kolik platite za vyuku?

nespecializované diskuzní fórum, zabývající se problematikou bojových umění a sportů obecně

Příspěvekod wushi » stř 28. dub, 2004 14:14

2trhan - netvrdím, že lacná škola je špatná. Niektoré školy za dobrý peniaz ponúkajú aj veľa muziky...niektorí to ale fakt preháňajú, pýtať za mesiac 3000 je trošku veľa, nie? ale zasa na druhej strane, ak je za to ozaj kvalita, prečo nie? :wink:
wushi
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod marvin » stř 28. dub, 2004 20:34

:roll:
Naposledy upravil marvin dne ned 17. pro, 2006 14:17, celkově upraveno 1
marvin
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod wushi » čtv 29. dub, 2004 6:45

ak myslím správne, tak je to japonské BU, však? no, a to je asi taký prípad, ako môj bývalý shifu, tiež chce vyryžovať, kým sa dá. keď bude väčšia konkurencia, aj ryža sa nebude zberať tak ľahko :!: :wink: :twisted:
wushi
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod wushi » čtv 29. dub, 2004 8:19

mám jednu otázočku mimo fóra a hlavne pre ľudí z ČR..................bolo to od veci, takže nič... :?
Naposledy upravil wushi dne čtv 29. dub, 2004 12:24, celkově upraveno 1
wushi
mistr diskutér
mistr diskutér

Odpověď

Příspěvekod Anonymní » čtv 29. dub, 2004 9:47

trhan píše:Nazdar, cvicime v Praze skladame se v podstate jen na pronajem cvicebnich prostor a na zaplaceni veci okolo.. platime 500,- mesicne... treninky jsou v podstate 5x tydne.. podletoho jak jste daleko.. stejne tak je to se seminari.. Kazdy tu cvicem prosebe.. a zaroven spolecne.. kdyz prijede sifu z ciziny.. zaplatime vsechno okolo a jeste samozrejme neco pridame. Coz hodi peknou sumu za letenky ubytovani atd.. Debaty o tom jestli je vas ucitel profesional nebo ne si s prominutim strcte za klobouk ;-} u nas je par lidi kteri makaji a jeste stihaji cvicit 3 hodiny denne a pochybuju ze vetsina profiku ma svuj osobni trenig dele.. 500,- mesicne se mi nezda moc, ale je to tim co za to dostavam. Ale kdybych zacinal se cvicenim, hledal skolu a videl 6000,- za rok + vydaje za seminare.. tak bych sem nesel. Ale kdyby jo udelal bych dobre ;-}}}} Hlavne cvicte jinak jsou to vyhozene prachy a cas ;-}}} A za 30let si rekneme jestli to byla dobra investice..

V podstatě souhlasím. Nebudu srovnávat finanční situaci v Praze a Písku, protože takové srovnání je zbytečné. V Praze je pronájem školy dražší, zároveň jsou zde ale vyšší výdělky. Na nájem dáváme částku nižší s tím, že cvičební možnosti jsou Pondělí - Neděle od 00.00 - 24.00 hodin.
S tím cvičením je to dobrá poznámka. Si Fu Jiří HU©EK na spoustu otázek odpovídá slovem " CVIČ ". Z jeho strany je to maximálně nesobecké a korektní proto, že jedině pilné každodenní cvičení nás na rozdíl od věčných otázek a debat směřuje nejrychleji dopředu. Takovéto cvičení je jediná " zkratka " na naší cestě.
Přeji tedy zdar Tvému úsilí Petr D.
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod trhan » pát 30. dub, 2004 9:13

Petr D.: jj. zkusenost nam rika ze na to abys pochopil a zvladl urcitou lekci musis mit zvladnute ty predtim.. jinak to bud nechapes, chapes spatne nebo ty pohyby jen parodujes.. U nas kdyz cvicis jednoho dne dostanes klice a take muzes cvicit 00-24h :) A spoustu otazek ti zodpovi opravdu jen cviceni.. zase na druhostranu bez informaci bys pravdepodobne zatuhl na jednom miste nebo se chytil do pasti kterych je v BU spousta. TadyNanyNynyNa a to je vse co jsem chtel rict :D
trhan
diskutér - nováček
diskutér - nováček

h

Příspěvekod Apofis » pát 30. dub, 2004 15:56

V podstatě platíme pouze nájem za tělocvičnu jelikož je nás málo a náš trenér to nedělá pro pěníze takže asi 1000Kč na půl roku ale čím víc lidí tím by se to samozřejmě snižovalo....S toho by si měl vzít každý příklad...:)
Apofis
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Litr za hodinu ... to jde ne?

Příspěvekod Anonymní » sob 01. kvě, 2004 4:46

Nemohu si pomoci ale pokuď řekněme "vrchní" představitel či hlava stylu někde v Číně vyučuje své bojové umění za téžké peníze z titulu svého rodinného oprávnění děděného stylu a tím nutí všechny pod sebou vytvářet finanční řetězec vedoucí až do ČR kde to končí litrem za hodinu výuky, pak nemohu nic jiného konstatovat že mi je z toho smutno. Samozřejmě že učitel z ČR jezdí za svým učitelem který je v pyramidě o nějaký ten stupeň blíž k hlavě a platí ještě větší ceny a když se vrátí tak to nauči během dvou měsíců své české instruktory ( samozřejmě za peníze ... a to ty instruktory stojí určitě hodně) a ti to učí zase za pětistovku .... ale časem pak stejně budete muset cvičit u toho hlavního v ČR.
Já teda nevím, ale pokuď mám něco učit ( a ke všemu za peníze ) tak to musím nejdřív sám dobře umět nevěřím tomu že za dva měsíce se člověk něco naučí POŘÁDNĚ. Co já mám zkušenosti, tak než se naučí člověk nějaký pohyb ( a stím souvísející psychologické aspekty ) tak aby to bylo opravdu " v podvědomí" tak to trvá aspoň dva roky poctivého cvičení ... v lepším případě. Za dva měsíce se naučíte tak akurát pohyb dělat jakžtakž vědomě a jak ho vysvětlit se spoustou teorií apd. Prostě vše co vám pomůže dobře to prodat tomu kdo to ještě neumí. Netvrdím že je špatné o něčem vědět co nejvíc "rozumově", ba naopak, je to žádoucí, ale vyučovat by to měl člověk až když to skutečně chápe jeho tělo a mysl a ne jen mozek. Protože jinak mi to připomíná systém, kdy pojedete na výkendový seminář, naučíte se nějakou sestavu či techniku ( ... "naučíte" ... ) a pak hned příští výkend uděláte seminář kde učíte hned to samé ... a samozřejmě že za penízky. To si také mohu koupit videokazetu a jít učit. naučím se ji nazpamět a pokuď budu trochu pohybově nadán tak i něco předvedu a budu o tom co budu učit hovořit tak dlouho jak na kazetě. A vše bude vypadat jako že umím a znám. Pak půjdu večer domů a někdo na mně vyběhne a zmlátí mne ... a ani jsem si nestihl vzpomenout co sem viděl na kazetě.
Možná že toto vše vyznělo, že osočuju učitele v ČR a jeho instruktory. Ne nic proti ním nemám a nemám důvod je osočovat. Jdou jen za tím co chtějí strašně moc cvičit ( a cvičí také dobře ... mohu-li posoudit). Jediné co OSOČUJU a NAPADÁM je systém, systém který musím nazvat pyramidou. Vždy jsem věřil že každý učitel bude rád když jeho žák bude cvičit s nadšením a držet se každé jeho rady a instrukce, že právě toto je skutečné oběživo mezi učitelem a žákem jaké existuje a finanční stránka věci ja jen na zajištění nejnutnějších potřeb (např. ubytování, strava apd.). Jak jsem byl ale naivní! Proč ten todyčný "vrchní" stylu kdesi v Číně bere za výuku takové peníze? On za celý ten systém může! Tvrdí že je to nejdokonalejší styl ze všech stylů ... no a? ®e nebyli nikdy poraženi .... no a? I kdyby to byla pravda, pak právě tato podnikatelská hlava tohoto stylu srazila celý tento styl na kolena. Samotný styl a samotné techniky za nic nemůžou ( u jakéhokoli stylu ), ty mluví pořád stejnou řečí, ale bohužel ne vždy se podaří že osloví dotyčného až do jeho nitra a umožní mu zhlédnout že život má i jinou cenu než cenu peněz.
I kdyby byl tento styl takový, že budu třeba umět lítat vzduchem a budu neporazitelný, pak budu raději cvičit umění které je nejnedokonalejší na světe ale nebudu poražen na svém duchu a pokořen tím abych bral těžké peníze od svých žáků jako kdyby mně nenaplňovalo štestím jejich zájem o styl který cvičím a musel tento nedostatek radosti ze zdílení cesty dorovnávat penězi. Pak bych byl stejný závislák jako feťáci kteří musí mít to své a nehledí na to jak získají peníze. Bojové umění má osvobozovat ducha a ne ho svazovat. Copak je správné aby učitel chodil ve zlatě a ještě se chlubil že to zlato je joho žáků kteří žijí vchudobě a škudlí kde můžou jen proto, aby mohli cvičit techniky které je zajímají. Je to jako prodávat vodu umírajícímu žízní. Doufám že neklesnu časem a věkem na duchu a pokuď někdy takovou drahou vodu koupím, pak jsem odhodlán ji prodávat pouze za oběživo které uznávám jako skutečné oběživo mezi učitelem a žákem. ( viz. výše)
Toto vše mně strašně mrzí.
A na závěr ještě mohu dodat že tam kde jsem se setkal s nějakou informací koupenou za mnoho peněz, tak jsem ji zase někde jinde a třeba i v úplně jiném boj. umění sehnal za pakatel ( 1000 ku 150kč). Jen stím rozdílem, že jinde byla tato informace brána jako samozřejmost a proto musíte být vnímavý aby vám třeba neunikla. Také se setkávám stím, že čím více v některé škole mluví o Chi a energii a meridiánech apd tím více to stojí. A nebo také čím je něco exotičtější tím je to dražší. Trh je přesycen judem a karatem (například). Je hodně nabídky a málo poptávky.Proto to stojí tak málo peněz. Ale přijdě se stylem Bla Toiu Cho Jui Jii Blo ( sem si vymyslel ) a udělejte seminář kde budete třeba šest hodin učit lidi jenom jeden úder a vykládat jim kudy se behěm uderu vede energie a jaké se napínají šlachy a meridiány a v kterou hodinu mají cvičit a co si u toho myslet a ještě jim dejte třeba deset cviků k přípravné meditaci před tímto cvičením jediného (typu) úderu ... a můžete mít seminář hodný jednoho a půl tisíce korun. Netvrdím že jim musíte říkat nepravdivé informace, ale jde o to, že kdyby jste udělali stejný seminář a nikomu nic neřekli a jen nutili lidi dělat šest hodin dokola jeden úder a během toho je opravovali pouze stylem :"toto je špatně, uvolni loket, neprpínej ho ... ", apd. pak vás lidi umlátěj a dají vám jedenapůltisíce kopanců a ne peněz. A přitom vám šlo naučit něco jejich tělo a ne jen mozek. V prvním případě lidé zaplatí těžký peníze a jdou domů a vykládaj si jak cítí energií a jak se sjednocou s vesmírem ... zkrátka euforie a je dobře ( ... někteří ale i cítí energii atd. .. to nepopírám). Ale ve druhém si musí nejdřív sáhnout na svoje dno a teprve pak se odrazí k vesmíru. Za co zaplatí lidé asi radši, co myslíte? Přitom je zapotřebí oboje ...No nevím jestli jsem teď vyjádřil dobře to co jsem myslel.
Doporučuju všem, aby zarputile cvičili svoje bojové umění ale aby se taky zajímali o jiná bojová umění a zkoumali je. Mohou si tak někdy ušetřit peníze, protože to co je někde tajné a drahé může být jinde běžné. Nebo pojetí boje jiného boj. umění vás může upozornit na něco ve vašem apd. Nepodceňujte a nepřeceňujte. Cvičte hlavně jen jeden směr ( hlavně prvních cca 8 let) ale vzdělávejte se i jinde. Dnes mi připadá že jedno boj. umění nadává na druhé a myslí si že je nejdokonalejší a to není dobré. Stejně to je nakonec o člověku. Co vám je platný že jezdíte v Jaguárovi, když se sním vybouráte hned na rohu ulice a předjede vás děda s trabantem ...
Sem obyčejnej člověk a takhle to vydím já. Věřil sem svýmu snu o tom, že si člověk sedne před brány Shaolinu a bude zde sedět v děšti a zimě třeba dva měsíce dokuď stařešinové kláštera neuznají že to myslíte vážně a chcete se učit a přijmou vás do Shaolinu. V dnešní době mám dojem že můj kolega co si sedl na počátku vedle mne před brány Shaolinu je přijat už po pouhé hodině a to jen proto, že se jmenuje Viktor Kožený
.... a já sedím dál v dešti a mrazu .... mrtvý.
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Litr za hodinu ... dovětek.

Příspěvekod Anonymní » sob 01. kvě, 2004 15:44

P.S. To jsem já, pisálek co psal ten trochu delší příspěvek. V úvodu článku jsem uvedl nějakého pomyslného mistra v Číně, nemyslel jsem to tak, že čínané berou nejvíc ze všech ostatní na hůl. Pouze jsem psal svoji osobní zkušenost a ta je, že jsem měl zatím štěstí na japonská nebo okinawská boj. umění která byla levnější než několikanásobně dražší čínská ( a v jednom případě Brazilská ... proto jsem psal o té - exotičnosti -.). Ale ve stejné míře jsem potkal i levná čínská boj. umění která byla super. Narazil jsem v japonské boj. umění na případ, kde se bralo 500 na tři hodiny a to bylo asi to nejdražší co jsem potkal v japonských boj. uměních.
Nebo pokuď půjdete na seminář s nějakým mistrem světe v tom či onom zápasu toho či onoho boj. umění tak asi taky zaplatíte pěkný peníze ( ... pozor, vždyť je to mistr světa a je tak úžasný, ách ... ), prostě byznys. Ale na takovém semináři jsem nikde nebyl takže v tomto případě pouze spekuluji.
Chci prostě říct, že každý může mít jiné osobní zkušenosti které nemusí vylučovat zkušenosti toho druhého. V šechno je pouze můj osobní názor který je neobjektivní a objektivní ani být nemůže, protože to by jsme musely asi udělat podrobný průzkum jak tomu u nás v ČR nebo na světe je, kde se co platí. Pak to vše sečíst a měli by jsme výsledek ... jenže to je nemožné.
Každý můžeme mít jiné zkušenosti ale asi by mělo být zájmem všech aby se podnikatelé v hábitech mistrů učitelů nevyskytovali nikde v boj. uměních.
Takže se tímto omlouvám pokuď jsem někomu urazil jeho čínské učitele.
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod marvin » sob 01. kvě, 2004 18:28

:D
Naposledy upravil marvin dne ned 17. pro, 2006 14:22, celkově upraveno 1
marvin
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod irzounek » ned 02. kvě, 2004 9:08

ukropcany píše:Ked uz tak nad tym rozmyslam - chlapi, kolko stoji mesiac v kontinetalnej cine u nejakeho majstra? Plus-minus, samozrejme? Aspon zakladny interval. Dik!

Zdar a silu,
tak si take prisadim :-) -
nemyslim si, ze by obnos urcoval kvalitu instruktora. Nikde.
Moje zkusenosti s Cinou jsou takove, ze mistr udela individualni cenu pro studenty z ruznych pomeru/statu. Mam kamaradku z Mexika, ktera jezdi do jedne Shaolinske skoly u Dangfangu a plati 100USD/1 mes za vsechno co s pobytem souvisi (trenink nekolikrat denne, jidlo, ubytovani,...). Ja osobne treba nemusim platit nic, ale stejne mistrovi penize davam - nase cena je 50EU/osoba na tyden se vsim vsudy... Potom je tam pochopitelne spousta zlatokopu, predrazene vyuky - ale vetsinou je za to kvalitni cviceni i mistr. To ze tam jsou take typy jako Hladik je jasne... Cviceni zdarma je take obvykle, ale ne vzdy to je na bazi mistr/zak, spis kamaradske "pujdem si zacvicit".

Muj nazor je ten, ze pokud mi to za to stoji, zaplatim a nebrblam. Pokud mi to za to nestoji, neplatim a nebrblam. Pokud by mi to za to stalo a nemam na to :

a) snazim se na to vydelat a nebrblam,
b) uznam, ze na to nemam a nebrblam

Jinak trochu od veci -
Neuznavam nazor, ze "bojove umeni" je neco "svateho" a je hanba brat za vyuku penize. Nemam rad kdyz mi to tvrdi nejaky zakomplexovany novohypizak s dredama (i bez), radoby mirotvorce bojujici za prava tibetanu, ktereho to uci nejaky bezejmeny "mistr", ktery je "hrozne dobrej, ale nechce aby se o nem vedelo" (taky to hlasaji s oblibou lide, oni sami nebo nekdo kdo pod nima cvici , kterym by za vyuku tak jako tak proste nikdo NEZAPLATIL - bud pro jejich mizerne schopnosti nebo proste i za to co vubec nabizeji...), apod... A nemam rad ani kdyz mi to rika kdokoliv jiny :-) . Pokud to tak ma byt, tak chci neplatit i vsechny jazykove kurzy, fotbal kam chodi muj syn, pevecky krouzek me dcery a vubec vsechny mimopracovni aktivity :-) ( a nechodte prosim za mnou s nejakym tvrzenim, ze bojove umeni je narozdil o toho "CESTA"*...)!

Pochopitelne to je nazor cloveka, ktery ma otevrenou verejnou, cili "komercni" skolu bojovych umeni...

Zdar a silu
YiWan

*k te "CESTE" - ne ze me ted narknete z ignorance hlubsiho vyznamu bojovych umeni, ktere degraduji na uroven rozbijeni nosu nebo obycejneho telocviku, coz by byla strela vedle... :wink:
irzounek
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pavela » ned 02. kvě, 2004 9:25

Anonymní píše:pavela - Články, které stojí za přečtení :

http://www.animalrights.webz.cz/psi_kocky.htm
http://www.animalrights.webz.cz/nesnesi ... rutost.htm

jo a neurazej lidi, soudruhem .... :evil:

Hele anonym, nešukal jsi Kubišovou? Apropó,byl jsi někdy v čechách na jatkách?
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pavela » ned 02. kvě, 2004 9:28

marvin píše:Pavela: co si tym chcel povedat ? Mna tiez nic nestoji ked sa pojdem pozerat na ludi ako cvicia ? Nejako som nepochopil zmysel tvojeho prispevku ?

Ty ludia ti len tak daju info o tom ako a co mas cvict, zaoberaju sa tvojimi chybami a vedu ta metodicky v treningu, len preto ze si sa primotal k nim v parku ked cvicia ? Lebo ak nie tak je to sice pekne, ze sa mozes pozerat, ale to je tak asi vsetko. Teda mozno je to tvoj ciel pozerat sa a nie cvicit :) potom ok ...

Asi jsi to nepochopil dost dobře, je to nejjednodušší požádat kohokoliv o přijetí do učení, jen málokdo tě odmítne(já už jsem to tak udělalněkolikrát,v průběhu posledních 10 let.) Doufám,že si nemyslíš, že se dá jediné pravé kungfu naučit v kurzu za měsíční poplatek hehe? :roll:
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pavela » ned 02. kvě, 2004 9:28

marvin píše:Pavela: co si tym chcel povedat ? Mna tiez nic nestoji ked sa pojdem pozerat na ludi ako cvicia ? Nejako som nepochopil zmysel tvojeho prispevku ?

Ty ludia ti len tak daju info o tom ako a co mas cvict, zaoberaju sa tvojimi chybami a vedu ta metodicky v treningu, len preto ze si sa primotal k nim v parku ked cvicia ? Lebo ak nie tak je to sice pekne, ze sa mozes pozerat, ale to je tak asi vsetko. Teda mozno je to tvoj ciel pozerat sa a nie cvicit :) potom ok ...

Asi jsi to nepochopil dost dobře, je to nejjednodušší požádat kohokoliv o přijetí do učení, jen málokdo tě odmítne(já už jsem to tak udělalněkolikrát,v průběhu posledních 10 let.) Doufám,že si nemyslíš, že se dá jediné pravé kungfu naučit v kurzu za měsíční poplatek hehe? :roll:
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pavela » ned 02. kvě, 2004 9:43

Wushi,Já jsem měl a mám štěstí na mistry "zdarma",Samozřejmě si může nějaký mistr i v Číně říct o prachy(třeba tady Yiwan s klukama taky "platí" i když to je symbolické, protože jak jsem slyšel jejich mistr ty prachy stejně s nima zase utratí, wušu školy si taky berou peníze a mají v tom ubytování i jídlo)Ale musí to být umírněné, pokud chce někdo za hodinu výuky 100 dolarů a odůvodňuje to tím,že vám předává jediné a pravé kunfu, otočit se a zdrhat, tímhle tempem byste přišli na buben dřív než byste se naučili jedinou techniku. hlavní je pravidlo, drahé kungfu, nahovno kungfu! Platí to bez vyjímky! :lol:
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pavela » ned 02. kvě, 2004 9:43

Wushi,Já jsem měl a mám štěstí na mistry "zdarma",Samozřejmě si může nějaký mistr i v Číně říct o prachy(třeba tady Yiwan s klukama taky "platí" i když to je symbolické, protože jak jsem slyšel jejich mistr ty prachy stejně s nima zase utratí, wušu školy si taky berou peníze a mají v tom ubytování i jídlo)Ale musí to být umírněné, pokud chce někdo za hodinu výuky 100 dolarů a odůvodňuje to tím,že vám předává jediné a pravé kunfu, otočit se a zdrhat, tímhle tempem byste přišli na buben dřív než byste se naučili jedinou techniku. hlavní je pravidlo, drahé kungfu, nahovno kungfu! Platí to bez vyjímky! :lol:
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod marvin » ned 02. kvě, 2004 11:23

:roll: :D
Naposledy upravil marvin dne ned 17. pro, 2006 14:22, celkově upraveno 1
marvin
mistr diskutér
mistr diskutér

Marvin-jatka

Příspěvekod pavela » pon 03. kvě, 2004 5:13

no teda,myslim, že to nikde neni nic pěknýho,i když asiati,nejen číňani(ti alespoň nežerou delfíny jako Japonci) jsou ve vztahu ke zvířatům(i k lidem)dost necitelný.Asi je to na vesnici dost hrozný(ono teda třeba takový topení koťat na české vesnici,taky není zrovna ukázka humanity) Já žiju v Pekingu a tady se lidi ke zvířátkům chovají pěkně,spousta lidí třeba má pejsky a nežerou je.Nicméně všem kritikům tohoto bych vzkázal, žerete maso? žerete,tak držte hubu... :roll:
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod wushi » pon 03. kvě, 2004 7:00

pavela - jeden príbeh za všetky (osobný zážitok): sedíme si tak na Wudaokou v Haidian v Beijingu pri stánku s plackami (zeleninové s vajcom), okolo vedie miestna (naozaj malá miestna) trať železnice. Kľudné nedeľné ráno, číňania po sebe kričia, kupujú, predávajú, proste klasický humbuk. Okolo prechádza chlapík na bicykli s plošinou, naložená zelenina. Chystá sa na prechod cez trať...pozrie napravo...pozrie naľavo...nič, prejde...piskot...rana ako z dela...doletelo k nám bicyklové koleso....z chlapa ostali dve polovice, jedna pred traťou, druhá za traťou....zbieha sa asi sto číňanov, strašne sa rehocú a skúšajú, či má ešte cenu volať záchranku.
Toto sa odohralo asi v marci 1996.nikdy na to nezabudnem... :twisted:
wushi
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Dong_wu » pon 03. kvě, 2004 7:28

Pavelo, poterbuju na tebe kontakt, hod sem alespon e-mail.
Dong_wu
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na bojová umění a sporty obecně