[quote="Makoto"
Nehanim, jen se ptam, jak lide, kteri cvici a drzi se koryu trenuji na situaci, kdy jde do tuheho. Nezlob se, ale reci typu: "vratim mu to tak, aby si to navzdy zapamatoval, nebo automaticky se prepnu do bojoveho modu a pak uz bude bojovat bojovnik uvnitr mne a ne ja, ci jsem pripraven bojovat na zivot a na smrt" a podobne mi prijde bez moznosti co neblize se priblizit situaci se vsemi aspekty s ni souvisejicimi, jako obelhavani sebe sama. Je to jako kdyby jsi pilotoval na simulatoru F-6 a automaticky predpokladal, ze kdyby te do ni posadili, zvladnes to automaticky
stejne dobre.... Kdysi jsem cetl, ze snad statisticky 6 nebo 8 z 10 cernych pasu, ktere postavili na ulici a byli nuceni se branit, selhali. Ne technicky, ale psychicky. Zcepeneli, nebyli schopni reagovat nebo naopak reagovali prehnane. Protoze nikdy v podobne situaci nestali, ale zato se honosili x-tym danem v tom kterem bojovem umeni. A ackoliv treba NAIA (doufam, ze se nezlobi, ze si ho tak casto beru do drzky), neni drzitelem zadneho mistrovskeho stupne, vsadil bych si na ulici spise na nej a jeho kluky nez na partu "laboratorne" vychovanych cernych pasu....Ale opet - hovorime zde pouze o sebeobranne strance BU. Mam pocit, ze mu tam chybi etika a filozofie, ktera dle meho nazoru ze rvace udela bojovnika. To je vsak OT.
BTW, jake bylo puvodne tema?

[/quote]
Původní téma bylo JU-JITSU, takže se asi ještě držíme, škatulky jsou škatulky. Za koryu mluvit asi nemůžu, ale člověk prostě cvičí, jak může (já třeba teď po třech operacích tomu dávám, co můžu). S černými pásy nějaká bitka na ulici (stejně ho nemá s sebou a není to poznat) nemá vůbec co dělat. Všichni, co nosí černé i nečerné pásy (to je otázka zkoušek apod.), jsou lidé. Mimochodem, myslím, že ten poměr 6 z 8, není zas až tak špatný. A nějaké takové sázky na to, s tím taky nemají co dělat.
Jak se připravují v koryu na situaci, kdy jde do tuhého? Přece tím, že dělají koryu. Jsou to komplexní systémy, ne jen pohybová tzv. bojová gymnastika. Už jsem zde v této diskusi vyjmenoval některé metody, je to málo? Věřím, že těm, co dělají koryu to stačí, stejně jako to stačí mě. Ty metody zase nejsou mladé 50, 100 let, jsou podstatně starší a jsou s nimi trochu zkušenosti a vzhledem k tomu, že bojovníci s nimi vystačili a ty metody jdou na kořen věci, tak to asi taky k něčemu bude. Přece suspík, chrániče, helma (kenjutsu) tady taky byli od "nepaměti" 16-17. stol. A dřív se cvičilo i bez toho. Proč by měl být výcvik rozdílný na situace, kdy jde do tuhého a kdy ne? Kdo to rozezná předem?