irzounek píše:PC - nechces neco napsat? neco z osobni zkusenosti? jakej mas feeling z wing chunu?

Zdar vsem, pratelum i nepratelum (nejak se v tom uz neorientuji

),
ani jsem se nechtel nechat do teto debaty zatahnout, ponekud mi jiz unika jeji smysl a zda se mi, ze prechazi do oblasti osobnich invektiv (ci spise hysterie), ktere, dle meho nazoru, jsou naprosto zbytecne a kontraproduktivni. Nicmene nejsem zvykly uhybat vyzvam takze....
Moje osobni zkusenosti z Ciny jsem nekolikrat sdilel v jiných vlaknech, nebudu je opakovat, lze si je dohledat, jsou vezkrze bojove. Metodika se od te evropske lisi a to dost podstatne. Mam ale pocit, ze spousta lidi co tam jezdi, jsou jen tzv. "sberatele sestav", takze ignoruji pripominky a namety mistru, ktere jdou tak trosku mimo jejich vnimani. Takze kdyz jim nekdo predvede prakticky drill (nacvik) aplikace formy ze sestavy, prijde jim to divne a jiz v letadle domu jsou vymazany z pameti. Radeji setrvavaji ve sve pohadce, ze to odnekud spadne.. nespadne!!! To je muj nazor. Kdyz clovek dovednost neziska prakticky (uhly, distance atd (bojove dovednosti)), v sestave se to, bez predchozi zkusenosti z jineho treba vnejsiho BU, nenauci a zde zduraznuji ve skolach Taiji, ktere jsem navstivil zde v CR. Jestli mas Sune odviceno nevim kolik let, muzes mi to vyvratit, ale prakticky. Tady to mohu podporit zkusenosti se svymi zaky, kteri nekdy prichazeji i po dlouholetem cviceni, ale nechapou zakladni veci, jako napr, kde a jak se aplikace v sestave odehrava, lidove k cemu to je? (jsem taky zizkovak

) Takze se to zpetne odrazi ve spatnem cviceni sestavy a to jak z hlediska boje, tak i ze sekundarního hlediska zdravotního. Nerikam timto: Nandejme lapy, zavesme pytle... ale urctity druh parovych nacviku, v metodice skol v CR chybi... ne tak v Cine. Mam take pocit, ze mnoho lidi nechape ani smysl sestavy jako takove, nechapou, ze jsou to pouze za sebou serazene bojove formy... a proto je opradaji ruznymi myty. Nerikam, ze symbolika/principy hvezd, yin/yang, zde neni, ale toto lze bez ostychu rici o starych dlouhych formach (napr.:108, 74) a to jeste po dlouholetem cviceni. Co ale sestavy 13, 18, 24? Ani Stephen Hawking by do toho nenarouboval matematicko fyzikalni algoritmus... tyto zkracene sestavy, opet imho, jsou derivaty dlouhych tradicnich sestav, tak, aby cvicenec rovnomerne rozvijel sve dovednosti. Nevyjadruji se timto k jinym neijia (xin yi, bagua apod) neznam je tak dobre.
Co rozumim pod souslovim BU.
Zde se ridim timto: Jen boj ktery nezacal lze povazovat za vyhrany! A hned dodavam, kdyz uz neni zbyti, je treba se k tomu postavit celem tzn. mit tu dovednost, abych neupadl treba sam od sebe jen co se souper pohne.

BU je pro me tedy necim jakoby stalo pozornosti, odhadem situace krizovych mist, zaujmutim vyhodne strategicke polohy (treba v hospe nesedet zady do salu)... ale to vestina asi zna a nehodlam mentorovat... takto ja rozumim tomu, jak Miro rika "nefighting".
Ale co pak co kdyz nastane ten boj, co kdyz se mu nelze za zadnou cenu vyhnout? At si kazdy z Taiji cvicencu odpovi sam, zda by obstal se cti?!
To neznamena, ze nekoho otoci naruby, ale alespon dokaze odrazit utok. Co se tyce neijia, jakozto BU, neverim proste tomu, ze si dejme tomu v Chenjiagou mohli dovolit cvicit 10-20 let a pak valet, nemyslim, ze by bandite suzujici tuto oblast sedeli a cekali az se to ty kuci nauci. Kdyby se efektivita Taiji mela projevit az po takove dobe, asi se dnes nemame kde a od koho to Taiji ucit.
Tento tyden jsem se sesel s jednim ze zaku Ivana Rzounka. Vecer probehl v naproste pohode. Demonsrovali jsme si nektere veci, o kterych jsme si predtim psali. A tady jsme mozna tak trochu u jadra pudla. Celkem dlouho nam po netu trvalo, nez jsme si vyjasnili terminologii... osobni setkani pak vse resilo okamzite. Nerozumim,ukaz! Ahaaa jo takle jasne. Myslim, ze zde zpocatku doslo take k urcitym nejasnostem, ktere vyustili v to jak to ted vypada
A muj feeling z Wing chun? Velmi bojove az skoro ringove

zamerene BU, samozrejme ze take diky predvadejicimu

, ktere vyuziva jine metodiky, nicmene cil je spolecny. Videl jsem plno fajing, zavirani/otvirani v kyclich, vedeni energie a dalsich veci, o kterych se mluvi v souvislosti s nejia.
Nekdy tam nastupovala prilisna tvrdost, kterou by vyspelejsi borec v Taiji nez jsem ja jiste dokazal vyuzit, ne tak ja. Dale musim rici, ze jsem ani jednou behem naseho kockovani (jinak se tomu rici neda

) Nedostal prilezitost soupere strhnout, coz se mi dlouho nestalo. Cely vecer probehl v naprosto pratelskem duchu a jsem rad, doufam ze mohu rici, ze jsem nasel noveho kamarada pres BU.
A ted jeste k Markovi, Marku tvou snahu jsem pochopil az po ustnim dovysvetleni. Ale predstav si, ze ja jakozto WT laik, se vam tady zacnu posmivat dejme tomu kvuli zakladnimu postoji, ktery mi vzdy pripadal legracni a nechapal jsem ho. Co by se asi stalo? Zmenily by jste postoj? Asi ne vid?... Dostal bych nejspis nekolik pozvanek na caj.....

Ale ja si radsi pockal nechal si to osvetlit od nekoho kompetentniho a pohoda, legracni na pohled mi prijde stale, ale chapu o co jde, alespon esencialne....
Tak pochop, ze tu je lidem proti srsti, kdyz, byt v dobre vire, se jim do toho montujes, navic po netu to jde opravdu spatne vysvetlovat....a i pochopit.
Dale je zde otazka, proc je tu uroven Taiji, takova jako tu je? Protoze to lidi chteji, tot vse, casem se to zmeni, ale jeste ne. Moji zaci se na treninku zpoti a tresou se jim nohy jak drahejm psum a ptaji se to je normalni... ANO to je normalni, rikam ja na to. Cvicim s nimi protahovani a la jibengong z weijia, a ptaji se: To je Taiji? a ja rikam, ne to neni Taiji. A oni tak proc to delame? A ja rikam, protoze to potrebujete abyste Taiji mohli zacit vubec cvicit.... nemame zaklady, zijeme ve spolecnosti, ktera nas zdegenerovala, nemame tu prirozenou dovednost tela. Z tohoto duvodu si mylsim, ze krasne reci o prirozene jednolitost tela, z valne casti zustanou krasnymi recmi, protoze my uz to telo ani poradne nevnimame a nevime jak s nim zachazet.
Dale chci jeste rici, ze jsem absolvolal nekolik seminaru, jak s Mirem, tak s jeho Masterem Hejinghan, a byli velice podnetne a i, svete div se, bojove. Zda se mi, ze Miro zde diskutuje spise v rovine filozoficke a dost lidi jede spise v rovine prakticke, mozna to ale jen blbe chapu a priznam se uz to moc nechapu.

Zde bych si dovolil odvolat se na Sidhartu Gautamu a jeho stredni cestu.
No nevim zda jsem smysluplne prispel, a take nevim zda to jeste smysluplne jde.
PC