Krestanstvo a BU.

krev, pot, slzy a adrenalin - na ulici neplatí fair play!

Příspěvekod seanae » čtv 01. lis, 2007 11:31

:D :D to sou porad nazory a diskuze a tvrzeni a spory
a co Buh? co s tim ma spolecnyho? myslite ze mu na tom nejak zalezi?? :D
a kdyz uz nekdo z vas cte bibly, prectete si ji poradne. I Buh zehnal bitvam a sam vydaval "prikazy" aby zautocili
pravda teda ze starej zakon je trochu drsnejsi, a nastavit druhou tvar je prirovnani ne prikazani desatera
a co se tyce krestanstvi, je to proste jeden ze stylu jak najit Boha, ale proto, ze prijmuly Krista maj k tomu bliz, to ale neznamena ze jiny nabozenstvi by k tomu meli daleko, jen to neni tak primo :wink:
a BU tomu nijak neprekazej, ale pomahaj. Clovek dostal jako dar telo, dusi a silu- energii. Naucit se s tim pracovat je prece spravny. Rozvijet ten dar, ne nechat tlit a BU vsechny tri aspekty rozviji. BU, ne treba box nebo Valetudo ale to je asi jasny :?
seanae
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod pavela » čtv 01. lis, 2007 11:44

PC píše:Chtel jsem sem dat odkaz na velmi pekny filmik Zeitgeist - duch doby, kde se venuji v prvni ctvrtine puvodu krestanstvi... no nicmene bylo z google.video stazeno.... :evil: :evil:
Zeitgeist a další věci který by měly být povinný: http://911.yweb.sk/filmy.html
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod VonHausAus » čtv 01. lis, 2007 12:38

Klobouk dolů Vám všem! Ještě jsem neviděl takhle kultivovanou diskuzi o křesťanství (a b.u.) na internetu (jdman, severin, riverman a snad všichni ostatní).

Rád bych se připojil reakcí na ten první příspěvek: ten slovenský článek, jak tu padlo, není názor křesťanů, ale jednoho člověka. Prosím, berte to jen jako doklad, že katolíci jsou naprosto diverzifikovaná skupina lidí. Jako křesťanovi je mi líto, že si člověk často víc rozumí s nekřesťany než se "svými", ale jinak to nebude.

K tomu "nastavování druhé tváře" (Matouš 5,39) a nebránění se při zatčení v Getsemanech, jak píše ten slovenský antiokultní člověk - Kristus mluvil právě k tomu chlapovi, který byl akční a vytáhl meč, ten mu stál za to, aby se na něj obrátil, napadá mi. (Mimochodem to udeření právě do "pravé tváře" (Mat. 5,39) už mi dýl vrtá hlavou: to přece implikuje, že člověka fackuje levák nebo někdo levačkou, která je slabší a v takové situaci pro praváka ne moc vhodná... Tak proč ta "pravá tvář"?)

Taky dík R. Bittnerovi, jeho promluva do toho televizního pořadu o b.u. byla fakt kvalitní: výstižná a hlavně nerozkecaná, s obsahem plně souhlasím.

A k věci: proč má křesťan cvičit b.u.? No měl by, patří to k zákl. vzdělání kluka, asi jako číst a psát, znát silniční regule - tak taky pár těch pěsťovek na kokos. Na truc vůči tomu slovenskému článku, který se ohání Iajášem 2 jen kousek předtím týž Izajáš říká, poté, co zkritizuje lhostejnost a prasáctví (první kapitola): "učte se činit dobro, hledejte právo, zakročte proti násilníku".

Mám taky pár poznámek k nesrovnalostem, které padly (nebo si to myslím) v této opravdu nevídaně kultivované diskuzi jistě jen nedorozuměními, omylem nebo nepřesností informací.
1) Z křesťanského pohledu je válka někdy nevyhnutelná (i dnes jsou institučně stanovené katolické regule pro svatou válku).
2) Z křesť. pohledu může vzniknout morální povinnost někoho zabít (ve Světovém katechismu katol. církve je to v podrobnostech k výkladu "Nezabiješ!"). Je-li jasné, že agresor, o němž je jasné, že je nespravedlivý, usmrtí bezmocnou oběť, o níž je jasné, že je spravedlivá, pak má mravný katolík hbitě přiskočit a...
3) Křižáci: taky nějak chápali svoje křesťanství, asi blbě. Ale aspoň vzali zbroj a šli do země, o které neměli moc jasnou představu, a to rovnou proto, aby ji dobyli. Z toho se lze učit aspoň o odvaze, když už ne o mravnosti.
4) Z hlediska bibl. autorů vyvolený král David (viz knihy Samuelovy, kdo má rád drsný akční žánr, byť teologizovaný) válčil hodně a tuze. Taky kniha Soudců je vlastně akční film plný válek s teologickým orámováním, podle mého názoru docela, em, prostým. David si stěžuje, že válečníci kolem něj jsou tvrdší než je on, což je pro něj krize (2. Sam. 3,39). Bible spíš, napadá mi, bere válčení jako normální stav lidského pobývání na zemi.
5) "Kdo chce věřit v boha (...) ten k tomu nepotřebuje církev" - ale jo, jinak by nevěděl, že vůbec je, a neměl by tradici, která o víru pečuje, aby neuletěla, a pomáhá mu v tom, na co by o samotě přišel až koncem života. B.u. si také nevymýšlí každý sám, ale je institucionalizovaán už tím, že cvičí u svého učitele.
6) "Institucionalismus": tak v b.u. jsou projevem institucionalismu třeba sestavy: předávají se z generace na generaci a jen velcí masteři to modifikují, rozhodně ne zgruntu "vytvářejí", nedá se s tím svévolně nakládat podle své svobody, je to "in-st-ituce", tj. něco ustaveného; každý to cvičí a zprvu nechápe smysl. Církevní regule jsou podobné: kdo je vykonává nebo třeba jen dodržuje a přemýšlí o nich, tak pochopí po dostatečně dlouhé praxi.
7) Křest: jsem dnes rád, že mě samého moji rodiče, kteří toho sami o jádru křesťanství moc nevěděli a nevědí, kdysi odevzdali tímhle činem do dobrých rukou a s miminkem v peřince se moc intelektuálně nesrali. Asi jako když tatínek nutí děti poctivě stát v ma-bu. Děti taky nejdřív netuší. No, každé přirovnání kulhá.

Srov. žalm 144,1 nebo 2. Samuelova 22,35, to jsou verše (a skladby), které nemohl složit nikdo jiný než zkušený a nadupaný válečník!

Sorry za tu délku, ale debata je zajímavá.
VonHausAus
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod scout » čtv 01. lis, 2007 14:11

vidim ze je to tady celkem kultivovana diskuse bez vylevu nenavisti proto rad prispeju svou osobni skusenosti....ke krestanstvi jsem si hledal cestu tezko ..i kdyz od puberty ctu filozofii,religionistiku,antropologii,mytologii aj...aj...nejenom bozkovem ziv je clovek :lol: :wink: ...a nikdy jsem nemohl krestanum odpustit ciny ktere se ve jmenu viry dopustily....a k memu obraceni doslo az pod vlivem Nikolajeva Berdajeva -pravoslavneho existencionalisty ktery ovsem vysel az za hranice pravoslavi i exist. misto dogmaticke filozofie ...a teologie...obratil svou snahu k obhajobe cloveka,svobody,svobody svedomi,viry a boha -tajemstvi vzniku zla ve svete- nejtezsiho to orisku....berdajev mne naucil ze vira ..i ta krestanska je predevsim o svobode...a ne o otroctvi...jak to bohouzel vetsina chape..i vetsina vericich.... :cry: a buh neni trestajici otecale..vira,svoboda,nadeje,laska...smysl....otazka vzniku zla a utrpeni ..je oriskem pro vsechna nabozenstvi....krome tech radikalne dualistickych....
scout
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod scout » čtv 01. lis, 2007 14:24

ke katolictvi jsem si nikdy nenasel vztah...katari ,templari,planouci hranice inkvizice :cry: :cry: a nikdy nenajdu....o vstupu k pravoslavi jsem uvazoval ale odradil mne jejich postoj k homosexualite,srbskym valecnym zlocincum aj. ....u mne je to tak ze se vice paradigmat dopnuji..krestanstvi,budhismus,hlubinna ekologie, alchymie..sluzba-spolutvoreni ale jak rikam ...vsechno jsou to jen teorie a po smrti nas ceka jen velke tajemstvi....kazdopadne jsem verici....verici volnomyslenkar..tak se definoval i berdajev....jeste to co mnelo pro me smysl v katolictvi..sv.frantisek,mistr eckhart...vzdycky balancovalo na pokraji hereze...... :cry: :cry: ..nekteri filozofove si mysli za krestanstvi uz je mrtve..ja si to nemyslim..jen se musi zreformovat z mocenske instituce zpatky ke svym idealum jeste pred tim nez se spojili s moci a statem..zpatky k lasce socialni pomoci..aj. a kolegialne diskutovat a spolupracovat s jinymi nabozenstvimi....pak vidim budouctnost....a Nadeji ...opatrujte se... :wink: :wink:
scout
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pavela » čtv 01. lis, 2007 14:38

Tk jsem si ten blábol přečetl a jsou to podle mého názoru typické kecy omezeného dogmatického blba, který do 21 století zabloudil odněkud ze středověku.Hrozí ďáblem, jako inkvizitor, FUJ! Utvrzuje mě to v myšlence, že víra a církev jsou naprosto opačné věci.
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod scout » čtv 01. lis, 2007 14:49

pavela kamo... :wink: :wink: satan klaus uz sedi na cortove hrade... :lol: :wink: ..necti dogmaticky blbce....bouzel je jich dost a ja bych byl prvni kdo je rozezene na jejich shromazdeni hasicim pristrojem...precti si nikolajeva berdajeva.....opatruj se chlape... :wink:
scout
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod scout » čtv 01. lis, 2007 20:42

a sakra tak si ctu znovu co jsem napsal a vidim ze se to sice tyka krestanstvi ale vubec ne boj. umeni.. :) :wink: ..no sipu si popel na hlavu ale snad se to nekomu libilo...kazdopadne za sebe jako..bojujici pcifista...zlu se je treby postavit i se zbrani v ruce....komancove i nackove nas poucili...howgh..
scout
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod scout » čtv 01. lis, 2007 20:43

pacifista...howgh...no i kdyz jestli ja sem pacifista... :wink: :wink:
scout
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pavela » pát 02. lis, 2007 4:28

hehehe :lol: :lol: :lol: Jinak by mě docela zajímalo, jaký ten "křesťan" má názor na Templáře a maltézské rytíře, to byli vyhlášení bojovníci. Nejlepší je, když někdo neví nic, má v makovici prázdno a nulové znalosti problematiky a hrozí ďáblem. (...ha po sméérti musíli všici do pekláá, kde čort rozkázal jejim zatracenejm dušám, habíííí....strašáli na hrádu, jak zjednaný...) PS: zlatý Buddhisti, ti když něčemu nerozumí tak vo tom nekecají (voni ňák zvlášť vůbec moc nekecají) :lol:
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod seanae » pát 02. lis, 2007 9:51

jj asi by bylo nekky the best najit proste to co spojuje vsecky nabozestvi treba by neco vzeslo co neco znamena :wink:
jen u pohanu by byl problem pri srovnani s monoteistama
takovej buddhistickej krestan by treba byl prevrat :D
seanae
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod PC » pát 02. lis, 2007 11:05

pavela píše:
PC píše:Chtel jsem sem dat odkaz na velmi pekny filmik Zeitgeist - duch doby, kde se venuji v prvni ctvrtine puvodu krestanstvi... no nicmene bylo z google.video stazeno.... :evil: :evil:
Zeitgeist a další věci který by měly být povinný: http://911.yweb.sk/filmy.html

diky diky, maj to jako DVD rip.. parada... :-)

povinny, by to melo byt, ale kdo tu povinnost zavede?! je to na kazdem jednom z nas a jednou mozna vsichni spolecne otevrem oci... mozna

:wink:
PC
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod jox » pát 02. lis, 2007 14:47

seanae píše:takovej buddhistickej krestan by treba byl prevrat :D
Dva tři takové jsem potkal, ale pak se ukázalo, že to nejsou ani pořádný buddhisti ani křesťani. To bylo New Age víc v móde než teď.
seanae píše:jj asi by bylo nekky the best najit proste to co spojuje vsecky nabozestvi treba by neco vzeslo co neco znamena :wink:

Nejsi první, tohle už napadlo třeba toho reverenda Moona, brrr....

Nihil sub sole novum.
jox
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod jox » pát 02. lis, 2007 14:57

Už delší dobu si všímám, že když se řekne "křesťanský rytíř", tak si spousta lidí vybaví "ohavné křižáky", zatímco když se řekne "samuraj", tak si spousta lidí vybaví "úžasné ctnostné válečníky".

Nepřipadá vám to směšné? Řekl bych, že i ty "ohavnější" události ve středověké Evropě mohou sotva soutěžit s životem středověkého Japonska.

Ale znáte to, sousedova kráva má vždycky větší vemeno.
(Ehm, doufám, že z toho nebude zbatečný flame, ale za zamyšlení to stojí.)
jox
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod graver » pát 02. lis, 2007 16:04

Joxi, máš pravdu - asi to bude tím, že o této části evropské historie lidi víc vědí a mají k ní jiný vztah, než k té asijské + fakt, že samurajové jsou obecně glorifikováni :wink:
Ale ještě jednou spec. pro tebe: ta diskuse prostě začala o něčem, tak je řeč o tom a ne o vemenu sousedovic krávy. Snad tím nikdo nechtěl říct, že samurajové jsou lepší nebo horší než křižáci (ostatně je to imho srovnávání nesrovnatelného).
Mimo to, aplikované samurajské filosofie v našich končinách moc nemáme, zato církevních škol a jiných institucí jak nas*áno. A pokud to takhle půjde dál, jednou se stane, že kantor na sekulární (nikoliv církevní) škole zakáže studentům třeba hrát pexeso, protože je přesvědčen, že to bůh nechce.

Ale jak říkáš - za flame to nestojí.
Ani nejlepší sokol ničeho neuloví, když se mu nedovolí vzlétnout...
graver
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod jox » pát 02. lis, 2007 16:43

Nojo, koukám, že jsem OT. Zkusím k tématu.

Křesťanským rytířům válčení - nebo přinejmenším obrana národní/evropské vlasti - až tolik problém nedělala. Takže logicky by nemělo BU vadit ani dnešním křesťanům, ne? Jistě, pokud nepůjde zároveň o nějakou černou magii nebo kult jiného náboženství - to by jistě bylo nestravitelné. Ale mnoho křesťanů je snad v normální dnešní armádě, a maj to za normální, ne? A co se týče BU a okultismu - no není to hlavně to marketingové pozlátko, co prostě na někoho prostě působí opačně? :wink:

(S tou jógou bych to naopak spíš chápal. Tam jde asi vážně o praxi hodně jiné duchovní cesty (náboženství?) - teda v Indii. Ale to už je zas OT.)
jox
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod graver » pát 02. lis, 2007 16:56

jox píše:Křesťanským rytířům válčení - nebo přinejmenším obrana národní/evropské vlasti - až tolik problém nedělala. Takže logicky by nemělo BU vadit ani dnešním křesťanům, ne?

No, ty si to myslíš, já si to myslím, ale voni si to nemyslej :x
Ani nejlepší sokol ničeho neuloví, když se mu nedovolí vzlétnout...
graver
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod jox » pát 02. lis, 2007 17:19

graver píše:
jox píše:Křesťanským rytířům válčení - nebo přinejmenším obrana národní/evropské vlasti - až tolik problém nedělala. Takže logicky by nemělo BU vadit ani dnešním křesťanům, ne?

No, ty si to myslíš, já si to myslím, ale voni si to nemyslej :x

Ale který "voni"? Přinejmenším do kolonky při sčítání lidu nebo čeho si to přinejmenším formálně vyplňuje i u nás čtvrtina lidí, a jinde v EU (Rakousko, Polsko, Německo, Itálie...) a USA většina. Tak dejme tomu, že aspoň část z těhle bychom za křesťany považovat mohli, ne? A maj ty státy armádu, nebo to jejich parlamenty na nátlak voličů už dávno zrušily? Pokud vím, potíže jsou jen s eutanázií a interrupcema. Nebo do armád pokrytecky verbujou jen místní muslimy a bez vyznání? A jak to bylo s římskými legiem a šířením křesťanství v prvních dvou staletích n.l.? Nene, je tu přeci ta scholastická teorie o tom, kdy je válka morálně ospravedlnitelná.
jox
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Gowery » sob 03. lis, 2007 7:25

je tu přeci ta scholastická teorie o tom, kdy je válka morálně ospravedlnitelná

a to znamená co? ®e zabíjení, mučení, znásilňování, rabování, ničení adt je pro křesťanství přípustné? Nebo že člověk si vždycky najde nějakou výmluvu a "důvod" proč a jak daná pravidla obejít?
Gowery
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod wordsworth » ned 04. lis, 2007 11:15

Jsem možná naivní.Křesťanství začalo jako úplně jiný životní styl,protože spousta lidí měla plné zuby prasáren,co se tehdá děly.Později se objevila instituce,která tvrdila:Bůh si myslí toto.... a udělala z toho vědu.A prasárny se děly zase.
Když něčemu věřím,řídím se tím a nehledám výmluvy a omluvy :twisted:
Proto mi víra leží v žaludku.Něco provedu,vyzpovídám se,dostanu nějaký ten otčenáš a zdrávas a protože chodím pravidelně do kostela,jsem vzorný křesťan? Je to nechutně pokrytecké.
wordsworth
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

PředchozíDalší

Zpět na sebeobrana, streetfighting a reálný boj...