Vnitřní síla ki :-)

nespecializované diskuzní fórum, zabývající se problematikou bojových umění a sportů obecně

Vnitřní síla ki :-)

Příspěvekod spider » stř 07. lis, 2007 8:49

Taky máte ve chvíli, kdy se v souvislosti s BU zmíní tato tajemná síla podobný pocit, jako když se ve slibně se vyvíjejícím napínavém filmu začnou objevovat úpíři, vlkodlaci a ďáblova znamení..? Zkrátka že se to z alespoň trochu reálné roviny posouvá někam úplně mimo mísu?
Dále jsem si všiml, že čím méně je daný směr BU kontaktní (čti s ověřitelnou funkčností), o to více se v něm blouzní o KI.
Nepopírám existenci všeho, co třeba (zatím) nelze racionálně vysvětlit, ale tohle je na mě už trochu moc... A jak to vidíte vy?
spider
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Re: Vnitřní síla ki :-)

Příspěvekod pe25tr » stř 07. lis, 2007 8:57

spider píše:... A jak to vidíte vy?

Stejne.
pe25tr
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod graver » stř 07. lis, 2007 9:21

ukropcany píše:a to hara... :roll:

Ano, hara je základ všeho. Já mám na jeho rozvoj zvláštní tajnou techniku - posilování zevnitř. Když to přeženu, občas mi uniká přebytečná ki, ale jinak to funguje - mé hara je velmi mohutné :wink:

Kolegy z vnitřních stylů prosím, aby to nechápali jako nedostatek respektu :oops:
Ani nejlepší sokol ničeho neuloví, když se mu nedovolí vzlétnout...
graver
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pe25tr » stř 07. lis, 2007 9:35

graver píše:
ukropcany píše:a to hara... :roll:

Ano, hara je základ všeho. Já mám na jeho rozvoj zvláštní tajnou techniku - posilování zevnitř. Když to přeženu, občas mi uniká přebytečná ki, ale jinak to funguje - mé hara je velmi mohutné :wink:

Kolegy z vnitřních stylů prosím, aby to nechápali jako nedostatek respektu :oops:

Nekde jsem cetl, ze "spojovani" slov je bezny jev japonske gramatiky a ze japonci rikaji "bara" - beer hara :lol: .
pe25tr
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod pucmaz » stř 07. lis, 2007 10:54

.
Naposledy upravil pucmaz dne ned 22. úno, 2015 21:07, celkově upraveno 1
pucmaz
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod ingwe » stř 07. lis, 2007 10:59

k této problematice jsem také velmi skeptický. 99% těch ki-mástrů považuju za podvodníky. jestli je někde na světě člověk, který něco takového ovládá, myslím že si to nechá pro sebe a naučí to max svého nejpokročilejšího a sobě nejbližšího žáka. nebude s tim machrovat jak ten děda na tom profláklém videu, kde drtil borce bez dotyku na 3m tim, že motal ručičkama, a pak dostal od jednoho "nevěřícího" jednoduše na držku. nechce se mi to hledat, všichni to video znáte...
ingwe
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod zdenekk » stř 07. lis, 2007 11:11

Problém názorů na Ki je jejich polarita. Pokud jste skeptici, sami se ochuzujete o možnost poznat něco víc. Pokud po tom naopak bažíte, zacházíte při hledání do slepých uliček. Ideální je neutrální postoj. Nechat to běžet a pokud to k Vám má dojít, tak to dojde.
PS1: Jinak bych ještě podotkl, že KI nemusí být nutně jen "vnitřní energií", jak nesprávně uvozuje název threadu.
PS2: Jeden můj oblíbenec říká, že bojovníci jsou ti, co si vybrali cestu používání všech možností místo jejich zkoumání.
PS3: A jedna z východních moudrostí zase praví, že: "Když je žák připraven, učitel se vždycky najde."
PS4: Jinak jsem si už mnohokrát všiml, že lidé z Brna kolem Ingweho jsou dosti skeptičtí, co se týče věcí, které nedělají oni sami. A to je jejich slabostí. Nic ve zlém.
Vzal jsem si půlku Viagry, tak jen popichuju.
zdenekk
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod ingwe » stř 07. lis, 2007 11:53

zdenekk píše:...

PS4: Jinak jsem si už mnohokrát všiml, že lidé z Brna kolem Ingweho jsou dosti skeptičtí, co se týče věcí, které nedělají oni sami. A to je jejich slabostí. Nic ve zlém.

na tohle se nedá nereagovat :lol:
můžeš mi přiblížit, kdo jsou ti "lidé okolo mně"? nevšiml jsem si že bych měl kolem sebe nějaké lidi, které ty popisuješ :lol:
hádat se s tebou, co je naše slabost a co né, vážně nebudu, k tomu se snad nesnížíme :wink:

p.s.: aby byl můj postoj kompletní - něvěřím v ki-mástry, nevěřím v reiki, nevěřím ve znamení zvěrokruhu, nevěřím v numerologii, nevěřím v boha... jsem ztělesněná skepse :lol:
ingwe
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod TierraZ » stř 07. lis, 2007 12:15

ingwe píše:
p.s.: aby byl můj postoj kompletní - něvěřím v ki-mástry, nevěřím v reiki, nevěřím ve znamení zvěrokruhu, nevěřím v numerologii, nevěřím v boha... jsem ztělesněná skepse :lol:

Muj skromny dotaz zni: " Neveris ani sobe???"
Zvítězit bez boje znamená převýšit jiné svými ctnostmi.
http://s2.bitefight.cz/c.php?uid=82215
TierraZ
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod ingwe » stř 07. lis, 2007 12:39

TierraZ píše:
ingwe píše:

Muj skromny dotaz zni: " Neveris ani sobe???"

jestli ten dotaz myslíš vážně, můžem to pořešit přes SZ.
ingwe
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod migli » stř 07. lis, 2007 12:53

omyl :)
migli
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod brtnik » stř 07. lis, 2007 20:07

zdenekk píše:Problém názorů na Ki je jejich polarita. Pokud jste skeptici, sami se ochuzujete o možnost poznat něco víc. Pokud po tom naopak bažíte, zacházíte při hledání do slepých uliček. Ideální je neutrální postoj. Nechat to běžet a pokud to k Vám má dojít, tak to dojde.

Tak tohle se mi líbí a asi to nějak souzní s tím, jak funguju. ®e by takové neuvědomělé wu wej či jak se to píše :P .

Jen jsem chtěl podotknout, že jak jsem věci zatím pochopil já a jak si je představuji, tak vnitřní síla není nic magického a nadpozemského.

Je to prostě jiný způsob jak přinutit své tělo něco udělat. Zapojit jiné části organizmu. Možná se to člověk naučí obtížněji, protože x let svého života byl zvyklý to dělat "jinak".

Takže posmívat se tomu principu jako takovému (aspoň jak ho chápu já) se mi zdá hloupé (aniž bych se sem snažil podsunout něco o komkoli z této diskuze) :oops:
Posměšky určené lidem, kteří z nevědomosti si to představují jaksi ezotericky, mi taky nepřipadá úplně správné, i když to dovedu pochopit.
No a posměšky určené lidem, kteří sice nějakou představu mají, ale pro dosažení svých cílů - obchodních, naplnění svého ega či jakýchkoli jiných - záměrně šíří "nadpozemskost" v této oblasti (a tím vlastně svádějí ty nevědomé) si i v mých očích posměšky zaslouží.

Ale na druhou stranu takové názory tady na fóru není vidět zrovna často (na žádný si nemohu vzpomenout). Zato posměšků zde neurekom.
To vlastně brání tomu, aby tu proběhla nějaká aspoň trochu rozumná diskuze na takováto témata. Těm rozumným to za to nestojí, a stejně ví, že některé věci jsou prostě nesdělitelné. Každý si je musí prožít a přijít na ně sám.

Pro ty z vnějších stylů kung fu chci jen připomenout, že jak jsem slyšel, tak ve své vrcholné formě principy vnitřních i vnějších stylů splynou - dojdou ke stejnému cíli. Jen cesta je jiná.
Zase jsem se nachytal - v BU přece člověk nikdy nedojde do cíle. To je přeci pěkné :lol:

No. Nějaké dlouhé. Motám toho dohromady moc. Omlouvám se.

Ať vás vaše cesta baví a naplňuje.

Michal
brtnik
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod ingwe » stř 07. lis, 2007 20:37

brtnik píše:...
v BU přece člověk nikdy nedojde do cíle. To je přeci pěkné :lol:
...

jakto, že ne? záleží přece co je tvým cílem :wink:
člověk co chce mít černej pás, svého cíle může dosáhnout. člověk, kterej chce úspěšně použít nějakou techniku na ulici, taky může. a člověk, pro kterého je cílem cesta, ho dosáhl v tom okamžiku, kdy začal :)
toliko k večerní filosofii 8)
ingwe
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod spider » stř 07. lis, 2007 21:35

Nechtěl jsem, aby můj průzkum vyzněl jako posměšek, přestože je pravda, že jsem zatím vždy - snad shodou okolnosti :?: slyšel o ki nejvíc nadšeně hovořit lidi, co si mysleli, že dělají BU, ale přitom se vůbec neuměli prát. Jako by bojové umění nebylo primárně o boji, ale především o nějaké (nejspíš ještě ke všemu špatně pochopené) filozofii.
Ale myslím, že kdyby tyhle esoteriky viděli skuteční japonští válečníci - praktici z 18. století, tak by se asi počurali smíchy.
spider
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod Jian » stř 07. lis, 2007 21:44

Kdyz si odmyslime ruzna videa jako ty o kterych se tu mluvi... ja videl sveho casu video s mnichy, na kterych se v mrazu vysousela mokra prosteradla... Tak nevim, byl to take podvod? Tentokrat zamer ze strany dokumentaristu jak dodat svemu materialu neco, co zarucene zvysi sledovanost? Ja se o tuhle oblast nejak vyslovene nezajimam, ale myslim ze pokud ne a nejaky clovek opravdu podobe veci dokaze, pak minimalne teoreticky muze dokazat i jine.
Jian
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod zdenekk » stř 07. lis, 2007 21:53

Z fenoménem ki jsem se již setkal. Není to nic mystického. Problém je v tom, že to není až tak o tom rvaní jako spíše o přijmutí smrti. Což se mnohým, co dělají bojová umění asi moc nechce. To je furt samá reálná sebeobrana, přežití, nedej bože vítězství. A to je právě ta pošetilost a brzda v použití ki. Umřeme tu všichni, tak se neberme tak vážně. Jenom nás to svazuje.
Vzal jsem si půlku Viagry, tak jen popichuju.
zdenekk
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod qBrona » stř 07. lis, 2007 22:42

Ale ki přece neznamená, že tím zlikviduji soupeře... Jistě existovali mistři v Japonsku, kteří tuto mimořádnou energii dokázali použít i na venek, jako způsob boje. V současnosti bude těchto mistrů pomálu stejně jako kdysi. Ki ale musíme rozvíjet. Některé školy se zaměřily příliš na cvičení ki, jiné ki úplně potlačili a ani jedno není správné, spolu s tělem bysme měli cvičit i ducha :wink:
qBrona
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod spider » stř 07. lis, 2007 23:18

qBrona píše: Jistě existovali mistři v Japonsku, kteří tuto mimořádnou energii dokázali použít i na venek, jako způsob boje. :wink:

To je zajímavé, můžeš to prosím trochu rozvést? Co si lze pod takovým bojovým nasazením představit?
spider
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod ingwe » stř 07. lis, 2007 23:50

spider píše:
qBrona píše: Jistě existovali mistři v Japonsku, kteří tuto mimořádnou energii dokázali použít i na venek, jako způsob boje. :wink:

To je zajímavé, můžeš to prosím trochu rozvést? Co si lze pod takovým bojovým nasazením představit?

najdi si nějaký video s Yamaue senseiem... vidět je lepší než číst.
ingwe
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod spider » čtv 08. lis, 2007 0:20

ingwe: máš pravdu, dík moc za tip!
První, co s tímto senseiem vypadlo z vyhledávače, bylo tohle: http://www.youtube.com/watch?v=MQwmBcNxKG0
To se musí opravdu vidět, začínám chápat, proč je aikido tak "populární" :lol:
spider
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Další

Zpět na bojová umění a sporty obecně