od Davidator » pon 30. dub, 2007 18:07
Josefa Zvěřinu znám dobře. Neomlouvej se, neberu to jako urážku.
"Mé" Wado není účinější, to jsem nikdy netvrdil. Jen my prostě nevyhovuje karate Stewa. Má svůj systém dobře propracovaný a ty techniky mu fungují. Ale jak jsem již psal není to wado, neboli nevyučuje to co učí jiní mistři Wado(ano zde je námitka že žádný mistr nebude vyučovat ten daný styl stejně jako jeho zakladatel), ale ani se mu nepřibližuje. Wado neužívá žádné kata Tensho, či 16 bran, nebo Yakosoku kumite a už vůbec ne kicxboxera(snad je to dobře napsané). Jemu to funguje a tak je spokojen.
Styl Wado Ryu, tak jak jej učil Hironori Ohtsuka má v sobě zahrnuté několik tradičních technik či kumite. tyto techniky jsou zcela jiné a i jejich provedení je dost o něčem jiném. To je že více se užívá rotací, pohyb boků, uvolněnosti, návaznosti, jde více o praktické využítí v každém pohybu, nejsou zde zbytečné pohyby. Používají se zcela jiné techniky a pohyby nohou. Je to jako když cvičíš Iaido to vypadá jednoduše, ale zvládnout to je nesmírně těžké. Co se týče těch tradičních kumite, tak je zahrnuto Sanbon kumite(ale není to obdoba tří útoků) Ippon kumite, kihon kumite, Ohyo kumite, Kumite kata, Jiu kumite, Idori(cvičení na zemi), Tanto dori(nůž) a Shinken Shihara Dori(meč).Každé kumite má v sobě až dvanáct různých cvičení. No a samo že 16kata. To je co se týče cvičení už zde co je ve zkušebním řádu lecos naznačuje. Setkal jsem se se třemi Japonskými mistry Wado a dvouma Evropany a mohu klidně říct že jejich názor a postoj k bojovému umění se příliš nelyšil, kdežto u stewa mi připadá že jde sice více k Bodhidharmovi(což není na škodu a je to zajímavé), ale s Japonským Karate to nemá moc co dělat. Japonci mají diametrálně rozdílnou povahu než Číňané i když jejich bojová umění se prolínají.
No a ještě jednu Wado má hodně paralel k jiným bojovým uměním, jako JODO, IAIDO, KENDO, KEMPO a AIKIDO, tj. že jsou tam zahrnuté některé pohyby z těchto bojových umění. To jsem u stewa nenašel i když pracoval(ukazoval) s mečem.