4 ukropcany
Hezké, hezké ... k jednotlivým bodům asi tolik:
- jasně, pokud se budu snažit naučit spoustu složitých věcí najednou, nenaučím se pořádně nic. Jako řešení bych viděl (pokud se nepletu)sparovat, bouchat a zase sparovat + na trénincích aikida začít postupně zkoušet ono přebírání, pomaličku zrychlovat útoky a prozatím neřešit funkčnost v reálném boji, která by měla přijít až po osvojení si citu pro vzdálenost, načasování, přijmutí a rozdávání úderů, atd., to vše v plné rychlosti ... třeba tak? Netuším, jestli je to ideální způsob, ale rozhodně je to lepší, než setrvat v současném stavu. Samozřejmě to zabere spoustu času a zdaleka ne všichni budou ochotní to podstoupit, ale jako všude platí, že mistrem se přes noc nestane nikdo, obzvlášť když není ochoten tomu něco obětovat.
- souhlas, provést techniku stejně elegantně jak při kihonu, tak třeba při sparringu je strašně složité a nikdy jsem na tom netrval ... no dobře, kdysi v začátcích možná jo
- taky souhlas, ohledně problému jedné techniky asi není co řešit ... snad jen jak tohle v aikidu vzniklo: technika v aikido by útočníkovi neměla ublížit, ale ukázat mu, že jsem ho během ní mohl několikrát vážně zranit, ale záměrně jsem to neudělal a tím mu ukázat nesmyslnost jeho útoků ... tolik teorie. Jenže tohle je opravdu ultra high level a snad jen u našich tří japonských senseiů jsem párkrát viděl (a občas i na vlastní kůži cítil), že i na rychlé údery dokáží reagovat takovým irimi, po kterém bez větších problémů naznačí koleno do rozkroku, úder na ohryzek nebo teď naposled to byl pro mě poněkud nečekaný loket do nosu

Bohužel se touhle schopností ohánějí skoro všichni aikidokové, aniž by to kdy na reálný útok vůbec zkusili ... a navíc - nevím, jak před x desítkami let probíhaly konflikty v Japonsku, ale už vidím útočníka, který se mi po nějakém pěkném na něm provedeném shiho nage omluví a odejde ... v aikido se obdobná situace tak trochu předpokládá, i když v reálu by to toho týpka spíš ještě víc nas***, nebo ještě hůř - předpokládá se, že aikidoka si s následným útokem dokáže poradit úplně stejně a pak znovu a znovu ... takže je stejně třeba umět toho dotyčného i natvrdo sestřelit - a nebo jsem něco špatně pochopil?
- postoj by taky neměl být problém. Kdysi jsem se sice snažil stát v tom nesmyslném postoji do T (čili přední noha rovně, zadní je v zákrytu za ní otočená o 90°), ale jelikož mi to nevyhovovalo, postoj jsem změnil a po letech mi kamarád z jiného BU řekl, že stojím jako thaiboxeři

(tímto zdravím Majkxe

). Nevím, jak je to v ČAA nebo v ČFAI, ale v rámci Bohemia Aikikai se rozhodně netrvá na nějakých přesně daných hlubokých postojích (snad jen s výjimkou specifických částí některých technik, ale to jsou výjimky).
- přebírání útoku ... to by snad měl řešit bod 1, nicméně tady jsi mě docela zklamal

- myslel jsem, že vstupy a sidestepy se v x-boxech používají relativně běžně a ono nic ... ale je fakt, že sleduju hlavně K1 a MMA a tam to k vidění občas je, jenže ti borci tam jsou elita a asi si to vzhledem ke svým znalostem můžou dovolit. Na druhou stranu to potvrzuje teorii, že původně bylo aikido jako jakási "vysoká škola" (což samozřejmě nemyslím jako nějaké povyšování, to opravdu ne) určené pro ty nej ...
Snad jsem se do toho moc nezamotal

.