patrik píše:Je bojové umění bojové umění? Mají všechna bojová umění jeden základ a jednu myšlenku? Proč ho dělají milióny lidí?
Patrik
patrik píše:Otázky jsem formuloval z toho, cos napsal.
Dobrá, a kde je to... že mají stejný základ všechna bojová umění... To cos napsal chápu jako několik věcí, které jsou společné pro některá umění... ale, tys napsal, že mají stejný základ... to je to zdokonalování schopnosti bojovat?
Tedy naučit se efektivně ubližovat lidem?
Patrik
Sennin píše:Ano, naučit se efektivně ubližovat lidem - zní to drsně, ale je to tak, protože když neublížím já jim, ublíží oni mě!!! Nejsem Kristus, abych trpěl pro něco nebo pro někoho. Taky nejsem (zvířata mi prominou) s prominutím dobytek, určený na porážku...
Ale další otázka zní, kterým lidem? Všem??? Určitě ne, jen těm, kteří mě nebo mým blízkým nebo nevinným prokazatelně chtějí ublížit, těm, kteří se rozhodli, že použijí násilí jako prostředku a ne jako důsledku...
patrik píše:
...počkej... to teď ale zase mluvíš o současném morálně-právním pohledu na věc...
A z tohohle pohledu zase nemáme něco, co je společné pro všechna bu...
Co má společného "babča", která u nás jednou týdně cvičí taiči, já sekající a bouchající s bokkenem a džó a atlet, který se nechá zavřít do klece, aby vymlátil z jiného atleta dušia zuby?
Patrik
Sennin píše:Ty, sekající bokkenem či džó, víš, že přepadne-li Tě někdo večer na ulici, použiješ povalenou trubku nebo deštník k zneškodnění útočníka, popř. víš jak odzbrojit útočníka s klackem a neříkej, že ne!!!
patrik píše:Sennin píše:Ty, sekající bokkenem či džó, víš, že přepadne-li Tě někdo večer na ulici, použiješ povalenou trubku nebo deštník k zneškodnění útočníka, popř. víš jak odzbrojit útočníka s klackem a neříkej, že ne!!!
nea myslím to vážně...
Patrik
Sennin píše:...hmmmm, nechci se Tě nijak dotknout, ale potom
buď
a) neděláš bojové umění
nebo
b) jsi teprve začátečník
anebo
c) Ti uniká smysl bojových umění
...prohlížel jsem Tvoje stránky a ani jedno mi k Tobě nesedí...
patrik píše:
mno... fór je právě v tom, že když zmlátim chlapa tyčí, nedělám to, co tu hodiny a hodiny studuju... ale jenom jsem zmlátil chlapa tyčí...
kdybych to udělal, tak jak to studuju, musel by ten chlap mít meč...
začátečník sem a bojové (echt bojové) umění dělám...
Patrik
P.S.
neočekáváš, že tu spolu budeme souhlasit, že ne
Sennin píše:Patriku, já jsem ale nic neříkal o tom "zmlátit chlapa tyčí"!!! Stále Ti něco uniká...
Je přece jedno, jestli má protivník meč, tyč, obušek, nůž atd. to je věcí přístupu - vždy použiješ tu techniku, kterou máš v krvi a věř mi, že Ti bude fungovat, ať ten naproti Tobě bude mít cokoliv!!! Jen dostat tu techniku do krve- a to je o drilu, neustálém praktikování a opakování a aplikování v praxi!
...jaký je rozdíl mezi bojovým a echt bojovým uměním???
pucmaz píše:Dovolim si jenom malou pripominku. BU neni mozne stavet na stejnou urovnen jako balet, ci hudbu atd. Jde o charakter jednotlivce, ktery i kdyz je spatny a zkazeny, nezabrani vam hrat na hud. nastroj. ci malovat, ale bude pro vas brzdou v rozvoji na poli BU.
Vic kdytz tak az priste, dneska do me sensei nalil tak 8 piv, takze sotva mzouram.Zdar vsem....
patrik píše:
mno, to je tak... když budu používat tu tyč proti bezbranýmu, jsem v tak ukrutný výhodě, že to nebude nic, než "zmlátit chlapa tyčí" a budu-li mít já sám v ruce nůž nebo obušek nemůžu použít techniku s tyčí... to bys musel cvičit nebo aspoň vidět, co se vlastně učím![]()
mno jaký je rozdíl... milion lidí tady se mnou nebude souhlasit, ale to echt bu bylo vymyšlený ve středověku a díky katám (to zas bude řečí)... tedy nadále přenášeným tvarům technik by se to mělo podobat tomu, co vymysleli ve středověku...
...a teď právě můžeme rozvíjet ty odlišnosti, protože právě ta klasická hůl je původně věc k ubližování, ale dneska už je to prostředek seberozvoje... a kdo to užívá k ubližování, prostě nezvládá hormony, nebo co?
já se chci ještě zaptat na to, jak souvisí sebeobranné umění současnosti, kde "účel světí prostředky" s něčím, co se cvičí zásadně v dódžó a kde se klasifikuje forma... která nepopírá funkčnost...
Ptám se, nepoučuji...
Patrik
Zpět na bojová umění a sporty obecně
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků