patrik píše:Microelephant píše:Jen jsem se snažil dedukovat. Podle mého názoru by se samuraj, který se snažil řídit bušidó nikdy nesnížil k použití jiné, než tradiční zbraně (luk, meč, kopí). Mimochodem Tajemství samurajů mi připadá spíše jako komerční ptákovina. Sice jsem ji nečetl, ale už to, že na ni byla reklama ve Fightersu mě o tom přesvědčuje. Možná se to mělo jmenovat tajemství nindžů
Mno... přece jenom těm chlapíkům šlo o život, takže těch míň tradičních zbraní měli hromadu... a byly to pěkný hrůzy...
...překvapivě zjišťuju, že nejsou tak velký rozdíli mezi tím, co používal samuraj a těmi, které používal nindža...
V zásadě, ale buši (zřejmě a různě v různých dobách) řešil problémy přímo... nebo víc přímo... asi to stejně nebyla taková romantika, jako se popisuje obzvlášť v titulech jako Tajemství Samurajů
Patrik
Nevím, bojovými uměními japonska a zbraněmi se příliš nezabývám. Zajímá mě období Sengoku a tak se jen snažím nějak vysvětlit omyly knih srovnáváním a vycházením z tehdejších podmínek.
Vzhledem k tomu, že spousta nindžů bylo zároveň samuraji anebo róniny si dokážu představit, co bylo všem společné. Možná trochu zmírním svůj výrok "nikdy by se nesnížili" na "ve většině případů by se nesnížili" anebo "v bitvě by se nesnížili". Mimochodem jsem zapomněl na jednu z nejdůležitějších zbraní, hlavně po příjezdu Portugalců v 1. polovině 16. století - pušky.