Nula píše:...sparring se v aikido neprovozuje, neboť by to bylo nesmírně obtížné...
horší vysvětlení sem snad ještě nečetl... v dojo ve kterém jsem aikido cvičil se běžně na konci tréninku lidi se stupněm 1. dan a výš do sebe pouštěli "na volno"...(a technika mnohdy nekončila hodem, končila tím že jeden ze soupeřů byl téměř uškrcen/upáčen na zemi, ale už to bylo spíš džudo než aikido...)
Nula píše:když útočník bude útočit bezhlavě, a nebude reagovat na atemi, může zde celá technika také končit. (třeba když tori zprostředkuje atemi do oblasti útočníkova obličeje a ten prostě neuhne... )

Nula píše:...a utočník nezemřel po atemi
to se přece nemůže stát, každý normální útočník po atemi nevyhnutelně hyne a jeho duše sestupuje do pekla...

Nula píše:... to ale neznamená že by "skákali" do techniky sami.
bohužel to přesně tohle znamená, vím z vlastní zkušenosti že po nějaké době člověk otupí a začne do toho skákat sám... a je třeba nesmírně moc energie aby se uhlídal. ale to je asi v každém BU kde nejde přímo na tréninku o kejhák (TSKSR-kendžucu kata: to samé, po nějaké době se člověk kata naučí jak básničku, a pokud se nesnaží udržet se ve střehu vší silou, začne reagovat automaticky, mnohdy i dopředu. takový lidi si pak vychutnávám a mlátim je bokkenem vždycky když k tomu mám příležitost:))))
Nula píše:Jak zde zaznělo "pro sebeobranu bych si raději zvolil Musado" s tím nemůžu než souhlasit. Tam se naučíš mnohem rychleji bránit a prát se. Ale o tom Aikido neni.
hehe, tak nevim o čem se tu vlastně bavíme když aikido není o praní a bránění se...
Nula píše:Aikido je Budo. Cvičí se v něm zbraně (JO, BOKEN, TANTO) které nejsou potřeba k dnešní sebeobraně, ale pro aikido jako takové důležité jsou, neb odhalují principy Budo.
®e by sis nezvolil k sebeobraně Aikido mi přijde stejné, jako by sis pro sebeobranu nezvolil Kendo nebo Jodo. (i když tam jsou důvody zřejmější)
nemůžu souhlasit, samozřejmě cílene bych pro sebeobranu cvičil radši to musado, ale když půjde o krk na ulici, klidně použiju to co se učím v TSKSR. dejme tomu že jdu na trénink s bokkenem a v temném koutku si na mně počká skin s bejsbolkou...
říkáš tantó, nožem se dneska nebojuje? kdybych cvičil s džó, taky bych to neváhal použít když bych ho měl po ruce. jen s tím kendem by to bylo složitější, je to sport... ale co já vím, cvičím kendo teprve dva měsíce.
Nula píše:Aikido jako takové je plnohodnotné Budo, je těžké přesvědšit o jeho funkčnosti někoho kdo si to nevyzkoušel, a proto se o to ani nebudu snažit. Ti kdo si myslí že se jedná pouze o hraní si na "bojovníky" buďto aikido neznají a nebo ho necvičili dostatečně dlouho...
všichni odpůrci ti tu napsali že ho cvičili a né zrovna jeden týden...