Projekt Genom

nespecializované diskuzní fórum, zabývající se problematikou bojových umění a sportů obecně

Příspěvekod phate » pát 21. pro, 2007 22:44

wushupetr píše:1rucni kliky v malem poctu

jednoruč a menší opakování = dobry na sílu

to bys měl vědět ne? hodně seríí a opakování s lehčím je na vytrvalost. Málo opakování s těžkým (+- 90-100% mxima) je na sílu.
A ten něco mezi cvičíš, když chceš balit na svý tělo ženský

cha nechci balit zensky to je jen vedlejsi efekt jinak diky za radu :D
phate
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Head2k » pát 21. pro, 2007 22:44

phate píše:dobre zaradim 1rucni kliky v malem poctu. Ale chci se zeptat ... k cemu je to dobre. Proc je to lepsi nez klasicke. Je mi jasne ,ze obmeny jsou nutne pro objem a vytrvalost... ale?
Nechce se mi na fóru o bojových umění sepisovat nějaké traktáty o teorii posilování, takže budu stručný.
Klasické kliky nejsou horší než kliky na jedné ruce, to nikdo netvrdí. Ale když kliků na jedné ruce děláš třeba 200 v jedné sérii, posiluješ už v podstatě jen pomalá svalová vlákna, tedy silovou vytrvalost. Pomalá svalová vlákna mají jen nepatrný hypertrofický potenciál, to znamená, že se posilováním téměř nezvětšují. Také se neuplatňují při vyloženě silových výkonech, jejich posilováním tedy nezvyšuješ maximální sílu pro jedno opakování. Proto vytrvalostní sportovci nemají objemné svaly a proto nezvedají velké váhy. Naproti tomu když děláš nízký opakování v sérii s velkou vahou, posiluješ rychlá svalová vlákna, která mají vysoký hypertofický potenciál, tzn. snadno se zvětšují. Proto je cvičení z většími váhami a menším počtem opakování v sérii důležité pro objem svalů. Tímto cvičením rozvíjíš taky sílu. Vyloženě silové tréninky pak pracují s velmi nízkými počty opakování, zhruba od 3 níž. Takovým cvičením posiluješ kromě svalů hlavně neuromaskulární spojení, tzn. učíš se, jak sval využít k maximálnímu silovému výkonu. Celá teorie je o dost složitější, hlavně co se týče budování objemu, ale jak jsem řekl, nebudu zabíhat do podrobností. 30 nebo 20 opakování v sérii je pořád ještě silově-vytrvalostní trénink. Lze ho použít i k budování objemu, ale v podstatě jen v kombinaci s jiným schématem.
Head2k
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod phate » pát 21. pro, 2007 22:55

diky.
phate
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Head2k » pát 21. pro, 2007 22:56

wushupetr to podal hodně zjednodušeně :) Není pravda, že "něco mezi" je jen na balení ženských, tedy jen na objem :) Na objem lze využít rozsah opakování v sérii zhruba od 3 do 30 nebo i výš, ale musí tomu být uzpůsobeno celé trénikové schéma.
K tomu, co říkal wushupetr: Je jen málo tréninků, které jsou pouze objemové. Naprostá většina jich je objemově-silových. Když například cvičíš systémem 5 x 5 se 70% maxima, přibereš (pokud budeš jíst), ale rozhodně i zesílíš. Pokud budeš cvičit 3 x 3 s 90%, víceméně pouze zesílíš. Jestli bude trénink na objem, záleží zejména na samotném objemu tréninku (počet sérií x počet opakování) a taky existují jisté mantinely, ve kterých by se měla pohybovat intenzita (kolik % maxima zvedáš. Třeba chéma 8 sérií x 3 opakování už je taky silově-objemové.
Head2k
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod wushupetr » sob 22. pro, 2007 1:27

Jo, já jsem to jen nechtěl rozepisovat :D . ono to roste i u silových to je jasný, ale ne tak rychle jako při objemovym cvičení.
Mě to třeba neroste vůbec, nebo aspoň sakra pomalu, páč to vyběham (i v zimně :D ) a vytrénuju :D
wushupetr
mistr diskutér
mistr diskutér

Předchozí

Zpět na bojová umění a sporty obecně