Gino píše:Makoto píše:Dulezite je nesledovat rychlost ani vzdalenost, ale aby jsi behal v optimalni tepove frekvenci. To me osobne ze zacatku delalo dost problem, proto jsem to ze zacatku casto prepalil a na konci padal na drzku. Ted beham trikrat tydne 10 km za cca 53 minut v tepove frekvenci prumerne 150 tepu/minutu.
Ahoj Makoto. Zacinam se o beh zajimat trosku podrobneji a tak mi tve prispevky prisli vhod. Nicmene mam dotaz - ty mas OTF 150/min??

Neni to moc? Na strankach kardiologicke spolecnosti jsem se docetl, ze OTP=cca 60% maximalni treninkove. Tzn, ze kdyz mam maximalni treninkovou 150 (na poslednim treninku jsem to tak cca mel, pokud jsem to dobre "rucne" spocital), tak by pro me optimalni treninkova cinila 90 a to se mi zase zda dost malo. Na druhou stranu pokud ty mas 150/min jako 60% tve maximalni, tak... ufff

Takze mam dotaz - jak jsi se dopracoval k tomu, ze tva OTP je 150? Je mozne, zes to nezminil jako svou OTP, ale i tak se zeptam.
Dik za reakci.
Clovek, ktery me zasvecuje do taju behani podle tepove frekvence mi rekl, ze maximalka se spocita (velice orientacne) 220 - vek. V soucasnosti beham proto, abych shodil, protoze se na me podepsaly vanoce

, takze bych mel behat na 60% maxima, coz je v mem pripade 60% ze 186 = 110 az 115 tepu za minutu, abych maximalne vyuzil beh. A tady je muj osobni kamen urazu - pokud bych behal tak, abych mel cca 115 tepu za minutu, pak by to byl mirnej klus a ja se potrebuju pri behu poradne zpotit, takze to malicko ohulim...no a muj prumerny tep vyleze na 150, jak jsem psal. Ale to je spatne, mam jen psychicky blok, ktery mi neda, abych bezel pomaleji, ze z toho budu mit lepsi uzitek

Prave proto pak podil tuku na spalenych kaloriich cini pouze cca 45%. Pokud vsak jedu casove zhruba stejne "300 advanced", ktera zatezuje organismus jinak, pak se take nadru, ale podil tuku na spalenych kaloriich stoupne az na 60%....
Jeste jinak - pokud bych behal tak, jak mam, pak pro me neni problem 20-25 km v kuse (uz jsem si to vyzkousel na pulmaratonu a v pohode). Protoze beham jak trotl, abych se poradne zpotil, uz po desetikilometrovem behu jsem skoro mtrvej

Ale jak rikam, jde jen o to se vnitrne presvedcit, ze nekdy mene je vice. Porad jeste pokukuju po case misto po tepu.... Ale pracuju na zmene