wadoryu

aikidó, aikidžucu, džúdó,džúdžucu, iaidó, karate, kempó, kendó, kjúdó, kobudó, nindžucu, sumó...

Moderátor: Picard

Příspěvekod jeikob » pát 27. dub, 2007 21:30

Ji31 píše:
Sennin píše:Jo a to že umí japonsky mu závidím, ona japonština je prý druhý nejtěžší jazyk po češtině...

Tady bych si dovolil oporovat. Jak jsi přišel na to, že zrovna čeština je nejtěžší jazyk (když píšeš, že japonština je druhá hned po češtině)?. Co já vím, tak japonština jako taková není vůbec těžký jazyk, ale těžké je na ní její písmo (kanji) a hlavně různá čtení znaků (sinojaponská, atd.), ale to by mohli vyprávět jiní.

No já nevím řekl bych že ruzné africké jazyky asi budou náročnější :wink:
A čínština my taky nepřijde easy a nemusíme daleko co madarština :?:
jeikob
mistr diskutér
mistr diskutér

Re: Wado Ryu

Příspěvekod pucmaz » sob 28. dub, 2007 8:52

.
Naposledy upravil pucmaz dne ned 22. úno, 2015 21:35, celkově upraveno 1
pucmaz
mistr diskutér
mistr diskutér

Wado Ryu

Příspěvekod Davidator » sob 28. dub, 2007 9:37

Není za co, rád poradím.
Davidator
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Wado Ryu

Příspěvekod Davidator » ned 29. dub, 2007 15:12

Trochu oprášíme téma:

Možná to znáte, ale trochu historie neuškodí.

Sensei Hironori Ohtsuka 10.Dan Meijin založil Wado Ryu v roce 1934 na festivalu bojových umění v Tokiu. Jeho Karate bylo přijato s nadšením, neboť zavedl cvičení v páru(ve dvojicích). Do té doby se cvičily jen kata a cvičení v párech bylo něco nového. Kromě již známých cvičebních skladeb se v tomto stylu karate začínalo více prosazovat Jiu Kumite. mluví se o počátku sportovního Kumite. Vývoj stylu Wado Ryu začal od roku 1922 kdy potkal Okinawského mistra Gichina Funakoshiho. Ten jej přijal až nezvykle rychle za svého žáka. Hironori Ohtsuka se stal jeho osobním asistentem. Čim více Ohtsuka Karate poznával tím na něj působilo rozpoluplně. Nacházel zde mnoho pozitivního(užitečné techniky), ale i negativního( zbytečné plýtvání energií a zbatečné pohyby). Ohtsuka přemýšlel jak zkombinovat Okinawské Karate s Japonským Jiu Jitsu. Odstranil všechny do široka napřažené pohyby, zkrátil postoje a změnil veškeré techniky, které museli být prováděny s velikým vynaložením energie. V repertoáru Wado nechybějí, kromě kopů, úderů, seků a krytů i techniky pák, hodů, bloků, ale i boj na zemi či proti zbraním jako nůž a meč. Další zbraní Wado je při boji zblízka se v bohaté míře využívají nejen kopy a údery, ale i krátké páky či úchopy soupeře. Ve Wado se užívá provedení bloku a současný kontra úder stejnou rukou. Vše je prováděno jako jeden pohyb. Dnes je Wado Ryu jedním z nejrozšířenějším stylem(vedle Shotokan, Goju Ryu a Shito Ryu) ve světě. WA - znamená mír či harmonii, DO - označuje cestu a Ryu - škola. Wado ryu má ve znaku holubici, která má symbolizovat mír a neagresivitu jak v bojovém umění tak i v soukromém životě.
Davidator
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Neolker » ned 29. dub, 2007 22:09

Davidator píše:Trochu oprášíme téma:

Možná to znáte, ale trochu historie neuškodí.

Sensei Hironori Ohtsuka 10.Dan Meijin založil Wado Ryu v roce 1934 na festivalu bojových umění v Tokiu. Jeho Karate bylo přijato s nadšením, neboť zavedl cvičení v páru(ve dvojicích). Do té doby se cvičily jen kata a cvičení v párech bylo něco nového. Kromě již známých cvičebních skladeb se v tomto stylu karate začínalo více prosazovat Jiu Kumite. mluví se o počátku sportovního Kumite. Vývoj stylu Wado Ryu začal od roku 1922 kdy potkal Okinawského mistra Gichina Funakoshiho. Ten jej přijal až nezvykle rychle za svého žáka. Hironori Ohtsuka se stal jeho osobním asistentem. Čim více Ohtsuka Karate poznával tím na něj působilo rozpoluplně. Nacházel zde mnoho pozitivního(užitečné techniky), ale i negativního( zbytečné plýtvání energií a zbatečné pohyby). Ohtsuka přemýšlel jak zkombinovat Okinawské Karate s Japonským Jiu Jitsu. Odstranil všechny do široka napřažené pohyby, zkrátil postoje a změnil veškeré techniky, které museli být prováděny s velikým vynaložením energie. V repertoáru Wado nechybějí, kromě kopů, úderů, seků a krytů i techniky pák, hodů, bloků, ale i boj na zemi či proti zbraním jako nůž a meč. Další zbraní Wado je při boji zblízka se v bohaté míře využívají nejen kopy a údery, ale i krátké páky či úchopy soupeře. Ve Wado se užívá provedení bloku a současný kontra úder stejnou rukou. Vše je prováděno jako jeden pohyb. Dnes je Wado Ryu jedním z nejrozšířenějším stylem(vedle Shotokan, Goju Ryu a Shito Ryu) ve světě. WA - znamená mír či harmonii, DO - označuje cestu a Ryu - škola. Wado ryu má ve znaku holubici, která má symbolizovat mír a neagresivitu jak v bojovém umění tak i v soukromém životě.

Jj, dobře napsaná historie :wink:

PS for Davidator: Omlouvám se Ti za ten předešlý příspěvek, ale snad nic špatného jsem nenapsal ani jsem neměl v úmyslu tak učinit jestli to snad tak nějak vyznělo... Chtěl jsem se ještě zeptat jestli neznáš pana Josefa Zvěřinu???
.:http://WWW.SHIKON.CZ:.
Wado-Ryu Karate, Tai-Chi styl Yang, ...
Neolker
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Re: WADO - RYU

Příspěvekod Neolker » ned 29. dub, 2007 22:21

Davidator píše: Měl jsem možnost cvičit u Stewa (myslím že má org. SHIKON)karate, je dobrý má propracované techniky, které mu fungují. To mě bavilo, byl jsem celý unešený že jsem našel učitele, ale postupem času mi něco chybělo, právě Wado! Vím každému vyhovuje něco jiného ale pro mě to není.

Mám teď nového učitele z Japonska sensei Fumio Sugasawu 7.Dan renhsi, který je přímím žákem od Shihana Hironori Ohtsuky 10.Dan Meijin. Při cvičení tohoto Wado jsem zjistil že je tento styl mnohem zajímavějším a účinějším než jsem doposud cvičil.

No nezbývá než jen poděkovat všem kde jsem mohl cvičit.

Chtěl jsem se ještě zeptat, v čem je Tvé Wado účinější? Vím, určitě těžká otázka a ještě těžší odpověď, ale mě osobně by to zajímalo :wink: Samozřejmě to nemyslím ve zlém, jen jsem zvědavý...
Neolker
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod pucmaz » pon 30. dub, 2007 12:49

.
Naposledy upravil pucmaz dne ned 22. úno, 2015 21:35, celkově upraveno 1
pucmaz
mistr diskutér
mistr diskutér

Wado Ryu

Příspěvekod Davidator » pon 30. dub, 2007 17:37

Pucmaz: bez urážky, ale takovou to odpověď nebo ohlas jsem čekal, nestalo se to poprvé, ale na druhou stranu se pohybuji ve světě Wado a vím že to tak je. I to potvrdil sensei Wado který u něj cvičil. Při působení Ohtsuky u Funakoshiho se Ohtsuka snažil rozvíjet útok, kdež to Funakoshi byl zaměřen spíše na tradiční školu(tzn. cvičení a pilování kata), sám věděl že v Japonsku to tak nemůže dál vést a tak také zařadil do stylu cvičení ve dvojicích. To je zkráceně. Z toho vyplývá že Funakoshi byl v té době více znám(i když s Ohtsukou byly na stejné úrovni) a tak se to připisuje Funakoshimu. Ohtsuka byl první, který to zařadil ve svém stylu. Sportovní pojetí sportovního kumite patří Shotokanu, to je bez pochyb. No a jedna perlička, v roce 1943 se začalo s cvičením Gohon kumite, Sanbon a Ippon kumite. Obdobné cvičení Kiho Kumite Ohyo kumite ippon kumite,..atd bylo ve Wado v roce 1934 (založení stylu).

V dobách kdy jsem cvičil ještě Shotokan jsem měl stejný názor.
Davidator
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Wado Ryu

Příspěvekod Davidator » pon 30. dub, 2007 18:07

Josefa Zvěřinu znám dobře. Neomlouvej se, neberu to jako urážku.

"Mé" Wado není účinější, to jsem nikdy netvrdil. Jen my prostě nevyhovuje karate Stewa. Má svůj systém dobře propracovaný a ty techniky mu fungují. Ale jak jsem již psal není to wado, neboli nevyučuje to co učí jiní mistři Wado(ano zde je námitka že žádný mistr nebude vyučovat ten daný styl stejně jako jeho zakladatel), ale ani se mu nepřibližuje. Wado neužívá žádné kata Tensho, či 16 bran, nebo Yakosoku kumite a už vůbec ne kicxboxera(snad je to dobře napsané). Jemu to funguje a tak je spokojen.

Styl Wado Ryu, tak jak jej učil Hironori Ohtsuka má v sobě zahrnuté několik tradičních technik či kumite. tyto techniky jsou zcela jiné a i jejich provedení je dost o něčem jiném. To je že více se užívá rotací, pohyb boků, uvolněnosti, návaznosti, jde více o praktické využítí v každém pohybu, nejsou zde zbytečné pohyby. Používají se zcela jiné techniky a pohyby nohou. Je to jako když cvičíš Iaido to vypadá jednoduše, ale zvládnout to je nesmírně těžké. Co se týče těch tradičních kumite, tak je zahrnuto Sanbon kumite(ale není to obdoba tří útoků) Ippon kumite, kihon kumite, Ohyo kumite, Kumite kata, Jiu kumite, Idori(cvičení na zemi), Tanto dori(nůž) a Shinken Shihara Dori(meč).Každé kumite má v sobě až dvanáct různých cvičení. No a samo že 16kata. To je co se týče cvičení už zde co je ve zkušebním řádu lecos naznačuje. Setkal jsem se se třemi Japonskými mistry Wado a dvouma Evropany a mohu klidně říct že jejich názor a postoj k bojovému umění se příliš nelyšil, kdežto u stewa mi připadá že jde sice více k Bodhidharmovi(což není na škodu a je to zajímavé), ale s Japonským Karate to nemá moc co dělat. Japonci mají diametrálně rozdílnou povahu než Číňané i když jejich bojová umění se prolínají.

No a ještě jednu Wado má hodně paralel k jiným bojovým uměním, jako JODO, IAIDO, KENDO, KEMPO a AIKIDO, tj. že jsou tam zahrnuté některé pohyby z těchto bojových umění. To jsem u stewa nenašel i když pracoval(ukazoval) s mečem.
Davidator
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Wado-Ryu Karate

Příspěvekod Neolker » pon 30. dub, 2007 19:24

Pro Davidator: OK, hodně si mi pomohl. Ještě tedy k panu Zvěřinovi, ten cvičí které Wado?
Pokuď vím, tak naši trenéři k němu pravidelně dojíždí do Prahy na tréninky (Wado-Ryu, Tai-Chi, Reiki...) a my u něho páskujeme...
Neolker
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Wado Ryu

Příspěvekod Davidator » pon 30. dub, 2007 19:33

To ti určitě rád řekne sám, když se ho zeptáš. pan Zvěřina udělal hodně pro České Karate. Kdo kam a ke komu dojíždí nemám přehled a už vůbec ne kdo u koho páskuje.
Davidator
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Wado Ryu

Příspěvekod Davidator » pon 30. dub, 2007 20:55

U koho cvičíš Ty, že musíte jezdit do Prahy na zkoušky?
Davidator
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Neolker » pon 30. dub, 2007 22:29

* 8)
Naposledy upravil Neolker dne úte 01. kvě, 2007 13:05, celkově upraveno 1
Neolker
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod pucmaz » úte 01. kvě, 2007 9:21

.
Naposledy upravil pucmaz dne ned 22. úno, 2015 21:35, celkově upraveno 2
pucmaz
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » úte 01. kvě, 2007 9:31

Nevím vůbec nic o karate a o Wadó rjú (krom toho, co si člověk přečte v knížce), ale vzhledem k tomu "co vím" o džódó, iaidó a kendó...

Davidator píše: No a ještě jednu Wado má hodně paralel k jiným bojovým uměním, jako JODO, IAIDO, KENDO, KEMPO a AIKIDO, tj. že jsou tam zahrnuté některé pohyby z těchto bojových umění. To jsem u stewa nenašel i když pracoval(ukazoval) s mečem.

Jak dlouho si cvičil tyhle další umění, že víš, nebo rozeznáš, zda je to kdekoliv zahrnuté? Nebo, že zde jsou nějaké viditelné paralely. Co konkrétně mají tyhle bojové umění společné s karate a naopak. Ptám se vážně a neútočím... opravdu mně zajímá konkrétní příklad.

Speciálně bych poprosil o příklady z džódó.

Za odpověď díky.

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Neolker » úte 01. kvě, 2007 9:43

patrik píše:Nevím vůbec nic o karate a o Wadó rjú (krom toho, co si člověk přečte v knížce), ale vzhledem k tomu "co vím" o džódó, iaidó a kendó...

Davidator píše: No a ještě jednu Wado má hodně paralel k jiným bojovým uměním, jako JODO, IAIDO, KENDO, KEMPO a AIKIDO, tj. že jsou tam zahrnuté některé pohyby z těchto bojových umění. To jsem u stewa nenašel i když pracoval(ukazoval) s mečem.

Jak dlouho si cvičil tyhle další umění, že víš, nebo rozeznáš, zda je to kdekoliv zahrnuté? Nebo, že zde jsou nějaké viditelné paralely. Co konkrétně mají tyhle bojové umění společné s karate a naopak. Ptám se vážně a neútočím... opravdu mně zajímá konkrétní příklad.

Za odpověď díky.

Patrik

Pokuď se nepletu tak Bruce Lee říkal, že dokuď budou mít lidé 2 nohy a 2 ruce tak všechna BU budou sobě něčím podobná...
Neolker
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod patrik » úte 01. kvě, 2007 9:45

Neolker píše:Pokuď se nepletu tak Bruce Lee říkal, že dokuď budou mít lidé 2 nohy a 2 ruce tak všechna BU budou sobě něčím podobná...

Jak s tím souvisí herec akčních B filmů?

Ptám se na konkrétní příklad, prosím.

Patrik

P.S.
Někdo napsal nějaký názor, nějaké stanovisko, nebo parametr pro hodnocení jisté kvality... a mně jen zajímá, jak to myslí. Jaké je pozadí tohoto názoru.
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Neolker » úte 01. kvě, 2007 10:08

patrik píše:
Neolker píše:Pokuď se nepletu tak Bruce Lee říkal, že dokuď budou mít lidé 2 nohy a 2 ruce tak všechna BU budou sobě něčím podobná...

Bruce Lee nebyl jen herec BU... On udělal opravdu mnoho BU :!:
Neolker
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod patrik » úte 01. kvě, 2007 10:12

Neolker píše:
patrik píše:

Bruce Lee nebyl jen herec BU... On udělal opravdu mnoho BU :!:

Ptám se jak s tím souvisí? S mým dotazem...
Jestliže je to tak snadné, jestliže máme všichni 2 ruce a 2 nohy, proč když začne cvičit karatista (aikidista, boxer...) s džó nebo mečem automaticky nedělá dobře, co se po něm chce. Proč mu jeho vlastní pohybové návyky spíš škodí než pomáhají.

Ta teorie o 2 nohách a rukách je zajímavá, ale já se ptal na konkrétní zdůvodnění nějakého názoru... (stačí kouknout o málo výš)

Třeba Babička od Boženy Němcový neudělala pro bojová umění nic, ale hlášky měla taky dobrý...

Patrik

P.S.
IMHO pro iaidó, kendó a džódó neudělal BreceLee nic.
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Picard » úte 01. kvě, 2007 10:15

Neolker píše:
patrik píše:Nevím vůbec nic o karate a o Wadó rjú (krom toho, co si člověk přečte v knížce), ale vzhledem k tomu "co vím" o džódó, iaidó a kendó...

Za odpověď díky.

Patrik

Pokuď se nepletu tak Bruce Lee říkal, že dokuď budou mít lidé 2 nohy a 2 ruce tak všechna BU budou sobě něčím podobná...

Takze kdyz budes delat karate, budes mit dve ruce a dve nohy, tak vlastne uz umis i JODO, IAIDO, KENDO, KEMPO a AIKIDO :-)
Picard
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na japonská bojová umění a sporty...