Trenéři,instruktoři

nespecializované diskuzní fórum, zabývající se problematikou bojových umění a sportů obecně

Příspěvekod Gino » pon 03. pro, 2007 12:42

Lilu píše:pro me Jan Jukl (1. Dan Karatedo Shotokan, 2. Dan Jiu-Jitsu)

Jukl Karate Team
http://jukl.karate.sweb.cz
Tak jsem se podival a uz jen to rozdeleni na "sensei", "sempai" a "kohai" mi stacilo k tomu vedet, ze ten clovek toho asi o JPN systemech moc nevi...

Bez urazky, taky jsem o tom nemel ani paru, ale to jsem nemel DANy ze dvou jap.boj.umeni a nehonosil se tolika certifikaty. END
Tomáš Pekárek
Gino
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Emiel » pon 03. pro, 2007 21:53

U nás je to s tréninkama následovně: Mistr předvede techniku, několikrát, řekne o čem ta technika je (Principy proč to jde zrovna tak a možné alternativy). Následně se zeptá, jestli všichni pochopili. Pokud někdo ne, vysvětlí mu to znovu. Následně nechává jako je obvyklé čas na zkoušení. Přechází mezi jendotlivými cvičícíme ak džytak vysvětluje co je špatně.
Je to ten typ člověka co to umí přednést i s vtipem, umí se tím bavit a bavit tím i ostatní.
Já u něho cvičím teprve krátce, jsem prakticky začátečník v BU všeobecně (Kdysi půl roku aikido nepovažuju za nic dostačujícího). Takež to můžu brát z pohledu "těch nováčků ,kteří po roce odejdou.. :P " (Jakože to vážně nehodlám)
Normálně jsem se zapojil do tréninku s ostantími studenty. Postupně si osvojuju základy z tréninků, mistr mi vždy vysvětluje jak třeba správně stát, jak chodit atd. Ale zároveň cvičím i s pokročilými, kteří mi to případně řeknou taky :) Já jsem s tímhle stylem spokojený. Zdá se mi to lepší, než dkyž se udělá nábor. Nahrne se tam hafo lidí a pak se chovají stádním pudem a není tma prakticky vůbec osobní přístup. ( Možná jsem to nepopsal dobře, ale u nás je to na osobním přístupu pomalu založené :) )
PS: Studuji Bujinkan. To jen jestli má i BU nebo BS také dopad na způsob tréninku.. ;)
Never get into fights with ugly people because they have nothing to lose.
Emiel
mistr diskutér
mistr diskutér

Re: .

Příspěvekod hellas » úte 04. pro, 2007 7:31

luen píše:Kdyby se ten seznam mel i nadale rozsirovat, tak uz me z nej vyskrtnete plz :wink: :lol:

Z osobnich duvodu nechci byt spojovan s nekterymi lidmi ... :oops: :!: :P

Zrovna sem chtěl napsat, že mezi nejlepší učitele podle mě patří Honza Novák a Roman Hladík no, ale tak nic no :oops: :lol: :lol: :lol:
Velká Morava
hellas
mistr diskutér
mistr diskutér

Re: .

Příspěvekod luen » úte 04. pro, 2007 10:39

hellas píše:
Zrovna sem chtěl napsat, že mezi nejlepší učitele podle mě patří Honza Novák a Roman Hladík no, ale tak nic no :oops: :lol: :lol: :lol:

:lol: JJ :wink:
Jan Novák
Wing Cheun Kyun Seut / 詠春拳術
http://www.facebook.com/wingcheun
http://www.youtube.com/user/cfwckt
+420608172785

Pro ty, kdo bojují, má život jinou příchuť než pro zbabělce!
luen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod JKT » úte 04. pro, 2007 13:17

Gino píše:
Lilu píše:pro me Jan Jukl (1. Dan Karatedo Shotokan, 2. Dan Jiu-Jitsu)

Jukl Karate Team
http://jukl.karate.sweb.cz
Tak jsem se podival a uz jen to rozdeleni na "sensei", "sempai" a "kohai" mi stacilo k tomu vedet, ze ten clovek toho asi o JPN systemech moc nevi...

Bez urazky, taky jsem o tom nemel ani paru, ale to jsem nemel DANy ze dvou jap.boj.umeni a nehonosil se tolika certifikaty. END

4Gino:
Je úžasné jak si po strohém zhlédnutí mé webové stránky usoudil, že nevím nic o bojových uměních aniž bys mě znal nebo alespoň o mě něco věděl. BRAVO! Dost dobře jsem taky nepochopil, co se ti nelíbí na rozdělení mého klubu na Sensei, Sempai a Kohai. Stejně jako na škole máš dělení na žák, učitel, profesor, ředitel... tak v japonských bojových umění můžeš DOJO rozdělit na:
Shihan - Mistr
Sensei - Učitel
Sempai - pokročilý cvičenec, starší žák (nemá to nic společného s věkem cvičence)
Kohai - začátečník, mladší cvičenec (nemá to nic společného s věkem cvičence)
Nevidím v tom žádný problém a ano, v našem klubu to tak je.

Co se týče mých certifikátů, tak taky nevím čemu se divíš. Zas tolik jich není a v bojových uměních je to stejný jako v jiných odvětvích. Když půjdeš žádat o práci, tak taky po Tobě všichni chtějí maturitní vysvědčení, vysokoškolský diplom... Ve většině škol bojových umění a to i mimo japonsko na stěnách vysí diplomy, certifikáty, předávací protokoly, kaligrafie, fotografie mistrů atd. Já nemám svou tělocvičnu, tak je mám na webu, který je taky zároveň jedinou veřejnou prezentací našeho klubu. I když většina z nás, co se zabýváme bojovými uměními víme, že certifikát nevypovídá nic o tom jestli dotyčný něco umí nebo ne, bez trenérské licence nemůžu někoho trénovat, bez určitého STV nemohu mít trenérskou licenci, zkušebního komisaře. Takže tyto certifikáty, které Tě tak iritují, ke své činnosti, protože vedu klub bojových umění, potřebuji a mít musím.

Zas na druhou stranu Ti za Tvůj, i když pro mě nepochopitelný příspěvek v této diskuzi děkuji, protože i díky tomu návštěvnost webových stránek našeho klubu stoupá. END
Jan Jukl
JKT
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Picard » úte 04. pro, 2007 14:11

Doufam, ze se nikdo neurazi, nechci se nikoho dotknout, ale:

Sempai - kohai je relativni vztah dvou osob, zjednodusene pokrocily - mene pokrocily. Neni to zadna hodnost nebo titul, ktery by se dal udelovat, kazdy ma nejake sempaie a nejake kohaje (pokud to neni totalni zacatecnik nebo neni-li to nejaka hlava skoly).

Seskupovat lidi v dozdo do skupiny kohai a skupiny sempai opravdu zavani nepochopenim techto pojmu. Je to, jakoby sis vojenskou jednotku rozdelil na nadrizeni a podrizeni :-)
Picard
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod JKT » úte 04. pro, 2007 14:19

Nikde nepíšu že je to titul, který bych uděloval. Je to vztah žáků v mém dojo :idea:
JKT
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Picard » úte 04. pro, 2007 14:26

Haha, ok, necham toho, koukam, ze to nema cenu :-)
Picard
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod luen » úte 04. pro, 2007 15:06

Picard píše:Haha, ok, necham toho, koukam, ze to nema cenu :-)

Zdar, bud v klidu ... to same mame se Sifu, Simo, Sihing, Sije .... nikdo nechape, ze je to vztah a ne titul ...

Tak se vesele delaji zkousky na starsiho brachu, mladsiho brachu, strejdu, tatu ... normalka ... kocourkovske videni BU nasich EKSPERTU :lol:
Jan Novák
Wing Cheun Kyun Seut / 詠春拳術
http://www.facebook.com/wingcheun
http://www.youtube.com/user/cfwckt
+420608172785

Pro ty, kdo bojují, má život jinou příchuť než pro zbabělce!
luen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Gino » úte 04. pro, 2007 16:10

JKT píše:Shihan - Mistr
Sensei - Učitel
Sempai - pokročilý cvičenec, starší žák (nemá to nic společného s věkem cvičence)
Kohai - začátečník, mladší cvičenec (nemá to nic společného s věkem cvičence)
Zdravim, presne tohle je naprosto rozsirena definice, kterou lze najit vsude mozne, ale neni to uplne to prave orechove (kdyby to bylo tak jednoduche) - vysvetlil uz Picard.

Nenapsal jsem, ze "o bojovych umenich nic nevis". Pouze jsem konstatoval, ze "toho asi o JPN systemech moc nevis" - nic vic v tom neni. Muzes se klidne umet prat, muzes mit i plnej suplik certifikatu, ale to rozdeleni sensei, sempai, kohai na tvych strankach je zavadejici. Tot vse...
Tomáš Pekárek
Gino
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Emiel » úte 04. pro, 2007 17:25

Tak když už se tu pitvá to "členění" tak si s dovolením také rýpnu.

Napřed jen doplnění, namísto Sensei lze také používat Shidoshi.

A teď lehce k otmu senseiovi. Sensei je v japonštině přívlastek dávaný váženým osobám, například učitelům nebo doktorům. Tedy sensei není ani tak hodnsot, jako oslovení "učiteli" :P
Například Pepo-sensei, je, jako byste řekli Pane učiteli Pepo :P
Never get into fights with ugly people because they have nothing to lose.
Emiel
mistr diskutér
mistr diskutér

Předchozí

Zpět na bojová umění a sporty obecně