou součástí je však i jibengong (základní dovednosti).

JRup.
JRup
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod sun » stř 11. říj, 2006 17:02

SiuLouFu:
Můj komentář se vztahuje pouze k tomu, jaký postup máme v naší škole. O druhých nepíšu, protože to nevím.

SiuLouFu píše:  * Temer vsude postradam ve vyuce Tai Ji Quan cviceni, ktere se (v jiznich stylech) nazyvaj Gei Bun Gong - coz je zakladni cviceni (nebo dovednost). Toto zakladni cviceni se sklada z Yau Gong (intenzivni roztahovani, protahovani a strecink), na ktery navazuji dalsi cviky, ktere zahrnuji postupne vsechny casti tela: ruce (Sau Fa), lokty (Jarn Fa), kycle (Fa Yiu), nohy (Gerg Fa), atd. Dale by nemel chybet nacvik zakladnich kroku (Bo Fa), atd. Bohuzel, ve vetsine Tai Ji Quan skol je "rozcvicka" zkracena a rozhodne nemuze docilit pozadovaneho efektu - nacviku zakladnich dovednosti, ktere jsou spolecne pro vsechny styly Kung Fu bez rozdilu (tzn. jsou spolecne jak pro "vnitrni", tak i pro "vnejsi" styly). Do teto casti cviceni spada popripade i nacvik uderu a kopu do vzduchu (upozornuji, ze se zde neklade duraz na techniku, ale na pocet opakovani a vydrz). Tato cast cviceni trva obvyke 45 az 60 minut. A clovek se behem ni radne zapoti ...

My rozcvičku vůbec neděláme, ale provádíme takzvané průpravné cvičení, které ty věci, co ty popisuješ v podstatě zahrnují. Někdo to rozcvičkou nazýva. Název ale není tak podstatný. Doba přibližně stejná min 60min z dvou a půl hod. tréninku. Těch cvičení není moc každé se dělá min. pět minut, to nejdůležitější min. většinou dvacet.
Časem si téměř každý chlap začne nosit na trénink ručník a někdo i náhradní trička. Hadr na vytírání podlahy ne, páč uklouznutí nehrozí - pohybujeme se pomalu :D
Každý ví, že by to měl cvičit denně. Pak to má význam.

SiuLouFu píše:
  * Nikde (mozna az snad na jeden nesmely pokus) jsem nevidel v zadne ceske skole Tai Ji Quan procvicovani Lien Gong. Toto cviceni zahrnuje posilovani a otuzovani. Posilovanim mam v tomto pripade na mysli cviceni s lapami (udery a kopy), bouchani do pytle, cviceni s dlouhou tyci, cviceni s dalsimi pomuckami (svazek jidelnich hulek, ratanovy krouzek, ...) atd. Ac se to zda neskutecne, tak i toto patri do zakladu Kung Fu a je to opet spolecne pro vsechny styly. Chtel bych upozornit, ze (podle zazitych predstav cvicencu Tai Ji Quan) neni prace s lapou a pytlem jen bezduche bouchani vsi silou, ale ze toto cviceni (mimo jine) vede k tomu, ze clovek zacne pouzivat sve telo, jako jeden celek. K tomu potrebuje ale zpetnou vazbu (konfrontaci s hmotnym objektem). Behem tohoto cviceni zak nasbira prakticke zkusenosti, ktere upotrebi behem dalsiho cviceni (napr. prace s predstavou a zamerem pri cviceni sestav), protoze jiz vi, co se s telem deje pri uderu, kopu, pod zatezi, atd. Toto cviceni soucasne slouzi ke zlepseni fyzicke kondice, vydrze a rychlosti. V nekterych zahranicnich (i cinskych) skolach dokonce zahrnuji do teto casti skakani pres svihdlo (coz je metodika prevzata z boxu). Ale to jen tak naokraj ...

Po určitém čase cvičení používáme velice intenzivně cvičení s dlouhou tyčí, ale bouchání do pytle nebo lap ne. Mistr určitě ví proč. Pokud to bude časem potřeba, tak nás to určitě naučí. Ale mám dojem, že na to máme prostě jiná cvičení. Třeba velmi dynamické a fyzicky náročné cvičení s partnerem, které mistr nazývá dynamic pushing hands, které má jako vše více úrovní, dle pokročilosti studentů.

SiuLouFu píše:
  * Velmi zridka jsem videl cvicit casti Tai Ji Quan sestavy v rychlejsim (realnem) tempu.

Zatím cvičíme rychle pouze sestavu se šavlí, specielní chůzi a specielní cvičení na koordinaci a taky pohyby na aplikace. Ale jak říkáš vše postupně, ne každý se k tomu dostane a ne každý co to cvičí, by to doopravdy cvičit měl. Ale to je problém hromadné výuky a netrpělivosti. 

SiuLouFu píše:
   * Temer vubec jsem u nas nevidel, aby se formy (tzn. jednotlive casti sestav) procvicovaly na obe strany. Vetsinou se cvici pouze tak, jak jsou procvicovany v sestave (tzn. pouze na jednu stranu). (Nejen) v Cine je zvykem procvicovat kazdy cvik rovnomerne na obe strany ...

Sestava se u nás na druhou stranu neučí, ale každý je upozorněn, že nejsme v mateřské školce a že když umí pohyby na jednu stranu, tak má možnost se ty na druhou stranu naučit sám.
Jednotlivé pohyby pokud je děláme v aplikačním provedení, tak cvičíme na obě strany.

SiuLouFu píše:
   * Nikde jsem nevidel nacvik realnych uderu. Jak je potom mozne nacvicovat zvladnuti bojove situace, pokud ani jeden ze cvicencu neni schopen dat realny podnet a umoznit tomu druhemu, aby mel moznost se naucit na tento podnet reagovat. Ano, je to tak, je zvykem (a dokonce nutnosti), aby cvicenci Tai Ji Quan zvladali zakladni udery (nikdo po nich na druhou stranu nechce, aby hak zvladali jako Mike Taison).

Nacvik reálných úderů - to nacvičujeme pořád, v sestavě a ve specielním qigongu na údery, totiž žádný jiný než nácvik reálných úderů není, proč taky. Ale to ti je asi k smíchu, taková odpověď. Jinou však nemám.

SiuLouFu píše:
   * Nikde jsem v ceskych skolach nevidel, ze by se cvicil alespon zakladni naznak sparringu. Ten je (po urcite dobe cviceni) nutny pro zvladani stresu a ziskavani zkusenosti. Sparringem zde nemyslim Tui shou ani San Shou, ale neco, na co jsou potreba treba i boxovaci rukavice, atd. ...

Boxovací rukavice, o tom nevím. Sparring v systému u nás existuje, ale my zatím neděláme. Je to dané tím, na jaké úrovni člověk cvičí. V americké škole našeho mistra, sparing dělají, je tam za to dobu již dostatek pokročilých studentů.
U nás zatím někteří praktikují tuisho, kde se snaží jeden s druhým spolupracovat.

Ovšem nikde není k ničemu nucen, takže každý dělá to na co se cití. Jestli se rozhodl, že bude jen sestavu, tak si ji cvičí a ostatních cvičení se nezúčastnuje. Nejsme na vojně a řídíme se pravidlem, že každý dělám maximum co on sám za maximum považuje. Každý je hned na prvních hodinách seznámen s tím, že pokud se chce k něčemu dopracovat, tak musí cvičit velmi intenzivně a velmi pravidelně a taky je mu předvedeno a má možnost si vyzkoušet, co to znamená. Jestli to tak bude dělat nebo ne, záleží pouze a jen na něm. Ale taky je seznámen s tím, že kombinovat vnější styl a vnitřní není dobré, že se u nás posiluje jiným způsobem než cvičením v posilovně. A že je dobré se naučit napřed principy jednoho stylu než se začne člověk učit další styl.

Takže to by bylo tak z toho reklamního letáku vše. Každý kdo by chtěl cvičit podle těchto principů má možnost. Mistr přijede opět letos v listopadu a bude učit první část a druhou část dlouhé sestavy a trochu tuisho. Vic na http://www.taijizlin.cz v sekci semináře. :D
sun
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod sun » stř 11. říj, 2006 17:26

luen píše:Já myslím, že těm pojmům většina lidí zde velice dobře rozumí, ale zajímala by mne např. tvoje představa o bojových schopnostech ... o tom by ses klidně mohl rozepsat

V taijiquan je to teoreticky jasné:
"vyvolat v druhém 100% jistotu, že může zaútočit a když to udělá, použít velmi malou sílu k tomu, aby padnul do prázdnoty"

Zažil jsem to, citíl jsem, co to znamená a fakt bych to rád uměl. Je to tzv. bojování s úsměvem a absolutní převahou. Něco neskutečného, jak říkáš mystika, ale jak pro koho. Kdo to umí, pro toho je to realita!
sun
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod defendu » stř 11. říj, 2006 18:26

4sun
Ano máš pravdu i mě to přijde naprosto neskutečné :lol: Dost dobře si nedovedu něco podobného představit proti reálnému,agresivnímu útoku :wink: .
Mám dotaz :Kdo je to u tebe "dobrý bojovník",jaké kvality,znalosti nebo vlastnosti by dle tebe měl mít?
Předem dík za odpověď
defendu
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Harutomo_Yasumizu » stř 11. říj, 2006 20:13

sun: No já nevím možná je to něco jiného, ale tenhle pocit mám když na mě něco zkouší úplný amatér. Zaútočí, já do něj jen vjedu a naběhne si na pěst, no co dodat :) Myslím že to taky cítil, věděl že to znamenalo konec a chtěl by to umět kdyby to bylo tak jednoduchý :D
defendu: to je docela praktický né? Já myslím že to může klidně fungovat a moc se mi tato teorie líbí :) Ale ten agresivní útok by byl problém, tak přepnu na paštikovací režim hahahá :lol:
Harutomo_Yasumizu
mistr diskutér
mistr diskutér

.

Příspěvekod luen » stř 11. říj, 2006 22:25

sun píše: ... ale bouchání do pytle nebo lap ne. Mistr určitě ví proč. Pokud to bude časem potřeba, tak nás to určitě naučí. Ale mám dojem, že na to máme prostě jiná cvičení. Třeba velmi dynamické a fyzicky náročné cvičení s partnerem, které mistr nazývá dynamic pushing hands, které má jako vše více úrovní, dle pokročilosti studentů.

:?:
sun píše:Nacvik reálných úderů - to nacvičujeme pořád, v sestavě a ve specielním qigongu na údery, totiž žádný jiný než nácvik reálných úderů není, proč taky. Ale to ti je asi k smíchu, taková odpověď. Jinou však nemám.

Děláš si z nás srandu, vid??? Nebo tě někdo na taiji naštval a ty se mu chceš takhle pomstít :?: :D

JRup píše:Luene,

to jsou tvé možnosti vysvětlení ne však konečné. Většina z nás používá Windows, jehož součástí je i Lexicon 2000. Pokud si tam zadáš slovo „politika“, dostaneš minimálně tři úrovně. Od té státosprávní až po „taktika, způsob jednání, postup“. Synonyma: postup, chytračení, vychytralost. Věřím, že je to srozumitelné.

Možná většina z VÁS požívá Windows/okna, ale většina z VÁS o tom nemá koukám ani šajn :!:
1) součástí oken neni Lexicon 2000, okna jsou pouze holej system (což znamená, že s pouhejma oknama bys ani tento příspěvek neposlal a na monitoru bys viděl tak tři ikonky jako např "koš" ... :wink: )
2) Lexicon 2000 je slovník k překládání (např. angl/čes), ale jako slovník cizích slov je na tom dost špatně a proto ti vyhazuje takové věci :wink:

Jinak ještě k tomu co psal SUN. Hele chlape sem pohádky patří, takže napiš jich ještě pár ... :wink:
Jan Novák
+420608172785

luen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Saros » stř 11. říj, 2006 22:39

luen píše:
1) ... okna jsou pouze holej system (což znamená, že s pouhejma oknama bys ani tento příspěvek neposlal a na monitoru bys viděl tak tři ikonky jako např "koš" ...

Tak o této části věty bych se docela hádal.. to je zase pro změnu taková pohádka z IT :lol: :roll:
Saros
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod luen » stř 11. říj, 2006 22:47

Saros píše:
luen píše:
1) ... okna jsou pouze holej system (což znamená, že s pouhejma oknama bys ani tento příspěvek neposlal a na monitoru bys viděl tak tři ikonky jako např "koš" ...

Tak o této části věty bych se docela hádal.. to je zase pro změnu taková pohádka z IT :lol: :roll:

Kdo umí, umí, ale běžnej uživatel ... :wink:
Jan Novák
+420608172785

luen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Saros » stř 11. říj, 2006 22:54

luen píše:
Saros píše:
luen píše:

Kdo umí, umí, ale běžnej uživatel ... :wink:

Dit v pohodě, já třeba zase nevim, kde pořád bereš ty suprově ujetý obrázky :lol: Ten úplně první příspěvek s tím pudlikem je hodně krutej :D :lol:
Saros
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod Riverman » stř 11. říj, 2006 23:34

Jak se v pohadkach bojuje s neandrtalcama??? http://sport.idnes.cz/valujev-obhajil-t ... _sporty_no
"Je lepší každý den udělat pět kliků, než každý den neudělat patnáct."
Riverman
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod romantimpl » stř 11. říj, 2006 23:55

to SiuLouFu:
Dík za vyčerpávající odpověď
romantimpl
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod ly » čtv 12. říj, 2006 4:12

...