Smrt při výcviku?

krev, pot, slzy a adrenalin - na ulici neplatí fair play!

Příspěvekod Sennin » pát 18. čer, 2004 20:29

Miro píše:Marek,

vies, uvazujem o tom, co Ti napisat. A myslim, ze nech by som napisal cokolvek, bude to zbytocne. Ty mas svoj postoj, formovany svojimi zivotnymi skusenostami - a ja mam svoj postoj, formovany mojimi zivotnymi skusenostami.
Ale predsa len: bojove umenia su vychovou k porozumeniu sveta a seba sameho. Ako si urcite cital v mnohych knihach, najvacsim problemom cloveka nie je ani tak iny clovek, ale on sam. Ak sa clovek nauci vychadzat sam so sebou, nauci sa vychadzat aj so svojou vlastnou smrtou - pretoze zivot a smrt su iba dve strany tej istej mince.
Nevycital som to z knizky - je to moj postoj, formovany mojimi zivotnymi skusenostami - napriek tomu ma kludne mozes povazovat za demagoga, nic sa tym nezmeni.

**Dělám bojové umění proto, abych přežil, ne abych umíral (byť s myšlenkou, že bez problému a se ctí)... **

Vies, to je stale umieranie: mozno dnes, mozno zajtra, mozno o rok, mozno neskor. Bojove umenia su o niecom inom - teda aspon v tej mojej verzii.

Maj sa fajn
Miro

Myslím, že to zbytečné není a ani nebylo, Miro. jen jsem chtěl znát tvůj skutečný názor.
Jistě sis všiml, že rád nazývám věci skutečným jménem a nemám rád, když se kolem jedné myšlenky točí spousta moudrostí a nicneříkajících souvětí.
A o tom jsou diskuze, že: jeden poví "to" a druhý replikuje "tohle".
Já jsem se tě zeptal, ty jsi mi odpověděl...To je vše, nic víc, nehledám v tom mou "moudrost" ani tvou.
Marek Pszczolka
Jeet Kune Do CZ
http://www.jeetkunedo.cz/
Sennin
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » pát 18. čer, 2004 21:01

Miro píše:domnievam sa, ze bojove umenia vobec nemaju za ciel fighting

Zdravi
Miro

Naše názory se evidentně liší již v samotném pojetí bojové, neřku-li životní filozofie. S tím asi oba nic nenaděláme...
Pokud jsi za svůj přijal názor, že bojové umění není primárně o boji tak na tom těžko něco změním. Uznávám a respektuji tvé právo, mít v tomto směru jakékoliv názory, ale zároveň si ponechám ty svoje!

Zde si k otázce bojové filozofie opět dovolím ocitovat něco z projevů Marka Chlíbka, protože sám bych to asi lépe neřekl.

(zkráceno)
O tom, že jednotlivá lidská etnika se vzájemně podstatně liší nemůže být nejmenšího sporu. Ve srovnání asijských národů s představiteli západní civilizace jsou rozdíly markantní. Zcela jiný je průměrný vzrůst, pigmentace kůže, očí a vlasů, a podstatné jsou i rozdíly v celkové stavbě tělesné schránky. To jsou rozdíly viditelné a evidentní. Vědecky prokázaná je i poměrně značná rozdílnost genetické výbavy.
Již málokdo je ale schopen vnímat rozdíly v rovině psychologie jednotlivých národností. Tak jak se po tisíce let rozdílně vyvíjela tělesná schránka, docházelo k rozdílnostem i v mentální rovině, pudové vybavenosti a emotivní skladbě povahy.
Tento mix se samozřejmě musel projevit v částečně odlišném nahlížení na svět a zákonitosti přírody. O naprosto odlišném zázemí jednotlivých etnik v otázkách psychologického a kulturního vývoje rozumný člověk nepochybuje a toto tvrzení lze doložit i spoustou empirických důkazů...
...vývoj asijské společnosti se samozřejmě nutně odrazil také na životní filozofii těchto národů a jejich přístupu k pojetí střetného boje. Jen málokdo se západních cvičenců je ale schopen si připustit, že nekritické přijmutí celého výcvikového a filozofického komplexu nemůže v naší demografické a soudobé realitě spolehlivě fungovat...
...konkrétní rozdílnosti západních etnik jsou již částečně prozkoumané a mnoho doposud tzv. nevysvětlitelných selhání při boji nebo v sebeobraně lze vysvětlit a empiricky dokázat právě s ohledem na rozdílnost mentální výbavy...
...položte si sami otázku, jak efektivně a dlouho může například fungovat, pokud psa budete krmit granulemi, určenými pro morčata...
...tvrdím, že indoktrinace bojového umění východní filozofií je pro potřeby bojovníků vzešlých ze západní civilizace, to nejhorší zlo, které je mohlo potkat. To co fungovalo na východě stovky let velmi efektivně a správně, produkuje v našich hlavách (naladěných na jinou mentální vlnu a pudy) jen těžko předvídatelná a nečekaná selhání...
...jen málo opravdových bojovníků je schopno na své cestě tohle základní úskalí rozpoznat a vnitřně přijmout. Pak zase jen někteří z nich najdou odvahu popřít svůj dosavadní, někdy mnohaletý a nelehký cvičební směr a vydají se cestou svému podvědomí nejbližší. Takoví pak patří v našich měřítcích k těm nejlepším...

Můžeš to odvrhnout jako blábol, ale na druhou stranu je možná potřeba vzít v úvahu, že to psal člověk, který za války v Jugoslávii působil ve skupině, která se živila dobýváním zabarikádovaných baráků ve městech. To je vůbec jedna z nejrizikovějších činností, hned po odstraňování min! A přežil...
A taky jinak znějí takto podané argumenty od člověka, který zabije pěstí rozzuřeného, běžícího dobrmana. Vím, že tu někdo psal, že zabít psa nic není, ale upřímně, kdo z vás to skutečně dokáže?

A k té smrti, opět Chlíbek:

(zkráceno)
To, jestli v boji na život a na smrt přežijete nebo ne je z 50% osud a z 50% osobní rozhodnutí. Osud ovlivnit nelze, ale svůj přístup ano. Padesátiprocentní šance na úspěch je pro mě sakra velká motivace, abych se vždy rval jako lev, využil veškerých dostupných prostředků a vždy věřil ve své vítězství!Východní přístup ke smrti nemá pro nás význam .Zážitek umírání a smrti je nesdělitelný a na smrt si nelze zvyknout, ani se jí naučit. K tomuhle poznání dojde časem každý bojovník. Někdo v průběhu svého aktivního působení, jiný bohužel až v posledních sekundách před svým skonem... Dokud dýchám, doufám!.

Nechtěl bych, aby to vyznělo, že tady Marka Chlíbka nekriticky prosazuji. To ne... Uvedené teze mi celkem sedí a tak jsem je sem zkopíroval. Na druhou stranu otevřeně říkám, že p.Chlíbek je velmi rozporuplný člověk. Někdy je přátelský, sdílný a kamarád. Jindy se chová a vystupuje jako čistokrevný hajzl. Má zakázán vstup do USA a není tajemstvím, že byl hlavním podezřelým v kauze olomouckého bombového vyděrače před více jak rokem.
Byly i období, kdy prý přestal na týden dva mluvit a když už komunikoval, tak jen jednoduchými posunky. Po dotazu, proč vlastně nemluvil, prý jen řekl něco v tom smyslu, jako že „nebylo o čem“. Na vlastní oči jsem viděl, jak „meditoval“ skoro pět hodin sezením na jednom místě a koukáním do zdi, bez jakéhokoliv zjevného pohybu. Jasně, je toho plná literatura, nindžové a tak, ale kdo z vás něco podobného skutečně viděl?
Skutečně těžko soudit, zda je vše nějaká jeho vyšší hra nebo rafinovaný sebevýcvik, nebo zda se jedná o projevy schizofrenie nebo jiné duševní poruchy jako následku dřívějších zážitků...
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Miro » pát 18. čer, 2004 22:33

Senzor,

diky za odpoved, kedze mam uz iba par minut, nez vypadnem do hor, zostava mi iba jedina otazka. Marek Chlibek je jednoznacne profesional, o tom nema zmyslu debatovat. Ale je tato profesionalita to, po com tuzis? S celou tou rozporuplnostou, o ktorej pises? Chcel by si napriklad takymto sposobom vychovat svoje deti?
Nemam ani najmensi dovod, a ani mi to neprislusi, akymkolvek sposobom hodnotit Marka Chlibka - vymenili sme si par mailov, ale jeho svet je uplne iny ako ten moj.
Mozno Markove nazory na odlisnost etnik a ich kultur su spravne (i ked o tomto by sa dalo debatovat: ja beriem schopnost myslenia a konania v roznych kulturach skor ako pridavok k mojej uz vlastnej, vrodenej kulture, cosi ako znalost mysliet viacerymi jazykmi), ale osobne si myslim, ze tuzba po stasti a spokojnosti (nech si ktokolvek mysli o tom cokolvek, nech to komukolvek bude pripadat vycitane z knizky ci akokolvek padle na hlavu) je zakladnou charakteristikou kazdeho cloveka kazdeho etnika. Neviem, mozno sa Marek povazuje za stastneho cloveka, ale osobne o tom velmi pochybujem. Priznam sa, ze si to neviem predstavit, zit jeho zivotnym stylom. Ale ako som povedal, neprislusi mi ho hodnotit.

Miro
Miro
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » pát 18. čer, 2004 23:55

Jen tak na okraj,dost pochybuji,že by p.Chlíbek někde veřejně vytruboval,že sloužil za války v Jugoslávii(a už vůbec nevěřím,že by vykládal co a kde a jak tam dělal).Služba v cizí armádě je trestná a nevěřím,že by se takhle lehkomyslně vystavil trestnímu stíhání.

Jinak,proč tolik emocí????PROBOHA,jsme každý jiný,každý cvičíme něco jiného a kvůli něčemu jinému......tak oč jde?
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Sennin » sob 19. čer, 2004 1:16

Jendis píše:Jen tak na okraj,dost pochybuji,že by p.Chlíbek někde veřejně vytruboval,že sloužil za války v Jugoslávii(a už vůbec nevěřím,že by vykládal co a kde a jak tam dělal).Služba v cizí armádě je trestná a nevěřím,že by se takhle lehkomyslně vystavil trestnímu stíhání.

Jinak,proč tolik emocí????PROBOHA,jsme každý jiný,každý cvičíme něco jiného a kvůli něčemu jinému......tak oč jde?

Jen tak na okraj: do Jugoslávie se chodilo a chodí zcela legálně, v rámci mezinárodních sil (UNPROFOR, KFOR)...A co se tam dělo a děje, jak tam naši vojáci bojovali a bojují není vůbec nic tajemným...
Marek Pszczolka
Jeet Kune Do CZ
http://www.jeetkunedo.cz/
Sennin
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » sob 19. čer, 2004 7:21

Jendis píše:Služba v cizí armádě je trestná a nevěřím,že by se takhle lehkomyslně vystavil trestnímu stíhání.

Tohle je klasicky a porad dokola omilany omyl civilistu. Sluzba v cizi armade je sice trestnym cinem, ale na to abyste mohli nekde zabijet lidi v zadne armade byt nemusite! Vic jak polovina lidi zapojenych do jugoslavskeho konfliktu nebyla soucasti zadnych oficialnich vojenskych struktur.
Pokud pusobite jako najemny vojak - zoldner, to je, ze tuto cinnost vykonavate na zaklade nejake dohody NEVZTAHUJI se na vas meritka platna pro oficialni armadu. Nkdo vas nemuze popotahovat za sluzbu v cizi armade!!!! Na druhou stranu je vase cinnost podchytitelna jako bezna kriminalni cinnost a samozrejme ani nepozivate ochrany zenevskych konvenci. Muzou vas odsoudit treba za vrazdu, ale to by vas museli odsoudit v zemi, kde pusobite a ne tady u nas. Nasi justici tohle neprislusi!!!!
Myslim ze chlibek, nebo kdokoliv jiny si muze v zasade povidat co chce. Pravni system je zalozeny tak, ze jakakoliv trestna cinnost se musi obvinenemu PROKAZAT. Na to nejake reci nestaci.
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » sob 19. čer, 2004 10:46

Jo,dobrý....já měl pocit,že p.Chlíbek tam nebyl zrovna v oficiální misi.Ale nechce se mi tady diskutovat o někom,pokud se toho nezůčastňuje dotyčný taky....

Military styly jsou určitě dobrá věc.....hlavně pro bez.složky.Ti určitě nemají čas cvičit 20 let,aby jim to fungovalo.Jim to musí fungovat hned.Líbí se mi,že p.Chlíbek a ostatní nevyučují veřejnost(když někdy sleduju zájemce o MCS,Scars nebo Krav Magu,ježí se mi chlupy a hnal bych je na psychotesty!!!).Otázkou je,jak si instruktoři Systemy vlastně žáky vybírají??
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » sob 19. čer, 2004 11:08

Fireball - nemyslím si,že porazit psa je směšně jednoduché.Je - li to vycvičený pes(předpokládám,že se nebavíme o o nějakých vesnických podvraťácích) tak je to sakra práce.Hlavně,pokud o psech moc nevíš.Přihlédneš li i k aspektu,že takový pes vypadá i maximálně hrozivě,je rychlejší .... nacvičit se to musí.Tím samozřejmě neschvaluji zabíjení psů :!: :!: :!:

Celkově vzato,na vše se musíš připravit,bez tréninku nic nejde jednoduše. :idea:
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod marvin » sob 19. čer, 2004 13:44

Jendis - ano to je pravda a tiez je rozdiel aky je to pes. Pes ktory ma vycvik utoci inak /da sa povedat predvidatelne/. Asi je dost pruser ked sa tesne pred cielom zastavy a supne to odspodu na genitalie :) alebo na kotnik ... darmo budes nastavovat ruku na zakus ....

Uz zopar vycvikarov na tom skaredo pohorelo - vsetci si myslia, ze poznaju psov a oni poznaju vlciaka a max tak rotwailera co maju naprogramovane chovanie ...

Nechcem aby to vyznelo zadrapcivo, ale asi by ma pobavila obrana proti 45kg pittbulovy - ten uraken na ten kybel co nosi miesto hlavy by ho akurat upozornil, ze tu nieco "bzuci" co potrebuje riadnu nakladacku :)
marvin
mistr diskutér
mistr diskutér

Senzorovi

Příspěvekod hrom » sob 19. čer, 2004 13:48

Souhlasím s tím, co jste psal o ozbrojených složkách.

k citátům p. Chlíbka:
pochybuju, že by rozdíly mezi etniky byly větší než rozdíly mezi jednotlivci uvnitř jednoho etnika nebo mezi mužem a ženou, dítětem a dospělým, mladíkem a starcem - a to jak fyzické, tak mentální.

BU jsou ovlivněny především buddhismem a taoismem. Obě filozofie jsou zcela kulturně přenosné a potíže nastávají pouze při doslovném chápání abstraktních termínů popisujících fungování reality (jako je jin, jang apod). Tomu ale nelze říkat indoktrinace. Je to otázka vhodného převodu do evropského a současného myšlení.
MOderně by se dalo říci, že obě filozofie hovoří o určitém "funkčním designu" člověka i reality a praxe těchto filozofií spočívá ve stále větším využívání potenciálu tohto "funkčního designu" - tedy přiměřenějším a efektivnějším fungování. To je velmi vhodný základ každého umění nejen bojového - to vlastně dělá z činnosti skutečné umění. Není na tom nic orientálního.

O selháních jsem už psal a nepovažuju je za důsledek indoktrinace taoismem či zenem. Mohou mít řadu jiných příčin.

Jak se k tomu správnému využívání svého "funkčního designu" propracovat? Ale to není otázka tradice či moderny, ale správného vyučování a pochopení ze strany žáka. Nejlépe jsem věci týkající se fungování člověka našel popsané na www.chenghsin.com. Je to pro mě srozumitelné a věcně a moderně napsané.

Nevím, co přesně si p. Chlíbek představuje pod pojmem východní přístup ke smrti. Na smrt si jistě nelze zvyknout, ani se jí nelze naučit. Ale naučit se pracovat s nepřiměřenými instintivními a emočními reakcemi na předpokládané nebezpečí smrti či zranění, to věřím, že lze, i když v tomto směru nemám mnoho zkušeností. Toto je téma, které se zdaleka netýká jenom BU, nýbrž životního přístupu vůbec. Kulturní a biologická předpojatost vůči smrti je takřka nepřekonatelná, ale rozhodně se vyplatí s těmito strachy pracovat.
hrom
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Re: Senzorovi

Příspěvekod Anonymní » sob 19. čer, 2004 16:13

hrom píše:O selháních jsem už psal a nepovažuju je za důsledek indoktrinace taoismem či zenem. Mohou mít řadu jiných příčin..

To tedy promiňte, ale řeč byla o mentální výbavě a pudech na fyziologickém základě. Taoismus a zen s tím nemají co dělat...

hrom píše: Na smrt si jistě nelze zvyknout, ani se jí nelze naučit. Ale naučit se pracovat s nepřiměřenými instintivními a emočními reakcemi na předpokládané nebezpečí smrti či zranění, to věřím, že lze, i když v tomto směru nemám mnoho zkušeností. Toto je téma, které se zdaleka netýká jenom BU, nýbrž životního přístupu vůbec. Kulturní a biologická předpojatost vůči smrti je takřka nepřekonatelná, ale rozhodně se vyplatí s těmito strachy pracovat.

Kdyby vaše řádky někdo vytrhl z kontextu, tak budu myslet, že děláte rekamu právě na Systemu... Četl jste vůbec teze jejich výcviku? O tomhle přístupu to právě je...

K Mišovi:
Jak sám píšeš tak Chlíbka v podstatě neznáš. Přesto se cítíš oprávněn posuzovat jeho život (který absolutně neznáš) a hodnotit, zda bys ty nebo někdo jiný jej chtěl žít nebo ne... :?
Promiň, ale takto povrchně vedenou argumentaci přijmout nedokážu... :?:
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod hrom » sob 19. čer, 2004 17:30

...tvrdím, že indoktrinace bojového umění východní filozofií je pro potřeby bojovníků vzešlých ze západní civilizace, to nejhorší zlo, které je mohlo potkat. To co fungovalo na východě stovky let velmi efektivně a správně, produkuje v našich hlavách (naladěných na jinou mentální vlnu a pudy) jen těžko předvídatelná a nečekaná selhání...

Byla to reakce na tuto větu. Tady je dávána do kolize východní filozofie a západní mentalita a pudy. Z toho pak vyplývá selhání. Pochopil jsem něco špatně? Jinak se mi to zdá jako přehnané tvrzení.

Svými příspěvky tady jsem nechtěl vystupovat proti Systemě. Jen jsem se zastával i takových způsobů výuky, které k bojové připravenosti jdou zdánlivou oklikou, a které tady někteří kritizovali.

Taky tu padlo něco v tom smyslu, že někdo dělá bojové umění kvůli nějaké filozofii. Nebo že filozofie dodává BU nějaký morální rozměr. To je taky velmi zjednodušené. To byly důvody, proč jsem se tady tak rozepsal.

K poznámce o smrti mě vedlo to vágní vyjádření o východním přístupu ke smrti, ale asi jsem v tomto případě střelil vedle.

Bylo příjemné s vámi diskutovat, Senzore.
hrom
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Anonymní » sob 19. čer, 2004 18:44

Senzor píše:Kdyby vaše řádky někdo vytrhl z kontextu, tak budu myslet, že děláte rekamu právě na Systemu... Četl jste vůbec teze jejich výcviku? O tomhle přístupu to právě je...

K Mišovi:
Jak sám píšeš tak Chlíbka v podstatě neznáš. Přesto se cítíš oprávněn posuzovat jeho život (který absolutně neznáš) a hodnotit, zda bys ty nebo někdo jiný jej chtěl žít nebo ne... :?
Promiň, ale takto povrchně vedenou argumentaci přijmout nedokážu... :?:

Senzore uvedom si s jakym materialem se tady snazis diskutovat. S ohledem na vzdelani v ume ni boje je to pologramotne stado, z nichz nekteri ani aktivne necvici. Moznost zapojit se zde do diskuze o boji pres bezpecny filtr obrazovky musi byt pro ne oblazujici...

Vetsina z neschopnosti a prijmout zodpovednost za svuj vyboj nikdy neprestoupi stin uvazovani davu a slepe nasleduji nazoru hloupe vetsiny. Mnoho povolanych, malo vyvolenych. Proto je skutecne uspesnych jen nemnoho.

Kazdy kdo vyboci z davu, se stane tercem kritiky a polemizovani, proc by jeho system nemel fungovat. Evidentni fakta potvrzujici uspesnost jsou prehlizena nebo popirana. To je typicka reakce stada. Ten kdo je prevysuje ve vedomostech nebo ve vysledcich je nepohodlny, nezapada do systemu a je treba jej ukricet.

Proc myslis, ze se tu tolik lidi ohani tradicemi, tradicnim pristupem, tradicnimi technikami a syly... Vzdyt ohlizet se jen dozadu je tak snadne! ale respektovat doprednou dynamiku, v zavislosti na neustalem vyvoji ziveho bojoveho umeni, to chce odvahu neustale hledat nove cesty...

Vzdyt, zde jsou lide, kterym se pod pojmem NINJA vybavi cerne odena postava vrhajici hvezdice... Proste uvazli na zastaralych formach a tradicich...

Senzore, nehazej prerly svinim!

NONAME

Omlouvam se tem par skutecnym bojovnikum, kteri se na tomhle foru obcas vyskytuji za urcitou kategorizaci sveho prispevu. Ti vsak moc dobre vedi, ze o nich tenhle text neni!
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » sob 19. čer, 2004 19:20

hrom píše:...tvrdím, že indoktrinace bojového umění východní filozofií je pro potřeby bojovníků vzešlých ze západní civilizace, to nejhorší zlo, které je mohlo potkat. To co fungovalo na východě stovky let velmi efektivně a správně, produkuje v našich hlavách (naladěných na jinou mentální vlnu a pudy) jen těžko předvídatelná a nečekaná selhání...

Byla to reakce na tuto větu. Tady je dávána do kolize východní filozofie a západní mentalita a pudy. Z toho pak vyplývá selhání. Pochopil jsem něco špatně? .

Zřejmě je to moje chyba! Jak po to po sobě čtu, asi jsem si dost naběhl těmi citacemi p.Chlíbka. Vytrhl jsem několik vět z textového materiálu pro výcvik, který má desítky stran.
Už mi dochází, že veškeré informace v něm obsažené, se musí vnímat celostně. vytržené citace spíše zavádějí. Pojem východní filozofie je zde (v materiálech Systemy) prezentován jako celostný a dlouhodobý relikt skládající se z veškerých vlivů působících po tisíciletí na místní etnika. Od podnebních podmínek a přírodních úkazů, přes stravovací návyky, přes specifický vývoj organizování tamní společnosti až k k místním náboženským směrům a ostatním vlivům. Není to tedy v žádném případě některá "východní filozofie" jak se tento pojem většinou veřejně chápe. Za tuto svoji nejednoznačnou prezentaci se upřímě omlouvám.
Stále více mám pocit, ze zde svým vystupováním pana Chlíbka spíše poškozuji. Už rozumím jeho vyjádřením, že člověk se má zaměřit především na sebe a ne na názory ostatních. I tak pro mě byla tato krátká výměna názorů v mnoha ohledech velkým přínosem!
S tímto bych tedy rád své vystupování zde uzavřel...
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » sob 19. čer, 2004 19:21

hrom píše:...tvrdím, že indoktrinace bojového umění východní filozofií je pro potřeby bojovníků vzešlých ze západní civilizace, to nejhorší zlo, které je mohlo potkat. To co fungovalo na východě stovky let velmi efektivně a správně, produkuje v našich hlavách (naladěných na jinou mentální vlnu a pudy) jen těžko předvídatelná a nečekaná selhání...

Byla to reakce na tuto větu. Tady je dávána do kolize východní filozofie a západní mentalita a pudy. Z toho pak vyplývá selhání. Pochopil jsem něco špatně? .

Zřejmě je to moje chyba! Jak po to po sobě čtu, asi jsem si dost naběhl těmi citacemi p.Chlíbka. Vytrhl jsem několik vět z textového materiálu pro výcvik, který má desítky stran.
Už mi dochází, že veškeré informace v něm obsažené, se musí vnímat celostně. vytržené citace spíše zavádějí. Pojem východní filozofie je zde (v materiálech Systemy) prezentován jako celostný a dlouhodobý relikt skládající se z veškerých vlivů působících po tisíciletí na místní etnika. Od podnebních podmínek a přírodních úkazů, přes stravovací návyky, přes specifický vývoj organizování tamní společnosti až k k místním náboženským směrům a ostatním vlivům. Není to tedy v žádném případě některá "východní filozofie" jak se tento pojem většinou veřejně chápe. Za tuto svoji nejednoznačnou prezentaci se upřímě omlouvám.
Stále více mám pocit, ze zde svým vystupováním pana Chlíbka spíše poškozuji. Už rozumím jeho vyjádřením, že člověk se má zaměřit především na sebe a ne na názory ostatních. I tak pro mě byla tato krátká výměna názorů v mnoha ohledech velkým přínosem!
S tímto bych tedy rád své vystupování zde uzavřel...
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » ned 20. čer, 2004 10:08

-Senzore uvedom si s jakym materialem se tady snazis diskutovat. S ohledem na vzdelani v ume ni boje je to pologramotne stado, z nichz nekteri ani aktivne necvici. Moznost zapojit se zde do diskuze o boji pres bezpecny filtr obrazovky musi byt pro ne oblazujici...-

Počkej,tohle je trošičku nefér.Každý má nějaký pohled na věc a názorové neshody jsou přece normální.Pokud si chce někdo o BU povídat,ačkoli sám necvičí,proč ne....????Nevím,co Ti na tom vadí......?Stejně si po nějaké době vytipuješ lidi,se kterými si máš co říci a na zbytek nereaguješ,ne?!

-Vetsina z neschopnosti a prijmout zodpovednost za svuj vyboj nikdy neprestoupi stin uvazovani davu a slepe nasleduji nazoru hloupe vetsiny. Mnoho povolanych, malo vyvolenych. Proto je skutecne uspesnych jen nemnoho.-

Úspěch???Co přesně v tomto případě myslíš?
Jinak je fakt,že shodovat se názorově je pohodlnější......

-Kazdy kdo vyboci z davu, se stane tercem kritiky a polemizovani, proc by jeho system nemel fungovat. Evidentni fakta potvrzujici uspesnost jsou prehlizena nebo popirana. To je typicka reakce stada. Ten kdo je prevysuje ve vedomostech nebo ve vysledcich je nepohodlny, nezapada do systemu a je treba jej ukricet.-

Ne každý se stává cílem kritiky.Pokud dotyčný dokáže v klidu,jasně,věcně odpovědět na otázky,které vznik každého systému nutně provázejí,proč ne?!!Narazíš-li ale na vytáčky,neznalost ,neschopnost odpovědět-pak to samozřejmě budí pouze podezření a na ně navazující kritiku a nedůvěru.Od toho je ale právě ta diskuze,kdy má každý možnost si popovídat.Zůstaneme li u SYSTEMY-myslím,že nikdo nepopírá fakt,že jde o velmi účinný systém.Na druhou stranu ale spousta lidí ani netuší,o čem je řeč.....protože se moc informací o tomto systému ven nedostane.Pak nastává situace,kdy lidé hodnotí podle střípků vytržených z kontextu.Což je samozřejmě špatně,ale není se co divit.....hlavně pokud prosáknou třeba jen informace o neortodoxních metodách výcviku. V tomto případě jde o začarovaný kruh......a nejedná se o problém pouze SYSTEMY.

-Proc myslis, ze se tu tolik lidi ohani tradicemi, tradicnim pristupem, tradicnimi technikami a syly... Vzdyt ohlizet se jen dozadu je tak snadne! ale respektovat doprednou dynamiku, v zavislosti na neustalem vyvoji ziveho bojoveho umeni, to chce odvahu neustale hledat nove cesty...-

Trošku tolerance :wink: Vše staré není špatné.Jsou lidé,kterým právě tato tradice a schopnost překonat staletí takřka beze změn učarovala(to je taky dobrá otázka...jak je možné,že něco takhle starého v podstatě beze změn přežívá?)
Budu-li mluvit za sebe.....vyzkoušel jsem jedno i druhé a na obojím jsem si našel něco."Tradiční styl " jsem cvičil pro radost,krásu pohybu.....a sebeobranu proto,abych nikdy nezažil kdesi výše popsanou situaci(něco o neschopnosti ochránit svou rodinu).Bavilo mne prostě obojí....
Další otázkou je,zda hledání "nové cesty" je opravdu vývojem kupředu,nebo tím pouze někdo maskuje vlastní neschopnost a lenost.Tady ovšem není na mně,abych posuzoval......

Vzdyt, zde jsou lide, kterym se pod pojmem NINJA vybavi cerne odena postava vrhajici hvezdice... Proste uvazli na zastaralych formach a tradicich...

To je fakt.I mně se při prvním vyslovení slova NINJA vybaví přesně toto.I když vím,že to už dávno není pravda....prostě je to první obraz v mysli,který naskočí...... :wink: :lol:

Je to problém prakticky všech diskuzí,sejde se na nich spousta lidí a každý je přesvědčen o "své pravdě".Pak je těžké se shodnout(i proto,že něco vysvětlovat písemně je složitější,než ústně-"z oka do oka" ).Ale vždycky je dobré řešit to v klidu...... :wink:
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Fireball » ned 20. čer, 2004 11:02

Súhlasím s Tebou Jendis. :lol: :lol: :lol:

Pat
Fireball
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Traft » ned 20. čer, 2004 12:08

Neviem preco si myslite, ze SYSTEMA je taka ucinna ako o nej niekto tvrdi.Systema , ktoru prezentuje Marek Chlibek nie je vobec taka ako sa vyucuje v Rusku.Marek Chlibek ani nema licenicu na vyucbu SYSTEMY.Jediny kto ma licenciu na vyucbu Systemy v celej Europskej Unii sa vola Dejan Hristov, ktory zije na Slovensku.Certifikat som videl na vlastne oci.Videl registrovanych vsetkych clenov a Chlibek medzi nimi nie je.A tak isto nezda sa vam cudne, preco na stranke systema.cz zmizli mena instruktorov? Asi uz niekto mal pripomienky.Systema v tradicnych skolach sa vyucuje velmi dlhu dobu, ucia sa zakladne pohyby velmi dlhy cas a nie tak ako to opisuje Chlibek.Systema niekedy pripomina Aikido.Takze vsetci tu mate velmi mylne informacie.
Traft
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod Jendis » ned 20. čer, 2004 12:15

Tak se rozepiš více a rozšiř nám obzory :wink: :lol: :lol: já osobně se rád nechám poučit.
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » ned 20. čer, 2004 12:42

Traft píše:Neviem preco si myslite, ze SYSTEMA je taka ucinna ako o nej niekto tvrdi.Systema , ktoru prezentuje Marek Chlibek nie je vobec taka ako sa vyucuje v Rusku.Marek Chlibek ani nema licenicu na vyucbu SYSTEMY.Jediny kto ma licenciu na vyucbu Systemy v celej Europskej Unii sa vola Dejan Hristov, ktory zije na Slovensku.Certifikat som videl na vlastne oci.Videl registrovanych vsetkych clenov a Chlibek medzi nimi nie je.A tak isto nezda sa vam cudne, preco na stranke systema.cz zmizli mena instruktorov? Asi uz niekto mal pripomienky.Systema v tradicnych skolach sa vyucuje velmi dlhu dobu, ucia sa zakladne pohyby velmi dlhy cas a nie tak ako to opisuje Chlibek.Systema niekedy pripomina Aikido.Takze vsetci tu mate velmi mylne informacie.

No hej.... licence = vetsinou komerce. To naprosto chápu. Vidim že jste tu všichni odborníci na Chlíbka a na systému.
Trafte, jména a kontakty na instruktory byly na systema.cz celou dobu, co probíhalo oficiální naľňování nových kurzů. Potom byly tyto informace staženy, spolu s několika dalšími konkrétními údaji. To je praxe, kterou dělají už několik let!
Pokud máš něco konkrétního do téhle diskuze tak to napiš!!! Napiš konkrétně a ověřitelně co podle tebe opisuje Chlíbek, kde jsi to četl a také nějaký věrohodný způsob, jak ověřit, že je to skutečně od Chlíbka. Mám totiž pocit, že se tímto jménem a různými citacemi začíná ohánět stále více lidí bez skutečné návaznosti na Chlíbka.
My máme možná velmi mylné informace, ty ale zatím jenom blbě a umachrovaně tlacháš!
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na sebeobrana, streetfighting a reálný boj...