kobudó... korjú... kobudžucu...

aikidó, aikidžucu, džúdó,džúdžucu, iaidó, karate, kempó, kendó, kjúdó, kobudó, nindžucu, sumó...

Moderátor: Picard

Re: zbraně a samurajové

Příspěvekod Anonymní » stř 12. kvě, 2004 11:47

patrik píše:
Microelephant píše:Jen jsem se snažil dedukovat. Podle mého názoru by se samuraj, který se snažil řídit bušidó nikdy nesnížil k použití jiné, než tradiční zbraně (luk, meč, kopí). Mimochodem Tajemství samurajů mi připadá spíše jako komerční ptákovina. Sice jsem ji nečetl, ale už to, že na ni byla reklama ve Fightersu mě o tom přesvědčuje. Možná se to mělo jmenovat tajemství nindžů ;)

Mno... přece jenom těm chlapíkům šlo o život, takže těch míň tradičních zbraní měli hromadu... a byly to pěkný hrůzy...

...překvapivě zjišťuju, že nejsou tak velký rozdíli mezi tím, co používal samuraj a těmi, které používal nindža...

V zásadě, ale buši (zřejmě a různě v různých dobách) řešil problémy přímo... nebo víc přímo... asi to stejně nebyla taková romantika, jako se popisuje obzvlášť v titulech jako Tajemství Samurajů

Patrik

Nevím, bojovými uměními japonska a zbraněmi se příliš nezabývám. Zajímá mě období Sengoku a tak se jen snažím nějak vysvětlit omyly knih srovnáváním a vycházením z tehdejších podmínek.

Vzhledem k tomu, že spousta nindžů bylo zároveň samuraji anebo róniny si dokážu představit, co bylo všem společné. Možná trochu zmírním svůj výrok "nikdy by se nesnížili" na "ve většině případů by se nesnížili" anebo "v bitvě by se nesnížili". Mimochodem jsem zapomněl na jednu z nejdůležitějších zbraní, hlavně po příjezdu Portugalců v 1. polovině 16. století - pušky.
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » stř 12. kvě, 2004 11:49

Anonymní píše:Nevím, bojovými uměními japonska a zbraněmi se příliš nezabývám. Zajímá mě období Sengoku a tak se jen snažím nějak vysvětlit omyly knih srovnáváním a vycházením z tehdejších podmínek.

Vzhledem k tomu, že spousta nindžů bylo zároveň samuraji anebo róniny si dokážu představit, co bylo všem společné. Možná trochu zmírním svůj výrok "nikdy by se nesnížili" na "ve většině případů by se nesnížili" anebo "v bitvě by se nesnížili". Mimochodem jsem zapomněl na jednu z nejdůležitějších zbraní, hlavně po příjezdu Portugalců v 1. polovině 16. století - pušky.

...jo jo... možná by to chtělo změnit na "nesnížili by se, když na ně někdo kouká"... jinak Tvé stránky se mi líbí, kdybys někdy chtěl stav se na www.tenshin.cz tam je to trochu těch boj. uměních a chystám tam udělat sekci staré školy...

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » stř 12. kvě, 2004 14:55

patrik píše:
...jo jo... možná by to chtělo změnit na "nesnížili by se, když na ně někdo kouká"... jinak Tvé stránky se mi líbí, kdybys někdy chtěl stav se na www.tenshin.cz tam je to trochu těch boj. uměních a chystám tam udělat sekci staré školy...

Patrik

No, možná bychom časem mohli vytvořit nějaké komplexní stránky, koukám, že hodně škol vzniklo v období Sengoku ;)
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » stř 12. kvě, 2004 20:52

Hele,Patriku...koukám,že máš kamaráda..... :wink: :lol: :lol: Konečně si máš s kým povídat na úrovni,že?!
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » čtv 13. kvě, 2004 5:00

Jendis píše:Hele,Patriku...koukám,že máš kamaráda..... :wink: :lol: :lol: Konečně si máš s kým povídat na úrovni,že?!

...to moc ne, on se zajímá o historii JPN a já se zajímám o JPN historická bu... to je ouplně o něčem jiným...

...navíc některé tyto školy vznikly v období Sengoku, ale většína z nich začala vznikat až v období Edo (Tokugawa)...

...navíc já baštím, to co se dneska cvičí... zajímaj mě existující školy, takže sleduju staré budó v nové době...

...kamarád ano, ale zájmy máme asi jiný :wink:

Ty užs ale dlouho nenapsal...

Patrik
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » čtv 13. kvě, 2004 6:00

poslední byl ode mě

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » čtv 13. kvě, 2004 7:34

To víš....nemám moc času,jsem rád,když si to tady aspoň stačím přečíst.Ale neboj..... :lol: :lol: Teď právě budu mluvit s tím kámošem,takže mu ukážu mail od tebe,aby si vybral.
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » pát 14. kvě, 2004 12:50

marvin píše:zavisi od nasadenia - ak by to spravil tak mdlo ako na tych videach tak by mohol tak akurvat prist peknemu urazu ... Kazdy pohyb moze byt v podstate technika vzdy to zavisi od rychlosti a razancie -- preto nechapem ked niekto takto nieco predvadza ako techniku pretoze to o nicom nevypoveda ...
to mozem takto spravit spomalene video ako profi boxerovi, ktory na mna udiera direkt zachytim palec na ruke a spravim na nom techniku :) podstatne je ci to funguje aj v relanej rychlosti nie ci to funguje v ich cvicnych podmienkach .... lebo tam funguje vsetko co len budu chciet ..

4marvin i další ještě ke způsobu prezentování starých škol...

Mají staré školy předvádět TOHLE ? http://www.nogravity.cz/v2/media/video/ ... 1misto.avi

...aby to "vypadalo jako v reálné rychlosti"... myslíš, že ten pán by něco/někoho přesekl?

To může fungovat i ten andromédin pasquil - co říkáš?

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Picard » pát 14. kvě, 2004 13:39

LOL :P :P :P :D :D :D :D :D :lol: :lol: :lol: :lol:

Takovou pakarnu sem uz dlouho nevidel :lol:

Nic ve zlym, ten pan si urcite nedela ambice predvadet nejaky bojovy umeni, chce asi jen vypadat cool a pobavit divaky. Ale snad musi vedet ze pri tom vypada jak kokot, ne? :D
Picard
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » pát 14. kvě, 2004 13:43

...bych si nikdy nedovolil hodnotit pánovy bojové kvality... se jenom ptám, jestli se mají tradiční boj. umění takhle pitvořit, aby vypadaly reálnější...

odpovídám si sám... NE

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Picard » pát 14. kvě, 2004 13:59

No abych jen nerypal, jedna prima fotecka, udajdne konec 19.stoleti

Obrázek
Picard
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » pát 14. kvě, 2004 14:03

...hééééééééskýýýýýýýýýýý...

viděl článek na www.kendo-world.com o historii šermířské ochrany :wink: ?

Je to fakt super... fotky a tak... asi na pět stránek...

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Picard » pát 14. kvě, 2004 14:26

JJ prima clanek, supr obrazky

BTW ta naginata neni bambusova, ale vypada jako cela ze dreva. To tenkrat byli kendiste asi hodne trvdohlavi :) Holt zadny masla, jako dneska :) Udajne ta fotka ma byt z roku 1876
Picard
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » pát 14. kvě, 2004 14:31

to by mě spíš zajímalo, jak s tou naginatou cvičili, když neměli volný prsty... všimni si, že rukavice jsou kendistický ne naginaťácký...

P.
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Picard » pát 14. kvě, 2004 14:37

No takovouhle naginatou stacila poradna rana a pak uz nebylo potreba s ni nejak dal machrovat :-)

No ale vazne, taky by me to zajimalo :)
Picard
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » pát 14. kvě, 2004 14:43

mno... a co když takhle vůbec necvičili... a jenom si stoupli před fotografa?

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Picard » pát 14. kvě, 2004 16:17

No to kadopadne urcite ano - tohle je predem pripravena fotka a bojovnici pozuji a nehybou se. Jinak by to s tehdejsi technikou ani udelat neslo, pokud bys nechtel mit fotku souboje dvou rozmazanych ameb :)
Picard
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » pát 14. kvě, 2004 16:24

... no to mě povídej... když jsem se koukal na ty záběry z třicátých let (co jsem Ti o nich psal), měl jsem dojem, že tam chybí jenom Chaplin... pravda je, že kendó vypadalo podstatně jinak než dnes, iaidó nebylo tolik elegantní (cvičil ho Nakajama) a u kendžucu a naginaty jsem měl dojem, že ta kamera prostě nestíhá... a nestíhala..

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Picard » ned 16. kvě, 2004 22:29

Tak neco noveho

http://www3.ndl.go.jp/cgi-bin/osform/RM ... OVE_FLAG=0

Tomu rikam trenink :)
Picard
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » pon 17. kvě, 2004 5:14

docela pěkný, ale pořád ještě standardní... (až na ty pohyby...)

v "Classical Budo" od Donna Draegera je něco mnohem hezčího (blbě se to dá naskenovat, protože je to uprostřed mezi dvěma listy) - je tam dost netypický obraz (dřevoryt?), který ukazuje trénink v období Edó...

chlapi i ženský cvičí dohromady, něj¨kteří mají nějaké chrániče (pra-bógú) jiní jsou v různě barevných kimonech, pouze jedem má bílé... je tam hlava na hlavě přes pětadvacet lidí...

nejkurióznější jsou zbraně, které na place "probíhají" - kusarigama, bó, luk a šípy, naginata, meč, šinai, fukuro šinai, kopí, džutte a puška :twisted: ... mimoto se tam minimálně dva nadšenci perou holýma rukama (džúdžucu) a jeden sedí na dřevěném koni... :roll:

...docela peklo.

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na japonská bojová umění a sporty...