©pinavé prádlo&Slavní mistři vychovávají žáky vysoké úro

nespecializované diskuzní fórum, zabývající se problematikou bojových umění a sportů obecně

Příspěvekod pavela » pát 02. bře, 2007 14:02

m,yslím si že největší problém,proč zápaďák nepochopí vnitřní styl je: 1. problém jazyka. (například, číňan řekne Song a číňan žák ví zcela jasně co to znamená. než to pochopí zápaďák, trvá to 10 let, nebo taky vůbec, všechny překlady nevystihují přesně podstatu slova) 2.problém s tím související, všeobecného vlivu okolí, vedoucího k pochopení věcí jiným způsobem, než by to chápal zápaďák. 3. Problém mistrů, buď to neumí a balamutí žáka, nebo to umí a buď balamutí žáka, nebo se poctivě snaží ho to naučit ale vzdávají to, když prostě není žádný pokrok. A těch důvodů bude víc, sorry musím kojnčit tak až zítra...
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod jeikob » pát 02. bře, 2007 15:18

No proč by zapadák neměl pochopit vnitřní styl.Zaleží jak kdo.Napadla mne taková myšlenka asi mi za to plno lidí nasype popel na hlavu.
kdysi jsem si koupil takovou knížku o taichi a pravda moc moudrej jsem z toho nebyl. Pozdeji jsem videl film myslím drunken taichi se to jmenuje taková ztřeštenost z donnie yenem a je tam taková dlouhá pasáž jak ten legrační dědek ho učí a vysvetlujemu principy taichi a přijde mi to tam názornější než v té sofistikované knížce.To samé pak ve filmu taichi master ta scena s tím rotujícím panákem tu podstatu přeci nadherně vystihuje. nebo princip stylu wing chun je krásně vysvetlenej ve filmu wariors two či v prodigal son.Jistě to kung fu je filmové ale podstata tam je a pak tam také je ta treningová čast ,která ukazuje že hrdina aby zvládl to kung fu musí tvrdě trénovat. U vnitřních stylu pochopení principu je jedna věc a druhá je umět se to naučit tak,aby to fungovalo.
No mne třeba je jasný a díky you tube si umím predstavit jak jednotlivý techniky fungujou,jenže ty aplikace jsou často predvadený na takzvaně připraveném partnerovi.Wing chun ci hun car nebo cholai fut ci karate si
dovedu predstavit jak funguje dynamicky v živém boji. Kdežto taichi či bagua moc né.
jeikob
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod luen » sob 03. bře, 2007 14:54

jeikob píše:No proč by zapadák neměl pochopit vnitřní styl.Zaleží jak kdo.Napadla mne taková myšlenka asi mi za to plno lidí nasype popel na hlavu.
kdysi jsem si koupil takovou knížku o taichi a pravda moc moudrej jsem z toho nebyl. Pozdeji jsem videl film myslím drunken taichi se to jmenuje taková ztřeštenost z donnie yenem a je tam taková dlouhá pasáž jak ten legrační dědek ho učí a vysvetlujemu principy taichi a přijde mi to tam názornější než v té sofistikované knížce.To samé pak ve filmu taichi master ta scena s tím rotujícím panákem tu podstatu přeci nadherně vystihuje. nebo princip stylu wing chun je krásně vysvetlenej ve filmu wariors two či v prodigal son.Jistě to kung fu je filmové ale podstata tam je a pak tam také je ta treningová čast ,která ukazuje že hrdina aby zvládl to kung fu musí tvrdě trénovat. U vnitřních stylu pochopení principu je jedna věc a druhá je umět se to naučit tak,aby to fungovalo.
No mne třeba je jasný a díky you tube si umím predstavit jak jednotlivý techniky fungujou,jenže ty aplikace jsou často predvadený na takzvaně připraveném partnerovi.Wing chun ci hun car nebo cholai fut ci karate si
dovedu predstavit jak funguje dynamicky v živém boji. Kdežto taichi či bagua moc né.

:D joj ... ja bych byl opatrnej s tim "CHAPANIM" neceho na zaklade filmu atd ... Jeste jsem se s necim takovym NIKDY nesetkal ... neco jineho je, ze si nekdo mysli, ze to chape ... Ale v tom je obrovsky rozdil!
Mit natrenovano ..., mit odbouchano ..., prakticky byt schopen fungovat ... znamena chapat!!! Naopak nikdy nic! Muzes se domnivat, muzes mit fantasy predstavy, ale chapat sotva!
Jan Novák
Wing Cheun Kyun Seut / 詠春拳術
http://www.facebook.com/wingcheun
http://www.youtube.com/user/cfwckt
+420608172785

Pro ty, kdo bojují, má život jinou příchuť než pro zbabělce!
luen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod jeikob » sob 03. bře, 2007 15:43

Já to špatně vysvetlil.Dám příklad pujčil jsem si knížku o taichi a první co se človek dočte jsou stati o tom jak cirkuluje čchi a ruzný taoistický teorie a tech cviku zase delejte to tak,aby cirkulovalo čchi a podobne.Kdežto v tom filmu ten dedek nazorně predvede,že když někdo utočí použij jeho sílu bud se jí podvol ,nebo využij rotační energie.
Nebo přeci v prodigal synovy jak se začne učit.Tak tam jsou přeci vysvetlený zakladní principy wing chun. Centralní linie,vstupovaní do utoku soupeře,uder v pohybu,nízký kopy kvuli rovnováze,současný krytí a utok.Je jasný že ty techniky a boje jsou dělaný filmove. A každej druhej film má tu náročnou treningovou pasáž,tedy to odboucháno.A nemužu si pomoct ale často tam je víc pravdy než v ruzných knihách náborových propagacích a uvahách o BU ,který se prezentujou v zapadním světě. Hrdina toho moc neumí chce se pomstít tedy bojovat!!!musí najít učitele,tvrdě cvičit a až pak je mistr.Tady se často prezentuje Bu jako ,že se sice naučíte bojovat ,ale hlavní cíl je,že vaše duše vyplyne do prázdna a stanete se bušido a podobně
jeikob
mistr diskutér
mistr diskutér

.

Příspěvekod luen » sob 03. bře, 2007 16:44

Neber to osobne, ale NE. To, ze ti neco znelo logicky a dejme tomu, ze to nejak zapadlo do tve mozaiky o BU opravdu jeste neznamena, ze chapes! Jak jsem napsal kazde chapani musi jit ruku v ruce s praktickym umem ... jinak nejde o chapani, ale o predstavovani si toho, ze to chapu ... A TO JE ROZDIL.

Bohuzel v kung fu si vetsina lidi "vystaci" s tou teorii a podle toho to take vypada :wink: Proto tady cas od casu nekomu oponuji ... jen slova, prazdna slova, poucky, chytraceni, teorie ... 99% kung fu jen zvasty! Kde neni um, tam jsou vzdy jen slova.

Kung fu je predevsim drina, pot, kazen, sebezapreni .... Ne prostredek k tomu jak byt zajimavej, obdivovanej ... Uvadet v uzas muze nekdo, kdo neco umi ne vsak ten kdo mluvi o tom, ze nekdo neco kdysi umel ...

Na kung fu chodi casto lidi, kteri si mysli, ze tady se to nauci bez potu a driny ... nenene jako na boxu, thai boxu ... vsude je to o poctivosti a o drine. Ne o tom, ze si nekdo neco precte, koukne na video, pohoni energii a bude cekat az "to" prijde!

Nevim jestli mi rozumis, ale staci makat ... pochopeni se dostavi ... opacne je vysledek v risi scifi!!!
Jan Novák
+420608172785

luen
mistr diskutér
mistr diskutér

.

Příspěvekod luen » sob 03. bře, 2007 17:11

double :(
Jan Novák
+420608172785

luen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod jeikob » sob 03. bře, 2007 17:15

Ale jo naprosto souhlasím.Jen jsem chtel říct,že někdy je víc moudra v blaznivím filmu než v ruznejch knihách a člancích. A to že je nejaká dovednost dřina to vím moc dobře. Karate sem cvičil nějaký čtyři roky a stejně sem měl pocit ,že umím prd .Ale deset let jsem jezdil na skateboardu a snowboardu skoro každej den sem byl na prkně.A ty první roky clovek padá učí se ty triky a po těch pěti letech najednou s tím prknem clovek sroste někdy sem měl až pocit,že mi to jde líp než chuze a když se učíš novou věc tak už víš o co jde a prakticky se to naučíš hned.
Nemyslím že chápu a vím o co třeba jde ve wing chun. ale tuším ty principy mi nejsou zas tak tajemný
jeikob
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod luen » sob 03. bře, 2007 18:54

jeikob píše:Nemyslím že chápu a vím o co třeba jde ve wing chun. ale tuším ty principy mi nejsou zas tak tajemný

JJ zadne tajemnosti, jsou srozumitelne a jasne, ale ... uvidis az prijdes, ze je to jinak nez si myslis ted! Jedna vec je kvetnata cinstina + jeji preklad a druha vec je obsahnout vse co tim bylo mysleno. Ty principy jsou jen slovni zkratky mnoha napadu ... par jich je srozumitelnych, par vubec, nektere si dokonce protireci ... atd...
Jan Novák
+420608172785

luen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod JRup » sob 03. bře, 2007 19:23

Film je hrubým obrysem procesu, že něco někam směřuje. Ale je to zpravidla velmi zidealizovaná pohádka o BU v 90 minutách toho co trvá 10 a více let.

Problém knih (i když knihy za to nemohou) je to, komu jsou určeny a kdo je čte. Pokud je to opravdu dobrá kniha o nějakém sofistikovaném stylu, pak ji člověk může částečně pochopit po 5 či 10 nebo více letech každodenního cvičení.
JRup
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod jeikob » sob 03. bře, 2007 20:09

No nežiju v iluzi ,že film je realita:)Ale zrovna v pohádkách a mýtech je často zakodovaná určitá pravda a často i ponaučení.
jeikob
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Mantis » ned 04. bře, 2007 14:27

Jen bych chtěl připomenout, k té dřině a potu (neodiskutovatelně), že pokud s tím ruku v ruce nejde teorie, pak vlastně nelze cvičit tradiční BU, ale spíše nějaký svůj , osobní "styl". Teorie je jedna věc a praxe je uvádění této teorie do života. Nebudu se bavit o zálkadní fyzické přípravě, i když i tal lze dělat dobře a špatně (dobře a špatně je většinou to samé jako teorie a praxe). Vědět CO a vědět JAK, je minimálně stejně důležité, jako trávit tím JAK dlouhý čas v potu tváře.

I když film je film, souhlasím s tím, že mnohdy je tam i co vidět - to totiž nezáleži na filmu, ale na kvalitě jeho obsazení a režii. Jestli se chce někdo naučit něco z the Best karate od Van Dameho hmmm, hodně štěstí, jestli by se chtěl ale něco naučit třeba o Wing Chun právě ze zmiňovaných filmů, myslím, že tam najde mnohem více, co vy na to? O tom, že v knihách je mnohdy houby a i dobrý film řekne více, co takhle Hladíkova Hung Gar kniha.... mám několik filmů, kde se o tomto stylu dozvím více, i když je to film....¨

Mantis
Mantis
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod jeikob » ned 04. bře, 2007 16:21

Asi takhle to také myslím. Napadla mne otázka na lidi co se věnují kung fu. Proč se věnujete zrovna kung fu a případne danému stylu a co vás k tomu inspirovalo?
jeikob
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Riverman » ned 04. bře, 2007 18:21

"Teorie je velitel, praxe vojaci" - Leonardo DaVinci..teorie boj.umeni a praxe boj. umeni, jedno bez druheho se dlouhodobe neobjede
"Je lepší každý den udělat pět kliků, než každý den neudělat patnáct."
Riverman
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod jeikob » ned 04. bře, 2007 18:41

Riverman píše:"Teorie je velitel, praxe vojaci" - Leonardo DaVinci..teorie boj.umeni a praxe boj. umeni, jedno bez druheho se dlouhodobe neobjede

ale každý velitel začínal jako voják a vetšinou zakladním pochodovým cvičením a obsluhou zbraně:))
jeikob
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Mantis » ned 04. bře, 2007 19:22

Pěkně jste se shodli, armáda bez velitele je k ničemu. Ale mezi námi, kde už jsou doby, kdy velitel šel od vojína? Co takhle známosti, úplatky, školy :wink:
Mantis
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod sun » ned 04. bře, 2007 19:32

pavela píše:m,yslím si že největší problém,proč zápaďák nepochopí vnitřní styl je: 1. problém jazyka. (například, číňan řekne Song a číňan žák ví zcela jasně co to znamená. než to pochopí zápaďák, trvá to 10 let, nebo taky vůbec, všechny překlady nevystihují přesně podstatu slova) 2.problém s tím související, všeobecného vlivu okolí, vedoucího k pochopení věcí jiným způsobem, než by to chápal zápaďák. 3. Problém mistrů, buď to neumí a balamutí žáka, nebo to umí a buď balamutí žáka, nebo se poctivě snaží ho to naučit ale vzdávají to, když prostě není žádný pokrok. A těch důvodů bude víc, sorry musím kojnčit tak až zítra...

Nemyslím, že zrovna příklad "song" je ten pravý. Smysl slova song hledají všichni nejen západáci. Myslím, že to byl právně mistr Tung Yingchieh, žák Yang Chengfu, který na dotaz, co je nejdůležitější v taijiquan řekl, že "song". A že i po tolika letech praxe, stále hledá, co to přesně znamená. Jak se mohou západáci naučit něco, když se ani dva lidi nejsou schopni dohodnout na tom, co to vlastně znamená naučit se vnitřní styl. I když se někdo něco z toho naučí, stejnak nepřesvědčí ty druhé, že to je zrovna tohle, protože ti druzí budou mít jiný názor. Prostě pokud se to někdo rozhodne naučit a bude se mu dařit, tak se to o něm asi nikdo nedoví, protože se uzavře a nebude zbytečně plýtvat energií. A o úspoře a kultivaci energie je vnitřní styl především.
sun
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Yvan » pon 05. bře, 2007 9:13

ad) Proč zápaďák nepochopí vnitřní styl

Myslí se tím zápaďák, který hledá důvody, proč nepochopí vnitřní styl?
Yvan
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod irzounek » pon 05. bře, 2007 10:42

Yvan píše:ad) Proč zápaďák nepochopí vnitřní styl

Myslí se tím zápaďák, který hledá důvody, proč nepochopí vnitřní styl?

:lol: :lol: :lol: :wink:
Ivan Rzounek

Ivan Rzounek's WingChunKuen Research
www.wing-chun.cz
Facebook - https://www.facebook.com/ivanrzounekwingchun
irzounek
mistr diskutér
mistr diskutér

Tohle jsem napsal k tématu Shi De Lon klukům ze Slovenska

Příspěvekod pavela » sob 26. kvě, 2007 16:19

Bratři na Slovensku, hlásím se vám z velké slavnosti v ¦aolinském klášteře, která stále probíhá, na které se sešli všichnni opati nejslavnějších klášterů v provincii Henan(Da Xiang guo Si, Bai Ma Si atd...) protože jsem se na serveru www.bojovaumeni.cz vyjádřil o panu Shi De Lon, v tom smyslu, že je podvodník na první pohled, a bylo mi za to vynadáno., ověřil jsem v ©aolinském klášteře u mých mistrů, mnichů 31 generace, Shi De Shui, Shi De Yuan a Shi de Tong, kteří jsou nezpochybnitelně skuteční ©aolinští mniši a žáci starého opata Su Xi a dozvěděl jsem se následovné, Shi De Lon(Správně dle čínských znaků Shi De Long ) občanským jménem Tony Leung, povoláním druhořadý hongkongský herec je skutečně podvodník non plus ultra. Opat Su Xi měl dva žáky mnišského jména Shi De Long , jeden z nich bydlí v Pekingu (u toho se neshoduje poslední slovo, jen se stejně vyslovuje) a druhý SHODNEHO jména se jmenuje občanskýmn jménem Xu Qing Long(徐勤龙), nikoliv Tony Leung (tedy příjmení Liang).Takže pravá Shi De Long je osoba jiné totožnosti než Tony Leung. O tomto se dá přesvědčit na stéle u hrobu opata Su Xi. Tohoto pana Tony Leung nikdo z přítomných mnichů 31 generace nezná a jejich komentář je, že vyfotografovat s opatem Su Xi se jezdily stovky osob a mezi jinými i mnoho podvodníků, kteří foto využili k oblbování lidí.. Takže kluci Slovenský, nevěřte všemu, co o sobě kdekdo nakecá. ne každý kdo něco tvrdí mluví pravdu. Ale pokud někdo předvádí to co Tony Leung, pak je podvodník a ostuda ©aolinu na 100%. Ze šaolinského kláštera zdraví mnich 32 generace Shi Xing Bao(Pavela) PS: dám sem fotky, jen co bude chvilka času, slavnostní zahajovací ceremoniál byl super.
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pm » sob 26. kvě, 2007 16:55

napis clanek!
pm
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na bojová umění a sporty obecně