Velká hra rytířů nagualu

knihy, časopisy, TV, film a internet...

Příspěvekod andromeda » stř 05. kvě, 2004 8:43

Pardon, zapomněl jsem se přihlásit.
andromeda
andromeda
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod wushi » stř 05. kvě, 2004 9:41

ja som to vedel.....DRAK sa VRÁTIL :!: :!: :!: :twisted: (pre občanov SR - viď titulku časopisu LIVE! tesne pred prezidentskými voľbami - de javu!!!)
wushi
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod marvin » stř 05. kvě, 2004 10:16

:D
Naposledy upravil marvin dne ned 17. pro, 2006 22:36, celkově upraveno 1
marvin
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » stř 05. kvě, 2004 10:49

marvin píše:
jen zhruba 20
- a to je ti malo ??? clovece ked sa vsetci rozhodnu vyslat na teba zle woodoo tak si to uzijes :))))))))))))))))))))))

Aj :) takže jsem vlastně na stánkách woodoo zaklínačů :( ®e mi to nedošlo dřív !
A já myslel, že je to tu o bojových uměních ?
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod marvin » stř 05. kvě, 2004 10:55

:D
Naposledy upravil marvin dne ned 17. pro, 2006 22:36, celkově upraveno 1
marvin
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod andromeda » stř 05. kvě, 2004 11:53

Sorry, já dnes řeším deset věcí najednou, ten anonym o příspěvek zpět jsem byl já - zapomínám se přihlašovat.

Chci ještě k předešlým příspěvkům říci, že se můžete klidně trefovat do mně :) jak je libo, ale nikdo neměl žádnou vážnější námitku k textu, který jsem sem dal (myslím logickou - nadávky lidí, které neznám a oni neznají mne mne nijak neberou :wink: ).

Jinak jsem už napsal, že zbraně se netýkají malých dětí - pokud jste to přeskočili.

Takže zatím díky :)
andromeda
andromeda
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod andromeda » stř 05. kvě, 2004 11:58

Cesta toltéků není o woodoo, ani o poskakujících černoších v moravském kroji (to mne fakt rozesmálo :lol: )

Dovolím si sem dám předmluvu k jedné knize, napsal ji GATAO (tu předmluvu) a docela vystihuje, o čem cesta toltéka je :

Předmluva

Ať chceme nebo ne, s přibývajícími léty z nás vyprchává schopnost dětí hledět užasle na svět, který pro nás má stále nová a nová překvapení. Západ slunce, mlžná zář kolem měsíce, mlčenlivý svět hmyzu, pomalé hry mraků na obloze, šelest větrů v zákoutích... A vůbec všechny barvy, tóny, chutě, vůně i pravdy, zázrak vědomí i zázrak bytí pozvolna blednou na naší cestě životem, dokud se nestane něco neočekávaného, něco, co nás vytrhne z denních rutin... a nám jako by se vrátil zrak...

A právě to dokázal Carlos Castaneda. Pravdy, kouzla a tajemství, které známe dlouho (alespoň mnozí z nás), dokázal podat způsobem, který lze přirovnat k polití živou vodou. Castaneda vlastně netvrdí a nepopisuje nic, co bychom neznali z jiných duchovních nauk a esoterických systémů, ale způsob a slovník, kterým vše popisuje, se dokonale hodí pro moderní lidi dnešní doby. Juanova cesta poznání je zbavena veškerého mystického balastu a rituálů, které moderní člověk ze západní společnosti není s to vstřebat a následovat, aniž by se přitom necítil poněkud dětinsky. Castaneda dokázal, že se člověk nemusí narodit někde v Tibetu jako tulku a strávit tři roky, tři měsíce a tři dny v naprostém osamocení temné jeskyně, aby byl schopen zření, astrálního cestování a podobných kousků, které dřív byly výhradně doménou velkých asketů a mistrů Východu.

Způsob života Carlose Castanedy v době, kdy začínal se svým učednictvím, je nám velmi dobře pochopitelný a blízký. Stejně tak i jeho obtíže přijmout něco, co se vzpíralo jeho racionálnímu uchopování světa. On, stejně jako většina moderních lidí, nemohl svoji cestu poznání stavět na víře, ale na důkazech a osobních zkušenostech. Lidstvo jako rasa, jako celek dospělo a potřebuje nové způsoby, jak se přiblížit a uchopit smysl života, jak život naplnit a transcendovat.

Většina náboženských systémů a duchovních nauk je pozůstatkem z jiné doby a jiných míst, kdy lidé žili v diametrálně odlišných podmínkách, vnímali svět jinak než my a byli obklopeni jinými energiemi. Jinými slovy, tradiční cesty poznání se staly, alespoň pro nás Evropany, neprůchozími a zavádějícími. Lidé, kteří se k těmto cestám vracejí a snaží se je následovat, působí poněkud dětinsky a nepatřičně. Když don Juan učil Castanedu zbavit se "nánosu dospělosti na prvotní nejvnitřnější podstatě jeho bytosti", taktéž se nesnažil o to, aby se z Carlose opět stalo nic nechápající dítě, které mu na slovo věří. Stejně tak lidstvo (a každý současný člověk), chce-li hledat a najít nové cesty duchovního rozvoje a transcendence, nemůže hledět do minulosti a snažit se vrátit do doby, kdy náboženství s ústředním postavou boha nebo bohů vedla do vyšších dimenzí bytí.

Co je pro člověka dobré, když je mu pět nebo deset let, bývá pro něj nepatřičné, když už dospěje. To stejné platí o lidstvu. Masovým duchovním hnutím a náboženstvím odzvonilo. Bůh je pro lidstvo mrtev a lidé, moderní lidé, kteří dnes hledají spásu u církevních institucí, by spíše měli napřed dobře poznat sebe sami pomocí prostředků špičkové západní psychologie, aby se ujistili, že jejich víra a lnutí k církvím a sektám není zamaskovaným traumatem nebo deprivací z dětství... Bohužel, ti, kteří chtějí vidět a slyšet, moc dobře vědí, jaké škody a hanebnosti byly napáchány a jsou páchány na lidech ve jménu různých náboženství, duchovních systémů, nauk, mysticismu atd.

Dnešní člověk se napřed musí stát bytostí, která stojí pevně na zemi bez jakékoliv opory, bez jakékoliv berličky vypůjčené od kohokoliv jiného; Boha či Buddhy, dona Juana nevyjímaje. Když si člověk k tomuto stavu bytí přidá nezlomný záměr kráčet po cestě poznání, záměr učit se o své nejvnitřnější podstatě, ocitne se na začátku cesty bojovníka.

Florinda Grau - společnice dona Juana a poslední učitelka Carlose Castanedy svému žáku řekla: "Carlosi, jsi bojovník, a možnosti bojovníka jsou neomezené. Mezi tyto možnosti patří i to, že se jednou vysměješ všemu, čemu tě nagual Juan učil." Tato slova by si měl vzít k srdci každý, koho okouzlilo učení nagualů a snaží se jít tímto směrem. Cesta bojovníka je stav ducha, nikoliv nějaká pouť, která vede do Mexika, nebo do snění nebo do zření. Mnoho z věcí a technik, kterým byl Carlos učen, bylo úzce spjato s nagualovskou linií dona Juana a pro člověka, který si chce osvojit duši bojovníka, jsou stejným balastem, jakým by pro něj bylo, kdyby se dal na uctívání tibetských nebo indických božstev...

V jednom z rozborů obsažených v této knize je učení dona Juana prohlášeno za "největší paradigma od doby Ježíše". Naprosto s tím souhlasím. Don Juan v jádru neříká nic jiného než Ježíš nebo Buddha, ale mluví jazykem dvacátého století, mluví k lidem, kteří musí žít v racionální západní a globalizující se společnosti a řešit ekonomické a společenské problémy své doby. Učení dona Juana je nové paradigma pro lidstvo, které vyrostlo z období svého dětství, a proto k němu musíme přistupovat jako dospělí lidé - vybrat si z něho to, co nám přinese svobodu a poznání a z toho plynoucí pocit zalíbení ve vlastním životě.

GATO
andromeda
andromeda
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » stř 05. kvě, 2004 12:03

andromeda píše:Sorry, já dnes řeším deset věcí najednou, ten anonym o příspěvek zpět jsem byl já - zapomínám se přihlašovat.

Chci ještě k předešlým příspěvkům říci, že se můžete klidně trefovat do mně :) jak je libo, ale nikdo neměl žádnou vážnější námitku k textu, který jsem sem dal (myslím logickou - nadávky lidí, které neznám a oni neznají mne mne nijak neberou :wink: ).

Jinak jsem už napsal, že zbraně se netýkají malých dětí - pokud jste to přeskočili.

Takže zatím díky :)

Já měl několik vážných námitek, jenže Vaše nadutost je větší než schopnost odpovědět...

pac a pusu

Patrik

P.S.
To mě musíte znát, abyste to považoval za logické... 8O
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod wushi » stř 05. kvě, 2004 12:04

andromeda - chlape, ty si fakt nedáš pokoj...veď tu ľudia argumentujú celkom vecne, dokonca si sám priznal, že sa do niektorých oblastí nerozumieš, argumenty k tomu sú VECNÉ - keď niečo neovládaš, ako to chceš učiť??? a zlátať dohromady kopu štýlov, to tiež nie je bohviečo...tie argumanty sa mi zdajú fakt priame a vecné a zatiaľ si ich nevyvrátil :wink:
wushi
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod andromeda » stř 05. kvě, 2004 12:05

pro patrika :

Je mi líto, človíčku, ale fakt byste si měl řešit své frustrace. Hodně štěstí a síly :)
andromeda
andromeda
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod andromeda » stř 05. kvě, 2004 12:08

wushi píše:andromeda - chlape, ty si fakt nedáš pokoj...veď tu ľudia argumentujú celkom vecne, dokonca si sám priznal, že sa do niektorých oblastí nerozumieš, argumenty k tomu sú VECNÉ - keď niečo neovládaš, ako to chceš učiť??? a zlátať dohromady kopu štýlov, to tiež nie je bohviečo...tie argumanty sa mi zdajú fakt priame a vecné a zatiaľ si ich nevyvrátil :wink:

A jak víš, že něco, nic, nebo cokoli neovládám ?

Ty rozumíš úplně všemu ?

Skládám NIN TSUN DO FREEDOM WAY z toho, čemu docela rozumím. Trénuji dlouho - v klidu - po svém.
andromeda
andromeda
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » stř 05. kvě, 2004 12:09

andromeda píše:pro patrika :

Je mi líto, človíčku, ale fakt byste si měl řešit své frustrace. Hodně štěstí a síly :)

šmarjá, já Vám to, Vy hlupáčku, klidně zopakuju a Vy mi povězte, čemu nerozumíte...

------------------------------------

Tak jsem si to přečetl (s nechutí) a nějak mám pořád pocit, že ty naše výtky nečtete...

...ale pokusím se o názor námitku a kritiku a Vy to jistě dáte do pořádku...

Nintsu...blabla má hluboké kořeny v japonském ninjutsu a čínském ving tsun... protože hlavní lektor Polák má dokončené vzdělání v těchto disciplínách, plně je pochopil, a proto z nich bude čerpat...

Nintsu...blabla... má podobnou myšlenku jako to co vymyslel B. Lee... tedy, znáte ho, je to přece ten slavný herec... no a tady já, pan Polák lektor dělám něco podobnýho...

Nintsu...blabla zbraně/bokken ... tohle fakt dává smysl... zcela jistě máte s bokkenem nasekáno tisíce a tisíce seků, že si dovolujete tvrdit, že jeho použití se vlastně neliší od použití tyče, držené obouruč... ať žije bejzból...

Mě to fakt nebaví, ale když už nepřispíváte do jiných diskuzí, musím se vracet sem a znovu a znovu číst, jek jste dokonalý...

Patrik

P.S.
budu se těšit na další

------------------------------------
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod wushi » stř 05. kvě, 2004 12:20

andromeda - nikto tu nepovedal, teda ani ja, že rozumieme všetkému, zasa si niečo nečítal a domýšľaš si súvislosti. Ja len opakujem to, čo si sám povedal a pýtal sa na to - teda napr.výuka detí (ako na to?), použitie bokkenu (ako palice obojruč - odkedy?), zlátanie ninjutsu, wing-chun a neviem ešte čoho dohromady - zaváňa to lacnou reklamou na VYTVORILSOMSI©TÝL, pričom v ani jednom z týchto umení si asi nejako nevynikal. osobne si viem predstaviť štúdium ninjutsu po celý život, obdobne ako wushu, ktorého súčasťou je wing_chun (alebo yongchun quan). Takže, sorry ak sa mýlim, ale tvrdím, že pokiaľ niečo neovládam aspoň na určitej úrovni, tak to neučím. tiež som robil goju-ryu karate, asi 3-4 roky a neučím ho, lebo ho NEOVLÁDAM tak, aby som ho učiť mohol. ja nikomu neberiem jeho osobný tréning, ale učiť hatlaninu ostatných ľudí? to ako, viem anglicky, čínsky, nemecky a rusky, tak z toho urobím vlastný mišmaš a predám ho ľuďom - silná káva... :) :wink:
wushi
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod andromeda » stř 05. kvě, 2004 12:24

pro patrika :

a co mám na těhle hláškách považovat za kritiku ?

Rozumím dost Ninjutsu a znám techniku. Vím, co jsem přejal z Ving Tsun Kung Fu a umím to skombinovat.

Neznám vše dokonale, to vy také ne.

Přijímám myšlenku a styl úvah Bruce Leea - vy se také inspirujete všichni od svých mistrů - jste snad blázni, nebo tak dobří, jako vaši mistři ? Přesto je napodobujete. No a ? Přejímat techniku, či strategii myšlení - obojí je o bojových uměních a děláme to všichni.

Tvrdím snad, že učím tu a tu tradiční školu meče ? Umění toho a toho mistra ?
Zařazuji do sebeobrany pár základních pohybů, bloků a výpadů, které umím a ovládám.

Na rozdíl od leckterých podvodníků dávám své škole své jméno a nový název a na nic si nehraju.

V souboji s mistrem meče bych neobstál a ani se o to nepokouším. Nejsem mistr meče. A ke skutečnému mistrovi bych choval skutečnou úctu. Ale o mistrovství v sebeobraně nejde. de o užitečné znalosti a praktické JEDNODUCHÉ dovednosti. Kdo chce poznat cestu meče celou a beze zbytku, nechť se přihlásí k vám. Ale nejde o sebeobranu.
andromeda
andromeda
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » stř 05. kvě, 2004 12:27

...jo, já jsem třeba hrál fotbal... a zřejmě dýl než Andromeda cvičila nindžucu a WT :lol: , ale kdybych ho chtěl začít učit nějaký prcky (s hokejkou :lol: :lol: :lol: ), asi by se mi vysmáli stejně jako my tady Andromédě...

Patrik

P.S.
A to se na něj koukám ftelevizi...
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod andromeda » stř 05. kvě, 2004 12:29

wushi píše:andromeda - nikto tu nepovedal, teda ani ja, že rozumieme všetkému, zasa si niečo nečítal a domýšľaš si súvislosti. Ja len opakujem to, čo si sám povedal a pýtal sa na to - teda napr.výuka detí (ako na to?), použitie bokkenu (ako palice obojruč - odkedy?), zlátanie ninjutsu, wing-chun a neviem ešte čoho dohromady - zaváňa to lacnou reklamou na VYTVORILSOMSI©TÝL, pričom v ani jednom z týchto umení si asi nejako nevynikal. osobne si viem predstaviť štúdium ninjutsu po celý život, obdobne ako wushu, ktorého súčasťou je wing_chun (alebo yongchun quan). Takže, sorry ak sa mýlim, ale tvrdím, že pokiaľ niečo neovládam aspoň na určitej úrovni, tak to neučím. tiež som robil goju-ryu karate, asi 3-4 roky a neučím ho, lebo ho NEOVLÁDAM tak, aby som ho učiť mohol. ja nikomu neberiem jeho osobný tréning, ale učiť hatlaninu ostatných ľudí? to ako, viem anglicky, čínsky, nemecky a rusky, tak z toho urobím vlastný mišmaš a predám ho ľuďom - silná káva... :) :wink:

V tomto máš pravdu - ptal jsem se trochu nešťastně - moje chyba.

Neptal jsem se proto, abych tu našel znalosti, které nemám - toto je přeci jen místo pro diskuze - ale abych si někeré aspekty své školy ověřil. Mohl jsem tu možná získat cenné drobné osobní zkušenosti jiných - to není nikdy nikomu na škodu.

Proč tu všichni diskutujete, proč se setkáváte na turnajích, budo dnech - není to proto, že i když umíte každý to své, chcete se podělit s ostatními a získat další zkušenosti ?
Když půjdu na Budo den a budu se lidí ptát, jaké mají zkušenosti s tím, nebo oním - budeš mne považovat za člověka, který nic neumí ?

Ale omlouvám se - špatně jsem tyto otázky uvedl. Budu příště důkladnější v jejich formulaci (i toto je zkušenost z tohoto fóra - díky :) )
andromeda
andromeda
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » stř 05. kvě, 2004 12:41

No vidíte, s tím se hned dá něco dělat...

andromeda píše:pro patrika :

a co mám na těhle hláškách považovat za kritiku ?

Chápu tomu, že Vás kritika vytáčí a považujete jí za hlášky, tohle Vás přece nikam neposune...

andromeda píše:Rozumím dost Ninjutsu a znám techniku. Vím, co jsem přejal z Ving Tsun Kung Fu a umím to skombinovat.

...myslím, že k tomu byste musel mít nějaké zkušenosti, učitele nebo tak něco - to už jsem psal

andromeda píše:Neznám vše dokonale, to vy také ne.

Ano a právě proto studuji a učím se, zatímco vy tomu dost rozumíte a tak vytváříte něco nového... Uvědomte si, že ti lidé, kteří něco nového vytvářeli měli když ne dokončené vzdělání určitého stylu (formálně)... nebo pobili dostatek soupeřů (to je ale středověk)... ti ostatní jsou podobní nadutci, jako Vy...

andromeda píše:Přijímám myšlenku a styl úvah Bruce Leea - vy se také inspirujete všichni od svých mistrů - jste snad blázni, nebo tak dobří, jako vaši mistři ? Přesto je napodobujete. No a ? Přejímat techniku, či strategii myšlení - obojí je o bojových uměních a děláme to všichni.

...do p...ele nás tihle učitelé vedou a opravují, zatímco vy si o nich čtete... srovnáváte nesrovnatelné

andromeda píše:Tvrdím snad, že učím tu a tu tradiční školu meče ? Umění toho a toho mistra ?

ještě to tak

andromeda píše:Zařazuji do sebeobrany pár základních pohybů, bloků a výpadů, které umím a ovládám.

odkud je umíte a ovládáte... podle mě neumíte ani chytnout správně meč... víte něco o tenouči? jak meč vytáhnout ze saji? co je to furikaburi nebo sajabiki? Dokázal byste meč zasunout zpátky do pouzdra? já se to učím už léta a čím dál tím víc mě točí všichni ti, kteří si koupí bokken a nebo iaitó a začnou to ukazovat jako kendžucu (nebo Nintsuncokoliv)... pozor pane, tohle nejsou termíny a pohyby konkrétního stylu nebo školy... tohle je obecná terminologie...

andromeda píše:Na rozdíl od leckterých podvodníků dávám své škole své jméno a nový název a na nic si nehraju.

to jsem nepochopil... sorry

andromeda píše:V souboji s mistrem meče bych neobstál a ani se o to nepokouším. Nejsem mistr meče. A ke skutečnému mistrovi bych choval skutečnou úctu. Ale o mistrovství v sebeobraně nejde. de o užitečné znalosti a praktické JEDNODUCHÉ dovednosti. Kdo chce poznat cestu meče celou a beze zbytku, nechť se přihlásí k vám. Ale nejde o sebeobranu.

Neexistují žádné užitečné znalosti, praktické a jednoduché dovednosti... není žádná zkratka... snad jen pro člověka, který meč studuje může být snadné vysvětlit základní pohyb, myšlenku nebo funkci tohoto nástroje...

Patrik

P.S.
Do tří mám dost času, můžeme si povídat dál...
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Kocka » stř 05. kvě, 2004 12:52

Andromeda:
chci si jen neco upresnit: ohledne te citace o Castanedovi - do jake miry je tato ideologie pritomna ve Vasem systemu NTD a do jake miry je pritomna v te pripravovane hre?
Kocka
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod wushi » stř 05. kvě, 2004 14:39

andromeda- som fakt rád, že si už začíname rozumieť :twisted: , ono to človeka tak zahreje pri srdci keď vie, že ten druhý chápe zmysel diskusie... :lol:
wushi
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » stř 05. kvě, 2004 15:01

wushi píše:andromeda- som fakt rád, že si už začíname rozumieť :twisted: , ono to človeka tak zahreje pri srdci keď vie, že ten druhý chápe zmysel diskusie... :lol:

...Ty se máš, Ty už si s ním rozumíš... mě nemá rád

:( Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na bojová umění a média...