phate píše:dobre zaradim 1rucni kliky v malem poctu. Ale chci se zeptat ... k cemu je to dobre. Proc je to lepsi nez klasicke. Je mi jasne ,ze obmeny jsou nutne pro objem a vytrvalost... ale?
Nechce se mi na fóru o bojových umění sepisovat nějaké traktáty o teorii posilování, takže budu stručný.
Klasické kliky nejsou horší než kliky na jedné ruce, to nikdo netvrdí. Ale když kliků na jedné ruce děláš třeba 200 v jedné sérii, posiluješ už v podstatě jen pomalá svalová vlákna, tedy silovou vytrvalost. Pomalá svalová vlákna mají jen nepatrný hypertrofický potenciál, to znamená, že se posilováním téměř nezvětšují. Také se neuplatňují při vyloženě silových výkonech, jejich posilováním tedy nezvyšuješ maximální sílu pro jedno opakování. Proto vytrvalostní sportovci nemají objemné svaly a proto nezvedají velké váhy. Naproti tomu když děláš nízký opakování v sérii s velkou vahou, posiluješ rychlá svalová vlákna, která mají vysoký hypertofický potenciál, tzn. snadno se zvětšují. Proto je cvičení z většími váhami a menším počtem opakování v sérii důležité pro objem svalů. Tímto cvičením rozvíjíš taky sílu. Vyloženě silové tréninky pak pracují s velmi nízkými počty opakování, zhruba od 3 níž. Takovým cvičením posiluješ kromě svalů hlavně neuromaskulární spojení, tzn. učíš se, jak sval využít k maximálnímu silovému výkonu. Celá teorie je o dost složitější, hlavně co se týče budování objemu, ale jak jsem řekl, nebudu zabíhat do podrobností. 30 nebo 20 opakování v sérii je pořád ještě silově-vytrvalostní trénink. Lze ho použít i k budování objemu, ale v podstatě jen v kombinaci s jiným schématem.