AIKIDO a sparring!!!

přátelské sparringy, praktická výměna zkušeností, testování dovedností, setkání, výzvy etc.

Příspěvekod Atilius » úte 17. říj, 2006 16:06

ukropcany: pokud bych si mel vybrat jednoho jehoz aikido mi je nejblizsi, tak by to byl Zdenko Reguli.
Atilius
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod Skateordie » úte 17. říj, 2006 16:52

tiger píše:
Skateordie píše:Tak toto je v prdeli. To je fakt zabavne forum. Takto na seba nadavat a natahovat sa. Ja tiez cvicim bojove umenie. Tiez som veril, ze eliminacne techniky su super vec. Ale pocase som prisiel na to, ze to musis skusat aspon v sparringu aplikovat, lebo unac ti to nikdy nevyjde.
to Ukropcany: si starsi ako ja, ale musim ti aj tak nieco navrhnut: Kasli na to nema to zmysel. Oni maju svoju cestu, ty svoju, ja svoju. Je sice trochu trapne tvrdit ake smrtelne techniky vedia a dokonca by ich aj vedeli pouzit a dokonca ich ani nemusia trenovat pri sparringu. Chapem, ze chces vyviest z omylu mladych ludi. Ale mlady ludia vacsinou veci pochopia az ked sa na nich samy popalia :wink:. Podla mna priemernemu cloveku staci aby si pozrel UFC alebo thajsky box alebo poulicnu bitku a pochopia, ze krasne techniky v realy nie su take krasne alebo ze jeden silny uder na hlavu neznamena vzdy koniec boja alebo ze vyuzivat boxerovu kinetiku nie je take lahke ako ked sa na teba rozbehne niekto s 5 metrov. Uffff.

Citaj pozornejsie. Pisem o tom ze pokial xces trenovat aikido bez ,,kontaktu,, - teda len riadeny nacvik, jeho bojovnost zanika a otvara sa prava podstata aikida,ze v aikide boj nie je.Pokial ho xces vyuzivat na sebaobranu je nutne ,,pichnut,, do niecoho ako je sparing , pretoze ti to priblizi realitu a nasledne si z tohto sparingu odniesies poznatky ktore aplikujes do principov aikida. No tak asi tak to vidim ja.Mozno to chapem spatne, ale je to moj pohlad.

Chapem, co chces povedat. Ale bavit sa o podstate aikida, no neviem. Netvrdil by som, ze to je podstata aikida. Okrem toho mam pocit, ze debata o aikide sa casto zuzuje na to, ze aikido ma super principy. Lenze super principy ma kazde bojove umenie. Je podla mna divne bavit sa iba o principoch. :?
Skateordie
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod kik » úte 17. říj, 2006 18:47

Zdar lidi dlouho jsem tu nebyl tak teď jsem musel přelouskat co jste tu všechno napsali a chtěl bych říct ,že každý má svým způsobem pravdu.Aikiďáci by měli začít sparovat ,ale né v aikidu ,ale měli by si zajít na karate ať se naučí udeřit ,kopnout ,naučit se pracovat se vzdáleností atd.nebo na judo ať se naučí třeba nějaké hody atd.Je tu někdo kdo se mnou nesouhlasí?nebo má lepší nápad.Mně osobně se taky nelíbí cvičit jen modelové situace a jsem 100% pro sparing.Tak nechápu proč se semnou zastánci sparingu pořád dohadují.No nic čus
kik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Atilius » stř 18. říj, 2006 6:25

ukropcany: aha, ty soudis podle fotek. hmm, tak to si vazne machr :roll:
Atilius
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod Atilius » stř 18. říj, 2006 8:38

ukropcany píše:4atilius - ukáž hentú fotku hociktorému judistovi a povie Ti, že to popiera všetky princípy na ktorých goshiwaza stojí... len dávaj pozor, aby mal aspoň 14. dan... doporučujem si tiež prečítať Mirovu analýzu dokurvenia jedného z postojov v TJQ, je to presne to isté len v zelenom.

Jses totalne mimo. Zdenko ma i slusne zkusenosti v judo. :wink: I kdyz stupne nutne neznamenaji kvalitu, tak pro info, Zdenko ma 2.dan v judo, takze tvoje prohlaseni na zaklade fotky je totalne mimo misu.

ukropcany píše:4all - mne sa tak zdá, že sa kruh uzavrel, debata sa síce odklonila úplne mimo tému "je aikido vhodné na boj?", ale nakoniec sa tam aj tak vrátila. Všetci traja zástancovia aikida sa vyjadrili v tom duchu (+- malé odchýlky), že keď chce človek vedieť bojovať, tak musí spárovať (judo, karate, box, ...), že priamou súčasťou aikida sparing nie je (t.j. boj sa netrénuje), že oni spárovať nechcú, pretože je to proti ich presvedčeniu (=nevedia bojovať). Tak ja neviem, ale moje skromné dedukčné schopnosti mi hovoria, že týmto sami aikiďáci hovoria, že samotné (!) aikido na boj vhodné nie je... čím sa dostávame k tomu, čo tvrdíme od začiatku... :roll: Nechápem potom, prečo toľko povyku... :roll:

...rika odbornik na aikido, ktery cvicil 3-4 roky a ma dojem, ze cvici aspon jako 3.dan, nekdy i jako 5.dan (na 3.dan se cvici min 12 let, na 5.dan asi tak 25) a dal tento expert pozna, ze nekdo naumi aikido na zaklade fotky z knizky. Z toho vseho soudim, ze se v aikido opravdu vyznas a Tvuj nazor ma pro ostatni cenu zlata :?
Atilius
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod samborn » stř 18. říj, 2006 8:59

atlilius -To co si napisal je taky kus hovna, ze to snad nevyserie ani tiger.

ukropcany dobre si to napisal ...
samborn
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod marvin » stř 18. říj, 2006 10:21

:roll: :D
Naposledy upravil marvin dne sob 16. pro, 2006 14:44, celkově upraveno 1
marvin
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod kik » stř 18. říj, 2006 10:30

ukropcany píše:4atilius - ukáž hentú fotku hociktorému judistovi a povie Ti, že to popiera všetky princípy na ktorých goshiwaza stojí... len dávaj pozor, aby mal aspoň 14. dan... doporučujem si tiež prečítať Mirovu analýzu dokurvenia jedného z postojov v TJQ, je to presne to isté len v zelenom.

4all - mne sa tak zdá, že sa kruh uzavrel, debata sa síce odklonila úplne mimo tému "je aikido vhodné na boj?", ale nakoniec sa tam aj tak vrátila. Všetci traja zástancovia aikida sa vyjadrili v tom duchu (+- malé odchýlky), že keď chce človek vedieť bojovať, tak musí spárovať (judo, karate, box, ...), že priamou súčasťou aikida sparing nie je (t.j. boj sa netrénuje), že oni spárovať nechcú, pretože je to proti ich presvedčeniu (=nevedia bojovať). Tak ja neviem, ale moje skromné dedukčné schopnosti mi hovoria, že týmto sami aikiďáci hovoria, že samotné (!) aikido na boj vhodné nie je... čím sa dostávame k tomu, čo tvrdíme od začiatku... :roll: Nechápem potom, prečo toľko povyku... :roll:

čau Ukr.ano máš pravdu s tím ,že pokud se chce aikiďák naučit bojovat tak musí spárovat a to že jde sparovat třeba do karate na tom není nic špatného.S tím jak si řekl ,že aikiďáci nechcou sparovat ..to je věc každého akiďáka někdo chce a někdo ne .tak prosím tě nemluv tady o všech stejně.A i s tím jak si řekl ,že samotné aikido není pro boj ,souhlasím protože bez znalosti jiného BU jsou to jen prázdné pohyby a vymýšlení nesmyslných technik.Myslím ,že na tom se snad shodneme.To je věc ,která je tu furt omýlána a někdo se to ani nesnaží pochopit a mele si furt svoje a pak vznikne to ,že se tu bavíme pořád o tom samém.Chtěl jsem se tě zeptat na jednu věc a to jak se cvičí thaibox u nás,připadne mi ,že když se dívám na thaijce tak je to úplně něco jiného.Mám pocit ,že se tady skombinoval thaibox s tradičním boxem a říká se tomu thaibox.Nejsem vůbec znalec thaiboxu tak mi řekni tvůj názor.čus
kik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod marvin » stř 18. říj, 2006 10:37

:roll:
Naposledy upravil marvin dne sob 16. pro, 2006 14:40, celkově upraveno 1
marvin
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Atilius » stř 18. říj, 2006 10:56

ukropcany píše:4atilius - nie je problém, na najbližšom priateľskom sparingu Ti môžem predviesť svoje aikido-skills. Aj bez sparingu, t.j. kata! Aby si vedel posúdiť, či som len drzé hovädo, alebo viem čo hovorím! Ja sa totiž nikde nepýtam na Tvoje dany! Ak ma niečo zaujíma, tak je to Tvoje AIKIDO, nie koľko rokov cvičíš, aký máš pásik apod.! Zaujíma ma výsledok Tvojej praxe, nie to, koľko rokov chodíš do školy!

Vidim, ze tady uz veskera diskuze konci. No nic, uzivej zivota, bojuj s vetrnymi mlyny proti aikido (ostatne, je to dobry smysl zivota) a mej se, jak nejlip dovedes.

PS: Ja nepopiram, ze bys me neporazil. Nejspis ano. A co z toho vyplyva? Nic. :idea:
Atilius
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod Atilius » stř 18. říj, 2006 11:01

marvin píše:nebudem sem nic pisat k VASEJ teme, lebo tu ziadna nie je. Je uplne jasne ze aikido je neprakticke a nepouzitelne a bodka.
Ale kedze mam vedomost o niecom co sa tu spominalo a niekto tu napadal mojeho priatela z toho, ze si snad vymysla. Tak takto.
Atilius neviem kolko ty cvicis to tvoje aikido. Neviem co o tom vies. Netusim nakolko si ty schopny nieco hodnotit. Ale kedze uznavas iba argument od vysokych stupnov a danov. Tak ohladne toho Z.R. priamo k tej knizke sa vyjadril aj S.K. /4.dan aikido, 4.dan judo / ze to je uplne hrozne, techniky su uplne spatne. Nakoniec to vidi kazdy kto ma aspon 3.kyu ... co predpokladam ty uz mas davno kedze tu mudrujes o 106 .
:D

Uznavam argumenty svych ucitelu, kteri me uci. Uznavam argumenty tech, kteri neceho uz dosahli.

Pokud jde o nejake vyjadreni S.K. (ostatne, nevim, kdo to je), tak on podle toho, kolik odcvicil muze mit pravo (a muze mit i pravdu (muze, ale taky nemusi)), ale to ja nedokazu posoudit. Krom toho vim, ze spousta lidi na svk nema ZR rado - podle me ze zavisti k tomu, co vsechno dosahl. Ale to je jine tema a jina diskuze a urcite ne sem na web.

A jestli ukropcany rika, ze po trech letech umi toho tolik, jak napsal, tak je nejspis reinkarnovanej Ueshiba. Ale kdyz mu to tady vsichni zerete, tak proc ne.
Atilius
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod loser » stř 18. říj, 2006 13:19

Zdar,
noo ja som zazil Jaff Raji-ho (5 dan) a podla mna bol celkom dobry :!:

tibor
loser
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod migli » stř 18. říj, 2006 19:15

ukropcany píše:....keď sa mi chlapík s 5. danom s 10 návštevami v iwame napichne pri KIHONE na bokken....

A řekl ti, že jsi na něj špatně zaútočil? :twisted: :lol:
migli
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Skateordie » čtv 19. říj, 2006 12:04

to Ukropcany: Zvedak na spodky??? To je myslene kam??? na bradu???
Skateordie
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » čtv 19. říj, 2006 12:07

ne,na pupek...... :wink:
Jan Niesyt

".....Flying on wings of steel..... "
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod krovak » čtv 19. říj, 2006 12:16

Skateordie píše:to Ukropcany: Zvedak na spodky??? To je myslene kam??? na bradu???

sak ked nevies tak sa kukni do slovniku:
spodky -ov m. pomn.

mužské spodné nohavice: dlhé, krátke spodky

a je to uplne jasne :oops: :lol: :lol: :lol:
krovak
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod migli » čtv 19. říj, 2006 13:04

jojo, chapu ze po zvedaku do kratkych spodku se clovek slozi :twisted: :twisted: :lol:
migli
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Tyrman » čtv 19. říj, 2006 13:10

Tigere...sám jsem aikido dělal a řeknu jedno. Aikiďáci žijou v bludu, že dělají bojový umění. Nedělaj. Choděj na kurzy mazlení. Nechci tvrdit, že všichni, ale ty co znám, tak určitě. Vnímám mír a nesoutěživost jako výmluvu. Ueschiba sám přijímal jakoukoliv výzvu, aby dokázal, že jeho Aikido funguje. Když se bojíš konfrontace, tak ani tvoje Aikido není BU, ale tanec. Přijmy výzvu a ukaž, že tvoje Aikido funguje, dokážeš si to třeba sám sobě, že to co děláš má smysl. ®ít v tom, že něco děláš a nechtít přitom vidět, že je to k hovnu, je ztráta času. Bez urážky..
!!Fuck Ego!!
Tyrman
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod Skateordie » čtv 19. říj, 2006 21:03

krovak píše:
Skateordie píše:to Ukropcany: Zvedak na spodky??? To je myslene kam??? na bradu???

sak ked nevies tak sa kukni do slovniku:
spodky -ov m. pomn.

mužské spodné nohavice: dlhé, krátke spodky

a je to uplne jasne :oops: :lol: :lol: :lol:

Diki za objasnenie :D
Skateordie
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Tyrman » pát 20. říj, 2006 10:02

Jo rád bych chtěl upozornit ty odborníky, co píšou že řízený boj = kata, že jsou na omylu. Pro úplnost - Kata je sestava cviků po sobě jdoucích simulujících boj proti stínovému soupeři. Staří Japonci věřili, že pokud se ponoříš hluboko do sebe a do boje v Kata, tak sestoupí bohové a v Kata tě vyzvou na souboj. (Vizualizace v maximální koncentraci) - jinak legenda. Aplikace Kata do praktického boje proti fyzickým osobám, není Kata = řízený boj, ale Bunkai Kata, což je ale aplikace a ne samotná Kata. Čímž se dostávám k tomu, že nazýváte věci nesprávnými jmény. Nevim kolikátej máte kdo dan a je mi to u řiti, protože pokud existuje řízený boj, tak se jmenuje Randori (Podle stupně) a nebo Kumite (jiyu ippon) atd..

Jinak nedávno tu běžela diskuze "Aikido a jeho použitelnost v boji", která se zvrhla v naprosto to samé. Už nevím, jak to zaslepeným Aikiďákům jinak vysvětlit, ale zkusím ten článek postnout znova, protože bych chtěl uvést na pravou míru, že Aikido v praxi, je Aiki-jutsu a podobný voloviny, co jsem tu viděl. Sám jsem Aikido CVIČIL. Klidně mě můžete poslat do hajzlu...ale je to můj názor ke kterýmu jsem došel, po nějaký době cvičení Allkampf-jitsu (Ta samá rodina jako je Musado, Krav Maga) a Karate. Nakonec jsem došel k názoru, že umím pěkně kopnout do lapy a nasadit páku kámošovi v kimonu a že bez alespoň základní boxerské průpravy nebo hromady zápasů v Kumite, dostanu na budku. A to nemluvím o tom, že Aikiďáci žijou akorát v technikách svýho světa, protože psychika ulice je jiný kafe. Ten pocit, že tě někdo chce opravdu zranit, adrenalin, klepající se ruce, možná strach...pak si na žádnou osae waza jen tak nevzpomeneš, pro mozek je mnohem snažší natáhnout tvoji ruku, než vzpomínat na Irimi-nage proti letící pěsti. (Když bude debil a dá jenom jednu atd...) JE toho vážně hodně, co jsem si v praxi ověřil, že Aikido učí za voloviny. Dále viz. článek.

<b>
Ahoj. Nečetl jsem celý thread, ale....

Taky jsem Aikido cvičil.

1. Aikido je fajn, pokud máte dobrého Senseie, jež dává svému tréninku nějakou formu a cvičí od něčeho někam.( Jak 16. řekl Ukropcany, když dá tréninku formu na nějaký dlouhodobý časový horizont, tedy, když má jeho výuka metodiku(!!!!)...pak je asi Aikido fajn.

Jenže...

2. Aikido (můj názor) je pro výuku sebeobrany nevhodné. Je pro určité lidi až příliš složité (viz. níže) a není připravené řešit situace z reálného prostředí ulice. Nepřipravuje svoje žáky na psychické vypětí, neučí praktické, rychlé a potřebné techniky. Už samo o sobě to, že se leckterý Aikidoka chce řídit tím, že nechá útočníka útočit tak dlouho, než to vzdá je hazard s vlastním zdravím. Dále je nutné uvědomit si, že mnoho lidí začíná cvičit Aikido v době, kdy nemají žádnou jinou zkušenost s BU. Když vezmeme v úvahu, na jaké úrovni byl Ueshiba, když začal Aikido cvičit a že měl za sebou roky dřiny u mistrů, jako by Sókaku Takeda, Jigoro Kano a další. ®e byl mistrem Daito-rjú aiki-jutsu a mistrem ve škole šermu ©inkagerjú.

"Morihei Uešiba, zakladatel aikidó, se narodil 14.12.1883 ve městě Tanabe, v prefektuře Wakajama. Pocházel ze staré samurajské rodiny(!!!)"

Teď zkratkovitě: vychováván podle pravidel ©intoismu a Bušidó, celý život prolínají BU a ©intó (Omoto kjó). 18 let, začíná studovat Ju-jutsu (mistr Tokuzaburó Tozawa - Kito-rjú Ju-jutsu). 20 let, Jagjú - rjú ken-jutsu (mistr Masakacu Nakaie). 1904-1905 Rusko - Japonská válka - člen japonské armády. Podroben náročnému výcviku, pověst vynikajícího vojáka. Výcvik snášel s radostí. Mezitím pokračoval ve studiu obou výše zmíněných BU. Japonský šerm ho přitahoval a byl zručný i v technikách kopí a tyče. 1910 odjíždí na Hokkaidó, kde si oblíbil jízdu na koni. 1911 - 1912, seznamuje se s dalším významným mistrem jménem Sókaku Takeda a začíná cvičit Daitorjú Aiki-jutsu. Po pěti letech dostává osvědčení a smí vyučovat. Poté odjíždí domů a seznamuje se s Wanisaburóem Degučim (©intó - sekta Omoto-kjó). Pak se dlouhá léta věnuje meditacím a náboženství. V roce 1922 se opět objevuje na scéně BU a je označován za člověka, jež vládne Kamiwazou (Božskou technikou) a legendární "vyšší iniciativou".Sen no Sen. Do této doby lze zasadit počátky Aikibudo z něhož se postupně vyvine Aikidó, jež Uešiba cvičí až na sklonku života....

Je tedy zřejmé, že v době, kdy Ueshiba začal cvičit Aikidó, měl neuvěřitelné zkušenosti a schopnosti (alespoň, dle dobových pramenů), prověřené realitou tehdejší doby, Japonskou mentalitou i řádem.

Tím se dostávám k největší bolesti !!moderního!! Aikido. Je prakticky nemožné, aby člověk začal cvičit Aikido a naučil se ho alespoň chápat. Aikido je pevně spjato s duchovní cestou, která je pro Západní svět, bez tradičních znalostí Japoských zvyklostí o mnoho hůře pochopitelná. (Tradice, výchova, mentalita, historie...vše je rozdílné). Je tedy dle mého názoru ztrátou času, aby se 20-ti letý člověk snažil proniknout do něčeho, čeho Ueshiba dosáhl v 60+ letech. Proto si myslím, že by měl člověk přistoupit k Aikidó pouze v případě, že už má zkušenosti z jiných BU, jako je Jiu-jitsu, Judó, Aiki-jutsu, protože samotné Aikido z těchto stylů vychází, v tomto případě, pak budou pro něj principy Aikidó snáze pochopitelné.( Je nepopiratelnou pravdou, že první generace Aikidoků se rekrutovala z lidí, jež byli zkušení anebo zkušení mistři jiných BU tehdejší doby, proto takový boom Aikido). Je zřejmé, že další generace byly "slabší". (Vyjímku tvořil např. Ueshibův syn, nebo Koiči Tohei, cca v třetí generaci Aikido, který se beztak hodně věnuje KI).

Další věcí je výuka a tvorba mentality Aikidoky, která vězí v minulém stol. na jeho počátku. Dnes je mentalita a psychologie napadení mnohem rozdílnější. Je dle mého názoru lepší naučit žáka praktické věci na sebeobranu a pak časem navázat vedením k Sen no Sen. Ne obráceně, nebo odprostřed, jak jsem zažil u svého mistra a na seminářích, kde učili i mistři z ČFAI. (S ostatními nemám zkušenost,ale nedělal bych si iluze). Snaha dosáhnout netrpělivě umění Aikido, je bohužel cestou k nepochopení Aikido a k jeho špatné interpretaci. O tom svědčí i množství různých asociací a federací (vždyť v Čechách jsou snad tři organizace vyučující různé Aikido), to samo o sobě potvrzuje moje slova. Jak může být něco na cestě harmonie nejednotné? Samotná mysl Aikidoků je rozdělující, jak pak může existovat uvnitř jich samotných harmonie?

Dle mého názoru (Prosím Aikidoky, aby mě hned nekamenovali), jsou vnější formy Aikido (Páky, úkroky, porazy, atemi, hody..) pouze a právě jenom formy, jsou to prostředky komunikace při kontaktu, ale důsledkem má být použití harmonie a symbiózi s nepřítelem na cestě k jeho vychování bolestí (Slova Soke Yamaue), ale ne k jeho poražení. Tohle je příliš složité uvažování pro člověka, který o BU nic neví a příjde cvičit Aikido, protože slyšel, že " Aikido je boží, tam prostě chodíš a lámeš" jenže to je právě obrovský omyl. To je to Bu, bez násilí, paradox Aikidó.

Závěrem chci říct, že mě Aikido fascinuje už dlouho a hodně jsem o něm přemýšlel. Proto jsem si dovolil napsat tenhle článek. Cvičení Aikido povznáší člověka blíže ke KI vesmíru a tvoří z člověka humánější a vyšší bytost. Ale právě proto je Aikido spíše cestou duchovní a náboženskou. Pokud se někdo nevěnuje Omoto-kjó, nebo alespoň ©intóismu, tak bude vždy cvičit pouze BU, které není vhodné jako sebeobrana do dnešní doby. A troufnu si říct, že bude mít problém ubránit se i pokročilejšímu studentovi BJJ, boxu, Thai boxu, Karate atd...protože je možné, že se za pět let cvičení setká s cuki, hákem, nebo kopem pouze okrajově. A pokud chcete namítnout, že existují školy Aikido, kde se cvičí i údery a tvrdé páky. Tak na to odpovím ANO, ale to je důsledek chybějícího mostu mezi Ueshibovým mládím (studiem Aiki-jutsu, Jiu-jitsu, Judó, ©inkagerjú...) a potřebou zaplnit tato slepá místa na cestě k Sen no Sen.

Díky za pozornost, doufám, že se nikdo necítí uražený, protože smyslem tohohle příspěvku, je si tu vylít srdíčko z mého vztahu k Aikido. Pokud se někdo uražený cítí, pak je to problém jeho vlastního ega. Pokud má někdo potřebu mě opravit v čemkoliv, co by tuhle debatu posunulo, budu rád, když to bude konstruktivní...

S pozdravem Tyrman!
!!Fuck Ego!!
Tyrman
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

PředchozíDalší

Zpět na přátelé a nepřátelé