Sennin píše:...hmmmm a PROČ BYS POU®ÍVAL TYČ PROTI BEZBRANNÝMU??? Ten, kdo Tě napadne zcela jistě není BEZBRANNÝ - chce Ti přece ublížit, třeba Tě chce i zabít!!!
Sennin píše:...nůž je nůž a meč je meč - bodnutí je bodnutí a seknutí je seknutí...nebo se snad mýlím???
Sennin píše:echt nebo neecht...žiješ snad ve středověku??? Připomínám, že na jiné diskuzi někdo poznamenal, že Andromeda žije asi v jiném světě! Není to podobné???
Sennin píše:Chceš říct, že přijdeš do dódžó, tam praktikuješ dvě, tři hodiny bojové umění, ale jakmile vyjdeš ven na ulici už nemáš bojové umění? Vracíš se z cvičení, v báglu máš tyč, bokken a kdoví co ještě, v parku pár chuligánů obtěžuje ženskou, ale protože nejsi v dódžó a venku není středověk, tak je obloukem obejdeš??? Nebo se alespoň o něco pokusíš...alespoň o NĚCO!
Sennin píše:Húl je pro Tebe prostředek seberozvoje. Pro Tvého protivníka to bude prostředek, kterým Ti rozbije hlavu...
Sennin píše:Rozdíl mezi Tebou a mnou - oba děláme bojové umění, ale já ho nedělám v dódžó...
Sennin píše:Patriku,
takže teď by chtělo asi další otázku: "Jaký je rozdíl mezi budó a budžucu?"
Protože Ty děláš budó... stejně jako tisíce dalších. Děláte to pro pochopení starých tradic a kultur, přináší vám to potěšení, ale nikdy vám to nepomůže v sebeobranné situaci (ani o to neusilujete) - já tento postoj respektuji a nikomu ho neberu - ALE NENÍ TO BOJOVÉ UMĚNÍ!!!
Bojové umění, jako umění boje a války (a ubližování) je a bude prioritně zaměřeno na BOJ, na aplikování v kritických situacích - to je to, o čem tady celou dobu mluvím - ty jsi jmenoval kjúdó, hódžucu a další, tyto v dnešní době už spíše chápeme jako Dó - Cesty - a to je i Cesta, kterou jdeš ty!
To, co jsem říkal už dříve, je pro mě platné - nepleť sem Dó
ukropcany píše:Dovolim si sem vlozit jedno prislovie, ktore rad uvadza p. Kosek (IT literatura) - kto neco umi, ten to dela, kto to neumi, ten to uci a kto neumi vubec nic, ten o tom pise... myslim, ze k tejto teme sa to vyborne hodi......totiz uz par krat som sa pytal sam seba, ze keby som vsetok tu straveny cas stravil cvicenim...
Sennin píše:Patriku, necháme si naši diskuzi na soukromou poštu, ne?
Sennin píše:Teď se vrhneme radši na turnaj HGKF ve Vršovicích, včera 23.5. od 10:00!!!
Kdo jste tam taky byli, pište své dojmy!!!
ukropcany píše:Dovolim si sem vlozit jedno prislovie, ktore rad uvadza p. Kosek (IT literatura) - kto neco umi, ten to dela, kto to neumi, ten to uci a kto neumi vubec nic, ten o tom pise... myslim, ze k tejto teme sa to vyborne hodi......totiz uz par krat som sa pytal sam seba, ze keby som vsetok tu straveny cas stravil cvicenim...
patrik píše:Sennin píše:Patriku, necháme si naši diskuzi na soukromou poštu, ne?
Jak myslíš, já Ti jenom - jako poslední příspěvek k Tvému dělení na bojové umění a zbytek nabídnu tento textík...
Je to úvod k jednomu článku jednoho pána, který cvičí pouze "budó"
"Je důležité si všimnout toho, že v textu se přípony -dó (cesta) a -džucu (umění nebo technika) používají japonským stylem, tzn. tak, že se mezi nimi nedělá žádný významný rozdíl. Autor věří, že to nejsou dva odlišné prvky, ale naopak dva aspekty jednoho celku. Je to ten celek, který je někdy označován jako budó a jindy budžucu. Autor užívá terminologii typickou pro klasické umění, avšak zde můžeme najít také užití jiných výrazů, které se užívají při diskusi o moderním budó. Jeho komentáře jsou nasměrovány tak, aby pokryly obě tyto části."
Celý text je tady, kdyby ses chtěl poučithttp://www.tenshin.cz/clanky/ucidaci_a_sidaci.htm
Ten samý pán komentuje pouhý rozdíl v úchopu hole (normálně x opačně) tak, že tištěná verze zabírá víc než dvě stránky...
... a komentuje to proto, aby ten úchop fungoval, tedy aby technika fungovala...
Sám si mi napsal, žes cvičil iaidó, považuješ ho za něco jiného než bojové umění?
Sennin píše:Teď se vrhneme radši na turnaj HGKF ve Vršovicích, včera 23.5. od 10:00!!!
Kdo jste tam taky byli, pište své dojmy!!!
Hladík mě nezajímá, nerozumím tomu, co cvičí... ale překvapuje mě, že by Ti mohl vadit - když je ze stejné rodiny... nic ve zlém![]()
Patrik
Sennin píše:K Iaidó - bavilo mě to, bral jsem to jako skvělou relaxaci, ale nikdy jsem nikomu netvrdil, že je to bojové umění pro praktický život, samozřejmě není a nebude...
Sennin píše:...nenapsal jsem, že mi Hladík vadí...jasně, že patří do té velké rodiny, jako všichni, ale to, co dělá neschvaluji, nelíbí se mi, že lže a podvádí, ale osobně je mi volný
Sennin píše:K Iaidó - bavilo mě to, bral jsem to jako skvělou relaxaci, ale nikdy jsem nikomu netvrdil, že je to bojové umění pro praktický život, samozřejmě není a nebude...
patrik píše:Sennin píše:K Iaidó - bavilo mě to, bral jsem to jako skvělou relaxaci, ale nikdy jsem nikomu netvrdil, že je to bojové umění pro praktický život, samozřejmě není a nebude...
Ještě k tý relaxaci... ta myšlenka má by měla asi být spíš o soustředění se na "imaginárního" protivníka... tedy vžití se do bojové situace...
...na relaxaci/odpočinek bych to tolik neviděl.
Patrik
Protože Ty děláš budó... stejně jako tisíce dalších. Děláte to pro pochopení starých tradic a kultur, přináší vám to potěšení, ale nikdy vám to nepomůže v sebeobranné situaci (ani o to neusilujete) - já tento postoj respektuji a nikomu ho neberu - ALE NENÍ TO BOJOVÉ UMĚNÍ!!!
to už není diskuze, co mají společného bojové umění! To, co mají společného jsem již popsal...
...Tvé poslední příspěvky jsou Tvou obhajobou toho, co děláš Ty, tj. tradiční budžucu - já se snažil diskutovat, co je společného na všech bojových uměních a to jsem popsal, Ty ses mi to snažil vyvrátit a stočil jsi problém na tradice, staré Japonsko ap.
O to mi vůbec nešlo... z mé strany se domnívám, že jsem několikrát na úvodní otázku odpověděl, teď by měla být řada na ostatních![]()
...zkus sae vrátit zpět k úvodu
Picard píše:Sennine jsi mimo (bez urazky) - to, ze nektere bojove umeni se nehodi pro dnesni poulicni boj, jako treba Iaido, nebo patrikovo strileni z musket (tohle bych si chtel nekdy zkusita spoustu dalsich, prece neznamena ze to neni bojove umeni! Tohle je velmi omezeny pohled.
Picard píše:Samozrejme, ze to je bojove umeni - umeni boje - s mecem, nebo treba tou musketou.
Picard píše:Pokud by ciste hypoteticky doslo na pouziti vyse zmineho (hypoteticky, protoze dnes s sebou mec ani musktetu samozrejme nikdo nenosi), tato BU by byla samozrejme PLNE FUNKCNI a zkoncilo by to nejspis velmi nehezky rozsekanou mrtvolou, pripadne s clovekem hodne velkou dirou v brise. Toto vsak neni duvod proc tyto BU delame, muskety ani mece s sebou nenosime i kdyz si to mozna nekteri mysli, takovi magori zase nejsme.
Picard píše:Zaverem k tematuBojva umeni maji IMHO spolecneho prave ten boj. A rekl bych ze nic jineho.
Picard píše:Sennin píše:Patriku,
Sennine jsi mimo (bez urazky) - to, ze nektere bojove umeni se nehodi pro dnesni poulicni boj, jako treba Iaido, nebo patrikovo strileni z musket (tohle bych si chtel nekdy zkusita spoustu dalsich, prece neznamena ze to neni bojove umeni! Tohle je velmi omezeny pohled.
Samozrejme, ze to je bojove umeni - umeni boje - s mecem, nebo treba tou musketou.
Pokud by ciste hypoteticky doslo na pouziti vyse zmineho (hypoteticky, protoze dnes s sebou mec ani musktetu samozrejme nikdo nenosi), tato BU by byla samozrejme PLNE FUNKCNI a zkoncilo by to nejspis velmi nehezky rozsekanou mrtvolou, pripadne s clovekem hodne velkou dirou v brise. Toto vsak neni duvod proc tyto BU delame, muskety ani mece s sebou nenosime i kdyz si to mozna nekteri mysli, takovi magori zase nejsme.
Zaverem k tematuBojva umeni maji IMHO spolecneho prave ten boj. A rekl bych ze nic jineho.
Zpět na bojová umění a sporty obecně
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků