Trenéři,instruktoři

nespecializované diskuzní fórum, zabývající se problematikou bojových umění a sportů obecně

Trenéři,instruktoři

Příspěvekod Dejv » sob 13. říj, 2007 9:40

Ahoj,rád bych pokecal na téma instruktoři,trenéři.Koho uznáváte vy a proč.Jaké by měli bejt vlastnosti správného trenéra, instruktora?

Co se týče mě tak mě ani tak nezajímá jestli ten člověk je 6.násobnej mistr světa a nebo jen vyhrál nějakej turnaj.Důležitý pro mě je,že ví o čem mluví,dokáže to vysvětlit a vyhecovat tě.Můj nejoblíbenější trenér Petr Kotík(Kosagym-kickbox klub).
Dejv
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod xiuwei » sob 13. říj, 2007 10:00

Mezi uznávané trénéry či instruktory patří (mimo jiné) v ČR:
Ivan Rzounek - wing chun
Jan Novák - wing chun
Pavel Macek - hung kyun
Aleš Brunner - pekiti tirsia
Tomáš Severa - modern arnis
Antonín Sokol - musado
a určitě spousta dalších. Vycházím z referencí různých lidí (u některých i ze svých zkušeností),kteří pod vedením těchto trenérů cvičí (cvičili). Mají znalosti a umějí naučit druhé,což zase moc lidí (rádobyinstruktorů) neumí.
Naposledy upravil xiuwei dne sob 13. říj, 2007 10:03, celkově upraveno 1
xiuwei
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod woty » sob 13. říj, 2007 10:03

tak zalezi asi taky na tom jestli jde o trenera pro bojovy sport,treba v tvem pripade kick box,kde je potreba aby te vyhecoval apod. Jak rikas asi tolik nezalezi na tom kolik toho vyhral,nekdy dokaze lepe ucit nez nekdo kdo ma za sebou nekolik titulu,ale zase takovy clovek je zarukou ze asi neco umi. Myslim ze je dulezite,aby na treninku byla pohodova atmosfera,ale zaroven aby se lidi neflakali a poctive cvicili,zadny vykecavani a soustredit se: )
Kdybych vedel,ze svetlo svicky je ohen,jidlo uz by bylo davno uvarene.
Snehova vlocka nidky nepadne na nespravne misto.
zenova prislovi
woty
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Dejv » sob 13. říj, 2007 13:34

Jojo souhlasím s váma.Tak samozřejmě pokud se jedná o bs tak ten trenér by měl mít zkušenosti ze zápasů aby tě na něj uměl připravit a tak.
Ale je už jedno jestli je mistr světa nebo jen vyhrál nějakej turnaj.
Narazil jsem na jednoho trenéra kterej je dobrej jako sportovec ale jako trenér nic moc.Když jsem tam přišel poprvý tak se mě ani nezeptal jak se jmenuju a na jaký jsem urovni a tak.To radši budu chodit k mín známýmu ale pohodovýmu a ochotnýmu člověku.

No co se týče instruktorů, kteří tvrdí, že učí reálnou sebeobranu tak těch je dost.Ale těch co učí doopravdy relanou sebeobranu to už je málo.Někdy se nestačim ani divit co jsou schopný nakecat do hlavy
Dejv
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod kamiwaza » sob 13. říj, 2007 13:38

xiuwei píše:Mezi uznávané trénéry či instruktory patří (mimo jiné) v ČR:
Ivan Rzounek - wing chun
Jan Novák - wing chun
Pavel Macek - hung kyun
Antonín Sokol - musado
a určitě spousta dalších. Vycházím z referencí různých lidí (u některých i ze svých zkušeností),kteří pod vedením těchto trenérů cvičí (cvičili). Mají znalosti a umějí naučit druhé,což zase moc lidí (rádobyinstruktorů) neumí.

Přidal bych ještě s vaším svolením:
Karel Doležal - dju su kung fu, chan shaolin si
Ladislav Petráš - ju-jitsu
František Kollman - jiu jitsu
kamiwaza
mistr diskutér
mistr diskutér

.

Příspěvekod luen » sob 13. říj, 2007 16:53

Skutecne je to tak, jak uz zde bylo uvedeno. Kvalita trenera neni dana pouze jeho osobnimy uspechy, ale predevsim kvalitou a uspechy jeho sverencu/zaku! Znam mnoho odborniku, ale jako treneri/ucitele naprosto selhali!

Jedna vec je neco umet a druha, umet to predat! Vetsina lidi totiz zapomina na to, ze byt dobry trener znamena, byt za timto ucelem veden :!: Ne kazdy, kdo neco vi a nebo umi, je zaroven dobry "pedagog" :!:

Ke skode nasi sceny kolem BU/BS je to, ze si vetsina lidi neuvedomuje jednu zasadni skutecnost. Zarukou kvalitni vyuky neni jmeno skoly nebo nazev stylu, ale vzdy konkretni trener/ucitel.
Napr.: Vetsina lidi je naucena na to, ze chodi do vyhlasene restaurace (kde vyborne vari), ale neuvedomuji si, ze jidlo pro ne pripravuje konkretni kuchar. Jake je pak jejich zklamani, prinese-li cisnik nestravitelne jidlo. Duvod je vetsinou v tom, ze vyhlaseny kuchar uz pracuje v jine restauraci!

Muzu-li vam radit neohlizejte se na "znacku" - styl, ale vyhledavejte konkretni lidi. Kazdy styl totiz proslavila konkretni osoba a ne styl sam o sobe! Historie nam toto sama potvrzuje. Kolik slavnych stylu se slavnymy jmeny uz odumrelo :cry:

Podvodnikum naletnou vzdy jen lidi, kteri jdou slepe za "znackou" :!:

PS. Seznam bych doplnil o spousty jmen, ale urcite bych omylem nekoho vynechal a to nechci ... Vlastne konkretni lidi pomerne casto zminuji ve svych prispevcich :wink:
Jan Novák
Wing Cheun Kyun Seut / 詠春拳術
http://www.facebook.com/wingcheun
http://www.youtube.com/user/cfwckt
+420608172785

Pro ty, kdo bojují, má život jinou příchuť než pro zbabělce!
luen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod DrGlock » sob 13. říj, 2007 17:18

I v bojových uměních a sportech platí, že učitelem se člověk nestává, ale rodí. Být dobrým učitelem je talent od přírody, ale bohužel spousta lidí si myslí, že se stanou učiteli tím že získají "vzdělání" - mistrovské stupně nebo tituly. A podle toho to taky ve spoustě škol vypadá. Někdo si prostě řekne, teď jsem toho odcvičil nebo dokázal dost (často po získání 1. DANu), tak si založím školu a budu učit. Ale tak to nefunguje.

Přirozená cesta učitele je taková, že je to člověk, který něco umí a lidi za ním začnou chodit, aby je to učil. Když je dobrý, tak u něj zůstávají a učí je dál. Až do té míry, že si třeba ani nechtěl založit školu, ale de-facto mu ji založí lidé co se za ním chodí učit.

V bojových uměních se dobrý učitel pozná docela snadno. Není to podle toho, kolikátý má mistrovský stupeň, ale podle toho, kolik mistrů se k němu jezdí učit.
Jan Bednařík
www.RBSD.cz
DrGlock
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod DMC » sob 13. říj, 2007 17:28

xiuwei píše:Mezi uznávané trénéry či instruktory patří (mimo jiné) v ČR:
Ivan Rzounek - wing chun
Jan Novák - wing chun
Pavel Macek - hung kyun
Antonín Sokol - musado

Tahle otazka je trochu nesmyslna. Myslim, ze neexistuje trener - ani ten nejmizernejsi - o kterym by alespon par z jeho nejoddanejsich ovecek nebylo ochotno odprisahnout, ze je uplne skvelej.

Pricinou je nejspis i to, ze MINIMUM lidi, co dnes dela BU, zajima nejaka objektivne meritelna kvalita - napr. jak budou umet bojovat; takze si ucitele vybiraji podle uplne jinych hodnot - nejcasteji osobnich hodnot, ktere oni sami uznavaji.

Nekdo ma kuprikladu pocit, ze mistr BU musi vypadat orientalne a mluvit v hadankach - a kdyz pak na takovehu "guru" narazi, tak jsou stastni, bez ohledu na to, ze je muze ucit uplne nesmysly - a nikdo jim to nevymluvi.

Jini leti na autoritativni mistry ala Cobra kai, na "streetfightery", zase jini na pohodove mistry, jsou dokonce i lide, kteri maji nejradsi trenery, u kterych se nezpoti a muzou si s nimi misto treninku kamaradsky popovidat...

Mimoto: Za svuj zivot jsem potkal par "odanovanych" mistru, rodokmen buhviodktereho stoleti - kteri me nebyli schopni naucit skoro nic. Pro jejich zaky ale byli vtelenim idealniho instruktora, nadaneho temer zazracnymi schopnostmi...

(A nemusime chodit tak daleko - zkuste se zeptat najakeho Hladikova nebo Kotlarova zaka, kdoze je duveryhodnou autoritou na cinske kungfu :lol: )

A koneckoncu, ani to, jestli umi ten clovek "naucit", neni tak uplne zarukou kvality; ruzni lide se uci ruzne, a kdyz clovek narazi na instruktora, kterej je sice super, ale ma uplne odlisnej styl uceni....nauci se taky prd.

Na me treba vubec nefunguje ten v BU tak popularni vyukovy styl "nemysli, jenom cvic" ; ukazte mi pohyb, nechte me ho v rohu cvicit, a za dva roky tam muzete prijit a budu furt stejne levej. Na druhou stranu ale pokud budu mit neco, do ceho se budu moct zakousnout rozumem, bude situace zcela jina :wink:
DMC
mistr diskutér
mistr diskutér

.

Příspěvekod luen » sob 13. říj, 2007 17:46

Od toho je clovek ucitel/trener, aby poznal co komu sedi a pro co ma kdo vlohy a jak na nej ... Kdo se ridi jednou sablonou neni ucitel :wink:

Proto rikam, ze ucitel musi byt ucen na ucitele .... Aby znal i zpusoby, ktere nesedli jemu samotnemu, ale sednou nekomu jinemu ...
Jan Novák
+420608172785

luen
mistr diskutér
mistr diskutér

Re: .

Příspěvekod DMC » sob 13. říj, 2007 17:58

luen píše:Od toho je clovek ucitel/trener, aby poznal co komu sedi a pro co ma kdo vlohy a jak na nej ... Kdo se ridi jednou sablonou neni ucitel :wink:

Tak priznam se, Luene, ze takoveho ucitele jsem nejspis jeste nepotkal :wink:Snad takovi existuji.

Prijde mi, ze ve vetsine pripadu jsou kluby BU takove konglomeraty lidi, kterym vyhovuje ta sama "sablona".
DMC
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Dejv » sob 13. říj, 2007 20:22

Jo já si pod pojmem kvalitní instruktor představju člověka který,dokáže předat ty schopnosti druhým a ví co učí.má autoritu, dokáže ty tréninky vést v pohodové atmosféře.Dobře komunikuje s žáky.

Já chtěl jen poukázat,že většina lidí co znám vyhledává trenéry podle toho jaký sou ,,zabijáci''.To platí hlavně ve sportu.

Co se týče instruktorů co učí sebeobranu.Vadí mi,že tvrdí, že jen oni učí tu nejefiktivnější sebeobranu.40kg ženský tvrdí že se ubrání proti 150kg chlapovi pomocí nějakých chvátů už za deset lekcí,jen proto aby zní vyždímali prachy.To vše jsem slyšel na vlastní uši.
Jednou jsem šel do klubu v Praze kde učí kickbox a jujitsu a hned do mě hustili,že borce jako jsem já potřebujou a blabla bla.®e jejich mottem je Stante se členem klubu černého pásku :lol: Ještě po mě chtělí 7000 na rok.No utíkal jsem pak odtamtad.Já nemusim bejt členem klubu černýho pásku mě stačí když se ubránim
Dejv
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod player » sob 13. říj, 2007 21:01

DMC píše:
luen píše:Od toho je clovek ucitel/trener, aby poznal co komu sedi a pro co ma kdo vlohy a jak na nej ... Kdo se ridi jednou sablonou neni ucitel :wink:

Tak priznam se, Luene, ze takoveho ucitele jsem nejspis jeste nepotkal :wink:Snad takovi existuji.

Prijde mi, ze ve vetsine pripadu jsou kluby BU takove konglomeraty lidi, kterym vyhovuje ta sama "sablona".

Pri individualni vyuce by to mela byt samozrejmost.Hacek je ale v tom, ze vetsina skol individualni vyuku nema, proste je nekolik cvicencu kteri cvici najednou a kdyby se mel ucitel venovat a prizpusobovat techniku kazdemu zvlast, tak by se nikdo nic pomalu nenaucil, ne za rozumny casovy usek.
Spis je to na tom, aby ten clovicek nebyl veden v domneni, ze to co cvici je jedine spravne, ze je to jakesi dogma, ale radeji ze je to jakysi nastroj, s kterym se nauci zachazet, ale jak to pouzije, to uz je jen na nem samotenm.
Copak napriklad vsichni kovari kovaji naprosto stejnym zpusobem?;)
player
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pavela » ned 14. říj, 2007 4:49

Navazuju na to co pověděl Luen: Blbý je že spousta stylů uhnívá a degraduje právě s osobou učitele, ten pokud vyučuje zápaďáky stále více a více nabízí to, co žáci chtějí. Dám příklad, doslechl jsem se o škole mého prvního mistra Du Fu Kuna, že to co my první žáci studovali 3 roky, to se dneska naučí ti noví za týden, tedy odklon od "gong fu" k tomu, aby se žáci pobavili ale kvalita, nevím jak to asi musí vypadat??? Asi jinak než jsme to cvičili my... Já to u mistra Du chápu, není to profi učitel a je mu srdečně jedno, jestli se to lidi naučí nebo ne. Ale o tom to právě je, zápaďáci nepotřebují tradičního učitele, který je nechá stát v postoji a jde si vařit oběd, to funguje na asiaty. Češi brzo utečou. Zápaďáci potřebují učitele, který je dře a naleje jim to do hlavy a těla třeba násilím,jako je třeba Qin Ming Tang. Já mám to štěstí ráno sledovat Wu Bina, to je snad trenér nejslavnější a nejuznávanější, jak dře svoje žáčky a není to nic jiného než "základy", nic jiného je neučí, dřít donekonečna jeden kop, dokud není dokonalý.To je gongfu. Takže myslím, že zápaďáci potřebují jiný typ učitele než asiati.
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod luen » ned 14. říj, 2007 15:49

DMC píše:

NJN co na to rici? Hledej dal :wink: Jak jsem napsal, jestlize nekdo porada 1x do roka nabor novacku, dela to proto, ze neumi pristupovat k lidem individualne - ja bych do takoveho klubu nikdy nesel. Kdo nebyl ucen za tim ucelem, aby jednou ucil, s nejvetsi pravdepodobnosti to nebude ucitel :!:
Jan Novák
+420608172785

luen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Hosobiki » ned 14. říj, 2007 16:51

to Luen - no já bych to tak neodsuzovala, v dojo, do kterého jsem dříve chodila to probíhalo tak, že mohl přijít kdokoli kdykoli, ale nábor byl jednou do roka... člověk měl jistotu, že nebude muset začínat se vším sám... (lidi jsou přece jenom stádo - a mě to taky dost pomohlo)... a myslím si, že do většiny klubů, které se prezentujou jakože mají nábor jenom jednou dvakrát do roka se po domluvě dostat můžeš i mimo...
Hosobiki
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod luen » ned 14. říj, 2007 18:20

Hosobiki píše:to Luen - no já bych to tak neodsuzovala, v dojo, do kterého jsem dříve chodila to probíhalo tak, že mohl přijít kdokoli kdykoli, ale nábor byl jednou do roka... člověk měl jistotu, že nebude muset začínat se vším sám... (lidi jsou přece jenom stádo - a mě to taky dost pomohlo)... a myslím si, že do většiny klubů, které se prezentujou jakože mají nábor jenom jednou dvakrát do roka se po domluvě dostat můžeš i mimo...

Taky jsem si tim kdysi prosel :wink: BU/BS nejsou kolektivni hry :wink: Kdyz tohle trener nechape, tak na co tam je? V BU/BS se ma rozvijet individualita a ne stadovitost. Je to prezitek z dob komunismu a stare struktury uz by se mohli dohmatnout toho, ze je to prezitek min. 17 roku :lol:

Ale kazdemu co si zada 8)
Jan Novák
+420608172785

luen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod ingwe » ned 14. říj, 2007 19:01

luen píše:Taky jsem si tim kdysi prosel :wink: BU/BS nejsou kolektivni hry :wink: Kdyz tohle trener nechape, tak na co tam je? V BU/BS se ma rozvijet individualita a ne stadovitost. Je to prezitek z dob komunismu a stare struktury uz by se mohli dohmatnout toho, ze je to prezitek min. 17 roku :lol:

Ale kazdemu co si zada 8)

Jak moc ti ten komunismus leží v hlavě? Když má někdo jinej názor než ty, je to komunista plný přežitků... Tohle je podruhé co takhle reaguješ. Ještě potřetí, a budu mít jistotu, že hodně 8)
ingwe
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod MartinMartin » ned 14. říj, 2007 19:31

pavela
tak to nevim kde jsi to slysel...mozna uci mistr rychleji,ale po roce stravenym s pi quanem si to nemyslim. Proc se nekdy na treninku nestavis kdyz jsi v CR? Treba by jsi zdvihl ucast -napr. na ctvtecnim treninku bychom nebyli 3 ale 4 8)
A mimochodem,ze by uroven lidi,kteri tam jsou od zacatku byla nejak super...az na par cestnych vyjimek..
no nic jak rikam prijed a uvidime jakej master xing yi ses ty :wink:
no a k tomu jak uci mistr Qin...ty jsi uz tu vazne dlouho nebyl...
MartinMartin
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod luen » ned 14. říj, 2007 20:56

ingwe píše:Jak moc ti ten komunismus leží v hlavě? Když má někdo jinej názor než ty, je to komunista plný přežitků... Tohle je podruhé co takhle reaguješ. Ještě potřetí, a budu mít jistotu, že hodně 8)

Sice je to mimo tema, ale odpovim ti ...:
Ano hodne ... "uzival" jsem si ho plnymi dousky a na takove veci se jen tak nezapomina synku :wink: Komunisti do okruhu mejch pratel nepatri a to ani ty prevleceny. Ja si sve pratele vybiram.

Myslim, ze si tak docela nepochopil muj prispevek. Ne, ze kazdy kdo dela nabor jednou v roce je komunista, ale neni v mejch ocich trener/ucitel. Cvicim wing chun, je to rodinny styl. Deti se v rodine nerodi jednou do roka v nejakem predem urcenem terminu :wink: Zaci prichazeji prubezne a jen kvuli tomu, ze nekomu nevysel cas v dobe naboru ... ma cekat dalsi rok? To co se tady snazi par lidi propagovat (vcetne nasich skol), je to co funguje v cine resp. v cele asii uz po tisicileti, tak proc to v cechach nevylepsit tim, ze udelame nabor jednou v roce, vid :lol: Jestlize trener neumi novacka zaradit, popr. se mu venovat individualne, tak tomu ja nerikam trener. To je vsechno! Co ti na tom vadi? Mas radeji stadovitost? OK, tak se zarad a funguj. Nikdo ti to preci nebere :wink: Ja mam radeji osobni pristup a nekdo radeji vdolky :wink:
Jan Novák
+420608172785

luen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Dejv » ned 14. říj, 2007 21:05

Souhlasim s Luenem.Ty nábory je to zbytečný.Pokud je ten učitel dobrý tak tě veme kdykoli a věnuje se ti.A je jedno kdy tam přijdeš.
Dejv
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Další

Zpět na bojová umění a sporty obecně