JU-JITSU

aikidó, aikidžucu, džúdó,džúdžucu, iaidó, karate, kempó, kendó, kjúdó, kobudó, nindžucu, sumó...

Moderátor: Picard

Příspěvekod Makoto » úte 20. bře, 2007 9:58

zm píše:To je pravda, ale s tím technickým dozorem Yamaue senseie to přeháníš, dozoruje vám jen Yamaue aikijutsu. V modern arnis a graplingu a sebeobraně žen apod, co všechno děláte, vás nechává dělat všechno i ty vaše pi...viny, když použiju Tvá slova.

Aha a jak je mozne, ze dostal 3.dan jiujitsu od sokeho?
:idea:
Jarda Kolcun
Bojovky.info

"It's not how much you can hurt a person in an altercation, but how little you can hurt a person and still control him" Wally Jay
Makoto
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod zm » úte 20. bře, 2007 10:08

Makoto píše:
zm píše:Položená otázka je opravdu řečnická. V ČR se bohužel v mnoha případech cvičí jujutsu, jujitsu, jiujitsu, ju-jutsu, ju-jitsu, jiu-jitsu jako kombinace judo, karate a aikido (ty starší tzv."neupgradované" školy, kluby oddíly), bohužel je tomu tak třeba i v Rakousku v rámci ÖJJB (Österreichische Jiu Jitsu Bund). Anebo třeba i jako kombinace wing-tsun, modern arnis, grapling (to zas ty tzv."upgradované" školy, kluby, odddíly) - prostě móda jede. Co je funkční? Téměř všechno - pokud se to člověk dobře a hlavně správně !!! naučí, a ne jen po vyzkoušení si 2-3x, nepochopení, "nezvnitřnění", neabsorbování, nezažití, prostě nepoznání toho to odhodit pryč jako příliš složitou hračku, která bolí špatným použitím. Uchopte meč za čepel a zkuste rukojetí něco přeseknout, taky ten meč zahodíte, jako shit, aniž byste s pořezanýma rukama a celou makiwarou přemýšleli, proč to tak je a vyzkoušeli ten meč uchopit obráceně.
[/u]

Panove, ja to stale jeste nechapu, omlouvam se, asi dnes nemam svuj den - co je spatneho dale rozvijet naucene? Znamena to, ze dojde k znehodnoceni nauceneho? Ne, pouze je to zaklad k dalsimu rozvoji. Drive se ucilo, ze zeme je placka, na zaklade techto udaju o tom zacali nekteri lide pochybovat a ted vime, ze je to koule. Proc se tolik branite zmene, kdyz v jinych oblastech dochazi stale k novym poznatkum z novymi informacemi? Samozrejme, ze se i zde objevi hafo podvodniku, jako je to i ve vede, technice, proste kdekoliv. Ale hazet to hned vsechno to jednoho pytle?
Proc tak tvrdosijne verite na jedne strane funkcnosti technik vyucovane beze zmeny od revoluce Meiji, ale na druhe strane se branite konzultovat sve techniky s jinymi skolami? Jaky cil sledujete? Chcete chranit odkaz nebo udrzet system zivotaschopny? Napriklad zminovane Hakko ryu je skvele pro lidi, kteri chteji proniknout do sveta pak. Je neuveritelne jakym ruznym zpusobem to ti kluci umi :-) Ale jak to aplikovat v realu? Zkouseli jste to? Chranice, prilba, suspik a jedeeeem. Jak probiha sparring? A je tam sparring? Opet - nechci se skutecne opirat do konkretniho stylu, jen dost dobre nechapu, proc se priznivci koryu tak brani konzultaci s jinymi skolami (maximalne se sejdou kluby cvicici stejny styl z ruznych mest, zasparuji, poplacaji po ramenou, ze jim to funguje a na ulici pak po setkani s boxerem zaziji nejvetsi prekvapeni od doby, kdy jim rekli, ze Jezisek neexistuje....) Take nejsem priznivce rychlokvasek typu, ze dvakrat navstivim seminar a hned jsem osobni zak a uz rozumim vsem aspektum a dokazu vybrat, co je nejlepsi. A hura na dalsi seminar, ale...vetsinu skol proveri cas. Trochu mi to pripada jako by do urciteho roku byly lide nejchytrejsi a vse, co vymysleli, bylo dokonale. Pote uz to jsou rychlokvasky, przneni stylu a kdovico jeste....Eeeech :(

Nějak se mi ani nechce věřit, že jsi to napsal Ty. Na to se prostě nedá reagovat než položt otázku - CO JE TO REÁL? Já osobně třeba chrániče, přilbu a suspik za reál nepovažuju. Ani hmotnostní kategorie, ani chycení se za pletivo klece, ani ručník v kleci nebo v ringu. CO TO TEN REÁL KURVA JE? Může mi to někdo vysvětlit? Je to snad jako Yeti? Nikdo ho neviděl, ale každej o tom mluví. Pro mě je to obyčejnej normální každodenní všední život. Práce, rodina, zábava. Na to všechno mě moje budo připravuje. Konflikty nevyhledávám a od té doby, co praktikuju, tak si konflikty nevyhledávají mě. Prostě se připravuju tak, abych pokud možno neselhal. A pokud selžu, tak abych to ustál.
zm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod zm » úte 20. bře, 2007 10:11

Makoto píše:
zm píše:To je pravda, ale s tím technickým dozorem Yamaue senseie to přeháníš, dozoruje vám jen Yamaue aikijutsu. V modern arnis a graplingu a sebeobraně žen apod, co všechno děláte, vás nechává dělat všechno i ty vaše pi...viny, když použiju Tvá slova.

Aha a jak je mozne, ze dostal 3.dan jiujitsu od sokeho?
:idea:

Jojo, zkoušky jsou jedna věc, ale co (neříkám jak) děláme se svými žáky, může být jiné. A já u těch zkoušek nebyl. Proti Matějovi vůbec nic nemám, rozhodně ho respektuju a těším se na seminář v Břeclavi, snad se tam uvidíme. Dojedeš s Matějem? Mohli bychom pokecat.
zm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Makoto » úte 20. bře, 2007 10:17

zm píše:Můj učitel řekl: "Narodili jsme se jako žáci a jako žáci zase zemřeme". Není to nádhera?

Presne tak predsedo, lip bych to nerekl :-)
Jarda Kolcun
Bojovky.info

"It's not how much you can hurt a person in an altercation, but how little you can hurt a person and still control him" Wally Jay
Makoto
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Gino » úte 20. bře, 2007 10:27

zm píše:
Gino píše:Krom toho ja nikdy necvicil koryu jujutsu, jakekoli. Jednoduse proto, ze v CR neni.

Netvrďte něco, o čem si nejste jisti. Je např. známo, že v Katori shintoryu (a to koryu je, ať si kdo chce, co chce říká) jsou i techniky beze zbraně a to jujutsu zcela určitě je. Zeptejte se toraa.

Tady jsem to neupresnil, mel jsem na mysli nejakou komplet skolu jako jsem napriklad zminil tu v LND (Hontai Yoshin ryu). Takze co se tyce Katori Shinto ryu a jeho soucasti, jiste, ale neni to to, co jsem mel na mysli. Jinak v poradku - o Hakko ryu v Brne da se rict vim (nejste vy z tama?). EDIT: jasne, ze jste :) Nedovtipil jsem se hned.
Jsem rad, ze se ve zbytku shodneme. Preji prijemny den. Makotovi odpovidat nebudu, protoze jste to udelal za me :wink:
Naposledy upravil Gino dne úte 20. bře, 2007 10:32, celkově upraveno 1
Tomáš Pekárek
Gino
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod zm » úte 20. bře, 2007 10:29

Tak co je ten reál? Nikdo neví?
Ale každej dokáže říct "to není reál, reál je to, co dělám já". Každej se holt připravuje po svým. A není třeba přitom hanět ty ostatní, co to nevyznávají. Proto je ta různorodost stylů, škol apod. Vlado Schmidt kdysi řekl: "Když na mě někdo zaútočí, musím odpovědět tak, aby si do konce života pamatoval, že to neměl dělat." To přece shrnuje všechno, ne? Já ještě k tomu dodávám: "To do konce žiovota taky může trvat i jen třeba zlomek sekundy, že." A je jedno, jak toho dosáhnete, jestli cvičením kata, kihonwaza, henkawaza, randori, kakarigeiko nebo drilem, sparringem, meditací. To jsou jen různé metody. V boji každý bojuje, jak může, vždy ale co to dá. Někdy zklame, strach, tréma, moment překvapení, ... , ale musí být svý stylem, školou, učitelem, mistrem, instruktorem připraven i tu porážku snést, pokud tedy nejde přímo o život (v případě suspiku, helmy, apod. určitě ne). Ale i v případě smrti je důležité být na tu sviňu připravenej. Tak o co jde, je to jen hra na reál, jako všechno cvičení, možná jen trochu ega ubyde, ale to neuškodí nikomu. Přece jen je v nás příliš ohleduplnosti a tolerance na to, aby přežil jen ten nej...
zm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Makoto » úte 20. bře, 2007 10:31

zm píše:Nějak se mi ani nechce věřit, že jsi to napsal Ty. Na to se prostě nedá reagovat než položt otázku - CO JE TO REÁL? Já osobně třeba chrániče, přilbu a suspik za reál nepovažuju. Ani hmotnostní kategorie, ani chycení se za pletivo klece, ani ručník v kleci nebo v ringu. CO TO TEN REÁL KURVA JE? Může mi to někdo vysvětlit? Je to snad jako Yeti? Nikdo ho neviděl, ale každej o tom mluví. Pro mě je to obyčejnej normální každodenní všední život. Práce, rodina, zábava. Na to všechno mě moje budo připravuje. Konflikty nevyhledávám a od té doby, co praktikuju, tak si konflikty nevyhledávají mě. Prostě se připravuju tak, abych pokud možno neselhal. A pokud selžu, tak abych to ustál.

Pozor - nerekl jsem, ze chranice bla bla bla jsou real. Kdyz, tak jsem napsal, ze chranice, atd jsou nejblize k nacviku realneho konfliktu. Chranice ani nemohou byt real, protoze se clovek v chranicich chova sice lepe nez pri nacviku techniky typu ty me kopnes sem, ale kdyby jsi kopnul vice, tak ja se urcite predklonim a ty muzes provest tohle a to uz by me zabilo.
Presto reaguje malicko jinak nez kdyby to bylo na ulici. Silu uderu a kopu castecne pohlti chranice a pak se stava, ze zatimco na ulici das primej direkt do tvare a vyvolas tim urcitou reakci (hlava se zakloni, nos zacne krvacet, apod.) tak v prilbe clovek zatrepe hlavou a jde dal. Je to jen priklad, nechytejte me za slovo :-)
Prisli jsme na to, kdyz jsme se zacali mastit v obleku. Najednou se z manika stal terminator a nevnimal udery ci kopy, takze fakticky takovy pohyblivy boxovaci pytel. Musel se tedy naucit byt spravny utocnik a reagovat tak, jako by na sobe chranice nemel. Diky tomu se clovek muze utrhnout z retezu a zkusit toho adrenalinu (coz prave dela NAIA a jeho kluci. Ja vim, ze jsem to tu uz psal, ale je to fakt dobry :-) Teprve tady zjisti clovek, jestli mu to funguje. Nedavno se mi stalo, ze me pri venceni psa (dalmatin, takze zadnej obranar :-) zastavil podnapilej Ukrajinec a asi jsem se mu nejak nelibill, protoze mi zacal vyhrozovat, ze mi urizne hlavu, povrazdi rodinu a podobne kecy. Drive bych bud preventivne zautocil (a dle zakona bych byl utocnik ja) nebo bych se z toho posral. Ted jsem si kontroloval vzdalenost a v duchu jsem premyslel, kam pujde prvni rana. A nejlepsi na tom je, ze ackoliv to bylo tak na vzdalenost kopu (blize jsem si ho nepustil), tak jsem byl v ramci moznosti klidny. A to je vysledek prave podobnych treninku. Aplikace treninku s chranici do REALU jak vysita. Takze zadnej yeti, ale priprava "na yetiho" ;-)
Jarda Kolcun
Bojovky.info

Makoto
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod zm » úte 20. bře, 2007 10:32

Gino píše:[ o Hakko ryu v Brne da se rict vim (nejste vy z tama?).
Jsem rad, ze se ve zbytku shodneme. Preji prijemny den. Makotovi odpovidat nebudu, protoze jste to udelal za me :wink:

Jo su z "tama".
zm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Makoto » úte 20. bře, 2007 10:33

zm píše: Jojo, zkoušky jsou jedna věc, ale co (neříkám jak) děláme se svými žáky, může být jiné. A já u těch zkoušek nebyl. Proti Matějovi vůbec nic nemám, rozhodně ho respektuju a těším se na seminář v Břeclavi, snad se tam uvidíme. Dojedeš s Matějem? Mohli bychom pokecat.

Mel bych dorazit, jestli me zena pusti ;-) Rad pokecam, paky v Hakko ryu jsou fakt vynikajici, snad je tam budes ucit, moc se za ne primlouvam :-)
Jarda Kolcun
Bojovky.info

Makoto
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod ingwe » úte 20. bře, 2007 10:46

jen tak na okraj pro upřesnění, v katori šintó rjů co cvičíme v brně se už džúdžucu necvičí. ztraceno v minulosti. poslední zbytky se zachovaly v kendžucu kata, ale to rozhodně není to džůdžucu o kterém mluvíte, pánové...

to ZM: a jinak by mně zajímalo, na loňském společném semináři v zubří(červen) jsi (pokud mě paměť nešálí) mluvil o Hakkó rjů jako o kórjů, ale co jsem si zjistil, tak Hakkó rjů vzniklo až před 2. světovou válkou, mohl bys pls tohle v krátkosti objasnit?
ingwe
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Makoto » úte 20. bře, 2007 10:46

zm píše:Tak co je ten reál? Nikdo neví?
Ale každej dokáže říct "to není reál, reál je to, co dělám já". Každej se holt připravuje po svým. A není třeba přitom hanět ty ostatní, co to nevyznávají. Proto je ta různorodost stylů, škol apod. Vlado Schmidt kdysi řekl: "Když na mě někdo zaútočí, musím odpovědět tak, aby si do konce života pamatoval, že to neměl dělat." To přece shrnuje všechno, ne? Já ještě k tomu dodávám: "To do konce žiovota taky může trvat i jen třeba zlomek sekundy, že." A je jedno, jak toho dosáhnete, jestli cvičením kata, kihonwaza, henkawaza, randori, kakarigeiko nebo drilem, sparringem, meditací. To jsou jen různé metody. V boji každý bojuje, jak může, vždy ale co to dá. Někdy zklame, strach, tréma, moment překvapení, ... , ale musí být svý stylem, školou, učitelem, mistrem, instruktorem připraven i tu porážku snést, pokud tedy nejde přímo o život (v případě suspiku, helmy, apod. určitě ne). Ale i v případě smrti je důležité být na tu sviňu připravenej. Tak o co jde, je to jen hra na reál, jako všechno cvičení, možná jen trochu ega ubyde, ale to neuškodí nikomu. Přece jen je v nás příliš ohleduplnosti a tolerance na to, aby přežil jen ten nej...

Nehanim, jen se ptam, jak lide, kteri cvici a drzi se koryu trenuji na situaci, kdy jde do tuheho. Nezlob se, ale reci typu: "vratim mu to tak, aby si to navzdy zapamatoval, nebo automaticky se prepnu do bojoveho modu a pak uz bude bojovat bojovnik uvnitr mne a ne ja, ci jsem pripraven bojovat na zivot a na smrt" a podobne mi prijde bez moznosti co neblize se priblizit situaci se vsemi aspekty s ni souvisejicimi, jako obelhavani sebe sama. Je to jako kdyby jsi pilotoval na simulatoru F-6 a automaticky predpokladal, ze kdyby te do ni posadili, zvladnes to automaticky stejne dobre.... Kdysi jsem cetl, ze snad statisticky 6 nebo 8 z 10 cernych pasu, ktere postavili na ulici a byli nuceni se branit, selhali. Ne technicky, ale psychicky. Zcepeneli, nebyli schopni reagovat nebo naopak reagovali prehnane. Protoze nikdy v podobne situaci nestali, ale zato se honosili x-tym danem v tom kterem bojovem umeni. A ackoliv treba NAIA (doufam, ze se nezlobi, ze si ho tak casto beru do drzky), neni drzitelem zadneho mistrovskeho stupne, vsadil bych si na ulici spise na nej a jeho kluky nez na partu "laboratorne" vychovanych cernych pasu....Ale opet - hovorime zde pouze o sebeobranne strance BU. Mam pocit, ze mu tam chybi etika a filozofie, ktera dle meho nazoru ze rvace udela bojovnika. To je vsak OT.

BTW, jake bylo puvodne tema? ;-)
Jarda Kolcun
Bojovky.info

Makoto
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod zm » úte 20. bře, 2007 10:50

Makoto píše:
zm píše: Jojo, zkoušky jsou jedna věc, ale co (neříkám jak) děláme se svými žáky, může být jiné. A já u těch zkoušek nebyl. Proti Matějovi vůbec nic nemám, rozhodně ho respektuju a těším se na seminář v Břeclavi, snad se tam uvidíme. Dojedeš s Matějem? Mohli bychom pokecat.

Mel bych dorazit, jestli me zena pusti ;-) Rad pokecam, paky v Hakko ryu jsou fakt vynikajici, snad je tam budes ucit, moc se za ne primlouvam :-)

Já na tom semináři učit nebudu, učit bude Matěj a Ondrej Laciak z Blavy. Co páky v Hakkoryu ale naše gakuny a itteny (atemi a tlaky na keiraku), to je teprvá něco :lol: A já tam jedu hlavně kvůli Matějovi, abych si tzv. rozšiřoval obzory, když to teda jako nikdo nedělá, a bude to sloužit jen pro moji osobní zkušenost. A upgradovat Hakkoryu bych si teda jako nikdy nedovolil, to by mi Johny lehce a jednoduše dokázal, že se dá velmi účinně vystačit "jen" s "neupgradovaným" Hakkoryu . 8)
zm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Makoto » úte 20. bře, 2007 10:52

to Gino/Patrik: Ahoj, ty to budes vedet - Kdy se rika, ze skola je jeste koryu? Pred revoluci Meiji? Co klasifikuje skolu jako koryu? Opravdu me to zajima, nehledej v tom nikdo nic zakukleneho. Napadlo me to pri cteni predchozich prispevku.
Jarda Kolcun
Bojovky.info

Makoto
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Gino » úte 20. bře, 2007 10:59

Makoto píše:podobne mi prijde bez moznosti co neblize se priblizit situaci se vsemi aspekty s ni souvisejicimi, jako obelhavani sebe sama.

Kdysi jsem cetl, ze snad statisticky 6 nebo 8 z 10 cernych pasu, ktere postavili na ulici a byli nuceni se branit, selhali. Ne technicky, ale psychicky. Zcepeneli, nebyli schopni reagovat nebo naopak reagovali prehnane.

Priblizeni se co nejvice situaci by mel nacvicovat kazdej :) To, ze se to nekde nedela neni chyba jujutsu, ale tech, co to tam cvicej.

A selhani alias psychika - vecnej problem u lidi, co se na sebe bojej sahnout. Bohuzel docela "obvykle"... utoky se jen naznacuji, lidi se bojej sebou poradne trisknout, trochu do sebe kopnout, bouchnout. Nechtej mit modriny, natoz aby nahodou se nekomu spustila krev. To ale opet neni chyba jujutsu.

Tot asi vse, makoto. Vic k tomu nemam - co se tyce tehle veci, tak proti vasi skole nemuzu rict ani prd (psychicka priprava a nacvik boje) a taky nerikam :wink:
Tomáš Pekárek
Gino
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod zm » úte 20. bře, 2007 10:59

ingwe píše:jen tak na okraj pro upřesnění, v katori šintó rjů co cvičíme v brně se už džúdžucu necvičí. ztraceno v minulosti. poslední zbytky se zachovaly v kendžucu kata, ale to rozhodně není to džůdžucu o kterém mluvíte, pánové...

to ZM: a jinak by mně zajímalo, na loňském společném semináři v zubří(červen) jsi (pokud mě paměť nešálí) mluvil o Hakkó rjů jako o kórjů, ale co jsem si zjistil, tak Hakkó rjů vzniklo až před 2. světovou válkou, mohl bys pls tohle v krátkosti objasnit?

Ale, Tys tam byl? To asi došlo k nějaké mýlce a nedorozumění buď na mé straně nebo na straně příjemce. Hakkoryu vzniklo oficiálně v roce 1941 obřadem shinto. Aikido se svým současným názvem vzniklo v r.1942 (snad se teď nepletu). Ale obojí tady už bylo podstatně dřív, jen pod jinými názvy. A obojí vzniklo z původního Daitoryu, které, pokud se nemýlím (asi se nemýlím), patří mezi ty zmiňovaná koryu. Tak jen tak pro upřesnění. Slavnostně prohlašuju, že Hakkoryu nepatří do rodiny koryu. Aby se někteří necítili to ... . Je to relativně nová škola, ale svým pojetím patří mezi ty tradiční až ortodoxní.
Mimochodem, vypadá to, že letos zase bude Zubří.
zm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » úte 20. bře, 2007 11:03

Makoto píše:to Gino/Patrik: Ahoj, ty to budes vedet - Kdy se rika, ze skola je jeste koryu? Pred revoluci Meiji? Co klasifikuje skolu jako koryu? Opravdu me to zajima, nehledej v tom nikdo nic zakukleneho. Napadlo me to pri cteni predchozich prispevku.

U té klasifikace.
Obecně a zjednodušeně :) je to dělítko reforma Meidži, ale není to strktně řečeno a hlavně to zas tak moc neřeším.

Jde i o další apekty. Zda se jedná o původní ale také jde o obnovenou tradici. Nejsem takovej odborník, srry.

Třeba Daitó rjú má sice "papíry" z období 19. století, ale ty papíry publikoval Sokaku Takeda. Starší nejsou. Jestli si to dobře pamatuju. Anebo Musó šinden rjú (iai) je vlastně škola, která vznikla jen přejmenováním jiné, staré... apod.

Ono to také souvisí s cílem té školy, toho stylu.
Proč se toto cvičí. Korjú totiž není jen o nějakém pohybu, je to kompletní "pohled na věc". Takže třeba i to je důvod, proč se s Tebou na potkání nebudou chtít lidi z korjú měřit. Páč "nemůžou".

Mně osobně je to jedno, já si myslím, že moderní školy, jako je aikidó jsou úplně stejně funkční jako ty staré anebo anebo třeba (jak napsal zm) ty instatntí, megaúčinné. Za určitých okolností. Nikdo není nesmrtelný a neporazitelný. A už jsem ti to psal jinde, jak to vidím.

Jak vidíš, na jednu stranu se "biješ" za pana Jamaueho a aktivní ki a na druhou stranu chceš aby každej cvičil v přilbě a suspíku :) (ber to s nadsázkou, pls).

Patrik

P.S.
Mimochodem, nesouhlasím ani s ginem, ani s zm, ani s makotem a už vůbec s ostatními :D ale protože necvičím JJ a nikdy jsem ho necvičil, je to jedno. Zapojil jsem se v úplně jiné souvislosti a to zapadlo.
Naposledy upravil patrik dne úte 20. bře, 2007 11:09, celkově upraveno 1
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod ingwe » úte 20. bře, 2007 11:08

to ZM: jo, byl:) asi jsem Tě špatně pochopil, dík za vyjasnění. Čili Hakkó rjů není kórjů, ale stojí na "kórjů základech". Ok. ®e se chystá další Zubří vím a těším se jak babka na důchod:)))
ingwe
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod zm » úte 20. bře, 2007 11:17

[quote="Makoto"
Nehanim, jen se ptam, jak lide, kteri cvici a drzi se koryu trenuji na situaci, kdy jde do tuheho. Nezlob se, ale reci typu: "vratim mu to tak, aby si to navzdy zapamatoval, nebo automaticky se prepnu do bojoveho modu a pak uz bude bojovat bojovnik uvnitr mne a ne ja, ci jsem pripraven bojovat na zivot a na smrt" a podobne mi prijde bez moznosti co neblize se priblizit situaci se vsemi aspekty s ni souvisejicimi, jako obelhavani sebe sama. Je to jako kdyby jsi pilotoval na simulatoru F-6 a automaticky predpokladal, ze kdyby te do ni posadili, zvladnes to automaticky stejne dobre.... Kdysi jsem cetl, ze snad statisticky 6 nebo 8 z 10 cernych pasu, ktere postavili na ulici a byli nuceni se branit, selhali. Ne technicky, ale psychicky. Zcepeneli, nebyli schopni reagovat nebo naopak reagovali prehnane. Protoze nikdy v podobne situaci nestali, ale zato se honosili x-tym danem v tom kterem bojovem umeni. A ackoliv treba NAIA (doufam, ze se nezlobi, ze si ho tak casto beru do drzky), neni drzitelem zadneho mistrovskeho stupne, vsadil bych si na ulici spise na nej a jeho kluky nez na partu "laboratorne" vychovanych cernych pasu....Ale opet - hovorime zde pouze o sebeobranne strance BU. Mam pocit, ze mu tam chybi etika a filozofie, ktera dle meho nazoru ze rvace udela bojovnika. To je vsak OT.

BTW, jake bylo puvodne tema? ;-)[/quote]

Původní téma bylo JU-JITSU, takže se asi ještě držíme, škatulky jsou škatulky. Za koryu mluvit asi nemůžu, ale člověk prostě cvičí, jak může (já třeba teď po třech operacích tomu dávám, co můžu). S černými pásy nějaká bitka na ulici (stejně ho nemá s sebou a není to poznat) nemá vůbec co dělat. Všichni, co nosí černé i nečerné pásy (to je otázka zkoušek apod.), jsou lidé. Mimochodem, myslím, že ten poměr 6 z 8, není zas až tak špatný. A nějaké takové sázky na to, s tím taky nemají co dělat.
Jak se připravují v koryu na situaci, kdy jde do tuhého? Přece tím, že dělají koryu. Jsou to komplexní systémy, ne jen pohybová tzv. bojová gymnastika. Už jsem zde v této diskusi vyjmenoval některé metody, je to málo? Věřím, že těm, co dělají koryu to stačí, stejně jako to stačí mě. Ty metody zase nejsou mladé 50, 100 let, jsou podstatně starší a jsou s nimi trochu zkušenosti a vzhledem k tomu, že bojovníci s nimi vystačili a ty metody jdou na kořen věci, tak to asi taky k něčemu bude. Přece suspík, chrániče, helma (kenjutsu) tady taky byli od "nepaměti" 16-17. stol. A dřív se cvičilo i bez toho. Proč by měl být výcvik rozdílný na situace, kdy jde do tuhého a kdy ne? Kdo to rozezná předem?
zm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod zm » úte 20. bře, 2007 11:19

patrik píše:
Makoto píše:to Gino/Patrik: Ahoj, ty to budes vedet - Kdy se rika, ze skola je jeste koryu? Pred revoluci Meiji? Co klasifikuje skolu jako koryu? Opravdu me to zajima, nehledej v tom nikdo nic zakukleneho. Napadlo me to pri cteni predchozich prispevku.

U té klasifikace.
Obecně a zjednodušeně :) je to dělítko reforma Meidži, ale není to strktně řečeno a hlavně to zas tak moc neřeším.

Jde i o další apekty. Zda se jedná o původní ale také jde o obnovenou tradici. Nejsem takovej odborník, srry.

Třeba Daitó rjú má sice "papíry" z období 19. století, ale ty papíry publikoval Sokaku Takeda. Starší nejsou. Jestli si to dobře pamatuju. Anebo Musó šinden rjú (iai) je vlastně škola, která vznikla jen přejmenováním jiné, staré... apod.

Ono to také souvisí s cílem té školy, toho stylu.
Proč se toto cvičí. Korjú totiž není jen o nějakém pohybu, je to kompletní "pohled na věc". Takže třeba i to je důvod, proč se s Tebou na potkání nebudou chtít lidi z korjú měřit. Páč "nemůžou".

Mně osobně je to jedno, já si myslím, že moderní školy, jako je aikidó jsou úplně stejně funkční jako ty staré anebo anebo třeba (jak napsal zm) ty instatntí, megaúčinné. Za určitých okolností. Nikdo není nesmrtelný a neporazitelný. A už jsem ti to psal jinde, jak to vidím.

Jak vidíš, na jednu stranu se "biješ" za pana Jamaueho a aktivní ki a na druhou stranu chceš aby každej cvičil v přilbě a suspíku :) (ber to s nadsázkou, pls).

Patrik

P.S.
Mimochodem, nesouhlasím ani s ginem, ani s zm, ani s makotem a už vůbec s ostatními :D ale protože necvičím JJ a nikdy jsem ho necvičil, je to jedno. Zapojil jsem se v úplně jiné souvislosti a to zapadlo.

Pod toto bych se taky podepsal, i když se mnou Patrik nesouhlasí . :)
zm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod zm » úte 20. bře, 2007 11:20

ingwe píše:to ZM: jo, byl:) asi jsem Tě špatně pochopil, dík za vyjasnění. Čili Hakkó rjů není kórjů, ale stojí na "kórjů základech". Ok. ®e se chystá další Zubří vím a těším se jak babka na důchod:)))

Přesně. Taky se těším. Moc.
zm
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na japonská bojová umění a sporty...