Aikido - info

aikidó, aikidžucu, džúdó,džúdžucu, iaidó, karate, kempó, kendó, kjúdó, kobudó, nindžucu, sumó...

Moderátor: Picard

Příspěvekod pe25tr » pát 04. kvě, 2007 13:40

No ja... sel jsem na plese k baru pro dalsi kolo panaku a ctyri kluci si tam prisli do nekoho bouchnout a ja to vcas nepochopil. Hned ze zacatku jsem dostal do oka a mel jsem ho jeste tyden zavreny. Zkrze ty panaky jsem byl trochu vratkej a zpozdenej, ale zas me to tak nebolelo:). Trvalo to asi 2 minuty, na zem me nedostali ani dalsi primou ranu jsem nedostal, jeden si nabehl na neco mezi irimi nage a tenchi nage a sel na zem (ale hned zase vstal...). Vahova kategorie odhadem 80+ (oni i ja). Mlatili hlavne z predni ruky asi streetfight nebo neco podobnyho. Nedostal jsem je, ale hlavne oni NEDOSTALI me, slo o to drzet si svoje centrum a hejbat se.
pe25tr
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod luen » pát 04. kvě, 2007 14:06

pe25tr píše:Zdravím Vás, pročetl jsem si zběžně toto vlákno o ne/funkčnosti aikida v boji. Máte někdo "bojovou" zkušenost s aikidem? Já ano, mám za sebou jednu nevyprovokovanou bitku, idylka to nebyla ale s výsledkem jsem spokojen.

Tak ho projed znova :wink:

pe25tr píše:Mlatili hlavne z predni ruky asi streetfight nebo neco podobnyho...

:?: :?: :?: Ted trochu vtipkujes, vid? :wink:

pe25tr píše:...slo o to drzet si svoje centrum...

JJ to rikal deda take, kdyz stal na barikadach :wink: :D :lol: - jen vtipkuji, ale vysvetli jak si dosel k zaveru, ze ten kdo bouchne z predni ruky je streetak :?: :?: :?:
Jan Novák
Wing Cheun Kyun Seut / 詠春拳術
http://www.facebook.com/wingcheun
http://www.youtube.com/user/cfwckt
+420608172785

Pro ty, kdo bojují, má život jinou příchuť než pro zbabělce!
luen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Toman » pát 04. kvě, 2007 15:41

Ty voe ty si zmastil 4 typky jo a nic se ti nestalo? To asi nebyli žádný malí joudové viď.
Fotbalisti předstírají, že jsou zranění. Fajteři předstírají, že nejsou :-)
Toman
mistr diskutér
mistr diskutér

2 pe25tr

Příspěvekod Panda » pát 04. kvě, 2007 15:55

2 pe25tr
Víš mám podobnou zkušenost jako ty, problém je že ta zkušenost je už téměř 15 let stará a v té době cvičila aikido úplně jiná sorta lidí s úplně jiným nasazením a také ti agresoři už nejsou co bývali :)

Jinak Bych se rád vrátil k Lipaově otázce, už jsem sem myslím svůj názor jednou psal tak se budu opakovat, tak mě kdyžtak omluvte.

Můj trenér tenkrát říkával že aikido bylo původně myšleno pro lidi co už mají něco za sebou a vidím čím dál tím zřetelněji jak to myslel.
Je to začarovaný kruh.Většina klubů aikido co znám totiž vynechává poslední zato nejdůležitější (co se bojové aplikace týče) část nácviku techniky, a to nácvik techniky proti úderu vedenému silou a dynamikou, proti opakovaným úderům a proti nespolupracujícímu soupeři.
Problém je že věršina studentů aikida ani neumí vést úder silou a dynamikou, a proto ani není možné nacvičit obranu proti takto vedenému úderu.
To že druhá fáze nácviku techniky ve dvojicích je taková že uke ma uvolněné tělo a neklade odpor a tím simuluje že tori prauje s jeho energií a silou je sice správná ale není to konečná, MUSÍ následovat fáze nácviku kdy uke SKUTEČNĚ používá sílu a tori s ní SKUTEČNĚ pracuje.A ta se bohužel dnes nikde nevidí.

Já vidím jako jediné řešení zavést v rámci výuky aikido výuku boxu nebo jiného způsobu kontatního strikingu, jinak nebude vůbec možnost nacvičovat proti reálněji vedenému útoku.

Toť je můj pohled na věc...
Panda
mistr diskutér
mistr diskutér

Re: 2 pe25tr

Příspěvekod LiPa » pát 04. kvě, 2007 16:18

Panda píše:Já vidím jako jediné řešení zavést v rámci výuky aikido výuku boxu nebo jiného způsobu kontatního strikingu, jinak nebude vůbec možnost nacvičovat proti reálněji vedenému útoku.

Taky bych řekl a snažím se o to zatím alespoň v našem oddíle, nicméně rad, jak se to všechno pokusit propojit s aikidem, není nikdy dost a proto se tady ptám :wink:.
Jinak to, že aikido bylo původně určeno pro lidi se znalostmi jiných BU, tvrdím už dlouho - ono se stačí podívat, jaké žáky si Ueshiba vybíral ...

4 ukropcany
Neva, klidně piš, já to nějak unesu :wink: :wink:.

4 Nula
Ale vždyť ti ty všechny další aspekty budo nikdo nebere, ale problém je v tom, že většina aikidoků ohánějících se harmonií přes ty ostatní aspekty nevidí nebo nechce vidět ten hlavní, tzn. funkční a použitelné techniky. A jakmile se před nimi řeknou slova box či sparring, oni začnou vykřikovat cosi o rváčích ...
LiPa
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod pe25tr » pát 04. kvě, 2007 16:19

luen:
JJ to rikal deda take, kdyz stal na barikadach Mrkající Velmi šťastný Smějící - jen vtipkuji, ale vysvetli jak si dosel k zaveru, ze ten kdo bouchne z predni ruky je streetak Tázající Tázající Tázající

byl jsem na jednom treninku streetfightu a tak to tam delali, jinak to mohlo byt cokoliv, i ja umim bouchnout podobnym zpusobem, ale asi bych si vymknul zapesti:)

Toman:
Ty voe ty si zmastil 4 typky jo a nic se ti nestalo? To asi nebyli žádný malí joudové viď.

ty ""voe" ty zas neumis cist i kdyz mas nachatovano ctyri hvezdicky, tak ti to sem zkopiruju jo:
...Hned ze zacatku jsem dostal do oka a mel jsem ho jeste tyden zavreny. ... Trvalo to asi 2 minuty, na zem me nedostali ani dalsi primou ranu jsem nedostal ... Nedostal jsem je, ale hlavne oni NEDOSTALI me

vsichni ve veku mezi 20 a 25 (odhadem), chodej se poprat skoro na kazdej ples, to vetsinou mali joudove nedelaj.

Kdyz nekdo dela aikido, tak nikoho nesejme, ale ma sanci to ustat. Jinak presto, ze aikido cvicim dvanacty rok a nehodlam toho nechat, tak musim dat zapravdu tem, kteri tvrdi, ze je nevhodne pro boj. Ten kdo boxuje rok nebo dva, sejme kezdyho kdo dela aikido mene nez osm - deset let (krome teh, ktery vedle aikida delaj neco jinyho).

A jeste jednou pro Tomana: nikoho jsem nezmastil, ale vysel jsem z toho se zdravou kuzi (az na modry oko), pral ses nekdy se ctyrma, ktery jsou velky a tezky stejne jako ty?

Budu tady az ve stredu, takze to doproberem az pak.
pe25tr
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod TongPa » pát 04. kvě, 2007 16:38

pe25tr píše:...ze zacatku jsem dostal do oka a mel jsem ho jeste tyden zavreny. Zkrze ty panaky jsem byl trochu vratkej a zpozdenej, ale zas me to tak nebolelo:). Trvalo to asi 2 minuty, na zem me nedostali ani dalsi primou ranu jsem nedostal...

8O To jako žes za pomoci aikida a pouze s jedním okem čelil 2 minuty čtyřem stejně těžkým týpkům, který do tebe šli pěstma a dostal jsi jen tu první ránu? Teda nevím, ale buď máš téměř nadpřirozené schopnosti a nebo ti čtyři byli ti největší loseři v širokým okolí a ještě tak vožralí, že sotva stáli na nohou... Ještě mi chybí závěr - tedy jak to dopadlo... Řekli že seš ňákej dobrej a podali jste si ruce na usmířenou, nebo co? :roll:
TongPa
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » pát 04. kvě, 2007 18:33

Moc hezký Ukropčány...má to hlavu a patu.... :!: :idea: ...a ani v šermu neplatí technika jednoho seku....nechci mluvit za "japonce",ale mrknu-li na zápasy v kendó....... :wink:

A jak to trénoval Saito...??Nu.....určitě jsou za tím litry potu a krve..... :wink: :!: :idea:
Jan Niesyt

".....Flying on wings of steel..... "
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod graver » pát 04. kvě, 2007 20:11

4Ukropčány: jestli můžu jen pár bodů pro své lepší pochopení:
"box ... je strašne jednoduchý čo do počtu techník, tak je strašne zložitý čo do dosiahnutia kvality, ... malé množstvo techník robí jednotlivú techniku veľmi kvalitnou"
- versus -
"Technika je (v mojom pohľade) až na 3. mieste"
Tedy v čem je problém dosáhnout kvality v boxu když ne v dokonalosti techniky?

"japonské BU ... stoja na koncepcii jednej techniky - jeden sek a dobojované"
Já znám z JBU jen karate a to ještě špatně, ale tohle snad není tak úplně pravda. To může platit možná pro sportovní disciplínu, kde jde o bodovanou techniku a když dokážu udělat džódan-geri na ipon, tak proč se namáhat dál, ale já sportovní BU moc neberu vážně (sorry, folks). I v tom vámi opovrhovaném shotokanu nám (aspoň tedy u nás) vtloukají do hlavy, že na jedné technice to nestojí a že je blbost spoléhat na to, že soupeř odpadne po prvním cuki a já můžu jít na pivo.

"väčšina aikiďákov (skrze slabú techniku) stoja rozčapní jak kozy a nohy majú min. meter od seba"
Tohle asi bude souviset s tou absencí sparingu v aikidu, jinak všude asi vypadá odlišně postoj při kihonu a při sparringu. To se nemusí přece nikdo učit - každý pozná sám, že když mu v postoji drhnou kulky o tatami, tak se v tom nehne. Ten "metr od sebe" raději nekomentuju - zase tolik aikidoků jsem neviděl, ale tohle...
Ani nejlepší sokol ničeho neuloví, když se mu nedovolí vzlétnout...
graver
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod toddb » pát 04. kvě, 2007 21:10

Petr: myslim, ze muzes hovorit o velkym stesti, ze jsi dopadl jak jsi dopadl pri te rvacce. Mam podobnou zkusenost asi 2 tydny starou, jen jsme byli dva proti ctyrem. Napadli nas zezadu v pul paty rano, kdyz jsem mel silne upito a kamarad jakbysmet a celou bitku jsem v podstate odnesl jen zlomenym nosem. Kdyby ti kluci byli zkuseni rvaci, tak jsme dopadli mnohem, mnohem hur. Sorry, ze odbocuju od tematu.
Mind controls the easiest way, sponsored by the C.I.A.
toddb
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod RainBows » pát 04. kvě, 2007 23:47

Tak se tedy ptám :)
Treba si kuknúť napr. Saita, alebo aj Nishia čo som videl, postoj kratučký, nohy max. 40 cm od seba, skôr menej.

Kratší postoj je fakt lepší???výhody a nevýhody - kratký/široký postoj ,prosím :) Já měl totiž zato ,že ten široký je (lepší) a jak tak čtu tak jsem se asi spletl :roll:

no a jinak ta kniha >
Saitova knižka o Kokyu-nage

Ta by se dala splašit kde ?? :D
RainBows
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod LiPa » sob 05. kvě, 2007 0:19

4 ukropcany
Hezké, hezké ... k jednotlivým bodům asi tolik:
- jasně, pokud se budu snažit naučit spoustu složitých věcí najednou, nenaučím se pořádně nic. Jako řešení bych viděl (pokud se nepletu)sparovat, bouchat a zase sparovat + na trénincích aikida začít postupně zkoušet ono přebírání, pomaličku zrychlovat útoky a prozatím neřešit funkčnost v reálném boji, která by měla přijít až po osvojení si citu pro vzdálenost, načasování, přijmutí a rozdávání úderů, atd., to vše v plné rychlosti ... třeba tak? Netuším, jestli je to ideální způsob, ale rozhodně je to lepší, než setrvat v současném stavu. Samozřejmě to zabere spoustu času a zdaleka ne všichni budou ochotní to podstoupit, ale jako všude platí, že mistrem se přes noc nestane nikdo, obzvlášť když není ochoten tomu něco obětovat.

- souhlas, provést techniku stejně elegantně jak při kihonu, tak třeba při sparringu je strašně složité a nikdy jsem na tom netrval ... no dobře, kdysi v začátcích možná jo :oops:

- taky souhlas, ohledně problému jedné techniky asi není co řešit ... snad jen jak tohle v aikidu vzniklo: technika v aikido by útočníkovi neměla ublížit, ale ukázat mu, že jsem ho během ní mohl několikrát vážně zranit, ale záměrně jsem to neudělal a tím mu ukázat nesmyslnost jeho útoků ... tolik teorie. Jenže tohle je opravdu ultra high level a snad jen u našich tří japonských senseiů jsem párkrát viděl (a občas i na vlastní kůži cítil), že i na rychlé údery dokáží reagovat takovým irimi, po kterém bez větších problémů naznačí koleno do rozkroku, úder na ohryzek nebo teď naposled to byl pro mě poněkud nečekaný loket do nosu :roll: Bohužel se touhle schopností ohánějí skoro všichni aikidokové, aniž by to kdy na reálný útok vůbec zkusili ... a navíc - nevím, jak před x desítkami let probíhaly konflikty v Japonsku, ale už vidím útočníka, který se mi po nějakém pěkném na něm provedeném shiho nage omluví a odejde ... v aikido se obdobná situace tak trochu předpokládá, i když v reálu by to toho týpka spíš ještě víc nas***, nebo ještě hůř - předpokládá se, že aikidoka si s následným útokem dokáže poradit úplně stejně a pak znovu a znovu ... takže je stejně třeba umět toho dotyčného i natvrdo sestřelit - a nebo jsem něco špatně pochopil?
- postoj by taky neměl být problém. Kdysi jsem se sice snažil stát v tom nesmyslném postoji do T (čili přední noha rovně, zadní je v zákrytu za ní otočená o 90°), ale jelikož mi to nevyhovovalo, postoj jsem změnil a po letech mi kamarád z jiného BU řekl, že stojím jako thaiboxeři :P (tímto zdravím Majkxe :wink:). Nevím, jak je to v ČAA nebo v ČFAI, ale v rámci Bohemia Aikikai se rozhodně netrvá na nějakých přesně daných hlubokých postojích (snad jen s výjimkou specifických částí některých technik, ale to jsou výjimky).

- přebírání útoku ... to by snad měl řešit bod 1, nicméně tady jsi mě docela zklamal :( - myslel jsem, že vstupy a sidestepy se v x-boxech používají relativně běžně a ono nic ... ale je fakt, že sleduju hlavně K1 a MMA a tam to k vidění občas je, jenže ti borci tam jsou elita a asi si to vzhledem ke svým znalostem můžou dovolit. Na druhou stranu to potvrzuje teorii, že původně bylo aikido jako jakási "vysoká škola" (což samozřejmě nemyslím jako nějaké povyšování, to opravdu ne) určené pro ty nej ...

Snad jsem se do toho moc nezamotal :P :wink:.
LiPa
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod graver » sob 05. kvě, 2007 7:42

Tak, s tou technikou si to budu muset nějak srovnat v hlavě. Ale pochopil jsem z toho jednu otázku: když je technika účinná, je špatná? :wink:
Jeden úder: já dělám nesportovní karate a naše kumite (já se samozřejmě moc neúčastním - pro mě není kategorie :? ) jsou asi trochu jiná - sledy technik tam občas vidět jsou. Možná je to tím, že tihle lidé prostě většinou nemají za cíl vyhrát bodově. Spíš soupeře zkoušejí, učí se, získávají zkušenosti... Můj syn (14, 6 kyu) byl nedávno na kumite v kategorii 14-17 let. Dostal soupeře 17/2 kyu, o hlavu většího, o 15 kg těžšího a prohrál s ním až dlouho po limitu, na rychlou smrt. Celou tu dobu ho docela slušně hnal a pak inkasoval právě tu jednu techniku. O tom to asi je...

4RainBows: to nebylo o tom, jestli kratší postoj je lepší (imho je, dokud je stabilní), ale o tom, že extrémně široký je špatný. Jak já to laicky chápu, jde o kompromis mezi stabilitou a pohyblivostí.

4LiPa: "technika v aikido by útočníkovi neměla ublížit, ale ukázat mu, že jsem ho ... mohl ... vážně zranit"
Pěkná filosofie, ale musí být na obou stranách. Pokud to útočník nepochopí, budeš mu muset ublížit. Podle mých zkušeností to většinou nepochopí. Jednomu takovému jsem kdysi podkopl koleno (slušně - ve směru kloubu) až si sedl a můžu ti říct, že to vůbec neocenil :lol: . Nějak ho nebralo, že kdybych kopl v opačném směru, míň bych se nadřel a on si třeba půl roku nestoupl...
graver
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod LiPa » sob 05. kvě, 2007 9:08

graver píše:Pěkná filosofie, ale musí být na obou stranách. Pokud to útočník nepochopí, budeš mu muset ublížit.

No však - high level a ještě k tomu na obou stranách :wink:.
LiPa
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Lada » sob 05. kvě, 2007 10:03

2LiPa on v realitě je ten problém, že když na tebe někdo zaútočí a ty ho jen tak "odstrčíš" byť skončí na zemi,ale nic se mu nestane tak na tebe nejpravděpodobněji zaútočí znova, hlavně takoví ti šmejdi co se cítí a baví se tím, posilnění chlastem agresivní a právě tady je ten kámen úrazu. Ono jde také o stesti a ty už ho pak mít nemusíš či on právě jo pak se tobě něco nepovede jednu chytneš a už se třeba vezeš....taky musíš počítat s tím že když mu nic neuděláš tak on si pak k dalšímu útoku může vytáhnout z gatí nějakou zbraň, neco vzít co je po ruce a to už pak je jinej problém (takoví šmejdi neradi prohrávají!), také když tam bude mít kamarády tak ti mu přiběhnou pomoci a ani se nezaleknou když se mu vlastně nic nestalo, jako když by skončil KO a on pak zaútočí i s nimi. Taky když bys mu nasadil nějakou páku na zemi atd... tak si musíš dávat pozor na další kamarády a jsi v dost blbé pozici a v případě že na tebe jeho kamarádi zaútočí tak ho stejně pustíš a máš furt stejně útočníků a vůbec sis nepomohl....

Je bláhové si myslet že to většinou půjde tak, že ty ukážeš že máš navrch ani mu nic neuděláš a boj skončil stát se může,ale já bych s tím radši nepočítal....navíc nevím jak ty, ale když na mě někdo zaútočí tak si slitování nezaslouží a budu se vždy ho snažit co nejrychleji vyřadit aby na mě nemohl znova zaútočit.
Lada
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod xiuwei » sob 05. kvě, 2007 11:13

já jsem krátce AIKIDO cvičil. Pracuji v jednom obchodním centru na nočních,kde musím eliminovat některé ,,individua,, typu bezdomovců , ale i kluků či starších mužů posilněných alkoholem. Jelikož se jedná o nonstop hypermarket a naše obchodní pasáž navazuje na tento market,dovedete si představit , jak to v noci vypadá po diskotékách,oslavách,aj.
Můžu říci,že AIKIDO se dá na člověka použít,pokud neútočí. To znamená,že sedí na zemi a nechce vstát či odejít ani po mém vstřícném jednání. Zde se dá použít páka na ruku a poté se dá odvést ven,nebo nakonec sám uzná,že to nemá cenu a s nadávkama odejde.
Pokud ,,človíček,, posilněný alkoholem stojí a chová se agresivně,vyhrožuje a je už velmi blízko,tak odžduchnout tohoto človíčka znamená,že po vstanutí ze země na vás zaútočí(na 95%) dle mojich osobních zkušeností.
Mám osvědčené,že nejlepší je ihned agresora ve stoje chytnout (tělo na tělo) a hodit jej na zem,kde přichází páka na ruce. Chvilku takto človíčka nechám v sevření , mluvím na něj přátelským tonem a poté jej ze sevření pustím.Ihned odstoupím (pro jistotu). Ještě se mi nestalo,že by znovu na mne zaútočil. Buď se pobavíme o mojí práci (že to chápe) omluví se a v klidu odejde. druhá verze je , že agresor odchází s sprostými slovy na rtech , ale neútočí.
Chtěl jsem jen tímto říci,že nestačí agresora jen lehce odrazit, protože je 100% jisté,že znovu zaútočí. To je vlastně myšlenka AIKIDO - agresora nezranit a dát mu možnost,aby sám poznal,že nemá cenu znovu a znovu útočit. Bohužel,to se může povést jen při prvním odražení,poté již nemusí mít obránce znovu šanci odražení provést. To ale není nic nového,většina ,,bojovníků,, to již dávno ví. Jen cvičenci AIKIDO to stále nechtějí pochopit. Nechci je urážet. AIKIDO je krásné na pohled , jen tam chybí ta realita.
xiuwei
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod graver » sob 05. kvě, 2007 11:35

Výchova... Wake up, boys - co vám za to kdo dá. I kdybyste byli tak dobří, že to dokážete, opravdu si myslíte, že když útočník pozná, že vás nezvládne, tak odchází jako lepší člověk? Nebo že uzná/pochopí, že kdybyste tuhle techniku dotáhli do konce, tak má bebinko, ale vy to jako humanisti nikdy neuděláte?
Jediným fyzickým smyslem BU (když nepočítám tělesné povznesení) je ubránit se. Až (if) budu jednou schopen říct, že díky svému karate mám převahu nad někým jinak stejně fyzicky i psychicky disponovaným, tak bude moje BU mít smysl. A jestli ta převaha bude někoho bolet? Kašlu na to dávat někomu lekce. V tomhle jsem docela sobec - nejdřív já a mí blízcí a pak ti ostatní.
Ale to jsme se dostali trochu bokem...
graver
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod defendu » sob 05. kvě, 2007 11:35

xiuwei píše:Mám osvědčené,že nejlepší je ihned agresora ve stoje chytnout (tělo na tělo) a hodit jej na zem,kde přichází páka na ruce.

Můžeš to rozvést?Dělám dlouho na dveřích a od června budu dělat taky v jednom nonstopu,ale market to zrovna neni :lol:
To co jsi totiž napsal mi do "mé"reality nezapadá,chlapa jsem hodil v práci jen jednou a málem to nezvládl,navíc všechny větší úrazy co jsem zažil byli právě po hodech - zlomeniny,otřesy mozku,překousnuté jazyky apod.Předpokládám,že myslíš spíš nějaké vychýlení a svedení na zem,než třeba hody z kravaty apod.,nebo se pletu?
Jinak jsem z diskoték zvyklí "pracovat" v davu,tam jakmile bys šel do někoho tělo na tělo,jak píšeš,tak rychle skončíš,vždycky se totiž najde krypl,který ti nějakou pustí a zmizí v davu,takže se nikdy nedozvíš kdo to byl :lol: ,potřebuješ kvůli rozhledu a kontrole prostoru prostě odstup,ale to je jen na okraj :wink:
defendu
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Samuel » sob 05. kvě, 2007 12:07

defendu píše: jakmile bys šel do někoho tělo na tělo,jak píšeš,tak rychle skončíš

No s tím nemůžu než souhlasit, já bych souboj tělo na tělo taky zrovna nedoporučoval.
Samuel
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod hellas » sob 05. kvě, 2007 12:27

Samuel píše:
defendu píše: jakmile bys šel do někoho tělo na tělo,jak píšeš,tak rychle skončíš

záleží asi člověk od člověka, kamarád to praktikuje a zatím v pohodě, ale samozřejmě to funguje na týpky co otravují po hospodách atp. 8)
hellas
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na japonská bojová umění a sporty...