co mají boj. umění stejné

nespecializované diskuzní fórum, zabývající se problematikou bojových umění a sportů obecně

Příspěvekod marvin » pát 21. kvě, 2004 23:16

:D
Naposledy upravil marvin dne ned 17. pro, 2006 22:52, celkově upraveno 1
marvin
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » sob 22. kvě, 2004 7:47

Sennin píše:...hmmmm a PROČ BYS POU®ÍVAL TYČ PROTI BEZBRANNÝMU??? Ten, kdo Tě napadne zcela jistě není BEZBRANNÝ - chce Ti přece ublížit, třeba Tě chce i zabít!!!

zaplaťpámbu, nemusím tyhle situace prožívat každý den... ty možná jo (pohybuješ se v nějakém takovém stresu... možná je to dané tím co děláš...

nemusím nad tím přemýšlet a až na to dojde, budu to řešit...

Sennin píše:...nůž je nůž a meč je meč - bodnutí je bodnutí a seknutí je seknutí...nebo se snad mýlím???

budu-li koukat na bu pouze jako na sebeobranu, rozuměj na boj na ulici, tak ano... ale v tom jsou právě ty ohromný rozdíly... právě proto nemají V©ECHNA bu stejný základ a myšlenku...

Sennin píše:echt nebo neecht...žiješ snad ve středověku??? Připomínám, že na jiné diskuzi někdo poznamenal, že Andromeda žije asi v jiném světě! Není to podobné???

to je právě to, cos nepochopil Ty... echt byla slovní hříčka a trochu rýpnutí, pravda je, to co napsal i ukropcany někdy včera v jiném fóru... (jestli se nepletu)... i když cvičíme nějaký hodně starý bu, nikdo z nás ani Ti, kteří nás učí ho vlastně ani moc nepoužili... takže já věřím tomu, že cvičím věc, která bývala používaná v boji na život a na smrt, ale nemám potřebu zkoušet to a přesvědčovat se, že jsem nějaký ultrafajtr...

je to prostě kulturní zájem, jako když někdo střílí z luku... dělá bojové umění, které bylo je a bude především způsobem, jak někoho zabít, ale ve své současné podobě ho nikdo nestuduje kvůli sebeobraně...

četls něco z mých příspěvků ve fóru kobudó... korjú... kobudžucu... třeba ten o hodžucu (umění střelby z mušket... )

existuje úsloví "onko čišin" Poznej staré, když chceš znát budoucí... není to o tom, že studuju, jak cvičit s holí nebo mečem, abych dokázal hůl nebo meč použít v parku proti komukoliv... je to o jinémchápání nového...

já studuju feudální bu ale v dódžó... možná tak ještě když o tom přemýšlím a čtu, ale když du na finanční úřad, nedělám tam ramena s mečem... v tak jinym světě teda nežiju...

Sennin píše:Chceš říct, že přijdeš do dódžó, tam praktikuješ dvě, tři hodiny bojové umění, ale jakmile vyjdeš ven na ulici už nemáš bojové umění? Vracíš se z cvičení, v báglu máš tyč, bokken a kdoví co ještě, v parku pár chuligánů obtěžuje ženskou, ale protože nejsi v dódžó a venku není středověk, tak je obloukem obejdeš??? Nebo se alespoň o něco pokusíš...alespoň o NĚCO!

ano, studuju bojové umění, které (chci) nechám v dódžó, stejně jako svůj vak se zbraněmi... myslíš, že když nějakej člověk, co cvičí lukostřelbu nebo tu střelbu z doutnákových mušket bude ostřelova v parku chuligány?

asi se taky postavím proti těm chuligánům, ale ze všeho nejdřív vytočím švestky, aby přijeli, až mi budou ty chuligáni dávat nakládačku...

nicméně stejně jsem Ti ještě asi nenabídl dost argumentů k tomu, abys viděl, že bojové umění není jenom k tomu, abys ses uměl prát (s holí nebo bez ní)...

Sennin píše:Húl je pro Tebe prostředek seberozvoje. Pro Tvého protivníka to bude prostředek, kterým Ti rozbije hlavu...

hlavně si nemysli, že se vznáším na nějakém obláčku duchovna a s holí točím kolem hlavy, abych se rozvíjel :wink:

Sennin píše:Rozdíl mezi Tebou a mnou - oba děláme bojové umění, ale já ho nedělám v dódžó...

fajn, ale tady chceme najít, co mají V©ECHNA bojová uměníní jako společný základ...

neděláme si představu o tom, jaký kdo je... nepletu se?

Patrik

P.S.
nevím, jestli budu schopný během tohoto víkendu odpovídat, tak když ne... upíšeme se po neděli.
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod hrom » sob 22. kvě, 2004 8:10

Co je společného všem BU?

To sice nevím, ale co tahle jednat ve všech situacích přiměřeně. Určitě není přiměřené si nechat rozbít hubu, ale taky není vždy přiměřené někomu zlámat hnáty. :wink:

Jen si nejsem jist,že to je společné všem BU.
hrom
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Sennin » pon 24. kvě, 2004 7:00

Patriku,

takže teď by chtělo asi další otázku: "Jaký je rozdíl mezi budó a budžucu?"
Protože Ty děláš budó... stejně jako tisíce dalších. Děláte to pro pochopení starých tradic a kultur, přináší vám to potěšení, ale nikdy vám to nepomůže v sebeobranné situaci (ani o to neusilujete) - já tento postoj respektuji a nikomu ho neberu - ALE NENÍ TO BOJOVÉ UMĚNÍ!!!

Bojové umění, jako umění boje a války ( :) a ubližování) je a bude prioritně zaměřeno na BOJ, na aplikování v kritických situacích - to je to, o čem tady celou dobu mluvím - ty jsi jmenoval kjúdó, hódžucu a další, tyto v dnešní době už spíše chápeme jako Dó - Cesty - a to je i Cesta, kterou jdeš ty!

To, co jsem říkal už dříve, je pro mě platné - nepleť sem Dó :wink:

P.S. - včera jsem byl omrknout ve Vršovicích Hladíka a jeho žáky - oni taky nedělají bojové umění!!! Už po hodině jsem raději odešel...
Marek Pszczolka
Jeet Kune Do CZ
http://www.jeetkunedo.cz/
Sennin
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod wushi » pon 24. kvě, 2004 7:02

osobne si myslím, že majú spoločných dosť veľa vecí - napr.majú nás naučiť tolerancii, úcte ku všetkému živému (aj neživému), pokore, a hlavne, ako to vnímam ja, umeniu ®I«...mám pocit, že 99%ľudí na zemi nevie, AKO žiť, nemajú žiaden princíp života, žiaden cieľ, žiaden "motor", proste len prežívajú...našiel som takmer v každom BU jeden a ten istý moment - zmenu životného štýlu a vôbec náhľadu na život...
je to hrozne široká téma, o tom sa dá napísať krásna práca, skúste niekto, kto máte viac času, to hodiť na papier, môže to mať cenu pre všetkých...
wushi
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » pon 24. kvě, 2004 7:09

Sennin píše:Patriku,

Protože Ty děláš budó... stejně jako tisíce dalších. Děláte to pro pochopení starých tradic a kultur, přináší vám to potěšení, ale nikdy vám to nepomůže v sebeobranné situaci (ani o to neusilujete) - já tento postoj respektuji a nikomu ho neberu - ALE NENÍ TO BOJOVÉ UMĚNÍ!!!

Bojové umění, jako umění boje a války ( :) a ubližování) je a bude prioritně zaměřeno na BOJ, na aplikování v kritických situacích - to je to, o čem tady celou dobu mluvím - ty jsi jmenoval kjúdó, hódžucu a další, tyto v dnešní době už spíše chápeme jako Dó - Cesty - a to je i Cesta, kterou jdeš ty!

To, co jsem říkal už dříve, je pro mě platné - nepleť sem Dó :wink:

To Ti pěkně děkuju...

tady není o čem mluvit... Bojová umění z období Edo jsou budó, zatímco ty který jsou vytvořený před deseti lety jsou budžucu...

skutečnost, že odmítám bojová umění používat na ulici znamená, že nedělám bojové umění...

neuraž se, Sennine, ale to je magořina.

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » pon 24. kvě, 2004 7:11

co já tady na tom serveru vůbec dělám... když nedělám bojové umění

8O

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod wushi » pon 24. kvě, 2004 7:29

ok, už to kua furt nedelte...tradičné, moderné, šport....čo je na tom, hlavne, že vás to baví a nie je to len biznis...najlepšie je i tak skúsiť všetko športovým poňatím začínajúc (napr.karate goju-ryu,...) a tradíciou končiac (napr.nejaký starký učiteľ rodinného štýlu,...), človek získa väčší prehľad...
keď chcete rozoberať kategorizáciu bu, urobte nový topic a môžme o tom pokecať, bolo by to určite zaujímavé...
wushi
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Sennin » pon 24. kvě, 2004 7:52

ukropcany píše:Dovolim si sem vlozit jedno prislovie, ktore rad uvadza p. Kosek (IT literatura) - kto neco umi, ten to dela, kto to neumi, ten to uci a kto neumi vubec nic, ten o tom pise... myslim, ze k tejto teme sa to vyborne hodi... :wink: ...totiz uz par krat som sa pytal sam seba, ze keby som vsetok tu straveny cas stravil cvicenim...

Souhlas...

Patriku, necháme si naši diskuzi na soukromou poštu, ne?

Teď se vrhneme radši na turnaj HGKF ve Vršovicích, včera 23.5. od 10:00!!!

Kdo jste tam taky byli, pište své dojmy!!!
Marek Pszczolka
Jeet Kune Do CZ
Sennin
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » pon 24. kvě, 2004 8:45

Sennin píše:Patriku, necháme si naši diskuzi na soukromou poštu, ne?

Jak myslíš, já Ti jenom - jako poslední příspěvek k Tvému dělení na bojové umění a zbytek nabídnu tento textík...

Je to úvod k jednomu článku jednoho pána, který cvičí pouze "budó"

"Je důležité si všimnout toho, že v textu se přípony -dó (cesta) a -džucu (umění nebo technika) používají japonským stylem, tzn. tak, že se mezi nimi nedělá žádný významný rozdíl. Autor věří, že to nejsou dva odlišné prvky, ale naopak dva aspekty jednoho celku. Je to ten celek, který je někdy označován jako budó a jindy budžucu. Autor užívá terminologii typickou pro klasické umění, avšak zde můžeme najít také užití jiných výrazů, které se užívají při diskusi o moderním budó. Jeho komentáře jsou nasměrovány tak, aby pokryly obě tyto části."

Celý text je tady, kdyby ses chtěl poučit :wink: http://www.tenshin.cz/clanky/ucidaci_a_sidaci.htm

Ten samý pán komentuje pouhý rozdíl v úchopu hole (normálně x opačně) tak, že tištěná verze zabírá víc než dvě stránky...

... a komentuje to proto, aby ten úchop fungoval, tedy aby technika fungovala...

Sám si mi napsal, žes cvičil iaidó, považuješ ho za něco jiného než bojové umění?

Sennin píše:Teď se vrhneme radši na turnaj HGKF ve Vršovicích, včera 23.5. od 10:00!!!

Hladík mě nezajímá, nerozumím tomu, co cvičí... ale překvapuje mě, že by Ti mohl vadit - když je ze stejné rodiny... nic ve zlém :wink:

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » pon 24. kvě, 2004 8:49

ukropcany píše:Dovolim si sem vlozit jedno prislovie, ktore rad uvadza p. Kosek (IT literatura) - kto neco umi, ten to dela, kto to neumi, ten to uci a kto neumi vubec nic, ten o tom pise... myslim, ze k tejto teme sa to vyborne hodi... :wink: ...totiz uz par krat som sa pytal sam seba, ze keby som vsetok tu straveny cas stravil cvicenim...

Mno všiml jsem si, že už poslední dobou tolik nepíšeš :wink:

...já sám jsem začal psát víc, protože mám problém s kolenem a kotníkem, takže toho moc nenacvičím... 8)

Ale to cos teď napsal, docela výstižně odpovídá na položenou otázku "Co mají bu stejné?"

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Sennin » pon 24. kvě, 2004 8:56

patrik píše:
Sennin píše:Patriku, necháme si naši diskuzi na soukromou poštu, ne?

Jak myslíš, já Ti jenom - jako poslední příspěvek k Tvému dělení na bojové umění a zbytek nabídnu tento textík...

Je to úvod k jednomu článku jednoho pána, který cvičí pouze "budó"

"Je důležité si všimnout toho, že v textu se přípony -dó (cesta) a -džucu (umění nebo technika) používají japonským stylem, tzn. tak, že se mezi nimi nedělá žádný významný rozdíl. Autor věří, že to nejsou dva odlišné prvky, ale naopak dva aspekty jednoho celku. Je to ten celek, který je někdy označován jako budó a jindy budžucu. Autor užívá terminologii typickou pro klasické umění, avšak zde můžeme najít také užití jiných výrazů, které se užívají při diskusi o moderním budó. Jeho komentáře jsou nasměrovány tak, aby pokryly obě tyto části."

Celý text je tady, kdyby ses chtěl poučit :wink: http://www.tenshin.cz/clanky/ucidaci_a_sidaci.htm

Ten samý pán komentuje pouhý rozdíl v úchopu hole (normálně x opačně) tak, že tištěná verze zabírá víc než dvě stránky...

... a komentuje to proto, aby ten úchop fungoval, tedy aby technika fungovala...

Sám si mi napsal, žes cvičil iaidó, považuješ ho za něco jiného než bojové umění?

Sennin píše:Teď se vrhneme radši na turnaj HGKF ve Vršovicích, včera 23.5. od 10:00!!!

Hladík mě nezajímá, nerozumím tomu, co cvičí... ale překvapuje mě, že by Ti mohl vadit - když je ze stejné rodiny... nic ve zlém :wink:

Patrik

K Iaidó - bavilo mě to, bral jsem to jako skvělou relaxaci, ale nikdy jsem nikomu netvrdil, že je to bojové umění pro praktický život, samozřejmě není a nebude...

...nenapsal jsem, že mi Hladík vadí...jasně, že patří do té velké rodiny, jako všichni, ale to, co dělá neschvaluji, nelíbí se mi, že lže a podvádí, ale osobně je mi volný :wink:
Marek Pszczolka
Jeet Kune Do CZ
Sennin
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » pon 24. kvě, 2004 9:15

Sennin píše:K Iaidó - bavilo mě to, bral jsem to jako skvělou relaxaci, ale nikdy jsem nikomu netvrdil, že je to bojové umění pro praktický život, samozřejmě není a nebude...

Ale zatr v tom to právě je, učíš se funkční techniky, odstraňuješ chyby, posouváš tu dovednost k "dokonalosti", ale ne proto abys používal železnou trubku jako meč.

Tím to ale nesnižuje "bojovost" tohohle umění, stejně jako jí nějakej moderní sebeobranej systém nezvyšuje.

Rozdíl mezi budó a budžucu je v něčem jiném než v použitelnosti na ulici...

Jsem jednou slyšel, že "džúdžucu se učíme v civilním oblečení, protože v kimonech po ulici chodit nebudeme" a právě v tom je kouzlo tradičního džúdžucu... učí se v "kimonech", protože ty se v době, kdy to mělo fungovat nosili na ulici...

...mám teď krásný fotky, kde dámy cvičí s nagínatou a mají oblečené takové ty nepraktické ženské kimona. co se v nich daj dělat jenom malý krůčky... a taky jsem viděl katy s mečem nebo klasické sebeobranné techniky, které se cvičili s geta nebo zori sandálama na nohou... na co by bylo učit se ty techniky na boso nebo v kanadách...

Takže budžucu je třeba právě Katori ©intó rjú z patnáctýho století, který si cvičil (jax mi psal) a je bojový jako svině... s tím rozdílem, že není bojový někde v parku... budžucu je taky umění stavět opěvnění, nebo házení šurikenů... to je kobudžucu, a šinbudžucu je třeba zjednodušené umění poutání, který se v Japonsku dodnes učej policajti... nebo umění používat obušek, který oni používaj podobně jako před stovkami let ten kovovej...

...a budó může být třeba džúdó, nebo karate, stejně jako kendó nebo i iaidó... ale je to pořád bojový umění...

Je to paradox, ale já to cítím přesně jak jsem to napsal...

A moderní styly, které vznikly třeba před lety v Karlíně nebo co já vím v Liberci a nebo v Los Angeles... si obvykle půjčují název (zní to tedy orientálně), ale s budó nebo budžucu (myslím) prachmálo souvisí... právě protože tam chybí "japonský" pohled na problematiku...

Patrik I

P.S.
Nechi tuhle diskuzi řešit jen soukromou poštou, protože by mě zajímal názor okolí...

P.P.S.
...a bacha, řešíme tu, zda mají boj. umění stejný základ - což jaxe mi zdá teď trochu popíráš.

Sennin píše:...nenapsal jsem, že mi Hladík vadí...jasně, že patří do té velké rodiny, jako všichni, ale to, co dělá neschvaluji, nelíbí se mi, že lže a podvádí, ale osobně je mi volný :wink:

a úplně stejně mi vadí androméda, protože "lže a podvádí"... což jsem pochopil z jeho příspěvků v jeho konferencích...

Patrik II
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » pon 24. kvě, 2004 9:26

Sennin píše:K Iaidó - bavilo mě to, bral jsem to jako skvělou relaxaci, ale nikdy jsem nikomu netvrdil, že je to bojové umění pro praktický život, samozřejmě není a nebude...

Ještě k tý relaxaci... ta myšlenka má by měla asi být spíš o soustředění se na "imaginárního" protivníka... tedy vžití se do bojové situace...

...na relaxaci/odpočinek bych to tolik neviděl.

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Sennin » pon 24. kvě, 2004 9:32

Patriku,

to už není diskuze, co mají společného bojové umění! To, co mají společného jsem již popsal...

...Tvé poslední příspěvky jsou Tvou obhajobou toho, co děláš Ty, tj. tradiční budžucu - já se snažil diskutovat, co je společného na všech bojových uměních a to jsem popsal, Ty ses mi to snažil vyvrátit a stočil jsi problém na tradice, staré Japonsko ap.
O to mi vůbec nešlo... z mé strany se domnívám, že jsem několikrát na úvodní otázku odpověděl, teď by měla být řada na ostatních :wink:

...zkus sae vrátit zpět k úvodu :lol:
Marek Pszczolka
Jeet Kune Do CZ
Sennin
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Sennin » pon 24. kvě, 2004 9:35

patrik píše:

Ještě k tý relaxaci... ta myšlenka má by měla asi být spíš o soustředění se na "imaginárního" protivníka... tedy vžití se do bojové situace...

...na relaxaci/odpočinek bych to tolik neviděl.

Patrik

...dodatek (sorry) ...pro mě bylo iaidó opravdu relaxací, zejména po cvičení a učení JKD - byl to nádhernej protipól a já fakt při cvičení s katanou relaxoval :)
Marek Pszczolka
Jeet Kune Do CZ
Sennin
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Picard » pon 24. kvě, 2004 9:36

Sennine jsi mimo (bez urazky) - to, ze nektere bojove umeni se nehodi pro dnesni poulicni boj, jako treba Iaido, nebo patrikovo strileni z musket (tohle bych si chtel nekdy zkusit :-) a spoustu dalsich, prece neznamena ze to neni bojove umeni! Tohle je velmi omezeny pohled.

Samozrejme, ze to je bojove umeni - umeni boje - s mecem, nebo treba tou musketou.

Pokud by ciste hypoteticky doslo na pouziti vyse zmineho (hypoteticky, protoze dnes s sebou mec ani musktetu samozrejme nikdo nenosi), tato BU by byla samozrejme PLNE FUNKCNI a zkoncilo by to nejspis velmi nehezky rozsekanou mrtvolou, pripadne s clovekem hodne velkou dirou v brise. Toto vsak neni duvod proc tyto BU delame, muskety ani mece s sebou nenosime i kdyz si to mozna nekteri mysli, takovi magori zase nejsme.

Zaverem k tematu :) Bojva umeni maji IMHO spolecneho prave ten boj. A rekl bych ze nic jineho.
Picard
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » pon 24. kvě, 2004 9:39

to už není diskuze, co mají společného bojové umění! To, co mají společného jsem již popsal...

...Tvé poslední příspěvky jsou Tvou obhajobou toho, co děláš Ty, tj. tradiční budžucu - já se snažil diskutovat, co je společného na všech bojových uměních a to jsem popsal, Ty ses mi to snažil vyvrátit a stočil jsi problém na tradice, staré Japonsko ap.
O to mi vůbec nešlo... z mé strany se domnívám, že jsem několikrát na úvodní otázku odpověděl, teď by měla být řada na ostatních :wink:

...zkus sae vrátit zpět k úvodu :lol:

Mno já mám pocit, že jsem se pokoušel vysvětlit Ti, že nemají společný základ... a k tomu jsem se dostal i srovnáváním toho, co dělám...

Patrik

Ohledně relaxace s "katanou"... mě se to iaitó při cvičení docela pronese a to je lehčí než skutečný meč...
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » pon 24. kvě, 2004 9:44

Picard píše:Sennine jsi mimo (bez urazky) - to, ze nektere bojove umeni se nehodi pro dnesni poulicni boj, jako treba Iaido, nebo patrikovo strileni z musket (tohle bych si chtel nekdy zkusit :-) a spoustu dalsich, prece neznamena ze to neni bojove umeni! Tohle je velmi omezeny pohled.

souhlas

Picard píše:Samozrejme, ze to je bojove umeni - umeni boje - s mecem, nebo treba tou musketou.

souhlas

Picard píše:Pokud by ciste hypoteticky doslo na pouziti vyse zmineho (hypoteticky, protoze dnes s sebou mec ani musktetu samozrejme nikdo nenosi), tato BU by byla samozrejme PLNE FUNKCNI a zkoncilo by to nejspis velmi nehezky rozsekanou mrtvolou, pripadne s clovekem hodne velkou dirou v brise. Toto vsak neni duvod proc tyto BU delame, muskety ani mece s sebou nenosime i kdyz si to mozna nekteri mysli, takovi magori zase nejsme.

souhlas... s tím, že dneska schopnost ovládnutí těchto zbraní prostě nemůžeme zkoušet... proto to chce i nějakou tu sebekontrolu

Picard píše:Zaverem k tematu :) Bojva umeni maji IMHO spolecneho prave ten boj. A rekl bych ze nic jineho.

2xsouhlas... je to to ubližování lidem...

...a právě proto by tyto disciplíny měli dělat lidi morálně vpoho...

...jako jsem já :oops:

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Sennin » pon 24. kvě, 2004 9:54

Picard píše:

Sennine jsi mimo (bez urazky) - to, ze nektere bojove umeni se nehodi pro dnesni poulicni boj, jako treba Iaido, nebo patrikovo strileni z musket (tohle bych si chtel nekdy zkusit :-) a spoustu dalsich, prece neznamena ze to neni bojove umeni! Tohle je velmi omezeny pohled.

Samozrejme, ze to je bojove umeni - umeni boje - s mecem, nebo treba tou musketou.

Pokud by ciste hypoteticky doslo na pouziti vyse zmineho (hypoteticky, protoze dnes s sebou mec ani musktetu samozrejme nikdo nenosi), tato BU by byla samozrejme PLNE FUNKCNI a zkoncilo by to nejspis velmi nehezky rozsekanou mrtvolou, pripadne s clovekem hodne velkou dirou v brise. Toto vsak neni duvod proc tyto BU delame, muskety ani mece s sebou nenosime i kdyz si to mozna nekteri mysli, takovi magori zase nejsme.

Zaverem k tematu :) Bojva umeni maji IMHO spolecneho prave ten boj. A rekl bych ze nic jineho.

Jasně, že mají společný právě ten boj...to už jsem napsal dříve.

Asi jsem se špatně vyjádřil k "BOJOVÁ UMĚNÍ A BOJOVÉ CESTY" - já toto dost rozlišuji, ale nepopírám, že mají stejný základ a nepopírám, že jsou i plně funkční - u iaidžucu jsem si reálně vyzkoušel funkčnost meče (ne na lidech :) ) - necvičil jsem s iaitó, ale s pěkně ostrou, plně funkční replikou (dělána u nás!!!)

...otázky zazněly, odpovědi taky...nedělejme z komára velblouda - diskuse je na téma: Co mají bojová umění společné!
Marek Pszczolka
Jeet Kune Do CZ
Sennin
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na bojová umění a sporty obecně