Moderátor: Picard
patrik píše:Stručně, protože nejsem odborník![]()
I Ty nejlepší šinaie z bambusu, které se vozí z JPN vysychají a tudíž se lámou. Ty, které koupíš v obchodech v ČR (zpravidla předražené) nejsou zdaleka těmi nejlepšími a kdoví jak dlouho byly ve skladu tady a ve skladu v zahraničí (Čína, Korea, USA... opravdu málokdy JPN, jestli vůbec), takže při špatné technice a bez údržby vydrží fakticky málo.
©patná technika znamená tlučení. Víc to rozvádět nebudu. Prostě (šinai) kendó pohyby se musí učit postupně a potom šinai trochu vydrží. BTW používání bambusového šinaje k podobnému tlučení může být VELMI nebezpečné a bamboo třísky v očích jsou dóóst nechuť. Bacha.
Údržba znamená - rozebírání šinaie, důsledná kontrola, "vlhčení" tedy lépe olejování jednotlivých šťěpin a/nebo výměna poškozených štěpin. V Evropě obecně je jiná vlhkost vzduchu a tedy šinai, který v JPN vydrží poměrně dlouho pružný tady bez této údržby vysychá... téměř okamžitě.
Řešení?
- karbonový šinai, tedy umělý šinai, který je pružnější a nevysychá... cena od 6 tisíc nahoru bez nákladů na dopravu - a (nejen) při té špatné technice ho můžeš klíďo zlomit taky
- speciální šinai pro Evropu... nemám s tím zkušenosti ale v Asii se vyrábí šinaie, které jsou "impregnované" něčím, co brání vysychání (cena je vyšší než standardní šinai, ale IMHO nižší než ty zmíněné 2 000)
- fukuro šinai - bambusový meč potažený kůží - velmi drahý a v ČR běžně nedostupný. Takový šinai se používá na některé staré školy (korjú) - jestli vydrží víc nevím, ale IMHO se dá vyrobit a pro Vaše "mlácení" by měl být vhodnější
- levný šinai - pořádně naolejovat a starat se o něj, při špatné technice to nepomůže
Patrik
Picard píše:- 2000 za sinaj je nechutna zlodejina. Je zakladni chyba kupovat v nejakem ceskem budo obchode, protoze tam je to a. nekvalitni a b. priserne predrazeny. Za obycejny sinaj bych dal tak 600 maximalne 700 Kc, vic ne
- o sinaj se musis pravidelne starat, jinak se fakt lame
- pred tim nez se sinaj pouzije poprve, tak to takyobnasi nejakou udrzbu (jinak se zase lame)
Jinak samozrejme plati co psal patrik, vysychani atd. Karbonovy sinaj vydrzi mnohem vic, ale samozrejme zlomit jde uplne vsechno
Hele a abys nevymyslel neco, na co uz nekdo prisel - nasel jsem nedavno na jednom foru tohle - http://www.scholasaintgeorge.org/shinai.html
Mac píše:Picard píše:- 2000 za sinaj je nechutna zlodejina. Je zakladni chyba kupovat v nejakem ceskem budo obchode, protoze tam je to a. nekvalitni a b. priserne predrazeny. Za obycejny sinaj bych dal tak 600 maximalne 700 Kc, vic ne
- o sinaj se musis pravidelne starat, jinak se fakt lame
- pred tim nez se sinaj pouzije poprve, tak to takyobnasi nejakou udrzbu (jinak se zase lame)
Jinak samozrejme plati co psal patrik, vysychani atd. Karbonovy sinaj vydrzi mnohem vic, ale samozrejme zlomit jde uplne vsechno
Hele a abys nevymyslel neco, na co uz nekdo prisel - nasel jsem nedavno na jednom foru tohle - http://www.scholasaintgeorge.org/shinai.html
Ahoj,
taky tobě moc děkuju!!!!
Můžeš mi prosím poradit, kde koupím obyčejný shinai za 600,700Kč?
Je dost možné, že jsem velmi podcenil starost o shinai, tak i tebe bych požádal o radu, čím je nejlepší shinai mazat?
To co jsi poslal je velmi zajímavé a děkuji -určitě s tím budu pracovat.
Já teď dělám na takové kci (se ji pokusím popsat), kdy celá rukojeť s hlavicí a částečně hrubým čepele( to je taková naše terminologie, takže asi 10-15cm od příčky). Profil "hrubé" část je trojúhelníkový a na každém vrcholu je vyfrézovaná drážka . Do drážky jsou pak vloženy laminátové kulatinky. Vrchol zbraně je stejne kce. jako u shinae.
Celé to hodlám potáhnout ochrannou vrstvou. No až to dodělám dám vědět, ale bohužel mám dost málo práce, tak to trvá(
Ahoj Mac
www.mac-armour.cz
Mac píše:Ahoj,
taky tobě moc děkuju!!!!
Je dost možné, že jsem velmi podcenil starost o shinai, tak i tebe bych požádal o radu, čím je nejlepší shinai mazat?
Já teď dělám na takové kci (se ji pokusím popsat), kdy celá rukojeť s hlavicí a částečně hrubým čepele( to je taková naše terminologie, takže asi 10-15cm od příčky). Profil "hrubé" část je trojúhelníkový a na každém vrcholu je vyfrézovaná drážka . Do drážky jsou pak vloženy laminátové kulatinky. Vrchol zbraně je stejne kce. jako u shinae.
Celé to hodlám potáhnout ochrannou vrstvou. No až to dodělám dám vědět, ale bohužel mám dost málo práce, tak to trvá(
Ahoj Mac
www.mac-armour.cz
Picard píše:Mac píše:Ahoj,
taky tobě moc děkuju!!!!
Ahoj Mac
www.mac-armour.cz
- my nakupujeme na www.kendoshop.com , kupujeme jich vzdycky 50, takze se na tech 600 dostaneme. I pokud jich koupite min, tak to bude porad levny, rozhodne nejmin 2x nez v ceskych trapnych obchodech.
- co se ty te pripravy a udrzby - kdyz si sinaj koupis, tak ho musis napred pripravit, tzn. rozebrat ho a u vnitrnich stran zapilovat ostre konce u tech bambusovych "kolinek", tak aby stepiny mohly po sobe trochu jezdit a sinaj tak trochu pruzil a lepe absorboval narazy. Soucasne s tim je potreba cele stepiny naolejovat (nejakym rostlinnym olejem) a olejem nesetrit. Olejovani provadet pravidelne, nekolikrat do mesice, sinaj skladovat na vlhkem miste, idealni je na to koupelna, nekde v rohu, kde to vsetecne pritlekyni/manzelce nebude vadit. Vyplati se po kazde udrzbe ty stepiny otocit, tzn, ta co byla vespod a nejvic vytizenatu dat do prava, atd, proste to otacet, aby byly vsechny 4 vytizeny stejne. Tahle ty stepiny budou mit nejdelsi zivotnost a minimalizuje se tvorba trisek a odstepku, co z toho muzou litat (zvlast do oci to je nebezpecne)
- Tady jsou super popisky a obrazky k tomu
http://www.halifaxkendo.org/oil.html - pred prvnim pouzitim
http://www.halifaxkendo.org/splinter.html - udrzba poskozenych stepin
http://www.halifaxkendo.org/shinai.html - jak to cely dat po rozebrani zase dohromady
Picard píše:My jich myslim jeste mame docela dost od posledne, tak mi kdyztak napis mejl nebo SZ, uricte neni problem, akorat si pro ne budes muset prijet.
ingwe píše:2 Mac: clovek co si rika Belegis mi vypravel o podobnem usili jake vyvyji vase grupa. oni jsou lidi z magisteria a davaji dokupy funkcnost nemecke skoly ci tak neco. taky se zminoval o tom ze pouzivaji nejake chranice, a misto mece nejake lehce pruzne dute trubky z umele hmoty. nestezoval si ze by malo vydrzely, ani jsem z jeho vypraveni nemel pocit ze by se jim v jejich pocinani objevily jine zasadni potize. celkove na me pusobil dojmem ze se jim to docela dari. zkus ho nejak nakontaktovat, kdyz se ti to nepodari, muzu ti na nej sehnat icq...
Picard píše:My jich myslim jeste mame docela dost od posledne, tak mi kdyztak napis mejl nebo SZ, uricte neni problem, akorat si pro ne budes muset prijet.
Jendis píše:2Mac....my děláme kordy z duralových trubek(bo co toje?)....cvičné...kdyžtak Ti seženu výrobní nouhau.......myslím,že meč by z toho šel taky.A běžně s tím fajtíme,jsou z toho akorát modřiny a škrábance.....a když máte zbroje(či jinou ochranu),no problemo.....
Mac píše:Jendis píše:2Mac....my děláme kordy z duralových trubek(bo co toje?)....cvičné...kdyžtak Ti seženu výrobní nouhau.......myslím,že meč by z toho šel taky.A běžně s tím fajtíme,jsou z toho akorát modřiny a škrábance.....a když máte zbroje(či jinou ochranu),no problemo.....
Díky, rád se podívám!!!!!!
Zpět na japonská bojová umění a sporty...
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků