Moderátor: pm
Ty defendu považuješ za realitu to,co ti tak připadá na tvém stupni poznání. Pokud budeš chtít jít dále, časem pochopíš další věci, například, 1) poznáš konečně co jsou to tradiční techniky, tobě se totiž příčí ne ty techniky nýbrž to slovo. Tradiční techniky jsi totiž nepoznal, protože bys věděl, že dobré techniky jsou stejné jak moderní tak tradiční. 2) pochopíš, že být dobrý(mít kungfu) je totéž co umět bojovat. Mít kungfu ale navíc znamená,žít vyrovnaný život a mít tělo i ducha v dobrém stavu, rozvíjet bojové schopnosti současně se zdravím, protože na invalidním vozíku je sice dobré umět bojovat ale že by to bylo cílem "bojovníka"? 3) zjistíš že je to běh na dlouhou trať jako cokoliv jiného, když se chceš dostat na nějakou úroveň, nejde to zkratkou nebo nějakým zázrakem či podfukem. Možná že se ti povede tvými metodami být neporazitelným boxerem za týden ale NABETON si to vybere daň někde jinde. Právě tradiční styl dává komplexní rozvoj, tak aby člověk porazil svého protivníka ale zároveň aby při tom neporazil sám sebe...Stále jsme tady u té hloupé otázky začátečníka: ZA JAK DLOUHO se naučím to a to? Nezlob se ale já půjdu jistou a zaručenou cestou, kterou vyšlapaly generace přede mnou, nejsem Jára Cimrman abych se stal mistrem slepých uliček.defendu píše:Já jsem nepsal,že bych je dělal ve sledu podle nějaké sestavy![]()
,já to myslel tak,že se mi prostě tradiční techniky příčí natolik,že bych je v takové podobě nedělal vůbec.Teď už je to doufám jasné.
Vím,že trad. styly obsahují vše co ty moderní(myšleno techniky),ale je to běh na dlouhou trať,na které se nedělají reálné scénáře,nějak se zapomíná na boj na zemi,jen někde se dělá sparring,což je mimochodem základ toho jak se nepřiposrat ve skutečné akci,prostě se nějak zapomíná na to co já považuju za realitu.
Ale,protože je demokracie (i když pokud vím tak v Číně zrovna ne ),tak si každý může cvičit co chce a nemusí se hned nasírat,když s ním někdo zrovna nesouhlasí,že MIRO?
Nebudu se už cpát do threadu kde nemám co dělat ,zůstanu raději u pouličních ohavností
pavela píše:Ty defendu považuješ za realitu to,co ti tak připadá na tvém stupni poznání. Pokud budeš chtít jít dále, časem pochopíš další věci, například, 1) poznáš konečně co jsou to tradiční techniky, tobě se totiž příčí ne ty techniky nýbrž to slovo. Tradiční techniky jsi totiž nepoznal, protože bys věděl, že dobré techniky jsou stejné jak moderní tak tradiční. 2) pochopíš, že být dobrý(mít kungfu) je totéž co umět bojovat. Mít kungfu ale navíc znamená,žít vyrovnaný život a mít tělo i ducha v dobrém stavu, rozvíjet bojové schopnosti současně se zdravím, protože na invalidním vozíku je sice dobré umět bojovat ale že by to bylo cílem "bojovníka"? 3) zjistíš že je to běh na dlouhou trať jako cokoliv jiného, když se chceš dostat na nějakou úroveň, nejde to zkratkou nebo nějakým zázrakem či podfukem. Možná že se ti povede tvými metodami být neporazitelným boxerem za týden ale NABETON si to vybere daň někde jinde. Právě tradiční styl dává komplexní rozvoj, tak aby člověk porazil svého protivníka ale zároveň aby při tom neporazil sám sebe...Stále jsme tady u té hloupé otázky začátečníka: ZA JAK DLOUHO se naučím to a to? Nezlob se ale já půjdu jistou a zaručenou cestou, kterou vyšlapaly generace přede mnou, nejsem Jára Cimrman abych se stal mistrem slepých uliček.defendu píše:Já jsem nepsal,že bych je dělal ve sledu podle nějaké sestavy![]()
,já to myslel tak,že se mi prostě tradiční techniky příčí natolik,že bych je v takové podobě nedělal vůbec.Teď už je to doufám jasné.
Vím,že trad. styly obsahují vše co ty moderní(myšleno techniky),ale je to běh na dlouhou trať,na které se nedělají reálné scénáře,nějak se zapomíná na boj na zemi,jen někde se dělá sparring,což je mimochodem základ toho jak se nepřiposrat ve skutečné akci,prostě se nějak zapomíná na to co já považuju za realitu.
Ale,protože je demokracie (i když pokud vím tak v Číně zrovna ne ),tak si každý může cvičit co chce a nemusí se hned nasírat,když s ním někdo zrovna nesouhlasí,že MIRO?
Nebudu se už cpát do threadu kde nemám co dělat ,zůstanu raději u pouličních ohavností![]()
![]()
luen píše:karlat píše:4 luen:
Na vedlejším fóru Wing/Ving Chun/tsun posilování zpochybňuješ mé příspěvky, v nichž jsem psal o antagonistické tenzi. A zde píšeš:
luen napsal:
Emanuele - bruce leeho bych za priklad zrovna nedaval ... ne snad kvuli tomu, ze byl nejake maslo, ale fakticky nic noveho neprinesl ... vse co rekl/napsal jsou stare kung fu/wushu poucky, ale nepochazeji z jeho dilny, jen je pretlumocil ... a prohlasil za vlastni napady ...
REAKCE KARLAT:Když tedy Bruce Lee píše o antagonech a nutnosti jejich relaxace (a nepíše o tom jako o svém objevu, ale prostě popisuje holý a nepopiratelný fakt), není to důkaz, že pružinový efekt (nerozlučně spjatý s anatomií těla) NEVYMYSLEL Leung Ting, ale že se jedná o postřehy převzaté od dávných generací? Co je tak špatného na tom, že když potřebuji např. triceps, tak nemá cenu používat biceps a naopak?
(možná by to patřilo spíš na to vedlejší fórum, ale to je snad fuk..)
btw.-jakto, že mi to při citování nedělá ty rámečky, jako vám? dík za radu
Nezpochybnil jsem tu vec jako takovou, ale vetsinou si pod pojmem "fíling" predstavuji ruzne skoly, ruzne veci ... jako napr. ze absolutni cit je to kdyz ti nevzletne z ruky (bong sau) papousek (mozna to byl jinej ptak) a to je uz trochu moc i na mou fantazii. Jde predevsim o cit pro okamzik atd ...
sam-soi píše:to bude mysleno spis metaforicky ne ?
moc by me zajimalo jak treba tahas za pouziti pouze tricepsu
Panda píše:zatím v každém sportu který jsem kdy dělal platilo, že když šlo o rychlý dynamický pohyb, snaží se mít člověk svaly maximálně zrelaxované(ne ochablé), k zatnutí může dojít až při nárazu (karate, box, tenis, squash, šťoüchání tágem, skok vysoký...)
Čím víc se dokáže člověk uvolnit a zapojit svaly jen natolik aby vykonal ukon ale ne víc, tím je lepší atlet.
To je ale známý fakt, nějak mi uniká o čem je ta diskuze o zatínání a nezatínání bicepsů a tricepsů...teď neprudím opravdu jsem trochu mimo, při uderu se přece svaly nezatínají, jinak je to odtlačení a ne uder.
karlat píše:Myšleno je to tak, že jakýkoli pohyb dělám, dělám ho s využitím jen nezbytných svalů. A každý sval má svůj antagon, tedy sval fungující opačně. Čím víc je antagon relaxován, tím méně odporuje zamýšlenému pohybu. Když budu něco nějak třeba tahat, jak píšeš, budu na to potřebovat nějaké svaly. No, a všechny ostatní svaly, které nepotřebuji, by měly bít v klidu, uvolněné. Na každé činnosti se bude podílet jistě celá soustava svalů, nicméně je jasné, že když zabírá např. triceps, biceps zabírat nemá, pracuje opačně. Když zabírají prsní svaly, budou v relaxu záda, trapéz nebo ramena zase versus deltový sval atd. (omlouvám se, jestli to nepáruji přesně, nejsem anatom)
Pro lepší představu popíšu ono cvičení na neohybatelnou paži:
1.Postav se proti partnerovi tváří v tvář a polož mu svou paži na stejnostranné rameno (tj. tvoji pravou ruku na jeho levé nebo tvoji levou paži na jeho pravé rameno.) DLANÍ VZHůRU! (pozor, to je důležité, aby se loket prohýbal dolů, ne do strany.)
2.Partner se pokusí V©Í silou opřít zhora do lokte a tvoji ruku prolomit. Ty se snažíš, aby ti ji neprolomil, držet ji napnutou.
3.pokud máš alespoň nějaký triceps, ktarý zajišťuje natažení tvé ruky, NENÍ možné paži prolomit, jestliže dokážeš separovat jeho činnost od bicepsu. Pokud zatneš celou paži, tedy triceps i biceps, výslednice jejich sil bude nulová (jelikož se vzájemně vyruší) a paži ti partner bez problémů prolomí.
Zkus to, a uvidíš, že je jen jediný způsob, jak zatnout pouze triceps a biceps nechat volný...
A TENTO způsob je to, co nikdo nevynalezl, pouze to využíváme a nějak to pojmenováváme. Třeba pružinový efekt. Abych zůstal v topiku, je to to, co je pro všechny totožné. mění se jen vata okolo.
Jinak to, ze ti v chisau souper tzv. uvolni ruku a tobe ta ruka vystreli dopredu ... neni wing chun chisau, ale tingsao
,aspon s mého hlediska ,když je to jen nácvik ,který by se měl provádět pouze za pomocí rukou,nebo se pletu?...mohl by si mi to nějak vysvětlit prosím?pěkně naprd
Emanuele píše:Luen napsal:Jinak to, ze ti v chisau souper tzv. uvolni ruku a tobe ta ruka vystreli dopredu ... neni wing chun chisau, ale tingsao
Asi bude lepši napsat, že to není MGWWCh chi sau![]()
Už dlouho sem se tě chtěl zeptat na pár dotazů ohledně MGW WCH chi sau :
1)Chi sau jako takový má sloužit k zvětšení citlivosti ruky (doufám si tvrdit že to tady nemusíme celý rozepisovat a rozumíme jsi,co myslím citlivostí ruky,nebo spíše předloktí) tak proč při něm využíváte i nohy?
To je jak by poeta napsal,aspon s mého hlediska ,když je to jen nácvik ,který by se měl provádět pouze za pomocí rukou,nebo se pletu?...mohl by si mi to nějak vysvětlit prosím?pěkně naprd![]()
2)Používáte u vás ,,lok sou,,(promin nevím jak se to píše,čte se to look sau)??
Díky moc za odpovědi a přeju hodně zdaru a těším se...![]()
luen píše:Jak pisi neni to dobre pochopenej wing chun princip - jen ruce vystreluji epileptikum, lidem co maji strach a jsou vydeseni ... Tim jsou proslaveni jen "frajeri" z H.K.... a v Cine bys neco takoveho asi dlouho hledal ... pokud vubec.
K bodu 1) citlivost - ne tak jak ji vetsinou chapou lide kolem zminovaneho cloveka a jeho okoli - predlokti - to uz vubec ne a tohle je jedna z veci, ktere povazuji za Tingovinu-shit. Proc nohy? Protoze delame kung fu a ne wt tanecky a bouchnout bez zapojeni celeho tela (napr. jen tim tricepsem) je hrozna shitka ... strkani rucicek pred sebe jako by se bubnovalo - NENI BU, NENI KUNG FU, NENI WING CHUN = ale je to SHIT!!!! Nevim jak to jinak napsat, abych to lepe vystihl... chi sau neni jen o rukach ...
K bodu 2) look sau - ano je to jeden z mnohych drillu, ale neni to chi sau jak se v H.K. domnivaji ... Podrobneji nepujdu, jelikoz to jsou informace pro nase zaky a stejne to vyvola jen dalsi otazky ... az dorazis uvidis ...
mb píše:Mimochodem, jak dlouho jsi byl v ewto? Do jakeho stupne si to dotahl? Protoze musim konstatovat, ze na zakovskych stupnich se opravdu casto ucil shit a dost informaci bylo velmi zkreslenych. Udajne to delaval Kernspecht, ktery na zakovskym stupni neco naucil a na vysokych technickych stupnich se to pak clovek preucuje. A ucitele typu Koniga to po nem prevzali.
mb píše:Ja sem z ewto pred nejakou dobou odesel a uz jsem byl odhodlany skoncit s wt uplne, protoze jsem uplne prestal verit ze funguje. Posledni pokus byl, kdyz jsme jeli do Mnichova k Dai-sifu HJ Reimersovi. Od te doby zase cvicim s elanem jako na zacatku a zase verim ze Tingovo wt funguje, ...
mb píše:ale zalezi co je tvuj ucitel ochoten te naucit.
mb píše: Cvicime ted pod alianci, o ktere uz ste mozna cetli ve Vladovo prispevcich. Jezdime k HJ Reimersovi nebo k Henry Mullerovi do Sussenu. Oba jsou vynikajici bojovnici i ucitele, verim ze by dokazali presvedcit i nektere zdejsi zatvrzele kritiky WT.
mb píše:A jestli Ting nekdy cvicil nejaky Wing Chun, jestli je zak Yip Mana, jestli byl sam Yip Man nic moc, jestli se to v Cine cvici uplne jinak, to me je ted tak nejak jedno, protoze to co ted cvicim, tomu verim a dobre jsem se presvedcil ze to funguje.
luen píše:Veris ... to je v poradku ... to je tva vira a nikdo ti do toho nema co mluvit ... Ja zase tvrdim, ze wt nefunguje, nefungovalo a nikdy fungovat nebude ... Na vrcholu teto hry stoji LT se svejma vymyslenejma vecickama ala wing chun a pod nim vsichni ostatni, kteri to jeste "vylepsuji" ... Nechci hovorit o tom co ti to dava a jak jsi s tim spokojen ... o tom nemluvim ... proste na zacatku toho vseho je podvod jak vino ve kterem se nadale pokracuje (s ruznejma variacema - podvodu) a tim to pro mne zacina, ale i konci![]()
Zpět na čínská bojová umění a sporty...
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků