tiger píše:Ano mas pravdu. Plne s tebou suhlasim a s tym co si povedal. Je to naozaj tak v sparringu sa uci rany prijimat a rozdavat ich, v aikide je to len modelova situacia, kde cakam na len na utok, neutocim. Z toho jasne vyplyva ze sparing v aikide nie je mozny, je mozna len modelova situacia!! A ako sa hovori, branit sa je vzdy tazsie ako utocit (samozrejme ze ten co utoci musi vediet utocit). V aikide utok neexistuje a ak ano tak to nie je aikido.V sparingu utocim a branim.
graver píše:tiger píše:Ano mas pravdu. Plne s tebou suhlasim a s tym co si povedal. Je to naozaj tak v sparringu sa uci rany prijimat a rozdavat ich, v aikide je to len modelova situacia, kde cakam na len na utok, neutocim. Z toho jasne vyplyva ze sparing v aikide nie je mozny, je mozna len modelova situacia!! A ako sa hovori, branit sa je vzdy tazsie ako utocit (samozrejme ze ten co utoci musi vediet utocit). V aikide utok neexistuje a ak ano tak to nie je aikido.V sparingu utocim a branim.
Tomu nějak nerozumím. Já chápu sparring jako praktické cvičení teoretických znalostí - tzn. zkouším, jestli mi ty techniky fungují když ne v absolutním reálu, tak aspoň v simulaci. Je fakt, že za ideální situace si takto cvičí techniky útočník i obránce, ale když nemusí to tak být. Pokud chápete aikido tak striktně obranně, že neútočíte ani při sparringu (= nesparujete vůbec), tak no comment, abych neurazil. Ale nemůžete si zahrát hru, kdy jeden útočí bez použití aikido-technik (prostě jde na tebe nějakou "hospodskou klasikou") a druhý použije aikido k obraně? Já dělá hodně klidný karate, ale tohle tam občas (dost často) zkoušíme.
Jak se teda dá v aikidu ověřit, jestli to k něčemu je? To čekáte na reál?
Lenze do je chyba vyucby. Ved bojove umenia vznikli kvoli bitkam a nie kvoli relaxaciam. Len niektori terajsi treneri si to upravili podla seba.kik píše:hehe téma o aikidu je věčné ,že?já nevím ,ale je plno BU v kterých není sparing a jsou považovány za BU.Tak jen mi vysvětlete proč to vždy odsere aikido?jinak Patriku pokud tu jsi tak napiš ať dořešíme náš problém.čus
Skateordie píše:Lenze do je chyba vyucby. Ved bojove umenia vznikli kvoli bitkam a nie kvoli relaxaciam. Len niektori terajsi treneri si to upravili podla seba.kik píše:hehe téma o aikidu je věčné ,že?já nevím ,ale je plno BU v kterých není sparing a jsou považovány za BU.Tak jen mi vysvětlete proč to vždy odsere aikido?jinak Patriku pokud tu jsi tak napiš ať dořešíme náš problém.čus
Skateordie píše:Lenze do je chyba vyucby. Ved bojove umenia vznikli kvoli bitkam a nie kvoli relaxaciam. Len niektori terajsi treneri si to upravili podla seba.kik píše:hehe téma o aikidu je věčné ,že?já nevím ,ale je plno BU v kterých není sparing a jsou považovány za BU.Tak jen mi vysvětlete proč to vždy odsere aikido?jinak Patriku pokud tu jsi tak napiš ať dořešíme náš problém.čus
kik píše:Skateordie píše:Lenze do je chyba vyucby. Ved bojove umenia vznikli kvoli bitkam a nie kvoli relaxaciam. Len niektori terajsi treneri si to upravili podla seba.kik píše:hehe téma o aikidu je věčné ,že?já nevím ,ale je plno BU v kterých není sparing a jsou považovány za BU.Tak jen mi vysvětlete proč to vždy odsere aikido?jinak Patriku pokud tu jsi tak napiš ať dořešíme náš problém.čus
ano i ne .Máš tradiční Bu třeba Iaido,aikijitsu nebo bys určitě přišel na plno dalších ...kde sparing není možný o tom snad nepochybuješ proč tam sparing není možný,protože při sparingu máš pravidla co se může a co ne,ale některá BU ,aby fungovala tak nesmí mít omezení a naopak těží z těch věcí které právě jsou zakázány.Sparing je dobrá věc a mě moc baví jsem jeho zastáncem,ale proč ho cpát někam kam nepatří hm?a když si chce aikidák vyzkoušet hody při sparingu tak jde do juda a když kopy a údery tak si jde zaspárovat třeba do karate.U nás to tak funguje tak nechápu proč by to nemohlo být všude tak.
Skateordie píše:kik píše:Skateordie píše:Lenze do je chyba vyucby. Ved bojove umenia vznikli kvoli bitkam a nie kvoli relaxaciam. Len niektori terajsi treneri si to upravili podla seba.kik píše:hehe téma o aikidu je věčné ,že?já nevím ,ale je plno BU v kterých není sparing a jsou považovány za BU.Tak jen mi vysvětlete proč to vždy odsere aikido?jinak Patriku pokud tu jsi tak napiš ať dořešíme náš problém.čus
ano i ne .Máš tradiční Bu třeba Iaido,aikijitsu nebo bys určitě přišel na plno dalších ...kde sparing není možný o tom snad nepochybuješ proč tam sparing není možný,protože při sparingu máš pravidla co se může a co ne,ale některá BU ,aby fungovala tak nesmí mít omezení a naopak těží z těch věcí které právě jsou zakázány.Sparing je dobrá věc a mě moc baví jsem jeho zastáncem,ale proč ho cpát někam kam nepatří hm?a když si chce aikidák vyzkoušet hody při sparingu tak jde do juda a když kopy a údery tak si jde zaspárovat třeba do karate.U nás to tak funguje tak nechápu proč by to nemohlo být všude tak.
Preco podla teba vzniklo aikijitsu???
defendu píše:Chápeš co tím chci říct? ps-bavím se o těch BU v kterých sparing nelze provádět ne o judo nebo ...
kik píše:Skateordie píše:kik píše:Skateordie píše:Lenze do je chyba vyucby. Ved bojove umenia vznikli kvoli bitkam a nie kvoli relaxaciam. Len niektori terajsi treneri si to upravili podla seba.kik píše:hehe téma o aikidu je věčné ,že?já nevím ,ale je plno BU v kterých není sparing a jsou považovány za BU.Tak jen mi vysvětlete proč to vždy odsere aikido?jinak Patriku pokud tu jsi tak napiš ať dořešíme náš problém.čus
Preco podla teba vzniklo aikijitsu???
kvůli boji a ne kvuli sparingu nebo závodům v momentě kdy začneš kvůli sparingu ořezávat techniky tak se strátí z něj ta myšlenka okamžitého zlikvidování soupeře jakýmikoliv prostředky.Anebo vy cvičíte sparing tak že si lámete vaz a ruce a nohy.Chápeš co tím chci říct? ps-bavím se o těch BU v kterých sparing nelze provádět ne o judo nebo ...
kik píše:...,ale vypadalo to jak judo kdy oba dva využívali svoji energii místo energie útočníka.Jinak to co říkáš se cvičí ,že stojíš a někdo na tebe útočí a ty se bráníš samozřejmě ,že nevíš jaký útok bude.Má to i japonský název nejsem si ,ale jistý myslím ,že se toto cvičení nazývá shinken.čus
graver píše:4kik: ve kterých BU sparring provádět nelze a proč? Nechci vyvolat flame o tom, co je vlastně sparring a co pak ještě je/není BU, jen mě zajímá, jak to myslíš. Nakonec přece nemůže být problém pozvat si na trénink nějakýho kámoše, kterej má fyzický předpoklady (tzn. nemá 40kg v plné polní), ale nezná žádné BU/BS. Možná to nějak nechápu, ale vidím to tak, jak píše defendu - když si to nezkusíš, je to k ničemu. Já jsem si to zkusil mockrát (i když (jen) kvůli tomu BU nedělám) a třeba jsem zjistil, že mi to nefunguje, že k tomu potřebuju něco víc, než techniku, že v (kvazi)reálu se protivník chová úplně jinak.... Na tohle všechno jinak nemůžete přijít.
luen píše:kik píše:...,ale vypadalo to jak judo kdy oba dva využívali svoji energii místo energie útočníka.Jinak to co říkáš se cvičí ,že stojíš a někdo na tebe útočí a ty se bráníš samozřejmě ,že nevíš jaký útok bude.Má to i japonský název nejsem si ,ale jistý myslím ,že se toto cvičení nazývá shinken.čus
Nevěřím, že někdo umí pracovat se sílou (chceš-li s energií), když to necvičí. Judo jsem dlouho dělal a je to silovej sport a makačka. Všimni si jaké mají judisti fyzické proporce, které získají právě tím "využíváním energie soupeře "To je ideal, ale real je jinde. Judo je naprosto v pohodě už jen proto, že to tzv. "využívání energie soupeře" naprosto zdravě chápou a nedělají z toho mystiku
To, že je občas na závodech k vidění taková ta "vyčkávací" strategie nemá nic společného s pochybným zbožštováním energie, ale je to mnohdy mnohem prostější ... Soupeři jsou vyrovnaných kvalit, nechtějí si naběhnout a udělat chybu, ale žádná mystika v tom neni
Je to obyčejná strategie závodníků, která je běžně k vidění i jinde
Judo - jemná cesta ..., můj trener měl 120kg. Tolik k oné jemnosti a energii
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků