Goju-ryu vs Shotokan

aikidó, aikidžucu, džúdó,džúdžucu, iaidó, karate, kempó, kendó, kjúdó, kobudó, nindžucu, sumó...

Moderátor: Picard

Příspěvekod icehand » pát 02. úno, 2007 8:25

Existují techniky, co se def.vůbec necvičí.Osobně bych možná ale gyaku mawashi geri nikdy nevyužil a to ne proto, že ho nemám natrénovaný.Možná je to něco takovýho, jako bys chtěl naučit 9kyu kata UNSU.Nebylo by k ničemu.
Ty se velmi mýlíš kolego!!!Jen sledovat semináře!Japončíci sem jezděj, a když ne sem, tak do okolních zemí.Proč myslíš, že by naši studenti vyhořeli?
Neviděl jsem v žádném zkušebním řádu v kihon gyaku mawashi.Kdo si myslíš, že ZŘ sestavuje?
Mimochodem, kde cvičíš že jsi ještě nikdy nepotkal japončíka?
Ten v pozadí ...
icehand
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod icehand » pát 02. úno, 2007 8:27

***AGE CUKI***
Nauč se kata Empi, tam jich je dost.....
Ten v pozadí ...
icehand
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod rizek » pát 02. úno, 2007 9:30

Jak vypada gyaku mawashi geri? jako byvaleho karatistu me to zajima, v zivote sem o nem neslysel.
rizek
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod icehand » pát 02. úno, 2007 9:43

Podívej se na Nakayamu v youtube.com....Zkusim ti to najít.......
Ten v pozadí ...
icehand
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod icehand » pát 02. úno, 2007 9:44

Ten v pozadí ...
icehand
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod icehand » pát 02. úno, 2007 9:57

kik píše:v shotokanu je tolik technik co se necvičí a nevím proč třeba existuje gyaku mawashi geri a v životě jsem jej na tréninku nejel,nebo se zaměnují techniky v kata místo age cuki se jede klasické oicuky atd např.chinte atd.myslím si ,že je chyba v systému bylo by dobré dát zkušebního komisaře nějakého japončíka a češi by mohli zkoušet tak maximálně kyu.

Nevím ale v Chinte snad žádný age tsuki ani být nemá ne?Tam je tate tsuki.Možná se pletu, opravte mě.
Ten v pozadí ...
icehand
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod rizek » pát 02. úno, 2007 10:28

Ice: diky, sice to tam nebylo napsany, ale predpokladam ze slo o to takovy jakoby obraceny-spickou vytoceny- divny maegeri, tak ten kop znam, na taekwondu se celkem casto cvici, v karate sem ho taky zatim nevidel.
rizek
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod icehand » pát 02. úno, 2007 12:15

rizek píše:Ice: diky, sice to tam nebylo napsany, ale predpokladam ze slo o to takovy jakoby obraceny-spickou vytoceny- divny maegeri, tak ten kop znam, na taekwondu se celkem casto cvici, v karate sem ho taky zatim nevidel.

Jo, jasně.
Je to ono, v podstatě to předvádí hned po mawashi geri.Noha se vede směrem zevnitř ven.
Ten v pozadí ...
icehand
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod kik » pát 02. úno, 2007 17:03

rizek píše:Jak vypada gyaku mawashi geri? jako byvaleho karatistu me to zajima, v zivote sem o nem neslysel.

pujč si někde dynamické karate a tam to máš pěkně vysvětleno je to hodně těžký kop na práci boků a kyčlí.
kik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod kik » pát 02. úno, 2007 17:14

icehand píše:Existují techniky, co se def.vůbec necvičí.Osobně bych možná ale gyaku mawashi geri nikdy nevyužil a to ne proto, že ho nemám natrénovaný.Možná je to něco takovýho, jako bys chtěl naučit 9kyu kata UNSU.Nebylo by k ničemu.
Ty se velmi mýlíš kolego!!!Jen sledovat semináře!Japončíci sem jezděj, a když ne sem, tak do okolních zemí.Proč myslíš, že by naši studenti vyhořeli?
Neviděl jsem v žádném zkušebním řádu v kihon gyaku mawashi.Kdo si myslíš, že ZŘ sestavuje?

Já neřekl ,že jsem nepotkal japončíka ,ale jen jsem chtěl říct ,že většina trenérů co znám na žádné semináře nejezdí protože si myslí že ví vše.Víš co je třeba kámen úrazu co třeba nesnáším jsou ty papíry kde je vyobrazení kat v jednotlivých pohybech .Je to dobrá pomůcka, ale hodně lidí to bere za bernou minci a učí se z toho a další věc co mi vadí ,že se přizpůsobují katy závodům z pomalích pasáží se stávají rychlé proto ,aby se to víc líbilo rozhodčím atd.a k tomu agecuki jsem chtěl jen říct ta pasáš kdy bodáš do očí po uči uke je agecuki místo oicuki a to proto že ty prsty tam nejsou rovně ,ale jsou mírně pokrčené nevím jestli mi ted rozumíš co myslím.
kik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod kik » pát 02. úno, 2007 17:30

Ještě k tomu chinte víš kolik blbostí jsem slyšel konkrétně k těm skokům na konci ,že se skáče ze šikma ,pak že jen první skok je zešikma a ostatní rovně prostě tam lidi skáčou jak králíci ze strany na stranu :lol:prostě si myslím ,že na dany by měli zkoušet japonci aby se udržela nějaká technická kvalita protože češi mají takovou blbou povahu ,že když něco neví tak si tam něco domyslí a pak vznikají ty situace ,že jedna kata se cvičí na x způsobů a každý říká ten můj je správný a o aplikacích neůže být ani řeč.Je třeba komické nechat si vysvětlit aplikaci třeba na nějakou blbou heianku to se dozvím pak tolik věcí ,že by to nestačilo ani na deset srandokapsů.Ono totiž každý pohyb neznamená to co ukazuje je tam hodně skrytých technik říká se tomu kakušide kdy z krytu se stává úder a pod.
kik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod RBR » sob 03. úno, 2007 19:08

No jo, chtěl vybudovat pevný základy což je si myslim hoodně důležitý.To je přesně o tom, jak jsme se bavili shotokan v.s. shotokan a zenkutsu-dachi.Tam možná probíraj na seminářích stále něco nového,snaží se jít dál a dál ale opomíjejí to hlavní (nevím, neúčastnil jsem se) a pak to dopadá tak ,že to předělávaj a předělávaj a co je horší, jde i o ty základy....tím se jim zhroutí "všechno" co na tom postavili.Všichni víme jak je těžký dělat něco jinak , když to cvičíš s pocitem správnosti třeba 11 let.....

To jsme si nerozuměli. Nemám zájem nic předělávat. Osobně dle Nishiyamových principů cvičím od té doby co se to sem dostalo, tj. cca12-13 let. Opravdu nepotřebuji, aby mě na semináři vykládali, že mám podstrčit kostrč v postojích. To už dělám automaticky. Nemůžu stát pořád na jednom místě. Chyby a nedostatky mám jinde. Proto od semináře očekávám nové informace na jen opakování starých.

Když jsi začal s tou katou, mám na tebe dotaz ohledně Kanku-dai.V tech. 6-10 se provádí přetáčení pata-špička, že jo?Viděl jsem to provádět jen na patách....Naopak v podání Enoedy stále pata/špička i když teda jen velmi neznatelně.

Osobně to nepovažuji za důležité. Přetáčení provádím automaticky, zaměřuji se spíše na spojení loktu s tělem a načasování u této kombinace technik. Musel jsem si to zkusit, abych mohl zodpovědět tvoji otázku. Osobně jedu pata-špička. Tak mi to vyhovuje, pokud mě někdo logickými argumenty nepřesvědčí o jiném provedení, nebudu na tom nic měnit.

RBR
RBR
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod RBR » sob 03. úno, 2007 19:14

kik píše:Ještě k tomu chinte víš kolik blbostí jsem slyšel konkrétně k těm skokům na konci ,že se skáče ze šikma ,pak že jen první skok je zešikma a ostatní rovně prostě tam lidi skáčou jak králíci ze strany na stranu :lol:prostě si myslím ,že na dany by měli zkoušet japonci aby se udržela nějaká technická kvalita protože češi mají takovou blbou povahu ,že když něco neví tak si tam něco domyslí a pak vznikají ty situace ,že jedna kata se cvičí na x způsobů a každý říká ten můj je správný a o aplikacích neůže být ani řeč.Je třeba komické nechat si vysvětlit aplikaci třeba na nějakou blbou heianku to se dozvím pak tolik věcí ,že by to nestačilo ani na deset srandokapsů.Ono totiž každý pohyb neznamená to co ukazuje je tam hodně skrytých technik říká se tomu kakušide kdy z krytu se stává úder a pod.

Poskoky na konci nemají žádný bojový význam. Je to jen vrácení na embusen. U nás jedeme první skok stranou zbytek rovně. Důvod je jednoduchý, lépe se trefuje embusen.

Japoni sami v tom mají guláš, proto neočekávej, že v tom udělají pořádek. Navíc mnohé kombinace technik maji více aplikací. Takže potom konkrétní pasáž v katě cvičíš podle aplikace, kterou na ní znáš. Někdo jiný zná jinou aplikaci tak to zacvičí odlišně. Takže nejde vše sjednotit.

RBR
RBR
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod jeikob » sob 03. úno, 2007 20:23

Mám pocit že to jsou snad přímo zábery z Dynamického Karate.
Stejně kdyby takovýhle you tube bylo dřív.Plno lidí si stěžuje na učitele a buh víco ,ale co je možností.Treba jen sednout k počítači a videt starý mistry nebo jak se dovídám přímo je navštívit na semináři
jeikob
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod kik » ned 04. úno, 2007 14:32

[
Poskoky na konci nemají žádný bojový význam. Je to jen vrácení na embusen. U nás jedeme první skok stranou zbytek rovně. Důvod je jednoduchý, lépe se trefuje embusen.

Japoni sami v tom mají guláš, proto neočekávej, že v tom udělají pořádek. Navíc mnohé kombinace technik maji více aplikací. Takže potom konkrétní pasáž v katě cvičíš podle aplikace, kterou na ní znáš. Někdo jiný zná jinou aplikaci tak to zacvičí odlišně. Takže nejde vše sjednotit.

RBR[/quote]

Já vím ,že ty poskoky jsou kvůli toho aby ses vrátil na začátek ,ale to je to ty si nemůžeš katu upravit proto aby se ti líp dostávalo na embusen a to že tam uděláš první krok do boku jen znamená že jsi udělal někde chybu a k těm aplikacím je to těžké tak vysvětlovat přes net víš šotokan vznikl z okinavského karate a bylo by dobré kdyby jsi zajel na nějaký seminář tam uvidíš co to znamená aplikace určitě to není tak jak se to učí u nás v šotokanu a to ,že jsi napsal že každý to cvičí odlišně tak to je proto ,že ti lidi tomu nerozumí a vymyšlejí tam své vlastní aplikace a ty pak učí své studenty a pak se stává z obyčejné doměnky fakt ,který se pak tak cvičí.Kata je jen jedna to si pamatuj !!!!!!!!!!!!!!!!!možná to vizní ,že tady někoho chci poučovat ,ale já zažil ty semináře jezdil jsem na ně každý rok a ty jsou tam krásně vidět ty rozdíly.Určitě sis všiml ,že v šotokanských katách jsou věci ,které nejdou do hlavy proč tak jsou třeba zkusím dát příklad víš proč v teki šodan ja ten dvojitý úder při kiai ?když vlastně ten jeden úder tam vlastně nezapadá proč tam je vždyt je krátký a nedosáhneš na protivníka ,schválně jsem se na něj zeptal nějakého zkušenějšího a dopadlo to tak jak jsem čekal místo aby řekl nevím tak začal přemýšlet a odpověděl mi ,že tam jsou dva útočníci no prostě kravina jak vrata a představ si kdybych neznal odpověď a chtěl bych se nechat poučit tak by z jeho dedukce vzniklo to ,že bych věřil ,že tam má být další útočník a další nesmyslná aplikace je na světě a šotokan díky tomu jde do...ještě ,že má tak dobré kumite to třeba to okinavské karate nemá a nechytá se na něj zas v tomhle.
kik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod hellas » ned 04. úno, 2007 15:14

kik píše: ještě ,že má tak dobré kumite to třeba to okinavské karate nemá a nechytá se na něj zas v tomhle.

mno, já sic karate nedělám, ale že by na okinavský karate nemělo kumite? 8O nebo řekněmě volný sparring? ešivá sem to pochopil dobře..
hellas
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod kik » ned 04. úno, 2007 15:33

volný sparing tam není,kumite se tam cvičí ve formě cvičení kdy mají stanovené pohyby ,ale klasické volné kumite tam není.oni to nahrazují těma aplikacema v kata ty jsou fakt na skvělé úrovni.
kik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod RBR » ned 04. úno, 2007 19:20

Já vím ,že ty poskoky jsou kvůli toho aby ses vrátil na začátek ,ale to je to ty si nemůžeš katu upravit proto aby se ti líp dostávalo na embusen a to že tam uděláš první krok do boku jen znamená že jsi udělal někde chybu a k těm aplikacím je to těžké tak vysvětlovat přes net víš šotokan vznikl z okinavského karate a bylo by dobré kdyby jsi zajel na nějaký seminář tam uvidíš co to znamená aplikace určitě to není tak jak se to učí u nás v šotokanu a to ,že jsi napsal že každý to cvičí odlišně tak to je proto ,že ti lidi tomu nerozumí a vymyšlejí tam své vlastní aplikace a ty pak učí své studenty a pak se stává z obyčejné doměnky fakt ,který se pak tak cvičí.

Vidím, že jsem se nevyjádřil přesně, tak to musím opravit. Chinte je jediná kata kde se nekončí na embusenu. Všichni co jsem viděl končí vpředu a trochu stranou (včetně mě). Takže mají na výběr: skákat šikmo dozadu a věřit, že se na embusen trefí nebo skočit první skok dozadu stranou a ostatní jen dozadu. Z mých zkušeností je jednodušší druhá varianta. Zároveň mě to tak učili moji mistři a jim to tak ukázal samotný Nishyama na semináři. Takže nevím co je na tom špatně???

Kata je jen jedna to si pamatuj !!!!!!!!!!!!!!!!!možná to vizní ,že tady někoho chci poučovat ,ale já zažil ty semináře jezdil jsem na ně každý rok a ty jsou tam krásně vidět ty rozdíly.

Smysl této poznámky mě uniká.

Určitě sis všiml ,že v šotokanských katách jsou věci ,které nejdou do hlavy proč tak jsou třeba zkusím dát příklad víš proč v teki šodan ja ten dvojitý úder při kiai ?....

A ty sám to aplikuješ jak? Chci si jen udělat obrázek o tvém karate a tvých znalostech, abych podle toho mohl dál vést diskuzi. Uznávám, že ten dotyčný netušil o čem je řeč. Okinawské aplikace jsem neviděl, ale až si z někým kdo bude okinawské karate znát zacvičím pak budu hodnotit. Nejsem naivní abych si myslel, že jen na Okinawě je karate super.

RBR
RBR
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pucmaz » pon 05. úno, 2007 5:48

.
Naposledy upravil pucmaz dne ned 22. úno, 2015 21:38, celkově upraveno 1
pucmaz
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod icehand » pon 05. úno, 2007 8:44

kik píše:
icehand píše:Existují techniky, co se def.vůbec necvičí.Osobně bych možná ale gyaku mawashi geri nikdy nevyužil a to ne proto, že ho nemám natrénovaný.Možná je to něco takovýho, jako bys chtěl naučit 9kyu kata UNSU.Nebylo by k ničemu.

Já neřekl ,že jsem nepotkal japončíka ,ale jen jsem chtěl říct ,že většina trenérů co znám na žádné semináře nejezdí protože si myslí že ví vše.Víš co je třeba kámen úrazu co třeba nesnáším jsou ty papíry kde je vyobrazení kat v jednotlivých pohybech .Je to dobrá pomůcka, ale hodně lidí to bere za bernou minci a učí se z toho a další věc co mi vadí ,že se přizpůsobují katy závodům z pomalích pasáží se stávají rychlé proto ,aby se to víc líbilo rozhodčím atd.a k tomu agecuki jsem chtěl jen říct ta pasáš kdy bodáš do očí po uči uke je agecuki místo oicuki a to proto že ty prsty tam nejsou rovně ,ale jsou mírně pokrčené nevím jestli mi ted rozumíš co myslím.

Jo, jasně.Už vim kterou pasáž myslíš.Ano, je to fakt, já si to jen nevybavil že myslíš dráhu ale přímo age tsuki.Pak jo, je to tak.Myslim, že to je age-nippon-nukite ale ruku do ohně za to nedám.

S těma trenérama je to průser, vtom s tebou maximálně souhlasim.Kata na kterou je provedená nějaká standardizace a ještě k tomu blbě, je hodně špatný.Je pravda, že zatim je to pořád všechno vedený spíš jako "balet".To je klasickej příklad rozdílu JKA (sport) a ITKF. Než aby se kata cvičila tak jak má,tzn. pochopit kata a znát bunkai - podle toho cvičit, spousta technik je vedena absolutně neefektivně jen proto, že to lépe vypadá (např.: místo rotace a kontraakce se dělá jen kontra rotace....).Průšvih je,že to neni jen ve vyšších kata, ale i v základních, jako heian shodan :-). Spousta trenérů vyučuje přechod ze zenkutsu do 1. a3. kokutsu dachi v hamni, což je úplná kravina.To druhý k.d. už má být v hanmi to jo........no, prostě to lépe vypadá...

Je, ty malůvky znám a sám podle nich cvičím, s tím rozdílem, že hned vedle toho mám druhej papír s vlastníma poznámkama a postřehama ze semináře třeba s Nishiyamou.Jet jen podle obrázků je opravdu balet.
Naposledy upravil icehand dne pon 05. úno, 2007 11:09, celkově upraveno 2
Ten v pozadí ...
icehand
diskutér - nováček
diskutér - nováček

PředchozíDalší

Zpět na japonská bojová umění a sporty...