Pohádky v BU

nespecializované diskuzní fórum, zabývající se problematikou bojových umění a sportů obecně

Příspěvekod fakt » úte 31. říj, 2006 10:35

pavela píše: 术umění,dovednost,technika,taktika (dle slovníku čínsko českého...)。Ovšem nevyjadřují tyhle výrazy totéž? K těm dalším názvům QUAN拳 Pěst, QUANFA 拳法pěstní metoda , QUANSHU 拳术pěstní umění, WUYI 武艺bojové umění (yishu艺术 umění), WUSHU, WUGONG 武功bojový dril, v 19tém století se také používal název Guo Shu 国术národní umění. atd.. Každý z těch názvů má jiný význam, tedy není to různé označení stejného.

Pavela díky
Vždy jsi měl co říci a v poslední době se ohromně zlepšila slohová stránka Tvých příspěvků. Za to máš můj respekt.
Fakt
fakt
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod fakt » úte 31. říj, 2006 11:04

Miro píše:Fakt,

samozrejme, ze skutocny bojovy umelec (na rozdiel od tych, co v telocvicni cvicia ci uz tanecky alebo naopak bum-bac) musi mat svoju filozofiu bojovych umeni - kto ju nema, nutne sam seba diskvalifikuje a zvycajne vypadava uz v prvom boji.
Kazdy schopny musi totiz mat este pred samotnym bojom rozriesene mnozstvo filozofickych otazok, napriklad kvoli comu konkretne mi stoji za to bojovat, akym sposobom a do akej miery bojovat, za co sa mi oplati ci neoplati umriet...

Bojove umenia (wushu, quanshu, wuyi, quanfa atd.) su umenia. Na rozdiel od technik ci zrucnosti, skills (jiqiao ci jineng). Podobne kaligrafia (shufa, analogicky ako quanfa) je umenie, pretoze daleko presahuje schopnost pisat znaky ci pismena... Na rozdiel od soferovania, ktore (hoci moze byt extremne kvalitne), nie je kulturou.
Rozdiel je teda v tom, ze umenie je zalezitostou kultury, kym skills iba zalezitostou techniky. Ta kultura tam ma ten zmysel, ze pokial clovek robi wushu na urovni techniky, tak aj keby bol neviemaky borec, vzdy bude z hladiska Cinanov iba low-level (na nizkej urovni). Skutocne cinske wushu je high-level prave kvoli svojej kulture, kvoli tomu, ze presahuje jednotlivca a jeho skills. Wushu samozrejme obsahuje martial skills (dokonca aj to plandave taiji obsahuje skills, hoci mnohi nie su schopni to vidiet), ale skills este nie je wushu.
Miro

Miro díky
Jsem rád, žes to nevzdal. Pořád jsou zde lidi a věřím, že většina, kterým máš co říci a kteří Tvé příspěvky sami vyhledávají. Stát si za svým názorem a učit se ho sdělovat stravitelnou formou je také součástí BU. Většina příspěvků zde na fóru zavání zabíjením času a přiznám se, že se mezi zabíječe občas taky řadím. Tvé příspěvky jsou naopak věcné a čtivé. Takže prosím- jen tak dál.
Fakt

PS: nebyl bych to já takže. Jsem velký chlapec takže upřednostňuji obsah nad smajlíky.
fakt
mistr diskutér
mistr diskutér

Bojova umeni z Wudanskych hor

Příspěvekod SiuLouFu » úte 31. říj, 2006 11:17

Zdar a silu!

Vcera jsem se byl podivat na "exhibici" Bojova umeni z Wudanskych hor poradanou Ceskou Asociaci BaguaZhang a Taiji Quan v podani skol Shifu Zhai Jun a Shifu Zhai Feng. Podle programu to vypadalo na velmi slusnou prezentaci nekolika stylu Kung Fu (a nejen to). Bohuzel, dockal jsem se predstaveni ve stylu cerneho divadla - uplna Laterna Magika. Za velmi spatneho osvetleni (ktere kupodivu bylo zamerne) se na jevisti mihala jedna nebo vice postav. Behem predstaveni nebylo temer nic videt a nejvetsi zklamani pak bylo vystoupeni obou mistru. Zejmena Shifu Zhai Feng a jeho exhibice Wudang Taiji Quan. Na jevisti, za temer uplne tmy, se prizracne pohybovala v cernem obleku nejaka postava. Az po skonceni teto sestavy (kdy se opet normalne jeviste nasvitilo) bylo znat, ze se jedna opravdu o tohoto Shifu. Myslim si, ze ani divaci v prvni rade nemeli o mnoho vetsi pozitek z vystoupeni, nez ten, kdo sedel na balkone (jako treba ja). Jsem ochoten tolerovat problemy s technikou (na zacatku slibovane promitani dokumentu se toliko nekonalo), ale to, ze osmdesat procent exhibice se odehravala za temer nulove viditelnosti, to mi pripada za vynalozene vstupne jako opravdu povedena pohadka. Bohuzel jsem na ni doplatil ja sam. Nebyl jsem si jist, co mela tato exhibice prezentovat - na to, ze se melo jednat o oficialni uvedeni obou skol (alespon podle moderatoru celeho vecera). Jen dodam, ze bylo zakazano (mimo oficialnich zastupcu obou skol) porizovat jakykoliv obrazovy zaznam. I to mluvi samo za sebe ...
Marek Uher
小老虎
当心你许下的愿望,要真得到你可能又后悔了
SiuLouFu
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod LanJingLing » úte 31. říj, 2006 12:47

to SiuLouFu:
Jakto ze o nicem nevim? Pockej dneska vecer, jestli se ukazes na treninku :twisted:
LanJingLing
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Re: Bojova umeni z Wudanskych hor

Příspěvekod pavela » úte 31. říj, 2006 12:48

SiuLouFu píše:
Zdar a silu!

Vcera jsem se byl podivat na "exhibici" Bojova umeni z Wudanskych hor poradanou Ceskou Asociaci BaguaZhang a Taiji Quan v podani skol Shifu Zhai Jun a Shifu Zhai Feng. Podle programu to vypadalo na velmi slusnou prezentaci nekolika stylu Kung Fu (a nejen to). Bohuzel, dockal jsem se predstaveni ve stylu cerneho divadla - uplna Laterna Magika. Za velmi spatneho osvetleni (ktere kupodivu bylo zamerne) se na jevisti mihala jedna nebo vice postav. Behem predstaveni nebylo temer nic videt a nejvetsi zklamani pak bylo vystoupeni obou mistru. Zejmena Shifu Zhai Feng a jeho exhibice Wudang Taiji Quan. Na jevisti, za temer uplne tmy, se prizracne pohybovala v cernem obleku nejaka postava. Az po skonceni teto sestavy (kdy se opet normalne jeviste nasvitilo) bylo znat, ze se jedna opravdu o tohoto Shifu. Myslim si, ze ani divaci v prvni rade nemeli o mnoho vetsi pozitek z vystoupeni, nez ten, kdo sedel na balkone (jako treba ja). Jsem ochoten tolerovat problemy s technikou (na zacatku slibovane promitani dokumentu se toliko nekonalo), ale to, ze osmdesat procent exhibice se odehravala za temer nulove viditelnosti, to mi pripada za vynalozene vstupne jako opravdu povedena pohadka. Bohuzel jsem na ni doplatil ja sam. Nebyl jsem si jist, co mela tato exhibice prezentovat - na to, ze se melo jednat o oficialni uvedeni obou skol (alespon podle moderatoru celeho vecera). Jen dodam, ze bylo zakazano (mimo oficialnich zastupcu obou skol) porizovat jakykoliv obrazovy zaznam. I to mluvi samo za sebe ...
Ještě že neukázali "černocha ve tmě" Obrázek
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pavela » úte 31. říj, 2006 12:51

Fakt,díky to jsi mě potěšil, myslel jsem,že spíš zapomínám česky :lol: Yiwane, neber mi smajlíky když jsem se je konečně i já, počítačový analfabet ,naučil používatObrázek
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod NIK » stř 01. lis, 2006 8:33

..
Naposledy upravil NIK dne stř 01. lis, 2006 22:54, celkově upraveno 1
NIK
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod SiuLouFu » stř 01. lis, 2006 10:21

NIK píše:Ty jo-Oni ti zakázali pořizovat záznamy jo???Tak to je boží.A kdo ti to zakázal?
S tou tmou bych to tak nehrotil-na Okinawě se také dříve cvičilo za tmy-v noci.Obrázek
Kolik si jim dal za ten vstup...???

Pry ten zakaz byl hned u vchodu. Ten jsem prehledl. Pak to jeste zduraznil jeden z konferencieru behem uvodu vecera. Jinak za vstup jsem dal 100,-Kc (obednal jsem si listek predem) ...
Marek Uher
小老虎
当心你许下的愿望,要真得到你可能又后悔了
SiuLouFu
mistr diskutér
mistr diskutér

.

Příspěvekod luen » stř 01. lis, 2006 11:18

Marku možná jste omylem přišli na předváděčku ninjutsu ... Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Jan Novák
Wing Cheun Kyun Seut / 詠春拳術
http://www.facebook.com/wingcheun
http://www.youtube.com/user/cfwckt
+420608172785

Pro ty, kdo bojují, má život jinou příchuť než pro zbabělce!
luen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod SiuLouFu » stř 01. lis, 2006 11:57

Tak ted je mi uz vsechno jasne - prizracne umeni cinskych taoistickych ninju z wudanskych hor ... :lol:
Marek Uher
小老虎
当心你许下的愿望,要真得到你可能又后悔了
SiuLouFu
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod NIK » stř 01. lis, 2006 11:58

..
Naposledy upravil NIK dne stř 01. lis, 2006 22:55, celkově upraveno 1
NIK
mistr diskutér
mistr diskutér

CHACHA

Příspěvekod henk » stř 01. lis, 2006 12:22

NIK - Vladiku ,co to tu placas ,jaka konkurence :lol: :lol: :lol: :?:

Leda tak pro par receptu :wink: :D :D
henk
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Re: CHACHA

Příspěvekod NIK » stř 01. lis, 2006 12:24

..
Naposledy upravil NIK dne stř 01. lis, 2006 22:57, celkově upraveno 1
NIK
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod henk » stř 01. lis, 2006 12:32

NIK - ja nemluvim o pleskani ,ja mluvim o tom ,ze je blbost(tvoje) mluvit v tyhle souvislosti o nejakych konkurencnich vztazich....
No jo ,no ,to bys ale nebyl ty ,vid....

Noooo ,ty uz si toho videl cvicit povicero ,ze......mas to dobre rozjety,fakt dobre.......zatimco zbytek naroda se trese o jistotu prijmu ,ty si do konce zivota budes uzivat penez ,ktery ti zdejsi skoly vsech BU budou platit za to ,ze verejne nereknes ,ze si u nich nekdy cvicil.........ostudo.

Skoda casu a pismen......... :wink:
henk
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod NIK » stř 01. lis, 2006 12:35

..
Naposledy upravil NIK dne stř 01. lis, 2006 22:56, celkově upraveno 2
NIK
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod luen » stř 01. lis, 2006 12:37

NIK píše:Ježiš tebe neznám-kdo si :?:

Myslim že by Siu Lou Fa propleskl-já ho cvičit na plno a za "světla" viděl.Proto u něj cvičim

Vlado, ta tohle myslím nemá Zhai Feng shifu nemá zapotřebí!!! Nevim jak by se mu líbilo, že mu tady domlouváš výzvy na souboj? Mám se ho zeptat???
Jan Novák
Wing Cheun Kyun Seut / 詠春拳術
http://www.facebook.com/wingcheun
http://www.youtube.com/user/cfwckt
+420608172785

Pro ty, kdo bojují, má život jinou příchuť než pro zbabělce!
luen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod NIK » stř 01. lis, 2006 12:40

..
Naposledy upravil NIK dne stř 01. lis, 2006 22:57, celkově upraveno 1
NIK
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod henk » stř 01. lis, 2006 12:43

NIK - ne ze by to bylo jindy vyrazne lepsi ,ale dnes si fakt z kondice......
Prave proto ,ze te tu vsichni znaji ,tak vedi ,ze to nejsou pomluvy.
A vzhledem k tomu ,ze to pisu do verejneho fora primo tobe ,tak za zady se tomu da rict opravdu tezko......

Tak se priste vys.r na vyhrozovani nekym ,kdo se za tebe stejne stydi,chytraku.....

A zapijet poradne vodou,jinak se ucinnost rapidne snizuje ,Vladiku..... :wink:
henk
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod NIK » stř 01. lis, 2006 12:44

..
Naposledy upravil NIK dne stř 01. lis, 2006 22:47, celkově upraveno 1
NIK
mistr diskutér
mistr diskutér

exhibice

Příspěvekod kachna » stř 01. lis, 2006 13:05

Niku, precti si poradne prispevek od SiuLouFu ohledne exhibice - nehovori se tam o qualite cviceni, ale o organizaci cele exhbicie -> ja jsem tam (bohuzel) byl taky a videl jsem rovnez uplny prd (a to nemluvim o dalsich vecech, jako ze ucinkujici tu a tam zmizeli z podia, a pak se opet vynorili ; nebo o komentarich k jednotlivym cvicenim :) atd.). Za stovku (stopado) bych chtel minimalne VYBORNE zorganizovanou exhibici, ju? Na omluvu snad jen dodat, ze technicky vypadek znamenal i spatne ovladani svetla (jak psal jeden z ucastniku exhibice), proto tedy bylo videt kulovy...
kachna
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

PředchozíDalší

Zpět na bojová umění a sporty obecně