Shinai

aikidó, aikidžucu, džúdó,džúdžucu, iaidó, karate, kempó, kendó, kjúdó, kobudó, nindžucu, sumó...

Moderátor: Picard

Shinai

Příspěvekod Mac » ned 05. lis, 2006 20:28

Ahoj,
chtěl jsem se optat na věc týkající se shinae.
Abych začal od začátku - jsme lidi co se snaží o rekonstrukci evropského šermu z 15.stol. Je teď v podstatě jedno z jakých mistrů čerpáme a jak to děláme (i když jestli má někdo zájem, rád se podělím o naše ostřehy, či cvičení).
V čem máme problém- je samozřejmně největší problém v tom, že "náš" šerm měl na rozdíl od japonského šermu dost velkou "pauzu" a předávání zkušeností, cvičení jednotlivých technik a cvičebních pomůcek vymizelo a my teď pátráme po tom co je správné a co ne. Díky pár lidem , kteří se tomu věnují opravdu na plno, máme v celku jasno, co a jak se má dělat (tempa, vzdálenosi, seky apod.). Bohužel je problém se zraněmi - což je proč sem píšu.
Snažíme se vymyslet takové ochranné pomůcky, které nám pomohou vyzkoušet si zda nám techniky fungují, či ne. Používáme tvrzený plast a laminát na výrobu helem ,loktů atd. Když jsme dodělali ochraané pomůcky na tělo, začali jsme přemýšlet o zbrani. Našli jsme kendo, kde dle nás se snaží o podobné, ať mají jinou filozofii a smýšlení při boji ( sportovnější přístup). Bohužel se nám stalo to, co jsme nečekali, během jednoho tréningu jsme zlomily dvě shinae. Obě jsme kupoval v praze v prodejně k tomu určené a stáli 2000/každá. Což mi nepřijde dost málo a na to , že chceme pořádat turnaje dost drahá záležitost.
Nemyslím si, že bychom vyvinuli silnější sejk než na kendo , tak nevím čím to může být. Ani se mi nezdá, že by byl problém v nízké ceně shinae.
No každopádně - nevíte nikdo v čem by mohl být problém? Zda má cenu zkoušet dál tuto cestu a zda někdo nevymyslel něco jiného-trvanlivějšího?
Jinak, my už jsme na něco přišel, teď na tom pracuji a jakmile to bude hotové a bude mít někdo zájem, to samozřejmně zveřejním!
S pozdravem Mac
Mac
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod patrik » pon 06. lis, 2006 7:25

Stručně, protože nejsem odborník :)

I Ty nejlepší šinaie z bambusu, které se vozí z JPN vysychají a tudíž se lámou. Ty, které koupíš v obchodech v ČR (zpravidla předražené) nejsou zdaleka těmi nejlepšími a kdoví jak dlouho byly ve skladu tady a ve skladu v zahraničí (Čína, Korea, USA... opravdu málokdy JPN, jestli vůbec), takže při špatné technice a bez údržby vydrží fakticky málo.

©patná technika znamená tlučení. Víc to rozvádět nebudu. Prostě (šinai) kendó pohyby se musí učit postupně a potom šinai trochu vydrží. BTW používání bambusového šinaje k podobnému tlučení může být VELMI nebezpečné a bamboo třísky v očích jsou dóóst nechuť. Bacha.

Údržba znamená - rozebírání šinaie, důsledná kontrola, "vlhčení" tedy lépe olejování jednotlivých šťěpin a/nebo výměna poškozených štěpin. V Evropě obecně je jiná vlhkost vzduchu a tedy šinai, který v JPN vydrží poměrně dlouho pružný tady bez této údržby vysychá... téměř okamžitě.

Řešení?

- karbonový šinai, tedy umělý šinai, který je pružnější a nevysychá... cena od 6 tisíc nahoru bez nákladů na dopravu - a (nejen) při té špatné technice ho můžeš klíďo zlomit taky

- speciální šinai pro Evropu... nemám s tím zkušenosti ale v Asii se vyrábí šinaie, které jsou "impregnované" něčím, co brání vysychání (cena je vyšší než standardní šinai, ale IMHO nižší než ty zmíněné 2 000)

- fukuro šinai - bambusový meč potažený kůží - velmi drahý a v ČR běžně nedostupný. Takový šinai se používá na některé staré školy (korjú) - jestli vydrží víc nevím, ale IMHO se dá vyrobit a pro Vaše "mlácení" by měl být vhodnější

- levný šinai - pořádně naolejovat a starat se o něj, při špatné technice to nepomůže :)

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Picard » pon 06. lis, 2006 9:51

- 2000 za sinaj je nechutna zlodejina. Je zakladni chyba kupovat v nejakem ceskem budo obchode, protoze tam je to a. nekvalitni a b. priserne predrazeny. Za obycejny sinaj bych dal tak 600 maximalne 700 Kc, vic ne
- o sinaj se musis pravidelne starat, jinak se fakt lame
- pred tim nez se sinaj pouzije poprve, tak to takyobnasi nejakou udrzbu (jinak se zase lame)

Jinak samozrejme plati co psal patrik, vysychani atd. Karbonovy sinaj vydrzi mnohem vic, ale samozrejme zlomit jde uplne vsechno :-)

Hele a abys nevymyslel neco, na co uz nekdo prisel - nasel jsem nedavno na jednom foru tohle - http://www.scholasaintgeorge.org/shinai.html
Picard
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Mac » pon 06. lis, 2006 19:50

patrik píše:Stručně, protože nejsem odborník :)

I Ty nejlepší šinaie z bambusu, které se vozí z JPN vysychají a tudíž se lámou. Ty, které koupíš v obchodech v ČR (zpravidla předražené) nejsou zdaleka těmi nejlepšími a kdoví jak dlouho byly ve skladu tady a ve skladu v zahraničí (Čína, Korea, USA... opravdu málokdy JPN, jestli vůbec), takže při špatné technice a bez údržby vydrží fakticky málo.

©patná technika znamená tlučení. Víc to rozvádět nebudu. Prostě (šinai) kendó pohyby se musí učit postupně a potom šinai trochu vydrží. BTW používání bambusového šinaje k podobnému tlučení může být VELMI nebezpečné a bamboo třísky v očích jsou dóóst nechuť. Bacha.

Údržba znamená - rozebírání šinaie, důsledná kontrola, "vlhčení" tedy lépe olejování jednotlivých šťěpin a/nebo výměna poškozených štěpin. V Evropě obecně je jiná vlhkost vzduchu a tedy šinai, který v JPN vydrží poměrně dlouho pružný tady bez této údržby vysychá... téměř okamžitě.

Řešení?

- karbonový šinai, tedy umělý šinai, který je pružnější a nevysychá... cena od 6 tisíc nahoru bez nákladů na dopravu - a (nejen) při té špatné technice ho můžeš klíďo zlomit taky

- speciální šinai pro Evropu... nemám s tím zkušenosti ale v Asii se vyrábí šinaie, které jsou "impregnované" něčím, co brání vysychání (cena je vyšší než standardní šinai, ale IMHO nižší než ty zmíněné 2 000)

- fukuro šinai - bambusový meč potažený kůží - velmi drahý a v ČR běžně nedostupný. Takový šinai se používá na některé staré školy (korjú) - jestli vydrží víc nevím, ale IMHO se dá vyrobit a pro Vaše "mlácení" by měl být vhodnější

- levný šinai - pořádně naolejovat a starat se o něj, při špatné technice to nepomůže :)

Patrik

Ahoj,
děkuju za rozsáhlou odpověď!
Můžeš mi prosím napsat, čím se má správně shinai olejovat(mazat)?
Co je špatná technika a co ne asi po netu nevyřešíme, tak že jak píšeš necháme to spát :o). Každopádně jsme vycházeli z toho , že to je to nejpodobnější, co jsme zatím našli.
Děkuju za řešení - ty karbonové shinae jsme viděli, ale bohužel pořizovací ceny jsou tak vysoké, že to je nemožné využívat k účelům, který chceme . Jestli že bych si ji měl pořídiit pro sebe a mé cvičení, tak já bych byl ochoten to obětovat, ale rádi bychom, aby se řekněme turnaje rozšířili po republice. Samozřejmně, že asi namítneš, že kdo chce hrát hokej, musí mít hokejku, ale zatím jsme ve fázi zkoušení a testování, tak že nemůžu chtít po lidech aby si koupili meč za 7.tis. a za půl roku řeknu, že to je k ničemu.
Ještě jednou děkuju Mac
www.mac-armour.cz
Mac
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod Mac » pon 06. lis, 2006 20:02

Picard píše:- 2000 za sinaj je nechutna zlodejina. Je zakladni chyba kupovat v nejakem ceskem budo obchode, protoze tam je to a. nekvalitni a b. priserne predrazeny. Za obycejny sinaj bych dal tak 600 maximalne 700 Kc, vic ne
- pred tim nez se sinaj pouzije poprve, tak to takyobnasi nejakou udrzbu (jinak se zase lame)

Jinak samozrejme plati co psal patrik, vysychani atd. Karbonovy sinaj vydrzi mnohem vic, ale samozrejme zlomit jde uplne vsechno :-)

Hele a abys nevymyslel neco, na co uz nekdo prisel - nasel jsem nedavno na jednom foru tohle - http://www.scholasaintgeorge.org/shinai.html

Ahoj,
taky tobě moc děkuju!!!!
Můžeš mi prosím poradit, kde koupím obyčejný shinai za 600,700Kč?
Je dost možné, že jsem velmi podcenil starost o shinai, tak i tebe bych požádal o radu, čím je nejlepší shinai mazat?
To co jsi poslal je velmi zajímavé a děkuji -určitě s tím budu pracovat.
Já teď dělám na takové kci (se ji pokusím popsat :o), kdy celá rukojeť s hlavicí a částečně hrubým čepele( to je taková naše terminologie, takže asi 10-15cm od příčky). Profil "hrubé" část je trojúhelníkový a na každém vrcholu je vyfrézovaná drážka . Do drážky jsou pak vloženy laminátové kulatinky. Vrchol zbraně je stejne kce. jako u shinae.
Celé to hodlám potáhnout ochrannou vrstvou. No až to dodělám dám vědět, ale bohužel mám dost málo práce, tak to trvá :o(
Ahoj Mac
www.mac-armour.cz
Mac
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod sosuke » pon 06. lis, 2006 20:04

Mac píše:
Picard píše:- 2000 za sinaj je nechutna zlodejina. Je zakladni chyba kupovat v nejakem ceskem budo obchode, protoze tam je to a. nekvalitni a b. priserne predrazeny. Za obycejny sinaj bych dal tak 600 maximalne 700 Kc, vic ne

Ahoj,
taky tobě moc děkuju!!!!
Je dost možné, že jsem velmi podcenil starost o shinai, tak i tebe bych požádal o radu, čím je nejlepší shinai mazat?
Já teď dělám na takové kci (se ji pokusím popsat :o), kdy celá rukojeť s hlavicí a částečně hrubým čepele( to je taková naše terminologie, takže asi 10-15cm od příčky). Profil "hrubé" část je trojúhelníkový a na každém vrcholu je vyfrézovaná drážka . Do drážky jsou pak vloženy laminátové kulatinky. Vrchol zbraně je stejne kce. jako u shinae.
Celé to hodlám potáhnout ochrannou vrstvou. No až to dodělám dám vědět, ale bohužel mám dost málo práce, tak to trvá :o(
Ahoj Mac
www.mac-armour.cz

Já jsem viděl v Ostravě Shinai v Ipponu za 1200kč. 8O 8O 8O :)
sosuke
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Picard » pon 06. lis, 2006 20:43

Mac píše:Ahoj,
taky tobě moc děkuju!!!!
Ahoj Mac
www.mac-armour.cz

- my nakupujeme na www.kendoshop.com , kupujeme jich vzdycky 50, takze se na tech 600 dostaneme. I pokud jich koupite min, tak to bude porad levny, rozhodne nejmin 2x nez v ceskych trapnych obchodech.

- co se ty te pripravy a udrzby - kdyz si sinaj koupis, tak ho musis napred pripravit, tzn. rozebrat ho a u vnitrnich stran zapilovat ostre konce u tech bambusovych "kolinek", tak aby stepiny mohly po sobe trochu jezdit a sinaj tak trochu pruzil a lepe absorboval narazy. Soucasne s tim je potreba cele stepiny naolejovat (nejakym rostlinnym olejem) a olejem nesetrit. Olejovani provadet pravidelne, nekolikrat do mesice, sinaj skladovat na vlhkem miste, idealni je na to koupelna, nekde v rohu, kde to vsetecne pritlekyni/manzelce nebude vadit. Vyplati se po kazde udrzbe ty stepiny otocit, tzn, ta co byla vespod a nejvic vytizenatu dat do prava, atd, proste to otacet, aby byly vsechny 4 vytizeny stejne. Tahle ty stepiny budou mit nejdelsi zivotnost a minimalizuje se tvorba trisek a odstepku, co z toho muzou litat (zvlast do oci to je nebezpecne)

- Tady jsou super popisky a obrazky k tomu

http://www.halifaxkendo.org/oil.html - pred prvnim pouzitim
http://www.halifaxkendo.org/splinter.html - udrzba poskozenych stepin
http://www.halifaxkendo.org/shinai.html - jak to cely dat po rozebrani zase dohromady
Picard
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Mac » pon 06. lis, 2006 21:17

Picard píše:
Mac píše:Ahoj,
taky tobě moc děkuju!!!!
Ahoj Mac
www.mac-armour.cz

- my nakupujeme na www.kendoshop.com , kupujeme jich vzdycky 50, takze se na tech 600 dostaneme. I pokud jich koupite min, tak to bude porad levny, rozhodne nejmin 2x nez v ceskych trapnych obchodech.

- co se ty te pripravy a udrzby - kdyz si sinaj koupis, tak ho musis napred pripravit, tzn. rozebrat ho a u vnitrnich stran zapilovat ostre konce u tech bambusovych "kolinek", tak aby stepiny mohly po sobe trochu jezdit a sinaj tak trochu pruzil a lepe absorboval narazy. Soucasne s tim je potreba cele stepiny naolejovat (nejakym rostlinnym olejem) a olejem nesetrit. Olejovani provadet pravidelne, nekolikrat do mesice, sinaj skladovat na vlhkem miste, idealni je na to koupelna, nekde v rohu, kde to vsetecne pritlekyni/manzelce nebude vadit. Vyplati se po kazde udrzbe ty stepiny otocit, tzn, ta co byla vespod a nejvic vytizenatu dat do prava, atd, proste to otacet, aby byly vsechny 4 vytizeny stejne. Tahle ty stepiny budou mit nejdelsi zivotnost a minimalizuje se tvorba trisek a odstepku, co z toho muzou litat (zvlast do oci to je nebezpecne)

- Tady jsou super popisky a obrazky k tomu

http://www.halifaxkendo.org/oil.html - pred prvnim pouzitim
http://www.halifaxkendo.org/splinter.html - udrzba poskozenych stepin
http://www.halifaxkendo.org/shinai.html - jak to cely dat po rozebrani zase dohromady

Děkuju ti převelice dobrý člověče!!!!!!!!!
Jak jsem psal, problém bude v mém laxním přístupu, tak že ještě jednou děkuji, polepším se a napíšu, jak jsme pokročili:o)
Mac
Mac
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod Mac » pon 06. lis, 2006 21:21

Ještě bych měl dotaz, myslíš, že by byl problém, až budete zase objednávat 50Ks, přiobjendat si třšba 4ks s Vámi?
Díky za odpověď Mac
Mac
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod Picard » pon 06. lis, 2006 23:23

My jich myslim jeste mame docela dost od posledne, tak mi kdyztak napis mejl nebo SZ, uricte neni problem, akorat si pro ne budes muset prijet.
Picard
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod ingwe » úte 07. lis, 2006 15:19

2 Mac: clovek co si rika Belegis mi vypravel o podobnem usili jake vyvyji vase grupa. oni jsou lidi z magisteria a davaji dokupy funkcnost nemecke skoly ci tak neco. taky se zminoval o tom ze pouzivaji nejake chranice, a misto mece nejake lehce pruzne dute trubky z umele hmoty. nestezoval si ze by malo vydrzely, ani jsem z jeho vypraveni nemel pocit ze by se jim v jejich pocinani objevily jine zasadni potize. celkove na me pusobil dojmem ze se jim to docela dari. zkus ho nejak nakontaktovat, kdyz se ti to nepodari, muzu ti na nej sehnat icq...
ingwe
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » úte 07. lis, 2006 15:26

To vypadá na lidi od Borka Belfína...... :wink: :twisted:
Jan Niesyt

".....Flying on wings of steel..... "
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Mac » úte 07. lis, 2006 17:11

Picard píše:My jich myslim jeste mame docela dost od posledne, tak mi kdyztak napis mejl nebo SZ, uricte neni problem, akorat si pro ne budes muset prijet.

Díky, tady je meil:
mac_platenik@volny.cz
Díky Mac
Mac
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod Mac » úte 07. lis, 2006 17:21

ingwe píše:2 Mac: clovek co si rika Belegis mi vypravel o podobnem usili jake vyvyji vase grupa. oni jsou lidi z magisteria a davaji dokupy funkcnost nemecke skoly ci tak neco. taky se zminoval o tom ze pouzivaji nejake chranice, a misto mece nejake lehce pruzne dute trubky z umele hmoty. nestezoval si ze by malo vydrzely, ani jsem z jeho vypraveni nemel pocit ze by se jim v jejich pocinani objevily jine zasadni potize. celkove na me pusobil dojmem ze se jim to docela dari. zkus ho nejak nakontaktovat, kdyz se ti to nepodari, muzu ti na nej sehnat icq...

Belegis mě zná :o)
My jsme taky z magisteria (Petr Vytopil)
Buď myslel nás, nebo jak píše jendis Borka. Řekl bych, že B. není úplně v orazu nebo jeho vyprávění má rezervy:o)
Ani my , ani borek nejsme s trubkama spokojeni a hledáme jinou cestu. Borek aspol. mají cestu tu, že se snaží do trubky něco dát aby to bylo lepší, my hledáme jinde. Co je problém - s trubkama se nedají udělat odrazové, či letmé techniky. Udělat povol je taky umění a měkčené kryty to samé. Nehledě na to že když čloěk seká, tak trubka se omotá o soupeřevu čepel, takže výroba kombinací taky není snadná. Nehledě na to, že se předchází hrot už při (řekněme) předehře. Vše co jsem tu vjmenoval jsou negativní vlastnosti plastu a musím říci, že se shinaí se dají bez problémů všechny uvedené techniky. No až na to lámání - ale to bude asi má chyba -díky špatné údržbě a neznalosti!
Jinak my vyvíjíme i brnění pro tyto účeli (vycházíme taky dost z kenda + kombinujeme konstrukce japonského, evropského brnění a některé věci okoukáváme z hokejových chráničů).
Jinak díky za snahu!!!!!
Ahoj Mac
www.mac-armour.cz
Mac
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod Mac » úte 07. lis, 2006 17:24

Picard píše:My jich myslim jeste mame docela dost od posledne, tak mi kdyztak napis mejl nebo SZ, uricte neni problem, akorat si pro ne budes muset prijet.

Jinak odkud jste?
My jsme z Ústí nad Labem - nemáte když tak chuť uspořádat nějakou konfrontaci ? Pro Vás asi zpestření, pro nás poznávání nových tréningových metod, technik a zkušeností. Samozřejmně, až doděláme veškeré ochrané pomůcky:o)
Jinak by nebyl problém i někam dojet, nebo my máme šermírnu k dispozici kdykoliv.
Ahoj Mac
Mac
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod ingwe » úte 07. lis, 2006 17:49

2Mac: aha. tak to nam to belegis v jeho vypravovani trosku idealizoval, nebo jsem ho nepochopil spravne :roll: ... tak hodne stesti v hledani 8)
ingwe
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » úte 07. lis, 2006 18:06

2Mac....my děláme kordy z duralových trubek(bo co toje?)....cvičné...kdyžtak Ti seženu výrobní nouhau.......myslím,že meč by z toho šel taky.A běžně s tím fajtíme,jsou z toho akorát modřiny a škrábance.....a když máte zbroje(či jinou ochranu),no problemo..... :wink:
Jan Niesyt

Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Mac » stř 08. lis, 2006 12:26

Jendis píše:2Mac....my děláme kordy z duralových trubek(bo co toje?)....cvičné...kdyžtak Ti seženu výrobní nouhau.......myslím,že meč by z toho šel taky.A běžně s tím fajtíme,jsou z toho akorát modřiny a škrábance.....a když máte zbroje(či jinou ochranu),no problemo..... :wink:

Díky, rád se podívám!!!!!!
Mac
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod Mac » stř 08. lis, 2006 12:26

ingwe píše:2Mac: aha. tak to nam to belegis v jeho vypravovani trosku idealizoval, nebo jsem ho nepochopil spravne :roll: ... tak hodne stesti v hledani 8)
:O))))))), ale i tak díky!!!!
M.
Mac
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod Jendis » stř 08. lis, 2006 13:31

Mac píše:
Jendis píše:2Mac....my děláme kordy z duralových trubek(bo co toje?)....cvičné...kdyžtak Ti seženu výrobní nouhau.......myslím,že meč by z toho šel taky.A běžně s tím fajtíme,jsou z toho akorát modřiny a škrábance.....a když máte zbroje(či jinou ochranu),no problemo..... :wink:

Díky, rád se podívám!!!!!!

OK....během týdne to vysomruju....kdyžtak zkusím i nějakou fotku urobit...nedostanu se teď na trénink a toho člověka chytím jen tam......proto ta týdenní lhůta....ale urkytě si na Tebe vzpomenu.
Jan Niesyt

Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Další

Zpět na japonská bojová umění a sporty...