FMA nebo WT pro realny boj???

krev, pot, slzy a adrenalin - na ulici neplatí fair play!

Příspěvekod BuFF » pon 13. lis, 2006 14:17

Jendis píše:jak píšu...."příhodný okamžik"..... :wink: :twisted: ..ale jinak,to k tomu prostě patří.
to si myslel každej z těch útočníků, že příhodnější to být už nemůže, ale kdo mohl vědět, že ta jejich kámoška chodí s pepřákem v kapse i na tréninky :lol: :lol: . Ale to je fakt OffTopic
BuFF
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Rimmer » pon 13. lis, 2006 14:18

NAIA píše:To plivání jsem psal já :D Je dobré jak se to vrací :D
Mě jedna slečna plyvla do tváře žvejkačku když jí nešlo vyprostit se z držení... Musim přiznat že to zabralo naprosto skvěle :P
Rimmer
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod NAIA » pon 13. lis, 2006 14:49

Rimmer píše:
NAIA píše:To plivání jsem psal já :D Je dobré jak se to vrací :D
Mě jedna slečna plyvla do tváře žvejkačku když jí nešlo vyprostit se z držení... Musim přiznat že to zabralo naprosto skvěle :P

Mě osprchoval plnou pusou minerálky, ale těsně před tím jsem uviděl, že má v ruce nůž takže jsem se soustředil na něj a ta sprcha mě tolik nerozhodila. Ale i tak jsem skončil poradne krvavý od umělé krve :D

Jinak, když to je o FMA máte někdo zkušenost s Kino Mutai? Je to Filipínský styl ve kterém se kouše. Makoto si to vyzkoušel s odborníkem. Je někdo další? Právě Oliva a Vunak to dost dělají. Setkali jste se někdy s tím? Nemyslím jen kousání ale přímo Kino Mutai?
NAIA
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod BuFF » pon 13. lis, 2006 14:55

NAIA píše:Jinak, když to je o FMA máte někdo zkušenost s Kino Mutai?
slyšel jsem, něco i teoreticky viděl, ale v zásadě s tím velký zkušenosti nemám. Jsou to hezký triky,ale spíš třešnička na dortu. Já osobně mám zatím tolik věcí na cvičení, že tohohleto prostě ignoruju
BuFF
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Makoto » pon 13. lis, 2006 15:07

Kino Mutai, co nam ukazoval Salvi, se nijak zasadne nelisilo od klasickeho boje na zemi. Ted je vsak v mode zkouset cvicit vse nove, protoze to muze byt lepsi ;-)

Jedine, cim se odlisuje treba od BJJ je kousani, skrabani, trhani usi, proste klasicke streetfight techniky. Jinak ty same paky, skrceni, atd. Tusim, ze i snad Salvi vydal DVD Kino Mutai. Videl jsem ho a nic me tam neprekvapilo, ze by to bylo typicke pro Kino Mutai. Ale dobre se na to lovi novi studenti ;-)
Jarda Kolcun
Bojovky.info

"It's not how much you can hurt a person in an altercation, but how little you can hurt a person and still control him" Wally Jay
Makoto
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Makoto » pon 13. lis, 2006 15:09

Zdroj Wikipedia: "Kino mutai (or kina mutai) is a specialized sub-section of some Filipino martial arts that emphasizes biting and also covers eye-gouging. It involves extensive use of grappling, so as to allow the practitioner to control the opponent while applying the techniques.

The biting aspect of kino mutai concerns itself with what targets to bite, how much to bite at a time, and the angle and movement of the bite. Favoured targets include sensitive and easily acessible areas such as the face, neck, ear, groin, nipple, and latissimus dorsi muscle. These targets are also chosen over others because of the difficulty countering a kino mutai practitioner biting them, and hence to ensure that an uninterrupted bite can take place
."
Jarda Kolcun
Bojovky.info

"It's not how much you can hurt a person in an altercation, but how little you can hurt a person and still control him" Wally Jay
Makoto
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod NAIA » pon 13. lis, 2006 15:32

Já si nemyslím, že je to nutně BJJ s kousáním. Spíš Oliva dělá i BJJ a plete do toho Kino Mutai. Vunak trénoval BJJ s Roycem a Ricksonem takže bych řekl že zem dělá podle Brazilců a ne podle Filipínců.

Měl jsem vždy dojem že je spíš takový upgrade, který se dá napasovat kamkoliv.
NAIA
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Lada » pon 13. lis, 2006 16:11

Nevíte není nějaké FMA v Brně? co jsem koukal vše je jen v Phe :(
Lada
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod BuFF » pon 13. lis, 2006 16:20

Lada píše:Nevíte není nějaké FMA v Brně? co jsem koukal vše je jen v Phe :(
praha snad není tak daleko. Na pravidelné cvičení to asi neni, ale nějaká forma individuální seminářové výuky by určitě nebyl problém. Lidi z Prahy taky dojížděj na cvičení do zahraničí a nemaj s tím problémy :wink: Každej kdo chce dobře cvičit většinou za svým učitelem musí dojíždět, málokdo ho má schovanýho doma ve sklepě :lol:
BuFF
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Lada » pon 13. lis, 2006 17:12

2BuFF
No jo, jenže zas to je další čas a peníze navíc a ten se mi nedostává, škola (na krku diplomka), k tomu práce a plno dalších věcí kterým se musím věnovat a které musím financovat....No asi to bude muste počkat a třeba něco časem bude i vBrně to je pro mě relativně blízko, ale dojížním i do něj...
Lada
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod BuFF » pon 13. lis, 2006 17:30

No jo, třeba někdo jinej z Brna začne jezdit do Prahy a něco v Brně vznikne. A nebo později budeš mít víc času (i když z vlastní zkušenosti si dovolím o tom silně pochybovat). Ale neboj když Ti to nevyjde teď tak v příštím životě už jo :wink:
Inter verba et actus magnus quidam mons est
Mezi slovy a činy stojí vysoká hora.
BuFF
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Lada » pon 13. lis, 2006 17:40

no když nebude víc času tak bude víc peněz takže nějaké ty semináře nebudou taková rána a bude se to dát snad zvládnout....teď mám práce až nad hlavu ani nemám čas dělat do školy :?
Lada
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod defendu » pon 13. lis, 2006 17:46

A co skutečná praxe,ta pouliční,pánové.Máte všechno vydřené jen z tělocvičny a nebo máte taky praktické zkušenosti?
Podle vašich slov to vypadá,že je tu minimálně každý druhý člověk s psychikou mnohaletého profi zabijáka :wink:
Co třeba ty Makoto,cvičíš s lidmi vcelku zvučných jmen,co tvoje SKUTEČNÉ zážitky,ty opravdové,reálné,nevytrénované,ale skutečně praktické.Jsi učitelem sebeobrany,píšeš že fundovaným,tak komu ses ubránil :?:

diabliku....už jsem tu :lol: To víš nejen z vyhazování živ je člověk :lol: :lol:
defendu
mistr diskutér
mistr diskutér

Re: FMA nebo WT pro realny boj???

Příspěvekod DrGlock » čtv 16. lis, 2006 0:28

Matti píše:s tymto nesuhlasim, FMA nie su len o boji s palicou alebo s nozom, je to perfektne prepracovany system boja holymi rukami, skus si pozriet napr. Edgara Sulite, Dan Inosanto alebo Steve Grody a jeho sectoring, trapping, kali. Myslim ze to za nicim nezaostava.

Jo, ale já si myslím, že sebeobrana holýma rukama je základ a zbraně jsou vyšší level. Jsou jen něco, co ti může sebeobranu ulehčit a udělat ji pro tebe bezpečnější, ale nesmíš se na ně spoléhat a musíš počítat s tím, že se obrátí proti tobě. Dokud se neumíš ubránit holýma rukama, se zbraněmi jen ztrácíš čas, který bys měl věnovat tréninku beze zbraní.

Matti píše:a uz vobec si nemyslim ze su pre zabavu (ak to niekto robi len pre zabavu, prosim) ale inak su velmi nebezpecne.
a nechapem pojem utocna zbran??? co je potom obranna zbran???
u nas aspon existuje pojem nutna obrana, ale to myslim aj v Cechach, a vsetko cim mozes sposobit utocnikovi vacsiu ujmu na zdravi je povazovane za zbran. takze je mozne pouzit aj noz pri sebaobrane.

S nožem jsou jen dobrý zásahy a smrtelný zásahy a neexistuje tedy obranná technika nožem. To třeba o teleskopu říci nelze. Pistole má dejme tomu stejný efekt, jen dobré a smrtelné zásahy. To, že jsi nechtěl vystřelit, ale jen jsi zpanikařil a jen naslepo mačkal spoušť ukecáš, ale na to, aby si někoho pobodal nebo pořezal musíš chtít bodnout nebo říznout a to na paniku neukecáš.

Pokud se bavíme o u nás běžně využívaných zbraních, nůž je zbraň, při jejímž použití hrozí nejhorší následky. I střelné zranění není tak vážné, jako pořezání či pobodání nožem. Vzhledem k tomu, že podle zákona bys neměl útočníkovi způsobit horší zranění, než hrozí tobě, je nůž v sebeobraně použitelný maximálně proti útočníkovi s nožem. A jít na férovku nůž na nůž je podle mě hodně velká hloupost. Když už využít nějakou zbraň, tak takovou, která mi dá výhodu. A když půjdu proti noži, raději zvolím teleskop, nebo rovnou střílím a nebudu si hrát na frajera. Proto si myslím, že veškerý boj nožem je dobrý pro zábavu, případně na zápasy v garáži. A jak se říká: všichni mistři boje nožem jsou ve vězení.

Matti píše:u nas vysle pred casom kniha kde boli rozobrate pripady pouzitia zbrane v sebaobrane a nasledky pre obrancu - bol som prekvapeny v kolkych pripadoch bol obranca oslobodeny a velakrat aj vtedy ked utocnik prisiel o zivot.
ale samozrejme nemusi to byt vzdy tak a tento pravny system je nevyspytatelny.
ale radsej sediet za mrezami par rokov a zivy ako lezat niekde dva metre pod zemou.

Mám stejný názor, ale nebudu zbytečně riskovat kriminál zbytečným a nepřiměřeným (i neumýslně) použitím zbraní, zvláště když se u nás bere znalost bojových umění jako přitěžující okolnost. Věřím, že mé ruce, nohy, nehty a zuby jsou dostačující k řešení drtivé většiny konfliktů. A v těch ostatních se snad s teleskopem či pistolí vejdu do nutné obrany.
DrGlock
mistr diskutér
mistr diskutér

Re: FMA nebo WT pro realny boj???

Příspěvekod DrGlock » čtv 16. lis, 2006 0:29

martinYT píše:Tož tohle je myslím příspěvek totálně neznalého člověka s Filipínským způsobem boje 8O :roll: . Filipínské bojové systémy jsem nejen boj se zbraněmi ale také beze zbraně, je zde totiž možnost na základě stejných principů jako jsou v boji se zbraněmi, použít i v boji beze zbraně a a to dost účinným způsobem.

Možná tě to překvapí, ale pár dobrých věcí z filipínských stylů cvičím. Ale jak jsem psal výše: Dokud se neumíš ubránit holýma rukama, se zbraněmi jen ztrácíš čas, který bys měl věnovat tréninku beze zbraní.
DrGlock
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod DrGlock » čtv 16. lis, 2006 1:08

Zase jsem nenapsal co jsem chtěl... Ta první reakce byla hlavně na to, na co se ptal autor této diskuse - na to, co se vyučuje v dipenshi.cz, co píší na internetových stránkách a ukazují na videích, a ne na filipínské styly všeobecně.
DrGlock
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod BuFF » čtv 16. lis, 2006 9:30

Já si pořád myslím, že to je špatnej úhel pohledu :wink:
FMA a boj nožem není o bojování nožem ale HLAVNĚ O UMĚNÍ PŘE®ITÍ. To znamená, že nůž je hned od počátku výuky považován za normální a běžnou zbraň se kterou se v boji setkáš a proti který budeš postavenej. To je základ. ®ádný sportovní férovky, prostě FMA tě učí jak správně čelit ozbrojenému útočníkovi. A protože to není vůbec , ale vůbec jednoduchý doporučuje se umět taky používat zbraně - jakékoli který prostě sníží tvojí nevýhodu proti soupeři. V FMA jsou samozřejmě všechny možný techniky a věci jako v jiných BU, ale hlavní rozdíl je, že vše je přizpůsobeno pro přežití v boji s nožem. Vychází se z toho, že v boji beze zbraně se nůž může celkem rychle objevit, stačí šáhnout do kapsy a už je tady problém. Bojovníci kteří nejsou cvičeni na boj nožem jsou pak dost v nevýhodě protože jejich škále technik je najednou velmi zmenšena. A myslet si, že se naučím techniky beze zbraně který pak vylepším o nějaký ty finty na nůž je dost naivní. Takhle to nefunguje. To je stejný jako si myslet, že tím že bouchám do pytle budu dobrej šermíř. Jo budeš mít nějakou výhodu, že se umíš hejbat, ale rozhodně to nijak extra nepomůže. Na šermíře se musíš učit od šermíře a s pistolí nebo nožem je to to samý.
Na tom videu s tím bezdomovcem je hezky a názorně vidět tenhle problém. Ty policajti si vůbec nepřipustili, že ten člověk může bejt nebezpečnej (kdyby držel bouchačku, určitě by se kolem něj takhle blbě nemotali) a to je to první co se v FMA (nebo jiných dobrých stylech který řešej realitu např. KAPAP atd.) naučíš. A tohle ti chrání život (- uvědomění si té zbraně) ne nějaký techniky....
Jinak nůž v rukou amatéra může a nemusí bý smrtelný (rozhodně na to nelze spoléhat) a mnoho obětí s 10 a více bodnými ranami bez větších následků by mohlo vyprávět. Spousta lidí byly v boji pořezáni a skoro si toho nevšimli. Ono do někoho správně píchnout taky není zrovna jednoduchý. Je to všechno prostě věda :lol: jako s bouchačkou.
Inter verba et actus magnus quidam mons est
Mezi slovy a činy stojí vysoká hora.
BuFF
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod defendu » sob 18. lis, 2006 17:59

defendu píše:A co skutečná praxe,ta pouliční,pánové.Máte všechno vydřené jen z tělocvičny a nebo máte taky praktické zkušenosti?
Podle vašich slov to vypadá,že je tu minimálně každý druhý člověk s psychikou mnohaletého profi zabijáka :wink:
Co třeba ty Makoto,cvičíš s lidmi vcelku zvučných jmen,co tvoje SKUTEČNÉ zážitky,ty opravdové,reálné,nevytrénované,ale skutečně praktické.Jsi učitelem sebeobrany,píšeš že fundovaným,tak komu ses ubránil :?:

Nic,žádná odezva :?: :?:
defendu
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » sob 18. lis, 2006 18:27

já už jsem tu pár svých pracovních zážitků psal...najdi si to.....nechce se mi to vypisovat znovu,omlouvám se..... :oops:
Jan Niesyt

".....Flying on wings of steel..... "
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod defendu » sob 18. lis, 2006 18:40

Vím,vím,četl jsem,ale ostatní se nějak nesnaží osvětlit své zkušenosti a zážitky.®e by nebylo o čem psát??
defendu
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na sebeobrana, streetfighting a reálný boj...