Miro píše:Fakt,
samozrejme, ze skutocny bojovy umelec (na rozdiel od tych, co v telocvicni cvicia ci uz tanecky alebo naopak bum-bac) musi mat svoju filozofiu bojovych umeni - kto ju nema, nutne sam seba diskvalifikuje a zvycajne vypadava uz v prvom boji.
Kazdy schopny musi totiz mat este pred samotnym bojom rozriesene mnozstvo filozofickych otazok, napriklad kvoli comu konkretne mi stoji za to bojovat, akym sposobom a do akej miery bojovat, za co sa mi oplati ci neoplati umriet...
Bojove umenia (wushu, quanshu, wuyi, quanfa atd.) su umenia. Na rozdiel od technik ci zrucnosti, skills (jiqiao ci jineng). Podobne kaligrafia (shufa, analogicky ako quanfa) je umenie, pretoze daleko presahuje schopnost pisat znaky ci pismena... Na rozdiel od soferovania, ktore (hoci moze byt extremne kvalitne), nie je kulturou.
Rozdiel je teda v tom, ze umenie je zalezitostou kultury, kym skills iba zalezitostou techniky. Ta kultura tam ma ten zmysel, ze pokial clovek robi wushu na urovni techniky, tak aj keby bol neviemaky borec, vzdy bude z hladiska Cinanov iba low-level (na nizkej urovni). Skutocne cinske wushu je high-level prave kvoli svojej kulture, kvoli tomu, ze presahuje jednotlivca a jeho skills. Wushu samozrejme obsahuje martial skills (dokonca aj to plandave taiji obsahuje skills, hoci mnohi nie su schopni to vidiet), ale skills este nie je wushu.
Miro
Miro díky
Jsem rád, žes to nevzdal. Pořád jsou zde lidi a věřím, že většina, kterým máš co říci a kteří Tvé příspěvky sami vyhledávají. Stát si za svým názorem a učit se ho sdělovat stravitelnou formou je také součástí BU. Většina příspěvků zde na fóru zavání zabíjením času a přiznám se, že se mezi zabíječe občas taky řadím. Tvé příspěvky jsou naopak věcné a čtivé. Takže prosím- jen tak dál.
Fakt
PS: nebyl bych to já takže. Jsem velký chlapec takže upřednostňuji obsah nad smajlíky.