romantimpl píše:Mohl bys být konkrétnější? V čem se liší? Popřípadě jaké školy srovnáváš? Jaké konkrétní chyby v metodice to jsou?
Je to dost obecné, já bych se rád dozvěděl něco jako: ten a ten dělá to a to tak a tak, což je podle mého názoru špatně, protože...
JRup píše: ... (zkraceno) ...
Siu L.,
znáš známé „tváře“ těchto stylů v ČR a diskutoval jsi s nimi. Zmínili tento koncept? Viděl jsi, že vedou své žáky v souladu s tradicí? Možná máme rozdílnou zkušenost.
Zní to hezky, že učitelé nepoznali vhodné žáky s tím správným očekáváním. To ani učitelé ve školství a stejně máme všeobecně vzdělaný národ. Pokud rezignovali na kvalitu, aby neumřeli hlady, tak se z nich stali, bohužel, obchodníci a sami přispívají k deformaci. Pak je to opravdu jedna z pohádek v BU o letadlu (učiteli) a bláznech kolem (nevhodných žácích). Pokud někomu vyšlo to, že je schopen se tímto způsobem uživit, aniž by rezignovali na kvalitu a původní záměr, pak měl štěstí a je to O.K. Vzhledem k zatím krátké historii těchto stylů u nás věřím ve zlepšení. Důležité je vytrvat. V horším případě bude mít člověk jednoduše dobrý pocit ze "zdravotního" cvičení. Proč ne. I to je pozitivní.
J.
Ufff ... To bude zase slohovy cviceni

(luene promin

) ...
Pokusim se tyto dva dotazy spojit a odpovedet na ne dohromady (doufam, ze to nebude vadit). Nesrovnalosti, na ktere poukazuji se vztahuji k nekterym nedostatkum a neucelenosti metodiky vyuky. Me komentare nebudu smerovat na obecne principy a tradice vyuky Tai Ji Quan (v tom problem nevidim a tyto principy uznavam), ale na aktualne pouzivanou metodiku vyuky v tuzemskych skolach. Principy a tradice jsou pro me zakladni kamen, na kterem se nasledne stavi cely dum, a ja nehodlam s timto kamenem hybat. Ale s dalsimi castmi stavebnice (metodikou) jiz hybat budu, a to velmi intenzivne ...
Nyni se tedy na zaklade sve vlastni zkusenosti konkretne vyjadrim k tomu, kde jsou rozdily, o kterych jsem jiz mnohokrat psal. Zde jsou tedy me postrehy a komentare (predem se omlouvam, pokud budu pouzivat terminy z kantonstiny a nikoliv z mandarinu, ktery je Tai Ji Quan blizsi):
* Temer vsude postradam ve vyuce Tai Ji Quan cviceni, ktere se (v jiznich stylech) nazyvaj Gei Bun Gong - coz je zakladni cviceni (nebo dovednost). Toto zakladni cviceni se sklada z Yau Gong (intenzivni roztahovani, protahovani a strecink), na ktery navazuji dalsi cviky, ktere zahrnuji postupne vsechny casti tela: ruce (Sau Fa), lokty (Jarn Fa), kycle (Fa Yiu), nohy (Gerg Fa), atd. Dale by nemel chybet nacvik zakladnich kroku (Bo Fa), atd. Bohuzel, ve vetsine Tai Ji Quan skol je "rozcvicka" zkracena a rozhodne nemuze docilit pozadovaneho efektu - nacviku zakladnich dovednosti, ktere jsou spolecne pro vsechny styly Kung Fu bez rozdilu (tzn. jsou spolecne jak pro "vnitrni", tak i pro "vnejsi" styly). Do teto casti cviceni spada popripade i nacvik uderu a kopu do vzduchu (upozornuji, ze se zde neklade duraz na techniku, ale na pocet opakovani a vydrz). Tato cast cviceni trva obvyke 45 az 60 minut. A clovek se behem ni radne zapoti ...
* Nikde (mozna az snad na jeden nesmely pokus) jsem nevidel v zadne ceske skole Tai Ji Quan procvicovani Lien Gong. Toto cviceni zahrnuje posilovani a otuzovani. Posilovanim mam v tomto pripade na mysli cviceni s lapami (udery a kopy), bouchani do pytle, cviceni s dlouhou tyci, cviceni s dalsimi pomuckami (svazek jidelnich hulek, ratanovy krouzek, ...) atd. Ac se to zda neskutecne, tak i toto patri do zakladu Kung Fu a je to opet spolecne pro vsechny styly. Chtel bych upozornit, ze (podle zazitych predstav cvicencu Tai Ji Quan) neni prace s lapou a pytlem jen bezduche bouchani vsi silou, ale ze toto cviceni (mimo jine) vede k tomu, ze clovek zacne pouzivat sve telo, jako jeden celek. K tomu potrebuje ale zpetnou vazbu (konfrontaci s hmotnym objektem). Behem tohoto cviceni zak nasbira prakticke zkusenosti, ktere upotrebi behem dalsiho cviceni (napr. prace s predstavou a zamerem pri cviceni sestav), protoze jiz vi, co se s telem deje pri uderu, kopu, pod zatezi, atd. Toto cviceni soucasne slouzi ke zlepseni fyzicke kondice, vydrze a rychlosti. V nekterych zahranicnich (i cinskych) skolach dokonce zahrnuji do teto casti skakani pres svihdlo (coz je metodika prevzata z boxu). Ale to jen tak naokraj ...
* Velmi zridka jsem videl cvicit casti Tai Ji Quan sestavy v rychlejsim (realnem) tempu. Je bezne, ze se jednotlive formy (tzn. jednotlive casti sestavy), nebo nekolik forem navazujicich za sebou, procvicuji i rychleji, aby byla zpetna kontrola koordinace a stability. Pokud se vse cvici jen pomalu, tak behem totho pohybu je mozne "korigovat" a "retusovat" pripadne chyby (nekdy i nevedome). Pokud se stejnou vec nekdo pokusi zacvicit rychle, tak jiz tuto moznost nema a jasne vidi, kde je pripadny problem. Takze pozor, i Tai Ji Quan lze cvicit rychle (a ma to svuj smysl). Nicmene je jasne, ze rychlejsi procvicovani vsech pohybu ma opodstatneni u starsich zaku, kteri jiz maji zvladnutou sestavu na urcite urovni ...
* Temer vubec jsem u nas nevidel, aby se formy (tzn. jednotlive casti sestav) procvicovaly na obe strany. Vetsinou se cvici pouze tak, jak jsou procvicovany v sestave (tzn. pouze na jednu stranu). (Nejen) v Cine je zvykem procvicovat kazdy cvik rovnomerne na obe strany ...
* Nikde jsem nevidel nacvik realnych uderu. Jak je potom mozne nacvicovat zvladnuti bojove situace, pokud ani jeden ze cvicencu neni schopen dat realny podnet a umoznit tomu druhemu, aby mel moznost se naucit na tento podnet reagovat. Ano, je to tak, je zvykem (a dokonce nutnosti), aby cvicenci Tai Ji Quan zvladali zakladni udery (nikdo po nich na druhou stranu nechce, aby hak zvladali jako Mike Taison).
* Nikde jsem v ceskych skolach nevidel, ze by se cvicil alespon zakladni naznak sparringu. Ten je (po urcite dobe cviceni) nutny pro zvladani stresu a ziskavani zkusenosti. Sparringem zde nemyslim Tui shou ani San Shou, ale neco, na co jsou potreba treba i boxovaci rukavice, atd. ...
V tomto vyctu bych mohl pokracovat nadale. Je toho jeste pomerne dost. Ale to by vydalo pomalu na celou knihu. Pokud ma snad nekdo pocit, ze mluvim z cesty a ze si vse cucam z prstu, tak ma moznost si o tom podiskutovat napriklad s Sifu Qin Ming Tangem, ktery si jednou postezoval, ze by na poradne Tai Ji Quan potreboval lidi typu thaiboxeru ... Nebo se po teto problematice muze popidit na internetu. Existuje rada skol Tai Ji Quan, ktere maji v metodice vyuky zahrnuty prvky, o kterych jsem zde mluvil. Napriklad zak profesora Cheng Man Chinga - Sifu William C. C. Chen,
http://www.williamccchen.com/, ktery vyucuje v USA, nebo treba Sifu Adam Hsu,
http://www.adamhsu.com/, ktery vyucuje na Taiwanu a v USA. Oba dva jsem jiz alespon jednou v jinych diskuzich zminoval. Neni problem u techto mistru absolvovat seminar. Oba poradaji pravidelne seminare i v Evrope. Takze vsem vrele doporucuji.