AIKIDO a sparring!!!

přátelské sparringy, praktická výměna zkušeností, testování dovedností, setkání, výzvy etc.

Příspěvekod Hyperboreus » čtv 12. říj, 2006 15:26

S tím sparringem nevím.Ten,kdo nesparuje,není bojovník.Já zas třeba můžu říct,ten,kdo se pravidelně nezůčastňuje rvaček/bojů/,není bojovník. :) :) 8)
Hyperboreus
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod kik » čtv 12. říj, 2006 15:32

hehe téma o aikidu je věčné ,že?já nevím ,ale je plno BU v kterých není sparing a jsou považovány za BU.Tak jen mi vysvětlete proč to vždy odsere aikido?jinak Patriku pokud tu jsi tak napiš ať dořešíme náš problém.čus
kik
mistr diskutér
mistr diskutér

Re: To Xavier

Příspěvekod graver » čtv 12. říj, 2006 17:39

tiger píše:Ano mas pravdu. Plne s tebou suhlasim a s tym co si povedal. Je to naozaj tak v sparringu sa uci rany prijimat a rozdavat ich, v aikide je to len modelova situacia, kde cakam na len na utok, neutocim. Z toho jasne vyplyva ze sparing v aikide nie je mozny, je mozna len modelova situacia!! A ako sa hovori, branit sa je vzdy tazsie ako utocit (samozrejme ze ten co utoci musi vediet utocit). V aikide utok neexistuje a ak ano tak to nie je aikido.V sparingu utocim a branim.

Tomu nějak nerozumím. Já chápu sparring jako praktické cvičení teoretických znalostí - tzn. zkouším, jestli mi ty techniky fungují když ne v absolutním reálu, tak aspoň v simulaci. Je fakt, že za ideální situace si takto cvičí techniky útočník i obránce, ale když nemusí to tak být. Pokud chápete aikido tak striktně obranně, že neútočíte ani při sparringu (= nesparujete vůbec), tak no comment, abych neurazil. Ale nemůžete si zahrát hru, kdy jeden útočí bez použití aikido-technik (prostě jde na tebe nějakou "hospodskou klasikou") a druhý použije aikido k obraně? Já dělá hodně klidný karate, ale tohle tam občas (dost často) zkoušíme.
Jak se teda dá v aikidu ověřit, jestli to k něčemu je? To čekáte na reál?
Ani nejlepší sokol ničeho neuloví, když se mu nedovolí vzlétnout...
graver
mistr diskutér
mistr diskutér

graver

Příspěvekod defendu » čtv 12. říj, 2006 18:37

Dovolím si odpovědět.Aikido vytvořil velmi starý chlap,který se celý život rval,vyzýval ostatní k zápasům,bojoval v Mandžusku-prostě rváč.Ke stáru začal praktikovat meditaci,zklidnil se a...vytvořil z ryze bojového aikijujutsu aikido.Aikido je celoživotní zkušenost jednoho chlápka,který se většinu života rval zcela bez pravidel.Dnes se bohužel spousta naivních hochů bez předešlých zkušeností s čímkoliv pokouší pochopit něco co jiný tvořil celý život a teprve ve stáru dotvořil.Jsem přesvědčen,že aikido je osobní styl vcelku zajímavého chlápka,se kterým si opravdu jen málokdo ví rady.Už proto je tento způsob (nemůžu napsat boje,neb s ním to nemá mnoho společného) tak často propírán v různých diskusích.

Byl bych nerad,aby si můj názor,zase nějaký aikido chytrák přebral,tak že je aikido účinné v reálném boji-NENÍ.
defendu
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod kik » čtv 12. říj, 2006 18:42

graver píše:
tiger píše:Ano mas pravdu. Plne s tebou suhlasim a s tym co si povedal. Je to naozaj tak v sparringu sa uci rany prijimat a rozdavat ich, v aikide je to len modelova situacia, kde cakam na len na utok, neutocim. Z toho jasne vyplyva ze sparing v aikide nie je mozny, je mozna len modelova situacia!! A ako sa hovori, branit sa je vzdy tazsie ako utocit (samozrejme ze ten co utoci musi vediet utocit). V aikide utok neexistuje a ak ano tak to nie je aikido.V sparingu utocim a branim.

Tomu nějak nerozumím. Já chápu sparring jako praktické cvičení teoretických znalostí - tzn. zkouším, jestli mi ty techniky fungují když ne v absolutním reálu, tak aspoň v simulaci. Je fakt, že za ideální situace si takto cvičí techniky útočník i obránce, ale když nemusí to tak být. Pokud chápete aikido tak striktně obranně, že neútočíte ani při sparringu (= nesparujete vůbec), tak no comment, abych neurazil. Ale nemůžete si zahrát hru, kdy jeden útočí bez použití aikido-technik (prostě jde na tebe nějakou "hospodskou klasikou") a druhý použije aikido k obraně? Já dělá hodně klidný karate, ale tohle tam občas (dost často) zkoušíme.
Jak se teda dá v aikidu ověřit, jestli to k něčemu je? To čekáte na reál?

V aikidu byly soutěže ve stylu od senseie Tomikiho,ale vypadalo to jak judo kdy oba dva využívali svoji energii místo energie útočníka.Jinak to co říkáš se cvičí ,že stojíš a někdo na tebe útočí a ty se bráníš samozřejmě ,že nevíš jaký útok bude.Má to i japonský název nejsem si ,ale jistý myslím ,že se toto cvičení nazývá shinken.čus
kik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Skateordie » čtv 12. říj, 2006 21:54

kik píše:hehe téma o aikidu je věčné ,že?já nevím ,ale je plno BU v kterých není sparing a jsou považovány za BU.Tak jen mi vysvětlete proč to vždy odsere aikido?jinak Patriku pokud tu jsi tak napiš ať dořešíme náš problém.čus
Lenze do je chyba vyucby. Ved bojove umenia vznikli kvoli bitkam a nie kvoli relaxaciam. Len niektori terajsi treneri si to upravili podla seba. :(
Skateordie
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod tiger » pát 13. říj, 2006 7:50

Skateordie píše:
kik píše:hehe téma o aikidu je věčné ,že?já nevím ,ale je plno BU v kterých není sparing a jsou považovány za BU.Tak jen mi vysvětlete proč to vždy odsere aikido?jinak Patriku pokud tu jsi tak napiš ať dořešíme náš problém.čus
Lenze do je chyba vyucby. Ved bojove umenia vznikli kvoli bitkam a nie kvoli relaxaciam. Len niektori terajsi treneri si to upravili podla seba. :(

Ano stare umenia vznikali nie koli bitkam ale koli prezitiu. Aikido uz vsak tuto bojovnost stratilo,aj ked podklad v nom je zretelny, ale filozofia uz neni o preziti ale o niecom uplne inom.
tiger
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod kik » pát 13. říj, 2006 13:20

Skateordie píše:

ano i ne .Máš tradiční Bu třeba Iaido,aikijitsu nebo bys určitě přišel na plno dalších ...kde sparing není možný o tom snad nepochybuješ proč tam sparing není možný,protože při sparingu máš pravidla co se může a co ne,ale některá BU ,aby fungovala tak nesmí mít omezení a naopak těží z těch věcí které právě jsou zakázány.Sparing je dobrá věc a mě moc baví jsem jeho zastáncem,ale proč ho cpát někam kam nepatří hm?a když si chce aikidák vyzkoušet hody při sparingu tak jde do juda a když kopy a údery tak si jde zaspárovat třeba do karate.U nás to tak funguje tak nechápu proč by to nemohlo být všude tak.
kik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Skateordie » pát 13. říj, 2006 18:45

kik píše:
Skateordie píše:

ano i ne .Máš tradiční Bu třeba Iaido,aikijitsu nebo bys určitě přišel na plno dalších ...kde sparing není možný o tom snad nepochybuješ proč tam sparing není možný,protože při sparingu máš pravidla co se může a co ne,ale některá BU ,aby fungovala tak nesmí mít omezení a naopak těží z těch věcí které právě jsou zakázány.Sparing je dobrá věc a mě moc baví jsem jeho zastáncem,ale proč ho cpát někam kam nepatří hm?a když si chce aikidák vyzkoušet hody při sparingu tak jde do juda a když kopy a údery tak si jde zaspárovat třeba do karate.U nás to tak funguje tak nechápu proč by to nemohlo být všude tak.

Preco podla teba vzniklo aikijitsu???
Skateordie
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod kik » pát 13. říj, 2006 19:57

Skateordie píše:
kik píše:
Skateordie píše:

kvůli boji a ne kvuli sparingu nebo závodům v momentě kdy začneš kvůli sparingu ořezávat techniky tak se strátí z něj ta myšlenka okamžitého zlikvidování soupeře jakýmikoliv prostředky.Anebo vy cvičíte sparing tak že si lámete vaz a ruce a nohy.Chápeš co tím chci říct? ps-bavím se o těch BU v kterých sparing nelze provádět ne o judo nebo ...
kik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod defendu » sob 14. říj, 2006 8:56

Chápeš co tím chci říct? ps-bavím se o těch BU v kterých sparing nelze provádět ne o judo nebo ...[/quote]

Většina lidí z tohoto fóra chce být dozajista dobrými bojovníky,ve smyslu ovládám něco co mohu použít pro obranu sebe nebo druhých,ale bez kontaktu to hoši prostě nejde :!:
Stínováním a nácvikem - já provedu tohle a ty se proti tomu ňák braň a pak se vyměníme je o ničem resp. to nestačí.
Sparring je trénink. pomůcka jak být lepší, proto ho můžete praktikovat v jakémkoliv stylu,stejně jako např. strečing.Když už nic,tak se aspoň naučíte nebát rány a získáte přehled na "bojišti",myslím si že je to dost,i kdyby jste z toho nezískali žádné jiné znalosti (načasování,úhyby,správně vedené údery apod)
Vždy záleží jen na instruktorovi-chce z vás mít oběti s černými pásy nebo bojovníky co něco umí?
Jo a ořezávat techniky kvůli sparringu?Sparring je jen pomůcka jak být lepší ne axiom,kvůli strečingu taky nic neořezáváte nebo jo? :lol:
defendu
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod kik » sob 14. říj, 2006 19:40

defendu píše:Chápeš co tím chci říct? ps-bavím se o těch BU v kterých sparing nelze provádět ne o judo nebo ...

Většina lidí z tohoto fóra chce být dozajista dobrými bojovníky,ve smyslu ovládám něco co mohu použít pro obranu sebe nebo druhých,ale bez kontaktu to hoši prostě nejde :!:
Stínováním a nácvikem - já provedu tohle a ty se proti tomu ňák braň a pak se vyměníme je o ničem resp. to nestačí.
Sparring je trénink. pomůcka jak být lepší, proto ho můžete praktikovat v jakémkoliv stylu,stejně jako např. strečing.Když už nic,tak se aspoň naučíte nebát rány a získáte přehled na "bojišti",myslím si že je to dost,i kdyby jste z toho nezískali žádné jiné znalosti (načasování,úhyby,správně vedené údery apod)
Vždy záleží jen na instruktorovi-chce z vás mít oběti s černými pásy nebo bojovníky co něco umí?
Jo a ořezávat techniky kvůli sparringu?Sparring je jen pomůcka jak být lepší ne axiom,kvůli strečingu taky nic neořezáváte nebo jo? :lol:[/quote]

áááááá přečti si prosím tě ještě jednou co jsem napsal,prosím!Napsal jsem ,že v aikido není možný sparing protože ,aby to fungovalo tak se to musí provést sakum prásk s atemi prokopnutí nohy a atd tak proto nelze v aikidu dělat sparing jako v jinách BU,taky jsem napsal ,že když si chci zaspárovat tak jdu do juda na karate.Tak aikiďáci si můžou jít zaspárovat takovým způsobem a nic jim v tom nebrání.Chápeš co chci říct.
kik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Skateordie » sob 14. říj, 2006 20:05

kik píše:
Skateordie píše:
kik píše:
Skateordie píše:

kvůli boji a ne kvuli sparingu nebo závodům v momentě kdy začneš kvůli sparingu ořezávat techniky tak se strátí z něj ta myšlenka okamžitého zlikvidování soupeře jakýmikoliv prostředky.Anebo vy cvičíte sparing tak že si lámete vaz a ruce a nohy.Chápeš co tím chci říct? ps-bavím se o těch BU v kterých sparing nelze provádět ne o judo nebo ...

Chapem ta, ale to je nemozne bez sparingu alebo si myslis ze to je mozne???
Skateordie
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod defendu » sob 14. říj, 2006 20:51

kik:
Chápu jak jsi to myslel :wink:
Chtěl jsem jen dodat,že bez znalosti sparringu to bude pouze hra na atemi,nefunkční dětská hra.Na tréninku proti kolegovi z klubu to půjde,ale proti někomu kdo nebude spolupracovat to bude jen ta hra.
defendu
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod graver » ned 15. říj, 2006 7:56

4kik: ve kterých BU sparring provádět nelze a proč? Nechci vyvolat flame o tom, co je vlastně sparring a co pak ještě je/není BU, jen mě zajímá, jak to myslíš. Nakonec přece nemůže být problém pozvat si na trénink nějakýho kámoše, kterej má fyzický předpoklady (tzn. nemá 40kg v plné polní), ale nezná žádné BU/BS. Možná to nějak nechápu, ale vidím to tak, jak píše defendu - když si to nezkusíš, je to k ničemu. Já jsem si to zkusil mockrát (i když (jen) kvůli tomu BU nedělám) a třeba jsem zjistil, že mi to nefunguje, že k tomu potřebuju něco víc, než techniku, že v (kvazi)reálu se protivník chová úplně jinak.... Na tohle všechno jinak nemůžete přijít.
graver
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod luen » ned 15. říj, 2006 10:21

kik píše:...,ale vypadalo to jak judo kdy oba dva využívali svoji energii místo energie útočníka.Jinak to co říkáš se cvičí ,že stojíš a někdo na tebe útočí a ty se bráníš samozřejmě ,že nevíš jaký útok bude.Má to i japonský název nejsem si ,ale jistý myslím ,že se toto cvičení nazývá shinken.čus

Nevěřím, že někdo umí pracovat se sílou (chceš-li s energií), když to necvičí. Judo jsem dlouho dělal a je to silovej sport a makačka. Všimni si jaké mají judisti fyzické proporce, které získají právě tím "využíváním energie soupeře " :wink: To je ideal, ale real je jinde. Judo je naprosto v pohodě už jen proto, že to tzv. "využívání energie soupeře" naprosto zdravě chápou a nedělají z toho mystiku :wink: To, že je občas na závodech k vidění taková ta "vyčkávací" strategie nemá nic společného s pochybným zbožštováním energie, ale je to mnohdy mnohem prostější ... Soupeři jsou vyrovnaných kvalit, nechtějí si naběhnout a udělat chybu, ale žádná mystika v tom neni :wink: Je to obyčejná strategie závodníků, která je běžně k vidění i jinde :wink: Judo - jemná cesta ..., můj trener měl 120kg. Tolik k oné jemnosti a energii :!:
Jan Novák
Wing Cheun Kyun Seut / 詠春拳術
http://www.facebook.com/wingcheun
http://www.youtube.com/user/cfwckt
+420608172785

Pro ty, kdo bojují, má život jinou příchuť než pro zbabělce!
luen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod kik » ned 15. říj, 2006 12:45

graver píše:4kik: ve kterých BU sparring provádět nelze a proč? Nechci vyvolat flame o tom, co je vlastně sparring a co pak ještě je/není BU, jen mě zajímá, jak to myslíš. Nakonec přece nemůže být problém pozvat si na trénink nějakýho kámoše, kterej má fyzický předpoklady (tzn. nemá 40kg v plné polní), ale nezná žádné BU/BS. Možná to nějak nechápu, ale vidím to tak, jak píše defendu - když si to nezkusíš, je to k ničemu. Já jsem si to zkusil mockrát (i když (jen) kvůli tomu BU nedělám) a třeba jsem zjistil, že mi to nefunguje, že k tomu potřebuju něco víc, než techniku, že v (kvazi)reálu se protivník chová úplně jinak.... Na tohle všechno jinak nemůžete přijít.

Třeba iaido představ si že sparují dva s katanama :wink: v kendu to je možné ,ale to je už jiné BU.Dám ti příklad nemám to ze své hlavy ,ale to jednou řekl řekl Nišio .Jestli jsi někdy cvičil s katanou nevím tak ti to popíšu.Sekání s mečem je prováděno po kruhové dráze tak že špička při seku opisuje kruh(proto je katana tak zakřivená)no a co jsem tím chtěl říct.Nebo spíš co řekl Nišio ,že v momentě kdy začneš s mečem sparovat třeba dělat kendo s šinaiem tak už ty pohyby s mečem nebudou kruhové tak jak to má být ,ale už to budou jen klasické údery namísto seků.A to proto protože ten úder je rychlejší a snadněji proveditelnejší.A vidíš jak ten sparing změnil práci s mečem a teď si vem jak by změnily pohyby a techniky v aikidu kdyby se začlo spárovat to by se pak z toho stalo judo nebo karate a to Uešiba nechtěl.
kik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod kik » ned 15. říj, 2006 13:02

luen píše:
kik píše:...,ale vypadalo to jak judo kdy oba dva využívali svoji energii místo energie útočníka.Jinak to co říkáš se cvičí ,že stojíš a někdo na tebe útočí a ty se bráníš samozřejmě ,že nevíš jaký útok bude.Má to i japonský název nejsem si ,ale jistý myslím ,že se toto cvičení nazývá shinken.čus

Nevěřím, že někdo umí pracovat se sílou (chceš-li s energií), když to necvičí. Judo jsem dlouho dělal a je to silovej sport a makačka. Všimni si jaké mají judisti fyzické proporce, které získají právě tím "využíváním energie soupeře " :wink: To je ideal, ale real je jinde. Judo je naprosto v pohodě už jen proto, že to tzv. "využívání energie soupeře" naprosto zdravě chápou a nedělají z toho mystiku :wink: To, že je občas na závodech k vidění taková ta "vyčkávací" strategie nemá nic společného s pochybným zbožštováním energie, ale je to mnohdy mnohem prostější ... Soupeři jsou vyrovnaných kvalit, nechtějí si naběhnout a udělat chybu, ale žádná mystika v tom neni :wink: Je to obyčejná strategie závodníků, která je běžně k vidění i jinde :wink: Judo - jemná cesta ..., můj trener měl 120kg. Tolik k oné jemnosti a energii :!:

Ahoj díky za ten příspěvek udělal mi velkou radost protože jsi popsal úplně dva odlišné stavy.K tomu judu rozdíl mezi judo a aikido je v tom ,že v judu využíváš svojí energie a v aikidu soupeřovy energie.Vždyť základní cvičení v judu je že se chytnete a jeden vytahuje druhého a využívá své energie chápeš ten rozdíl.Aikido nejsou techniky ,ale princip ,který můžeš uplatnit v třeba judu .A judisti ho často uplatňují a ani o tom třeba neví ,že je to princip z aikida .Třeba je sranda je poslouchat jak nazávodech někdo dobře nastoupil ,ale ten druhý uhnul a technika třeba učimata vyšla na prázdno a tomu druhému stačilo jen trochu drcnout a on se hodil sám.Takové zážitky ze závodů slýchávám často a vlastně to je ten princip z aikida.Tak mi prosím tě nepiš ,že v aikidu to je mystika a v judu to je zdravé využívání energie.
kik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod graver » ned 15. říj, 2006 15:44

4kik: OK, fullkontakt sparring v iaidu si fakt neumím představit :D ( i když i tam můžou použít místo skutečných mečů nějaké pomůcky a asi to taky dělají). U aikida (a ostatních BU beze zbraní) už mi představivost selhává.
graver
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod defendu » ned 15. říj, 2006 17:13

kik:
Nejde o to,aby se v rámci aikido technik spárovalo 8O ,ale o to že ten kdo to nikdy nedělal,nemá s tím tu zkušenost,nemůže využít technik aikido k otevření soupeře a provedení atemi.Většina aikidistů skvěle ovládá pantomimu-hru na boj,ale bez zkušenosti sparringu je to jen stínohra,nic víc.Řekl bych,že ty sám to víš,pokud jak jsi psal,máš zkušenost s judem a s karate :wink:
defendu
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na přátelé a nepřátelé